Agressie-app voor gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren die tijdens hun werk te maken krijgen met agressie en geweld kunnen dat voortaan overal en direct melden met hun smartphone. Donderdag werd daar een applicatie voor gelanceerd, laat het ministerie voor Veiligheid en Justitie weten.

De agressie-app is vooral een uitkomst voor ambtenaren zonder vaste werkplek, bijvoorbeeld medewerkers van de buitendienst, toezichthouders, parkeercontroleurs en inspecteurs. Zij hoeven daardoor niet meer hun werk te onderbreken om op kantoor een melding te kunnen doen.

Hulpdiensten zijn nog niet aan de app gekoppeld, benadrukt een woordvoerder. "Hulp inschakelen moet nog altijd zelf worden gedaan. Ambtenaren op straat hebben vrijwel altijd collega's bij zich. Die kunnen ingrijpen in geval van nood."

Het systeem van de applicatie op de telefoons is gekoppeld aan het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR). Gemeenten krijgen zo sneller een completer beeld over misstanden. De app is mogelijk later ook beschikbaar voor andere overheden.