Prinses Margriet bezoekt jarig Dorp

Prinses Margriet komt maandagmiddag op bezoek in Het Dorp in Arnhem. Het Dorp viert de hele week feest, omdat het maandag precies 50 jaar geleden is dat televisievrouw Mies Bouwman de legendarische inzamelingsactie Open het Dorp op televisie presenteerde. De tv-marathon bracht het voor die tijd ongekend hoge bedrag van 21 miljoen gulden op.

De bouw van Het Dorp was een idee van revalidatiearts Arie Klapwijk, die vond dat lichamelijk gehandicapte mensen gewoon zelfstandig in de maatschappij moesten kunnen leven. Tot die tijd woonden 'invaliden' bij hun ouders of in een instelling.

Prinses Margriet bezoekt in Arnhem onder andere drie werkplaatsen, waar bewoners en wetenschappers laten zien wat er door nieuwe technologie allemaal mogelijk is voor mensen met een beperking. Zo is beperkte spraak via de computer mogelijk voor mensen die niet meer kunnen praten. Apps helpen bij alledaagse bezigheden.

Het Dorp wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Het is de bedoeling dat het een gewone Arnhemse wijk wordt, waar mensen met en zonder handicap door elkaar wonen.

Submitter:  Bron: ANP