Opnieuw doodstraf voor vicepresident Irak

Een rechtbank in Irak heeft donderdag onverwacht de soennitische vicepresident Tariq al-Hashemi ter dood veroordeeld omdat hij zijn lijfwachten zou hebben aangezet tot de moord op een politicus. Al-Hashemi's schoonzoon Ahmed Qahtan voor hetzelfde delict eveneens de doodstraf.

Al-Hashemi en Qahtan werden in september ook al ter dood veroordeeld. Toen werden zij schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de moorden op een sjiitische veiligheidsfunctionaris en een advocaat die de vicepresident zijn diensten had geweigerd.

In december 2011 vluchtte Al-Hashemi naar Turkije nadat de door sjiieten geleide regering hem in december - daags na de officiële Amerikaanse terugtrekking uit Irak - had aangeklaagd wegens terrorisme. De zaak zette kwaad bloed bij de soennieten en Koerden in Irak, die menen dat Al-Maliki de macht monopoliseert.

De regering zegt dat Al-Hashemi een rol heeft gespeeld bij honderdvijftig bomaanslagen, moorden en andere gewelddaden in de periode 2005-2011. De aanslagen waren voornamelijk gericht op regeringsfunctionarissen, veiligheidsdiensten en sjiitische pelgrims, en zouden zijn gepleegd door leden van de lijfwacht of andere medewerkers van Al-Hashemi.