CD: The Jim Jones Revue - The Savage Heart

Op The Savage Heart van The Jim Jones Revue lijkt het net alsof de tijd stil heeft gestaan. Bij het beluisteren van het derde studioalbum van de Londenaren lijkt het alsof we terug zijn in het midden van de vijftiger jaren van de vorige eeuw, met als enige verschil dat deze in stereo opgenomen is en met aardig wat meer volume dan destijds.

The Jim Jones Revue 1

The Jim Jones Revue werd opgericht in Londen in 2007 door zanger en gitarist Jim Jones en gitarist Rupert Orton. Jones was afkomstig uit de psychedelische garagepunkband Thee Hypnotics, een band waarmee hij zijn voorliefde voor artiesten als The Stooges, Jimi Hendrix en MC5 niet stoelen en banken stak. Ook bij the Jim Jones Revue zijn deze sporen duidelijk terug te vinden. Naast Jones en Orton bestaat de band verder uit bassist Gavin Jay, drummer Nick Jones en, nieuwkomer op deze plaat, pianist Henry Herbert. De aanwezigheid van Herbert, die ook meeschreef aan de nieuwe nummers van de band, heeft zeker zijn invloed op het geluid van de groep.

The Savage Heart laat een geluid horen waarin we sporen uit de afgelopen vijftig jaar popmuziek terug kunnen vinden. Dat hebben ze ook te danken aan het deskundige productiewerk van Jim Sclavunos, die eerder werkte met onder meer Grinderman en Nick Cave. Het openingsnummer ‘It’s Gotta Be About Me’ doet wel wat denken aan de legendarische Doors. Het is wel meteen duidelijk dat Jim Jones de kapitein aan boord van het Jim Jones Revue-schip is en duidelijk zijn stempel op de nummers heeft gezet. Dat de groep ook wel goed overweg kan met een heerlijke simpele bluesballade bewijzen ze met het nummer ‘Chain Gang’ wat dan ook meteen als één van de uitschieters op het album mag worden genoemd. Dat geld ook zeker voor het afsluitende nummer ‘Midnight Oceans & the Savage Heart’ waarop we de ruige rockers opeens op de doowop-toer horen gaan.


The Jim Jones Revue 2

The Savage Heart is een heerlijk divers album geworden waarop we in een kleine 40 minuten door de geschiedenis van de rock–'n–roll worden meegenomen door de ruige rockers uit Londen. Ben je een liefhebber van de muziek van bijvoorbeeld the Cramps, the Stooges, MC5, Little Richard en/of the Birthday Party, dan mag dit album niet in je collectie ontbreken.