Microsoft snuffelt in privébestanden Skydrivegebruikers

Als je gebruikmaakt van Microsoft's clouddienst SkyDrive, is het zomaar mogelijk dat medewerkers door je bestanden snuffelen en je account blokkeren als hierop bijvoorbeeld naaktfoto's gevonden worden. Het overkwam een gebruiker van Tweakers.net, die hierdoor zijn Windows smartphone min of meer alleen nog maar kon gebruiken om te bellen, dat meldt Tweakers.net.

Microsoft bevestigt dat het alle uploads naar de SkyDrive scant middels zijn PhotoDNA-technologie, en bij alarm vervolgens medewerkers naar de bestanden in het account laat kijken. Uit de gedragsregels van de dienst kan echter worden opgemaakt dat niet alleen wordt gekeken naar afbeeldingen. Een van de regels luidt: "U laat naakt zien in welke vorm dan ook, waaronder volledig of gedeeltelijk naakte mensen of naakt in niet-menselijke vorm zoals in tekenfilms, fantasy of manga. U draagt bij aan het aanmoedigen, verdedigen of weergeven van pornografie, obsceniteiten, vulgariteiten, godslastering, haat, onverdraagzaamheid, racisme of zinloos geweld. U geeft links weer naar externe sites die in strijd zijn met deze gedragscode." Deze regels zijn erg ruim interpretabel en zeker naar Nederlandse maatstaven erg 'preuts'.

Omdat voor het gebruik van Windows smartphones een Windows Live-account verplicht is wordt bij een blokkade niet alleen de SkyDrive geblokkeerd, maar ook je hotmail account en je toegang tot bijvoorbeeld app-downloads. Voor mensen die veel mailen, veel apps gebruiken of later gebruikmaken van de cloudopslag van Office 2013, zoals bedrijven, is zo'n blokkade een ramp. 

Tegenover techsite Neowin laat Microsoft weten dat het neuzen in privébestanden nodig is om illegale activiteiten tegen te gaan. Microsoft Nederland had hieraan tegenover Tweakers.net niets toe te voegen.