FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 juli 2012

Behoorlijk veel blaren op eerste wandeldag

De Rode Kruisposten op het parcours van de eerste wandeldag van de Vierdaagse hebben dinsdag "behoorlijk veel" blaren doorgeprikt. Onderweg zagen de medewerkers op de drie grote rustplaatsen in totaal 387 blaren. Bij de finish in Nijmegen werden nog eens tientallen vochtblazen doorgeprikt of afgeplakt.

Het regenachtige weer is daar voor een groot deel debet aan, zei Vierdaagsearts Martin Baardman dinsdagmiddag. Ondanks alle regenbuien vertoonden toch twee wandelaars uitdrogingsverschijnselen. "Maar die konden na een infuus met vocht weer verder lopen", aldus de arts.

Acht mensen zijn dinsdag afgevoerd naar ziekenhuizen. Onder hen een Britse vrouwelijke militair, die op het militaire kampement Kamp Heumensoord een klaplong kreeg. Volgens Baardman zijn er geen patiënten in ernstige toestand.

Spanjaarden verlaten Spanje

Steeds meer Spanjaarden zoeken door de economische crisis hun heil in het buitenland. In de eerste helft van dit jaar emigreerden meer dan 40.000 mensen, ruim twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Er komen ook veel minder immigranten naar Spanje toe.

Dat blijkt uit cijfers die de Spaanse statistische dienst INE dinsdag publiceerde. De Spanjaarden verhuizen vooral naar Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking in Spanje is werkloos.

'Console schuldig aan uitsterven competitieve FPS'

Jaren terug, in 1999, waren er twee games die streden om de heerschappij in het FPS-segment (first person shooter). Dit waren Quake 3 en Unreal Tournament. Beide games besloten dat singleplayer ondergeschikt was en waren daarom gericht op competitieve multiplayer.

Tegenwoordig gaat de FPS-strijd tussen Call of Duty en Battlefield die beide een cinematische singleplayer kennen naast de uitgebreide multiplayer. Volgens de makers van Shootmania komt deze verschuiving terug naar cinematische singleplayer door consoles. "Het gaat niet meer puur om de vaardigheden van een speler," zegt Anne Blondel Jouin van Nadeo, developer van TrackMania en Shootmania. "Consoles zijn tegenwoordig tot zoveel in staat dat je game alles moet hebben om de concurrentie te verslaan."

"Consoles en de bijbehorende games nemen het tegenwoordig op tegen films in de strijd om onze entertainment-euro's en -tijd. De productiewaardes van games bleven maar stijgen dankzij de consoles. Mensen zijn vergeten waar het in een FPS oorspronkelijk om ging en games enterainen tegenwoordig meer dan dat ze puur aantrekkelijk zijn om het feit dat je skills moet gebruiken."

ShootMania is echter wel weer een game als Quake 3 en UT, al zijn ze niet direct inspiratie geweest voor Nadeo. Dat ze deze game nu gemaakt hebben heeft twee redenen. De eerste reden is het feit dat we in een overgangsjaar zitten. Volgend jaar komen er nieuwe consoles en elke generatie blijkt dat men terugkeert naar pc-gaming aan het einde van een console-generatie. De tweede reden heeft te maken met het feit dat er nu nauwelijks FPS-games zijn die gebaseerd zijn op skills. De games in dat genre zijn alweer een tijdje oud en de spelers willen iets nieuws.

Op dit moment zijn er geen plannen om ShootMania uit te brengen voor consoles vanwege het gesloten karakter. Nadeo blijft trouw aan de grote groep pc-gamers die fan van ze zijn. 

RadioShack: "Schleck heeft nooit van dit middel gehoord"

Fränk Schleck is volkomen verrast door zijn positieve dopingtest. Dat liet woordvoerder van Radioshack-Nissan Philippe Maertens dinsdagavond weten. "Fränk heeft nog nooit van het product gehoord. Hij weet niet waar het middel vandaan komt." De Luxemburger is na het nieuws vrijwillig met de politie meegegaan om een verklaring af te leggen.

De UCI belde tussen 18.00 en 19.00 uur naar de ploeg en vervolgens kwam de medische commissaris van de wielerbond Schleck uitleg geven. De twee spraken elkaar ongeveer een uur. De renner sprak ook al met ploegleider Johan Bruyneel, die niet in Frankrijk aanwezig is.

Radioshack-Nissan blijft gewoon in koers, bevestigt Maertens tegen de NOS. "Er is geen sprake van opstappen." Ook organisator ASO legde geen verzoek neer bij de ploeg om de race te verlaten. "Daar is ook geen reden toe." Schleck verschijnt woensdag niet meer aan de start. Volgens zijn ploeg is dat 'uit respect voor de Tour'.

