Gecoördineerde aanslagen Irak: bloedigste dag 2012

Op het oog gecoördineerde aanslagen en aanvallen op veiligheidstroepen in Irak maandag hebben aan zeker 103 mensen het leven gekost. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond. Bomaanslagen in dertien Iraakse steden eisten tientallen levens, bij een gewapende aanval op een Iraakse legerbasis werden dertien militairen gedood. Het is de bloedigste dag in Irak sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in december vorig jaar.

Gewapende mannen in drie voertuigen arriveerden voor zonsopgang bij de basis in het stadje Udaim en openden het vuur op de militairen. De aanvallers gingen ervandoor voor ze konden worden aangehouden.

Andere regio's in Irak werden opgeschrikt door bloedige aanslagen. Rond vijf woningen in Taji, een soennitisch stadje twintig kilometer ten noorden van Bagdad, waren bommen geplaatst. Toesnellende hulpverleners werden doelwit van een zelfmoordterrorist. In totaal vonden 41 mensen de dood.

In de sjiitische wijk Sadr City in Bagdad vonden ten minste zestien mensen de dood toen een autobom, geplaatst bij een kantoor van het ministerie van binnenlandse zaken waar identiteitspapieren worden uitgegeven, afging. Elders in de stad vonden twee mensen de dood door de explosie van een autobom bij een bouwplaats. Een politiekolonel werd gedood door een explosief dat onder zijn auto was verborgen.

Een reeks aanslagen met bermbommen en bomauto's in het noordoosten van het land kostte aan elf mensen het leven, zei de woordvoerder van de politie van de provincie Diyala. Ook raakten 25 personen gewond. Deze aanslagen hadden alle veiligheidstroepen als doelwit, zei de woordvoerder.

Explosies rond de noordelijke stad Kirkuk en in het stadje Hussainiya eisten nog eens zeker negen levens. In Mosul vonden tien mensen de dood bij bomaanslagen en schietpartijen.

Afgelopen weekeinde kondigde de leider van Al-Qaida in Irak aan dat het terreurnetwerk zich heeft gereorganiseerd en weer aanwezig is in bolwerken die voorheen in handen waren van Amerikaanse militairen. Of er een verband is tussen de golf van terreur maandag en de nieuwe zelfverklaarde opkomst van de terreurbeweging is onduidelijk. Wel vormen de veiligheidstroepen een favoriet doelwit van Al-Qaida.

Op jihadistische websites werden de aanslagen met gejuich ontvangen. "Explosies doen Irak op zijn grondvesten schudden (...) het Breek de Muren-plan (de pogingen van Al-Qaida dood en verderf te zaaien, red.) is gekomen", luidde een jubelende reactie op een van deze websites.


Gecoördineerde aanslagen Irak: bloedigste dag 2012 (Foto: Novum)