Steeds minder spam in mailbox

Het aantal spamberichten in mailboxen gaat steeds verder op zijn retour. Na een piek van ruim 85 procent in 2009 maakt spam nu nog voor 68 procent deel uit van het totale e-mailverkeer. Dat blijkt uit metingen van antivirusbedrijf Kaspersky over oktober. Eind vorig jaar bedroeg het aantal spamberichten nog zo'n tachtig procent.

Het grootste deel van de spam, bijna 58 procent, komt uit China en de Verenigde Staten. In de top vijf staan verder India (5,8 procent), Vietnam (4,3 procent) en Brazilië (2,6 procent). Nederland staat niet tussen de twintig grootste spambronnen van de wereld.

De afgelopen maand maakten spammers vooral gebruik van de Amerikaanse verkiezingen door bijvoorbeeld uit naam van Barack Obama te mailen en zo te proberen geld af te troggelen van kiezers of hen na een klik met virussen te belonen. Ook fakeboekingen voor reissites doen het goed.

Voor november verwacht Kaspersky veel spam naar aanleiding van de orkaan Sandy, die eerder deze maand onder meer huishield in New York.


Steeds minder spam in mailbox (Foto: Novum)