Man naar buiten geslingerd bij explosie

Een 50-jarige man is dinsdagavond gewond geraakt toen een gasfles explodeerde tijdens laswerkzaamheden in zijn garage in het Limburgse Beek. De man werd door de explosie die volgde samen met een auto naar buiten geslingerd. Dat heeft vermoedelijk zijn leven gered, zegt een politiewoordvoerder.

De garage is compleet weggevaagd. De man lijkt niet levensgevaarlijk gewond te zijn geraakt. "Hij heeft heel veel geluk gehad."

De explosie vond rond 20.15 uur plaats in de garage bij een woning aan de Sint Martinusstraat. De man was laswerkzaamheden aan het uitvoeren aan de auto. Na de explosie volgde een korte felle brand, waarbij nog een paar gasflessen explodeerden. "Maar de garage was op dat moment al weggevaagd", denkt de politiewoordvoerder.

De brandweer kon voorkomen dat meer gasflessen ontploften. In de omgeving is lichte schade ontstaan door rondvliegend puin, zegt de politiewoordvoerder.

Politici willen subsidie voor Griekenlandreis

Duitse politici pleiten voor een premie die burgers overhaalt nog deze zomer spontaan in Griekenland met vakantie te gaan. De extra toeristen moeten helpen de economie in het door schulden geteisterde land aan te zwengelen.

Bondsdaglid Erwin Lotter van de liberale FDP zegt in de krant Bild van dinsdag: "De Grieken zijn zeer gastvrij. Het zou zinvol zijn als er een soort lastminutepremie voor reizen naar Zuid-Europa tot stand komt. Op die manier zijn zowel Duitsers geholpen als landen zoals Griekenland die dringend meer toeristen nodig hebben. De politiek moet samen met de industrie voor prikkels zorgen."

Politici willen subsidie voor Griekenlandreis
Politici willen subsidie voor Griekenlandreis (Foto: ANP)

3DS XL met tweede stick bij HMV

Eind deze maand verschijnt de grote versie van Nintendo's 3DS: de 3DS XL. Deze versie is nagenoeg identiek aan de huidige 3DS, enkel wat groter en met een betere batterij. Er is geen tweede analoge stick toegevoegd aan de XL, behalve bij een Britse vestiging van HMV.

Het betreffende filliaal heeft een eigen advertentie gemaakt maar daarbij niet de officiële assets van Nintendo gebruikt. In plaats daarvoor hebben ze via Google een plaatje gevonden waar wél een tweede stick was toegevoegd. Deze zogenaamde mock-up is gemaakt door iemand die de gewone 3DS heeft bewerkt met een tweede stick. Oeps.

HMV heeft al gereageerd en meldt dat het om een enkele vestiging gaat en dat de advertentie inmiddels is verwijderd.

Vrouw zwaargewond bij ongeval in wasserij

Een medewerkster van een wasserij in het Gelderse Nunspeet is dinsdagavond zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De vrouw liep ernstige brandwonden op, vermoedelijk door vrijgekomen stoom, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond rond 19.45 uur plaats in de wasserij aan de Harderwijkerweg. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De Arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld.

Bill Clinton bezoekt Nelson Mandela

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zijn dochter Chelsea zijn dinsdag op bezoek geweest bij Nelson Mandela, ter ere van de verjaardag van de oud-president van Zuid-Afrika. Woensdag wordt het icoon van de strijd tegen de apartheid 94 jaar.

Clinton bezocht Mandela in zijn huis in Qunu en bracht anderhalf uur met de ex-president door. Mandela's gezondheid is zeer broos en hij verschijnt dan ook zelden nog in het openbaar.

Woensdag wordt over de hele wereld Nelson Mandela International Day gevierd. Miljoenen mensen besteden 67 minuten van hun dag aan vrijwilligerswerk om de 67 jaar die Mandela actief was in de politiek te herdenken.


