Hondenbezitters gewaarschuwd voor hitte

Het achterlaten van een hond in een hete auto kan voor een hond binnen een paar minuten fatale gevolgen hebben. Daar waarschuwt de Hondenbescherming maandag voor.

Honden raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen en kunnen daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. "Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het niet meer kan worden rondgepompt, dat leidt al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood", aldus Just de Wit van de Hondenbescherming.

Het advies is honden zo veel mogelijk uit de directe zon te houden en veel koel water te laten drinken. Hondenbezitters moeten wandelingen vooral plannen in de koelte van de ochtend of laat in de avond en asfalt vermijden. Een zwempartijtje doet het altijd goed.

De inspecteurs van de Hondenbescherming controleren iedere zomer extra op honden die in auto's worden achtergelaten. De organisatie heeft verder een informatiebord ontwikkeld waarop wordt gewaarschuwd dat de temperatuur in de auto bij zonnig weer kan oplopen tot boven de 50 graden. Op hondenbescherming.nl is een flyer met tips te downloaden.