'Chemische wapens Syrië voor buitenlandse aanval'

De voorraad chemische wapens van Syrië is veilig opgeborgen en deze wapens zullen alleen worden ingezet in het geval van een buitenlandse aanval. Dat heeft de woordvoerder van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd.

De wapens worden beschermd door het Syrische regeringsleger en zullen 'nooit in Syrië zelf worden gebruikt', aldus woordvoerder Jihad Makdissi op een door de staatstelevisie uitgezonden persconferentie.

Er bestaan grote zorgen om het Syrische arsenaal aan chemische wapens. Zo zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag dat Israël zal 'moeten handelen' als het Syrische regime instort en de chemische wapens en raketten in handen van extremistische groepen als Hezbollah of Al-Qaida dreigen te vallen.

Netanyahu zei dat Israël niet specifiek een actie in Syrië overweegt om de wapens in te nemen. "Er zijn andere mogelijkheden." Op de vraag of Israël bereid is alleen tot actie over te gaan, antwoordde Netanyahu dat het wapenarsenaal van Syrië een 'gemeenschappelijke zorg' is. "Wij moeten afwachten of er een gemeenschappelijke actie komt om die zorg weg te nemen."

Volgens Netanyahu is de val van het regime een kwestie van tijd.

Amos Gilad van het Israëlische ministerie van defensie zei voor de legerradio dat het Syrische regime de controle op zijn arsenalen vooralsnog 'zo goed als het kan' handhaaft.

Minister van defensie Ehud Barak zei dat Israël zich op het ergste voorbereidt. "Ik heb het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een situatie waar wij de mogelijkheid van een aanval moeten overwegen", zei hij. "De staat Israël kan geen situatie toestaan waarin geavanceerde wapensystemen van Syrië naar Libanon worden verplaatst", voegde hij eraan toe, doelend op de door Iran gesteunde Hezbollah-militie in Libanon.