Bill Clinton bezoekt Nelson Mandela (Foto: Novum)

Uitslagen oefenduels 17 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
sc Heerenveen Waasland Beveren (Bel) 0-0
SC Cambuur
Barto
N.E.C. Nijmegen
Koolwijk
1-1
RKC Waalwijk
Braber, Jozefzoon, Barroilhet, Jungschläger
Fortuna Düsseldorf II (Dui) 4-1
Serooskerke NAC Breda
Seuntjens (2), Lasnik (2), Smolarek, Schalk, Botteghin, eigen doelpunt
0-8
Go Ahead Eagles
Suk, Houtkoop, Kolder
VVV-Venlo 3-0
FC Den Bosch
Vlug (2), Van den Hurk
Team Koot Azur 3-0
Westerlo (Bel) Sparta Rotterdam
Bilate
1-1
Helmond Sport
Guvenc
Ipswich Town (Eng) 1-1
AVC FC Emmen
De Visscher, Ter Heide, eigen doelpunt
0-3

[CL] Uitslagen tweede voorronde (17/7/2012)

Vandaag stonden de eerste wedstrijden in de tweede voorronde van de Champions League op het programma. Morgen zijn er nog zes duels. Feyenoord stroomt pas in de derde kwalificatieronde van het toernooi in. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Skënderbeu Korçë (Alb) Debrecen (Hon) 1-0
Zilina (SlW) Ironi Kiryat Shmona (Isr) 1-0
Shamrock Rovers (Ier) Ekranas (Lit) 0-0
Flora Talinn (Est) Basel (Zwi) 0-2
The New Saints (Wls) Helsingborg (Zwe) 0-0
HJK Helsinki (Fin) KR (IJs) 7-0
F91 Dudelange (Lux) Red Bull Salzburg (Oos) 1-0
Slovan Liberec (Tsj) Shakhter Karagandy (Kaz) 1-0
Neftchi Baku (Aze) Zestafoni (Geo) 3-0
Ulisses (Arm) Sheriff Tiraspol (Mol) 0-1
Valletta (Mal) Partizan (Ser) 1-4


De returns zijn op 24 en 25 juli.

Grote ijsberg breekt van gletsjer Groenland

Van een van de grootste gletsjers in Groenland is een ijsberg ter grootte van Texel afgebroken. Wetenschappers waren zich al jaren bewust van de scheur in de ijsplaat. Satellieten van ruimtevaartorganisatie NASA toonden dat de ijsberg nu helemaal is afgebroken.

Twee jaar geleden brak van de ijsplaat in het noorden van Groenland nog een ijsberg af die tweemaal zo groot was als de nieuwe ijsberg.

Onderzoekers zijn van mening dat de schuld moet worden gezocht bij de opwarming van de aarde. Veel gletsjers in het zuiden van Groenland smelten steeds sneller. Nu lijkt het er volgens klimaatonderzoekers op dat ook in het noorden het ijsverlies in een versnelling raakt tijdens de huidige zomer.

Roemenen gepakt voor skimmen op luchthaven

Twee Roemenen zijn dinsdagavond opgepakt op de luchthaven in Rotterdam wegens skimmen. Medewerkers van de marechaussee zagen dat er iets niet in de haak was toen zij bij een tankstation op de luchthaven wilden pinnen bij een pinautomaat waarmee was geknoeid.

Nader onderzoek wees uit dat op het apparaat skimapparatuur was geplaatst. Daarop besloot de marechaussee een oogje in het zeil te houden. De twee Roemenen van 26 en 44 jaar werden een aantal uren later aangehouden.


Roemenen gepakt voor skimmen op luchthaven (Foto: Novum)

Tbs geëist voor mishandelen baby

Tegen een 23-jarige man uit Zwolle is dinsdag ruim een halfjaar cel en tbs geëist voor poging tot doodslag op zijn negen maanden oude stiefdochter. De geëiste celstraf is gelijk aan de periode die de man al heeft vastgezeten, waardoor hij meteen aan een tbs-behandeling zou moeten beginnen.

Het meisje werd in november 2010 door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht met een hartstilstand en blauwe plekken. De artsen constateerden een aantal ribbreuken, hersenbloedingen en bloedingen in de netvliezen. Dergelijk letsel past volgens het Openbaar Ministerie in Zwolle bij het zogenoemde shaken baby-syndroom, wat in 15 tot 23 procent van de gevallen tot de dood leidt.

Het meisje heeft het letsel opgelopen toen ze alleen thuis was met haar stiefvader, stelt het OM. Het letsel kan volgens het OM niet het gevolg zijn van een ongeval. De man moet het kind dus wel hebben mishandeld, waarschijnlijk door haar krachtig heen en weer te schudden, aldus de officier van justitie.

De man is volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling zou groot zijn. Daarom heeft het OM tbs geëist.

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.

Zuid-Afrika: al 281 neushoorns gedood in 2012

In de eerste zes maanden van 2012 zijn al 281 neushoorns gedood door stropers. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie voor milieuzaken bekendgemaakt. Het Kruger Park is het zwaarstgetroffen; daar werden 164 neushoorns gedood.

