Speelhal moet gokverslaafden herkennen en weren

Speelhallen moeten gokverslaafden vanaf volgend jaar herkennen en weren. Hun medewerkers moeten hiervoor op cursus. De cursusopzet die brancheorganisatie VAN en de GGZ hiervoor hebben ontwikkeld is maandag in ontvangst genomen door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), meldt zijn ministerie.

De medewerkers van de speelhallen moeten leren verslavingsgedrag te herkennen. Zij kunnen dan het gesprek met de gokverslaafden aangaan, hen naar hulpverlening begeleiden en hen in het uiterste geval de toegang weigeren. In overheidsbedrijf Holland Casino gebeurt dat al.

Als de speelhal open is, moet er minstens één medewerker zijn die de cursus heeft gevolgd. Voor de cursusleiders zijn ook eisen opgesteld; zo moeten ze zijn aangesloten bij een instelling voor verslavingszorg.

De kansspelautoriteit ziet toe op naleving van de afspraken. Over twee jaar bekijkt de toezichthouder of de cursus goed uitpakt.

De Tweede Kamer vroeg Teeven vorig jaar maatregelen te nemen om gokverslaving terug te dringen. Volgens verslavingscentrum Jellinek telt Nederland 23 duizend gokverslaafden. Daarnaast gokken 92 duizend mensen op een riskante manier.