Gifstof aangetroffen in Chinese babyvoeding

In China is na routinecontroles een gifstof aangetroffen in babyvoeding. Dat hebben de Chinese autoriteiten maandag gezegd. De gifstof, aflatoxine, is vermoedelijk terug te leiden tot beschimmeld beestenvoer.

De aflatoxine werd aangetroffen in vijf verpakkingen babyvoeding van het merk Nanshan Bywise. De babyvoeding, geproduceerd in Nanshan, in de provincie Hunan, werd verkocht in de miljoenenstad Guangzhou. Hoeveel babyvoeding er precies vervuild is met de aflatoxine is niet bekend.

Aflatoxine wordt geproduceerd door een schimmel die groeit op granen. De stof kan voorkomen in de melk van dieren die deze granen hebben gegeten. Eerder werd er al aflatoxine aangetroffen in de melk van het grootste Chinese zuivelbedrijf Mengniu en zuivelmaker Changfu.

De Chinese zuivelindustrie heeft te kampen met kwaliteitsproblemen. In 2008 kwamen ten minste zes kinderen om het leven toen ze babymelk hadden gedronken die bleek te zijn vervuild met melamine, een industrieel product dat gebruikt wordt in de chemische industrie.