Over toekomst Morgan wordt over zes weken beslist

De rechtbank in Amsterdam doet over zes weken uitspraak over de vraag of de orka Morgan illegaal naar Tenerife is overgebracht. De Orka Coalitie, die donderdag haar zaak in de rechtbank bepleitte, vindt dat het ministerie van Economische Zaken de transportvergunning ten onrechte heeft verstrekt.

De actieclub wil dat het vrouwelijke zoogdier haar vrijheid weer terugkrijgt, licht een woordvoerder toe. "Zij is het best af bij haar familie voor de kust van Noorwegen. Ze moet uit de klauwen blijven van de amusementsindustrie die haar in een klein bassin houdt."

Als de rechter het transport van Morgan ongeldig verklaart, start de Orka Coalitie in Spanje een rechtszaak tegen het dierenpark Loro Parque, waar Morgan sinds november rondzwemt. De zegsvrouw licht toe dat alleen daar de vrijheid van de zwart-witte dolfijn afgedwongen kan worden.

Het Dolfinarium in Harderwijk laat in een reactie weten het 'klinkklare onzin te vinden dat volgens de Orka Coalitie de familie van Morgan zou zijn opgespoord'. "Niemand weet waar die orka's zijn en er bestaat een minieme kans dat Morgan ze wel terugvindt. Nu oogt ze heel gelukkig in Tenerife."

Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt in de Waddenzee aangetroffen en verbleef ongeveer anderhalf jaar in het Dolfinarium in Harderwijk. De Orka Coalitie begon meteen een campagne om Morgan vrij te krijgen. Toch bepaalde de rechter dat ze naar het Canarische eiland mocht worden overgebracht.


Over toekomst Morgan wordt over zes weken beslist (Foto: Novum)