'Driekwart huisartsen kampt met stress'

Ruim zeventig procent van de huisartsen kampt met langdurige stress. Bijna vijftien procent heeft een burn-out gehad, meldt vakblad Medisch Contact donderdag op basis van een onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Acht van de tien artsen zeggen signalen van langdurige stress bij collega's te zien. Ruim de helft vindt dat het onderwerp burn-out moeilijk bespreekbaar is.

De stress wordt vooral veroorzaakt door het vele administratieve werk, de onregelmatige werktijden en doordat er te weinig tijd per patiënt zou zijn. Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week, maar in die dagen maken ze gemiddeld 48 uur. Een derde van de huisartsen werkt vijf dagen, zij hebben een gemiddelde werkweek van ruim 58 uur.

Hoe minder dagen een arts per week werkt, hoe langer zijn dagen zijn. Een huisarts die een werkweek van twee dagen heeft maakt per werkdag gemiddeld 13,5 uur.

Ondanks de hoge werkdruk zijn de artsen tevreden met hun werk. Zij geven hun baan gemiddeld een 7,6. Naarmate een huisarts langer in het vak zit daalt zijn waardering. Vooral oudere, mannelijke huisartsen zouden bij een dreigende burn-out te lang doorwerken.


'Driekwart huisartsen kampt met stress' (Foto: Novum)