Ex-minister Oostenrijk voor rechter om corruptie

De vroegere Oostenrijkse minister van binnenlandse zaken en europarlementariër Ernst Strasser is maandag in Wenen voor de rechter verschenen op beschuldiging van corruptie. Hij zou bereid zijn geweest om tegen betaling voorgestelde Europese regelgeving af te zwakken.

Strasser verklaarde onschuldig te zijn. Hij dacht van doen te hebben met Amerikaanse geheim agenten en wilde het spel met hen meespelen om ze te kunnen ontmaskeren. Strasser moest toegeven dat hij de Oostenrijkse autoriteiten pas van zijn vermoeden op de hoogte stelde nadat hij in april 2010 door twee journalisten van de Britse Sunday Times voor de camera te kijk was gezet. Hij zei te hebben geaarzeld, omdat hij bang was dat de autoriteiten niet zouden willen geloven dat hij door de Amerikanen te grazen werd genomen vanwege de afwijzing van voorgestelde antiterreurmaatregelen door het Europees Parlement. Strasser heeft inmiddels zijn Europese zetel opgegeven; ook is hij geen lid meer van de Oostenrijkse Volkspartij.

De Britse journalisten deden zich voor als lobbyisten. Van de zestig europarlementariërs die zij benaderden konden zij naast Strasser nog drie anderen filmen die gevoelig leken te zijn voor hun toenaderingspogingen. De Sloveen Zoran Thaler is afgetreden, maar de Roemeen Adrian Severin en de Spanjaard Pablo Zalba Bidegain hebben hun zetel behouden.

Op Youtube circuleert een filmpje waarin Strasser vol trots aan het duo laat weten dat hij als europarlementariër zijn eigen netwerk kon inzetten voor bedrijven. Hij zei de journalisten dat hij voor zijn diensten honderdduizend euro per jaar rekende.

Strassers advocaat, Thomas Karlik, zei dat de stukjes film uit hun verband zijn getrokken en dat de volledige film Strasser in een veel gunstiger licht laat zien. Karlik zei dat zijn cliënt alleen maar 'deed wat duizenden mensen dagelijks in Oostenrijk, Brussel en de rest van de wereld doen: het leggen van contacten en aanbieden ze te gebruiken'.

Als hij schuldig wordt bevonden kan Strasser tien jaar gevangenisstraf krijgen.