De halfjaarlijkse cijfers laten zien dat het aantal gevallen van stroperij in Zuid-Afrika blijft toenemen. Vorig jaar werden 448 neushoorns gedood, een stijging van 115 ten opzichte van 2010. Sinds januari zijn 176 mensen opgepakt, van wie 153 vermoedelijke stropers. De anderen waren koeriers, kopers of exporteurs.

In Zuid-Afrika leven ongeveer twintigduizend neushoorns, meer dan in elk ander land. De vraag naar neushoornhoorn is in Azië fors toegenomen. De hoorns worden daar gebruikt voor traditionele medicijnen.


Zuid-Afrika: al 281 neushoorns gedood in 2012 (Foto: Novum)

Grote brand in bedrijfsloods Egmond aan den Hoef

Op een industrieterrein in het Noord-Hollandse Egmond aan den Hoef woedt dinsdagavond een grote brand. De brand is uitgebroken in bedrijfsloods waarin een kringloopwinkel zit, melden de gemeente en de politie.

Het vuur brak omstreeks 19.15 uur uit in de loods aan de Lamoraalweg. De Hoeverweg tussen Alkmaar en Egmond aan den Hoef is vanwege de brand afgesloten.

De gemeente adviseert omwonenden vanwege de rookontwikkeling ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te zetten. Op foto's is te zien dat de vlammen uit de loods slaan en dat een grote zwarte rookpluimbij over de omgeving trekt.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Berichten dat het vuur dreigt over te slaan naar omliggende panden, kon een woordvoerder van de gemeente Bergen niet direct bevestigen. Ook weet de zegsvrouw niet of er gewonden zijn gevallen.

Haase en Rojer winnen in Hamburg

Robin Haase heeft ook samen met Jean-Julien Rojer de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in Hamburg. Het Nederlandse olympische dubbelteam was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Argentijnen Juan Monaco en Eduardo Schwank.

Haase en Rojer staan door hun zege in de kwartfinale. Daarin nemen ze het op tegen het Italiaans-Oostenrijkse duo Daniele Bracciali en Oliver Marach of het Pools-Duitse dubbel Mariusz Fyrstenberg en Philipp Kohlschreiber.

Maandag bereikte Haase in het enkelspel in Hamburg al de tweede ronde. Daarin treft hij Florian Mayer (7) uit Duitsland.

Arnesen schrijft Rajkovic nog niet af

Frank Arnesen schrijft Slobodan Rajkovic nog niet af. De verdediger van Hamburger SV werd na een handgemeen uit de selectie gezet, maar maakt volgens Arnesen nog kans op herstel.

Rajkovic, die in Nederland voor PSV, FC Twente en Vitesse uitkwam, maakte zich onmogelijk na een slaande ruzie met teamgenoot Son Heung-Min. De Servische verdediger is voorlopig verbannen naar het tweede elftal van de Hamburgers.

Trainer Thorsten Frink liet weten onverbiddelijk te zijn. "Voor mij is duidelijk dat hij niet meer terugkeert", liet hij al snel weten. Technisch directeur Arnesen kijkt ook naar andere aspecten, zoals financiën, en sluit een herkansing voor de Serviër niet uit."Ik heb met iedereen gesproken, ook met Slobodan", zegt Arnesen tegen MOPO.

"Duidelijk is dat het aan de clubleiding is om te beslissen wat er gaat gebeuren. We moeten zeer goed nadenken en afwegen wat we doen. Slobodan is een speler die ons veel geld heeft gekost. Dat is ook iets om over na te denken. En het gaat er ook om hoe je in de toekomst in soortgelijke situaties gaat handelen."

PSG presenteert Ibrahimovic morgen

Zlatan Ibrahimovic zal vanaf morgen gaan spelen voor Paris Saint Germain. De Zweed zet dan zijn handtekening onder een vermoedelijk driejarig contract bij de Franse club. Hij zal nog wel medisch gekeurd moeten worden.

Technisch directeur Leonardo had in een eerder stadium al een akkoord bereikt met AC Milan, maar nu ook met Ibrahimovic zelf. De 30-jarige aanvaller kan naar verluidt dertien miljoen euro per jaar, exclusief bonussen, opstrijken. Eerder werd Milan-speler Thiago Silva vastgelegd.

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op een Game of Thrones-game en een boek van de populaire serie weg. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke Nederlandse actrice speelt in Game of Thrones? Het antwoord is een Carice van Houten.

De gelukkige die de game en het boek in de brievenbus mag verwachten is naromi. Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

'Inter gaat voor Nuri Sahin'

Internazionale wil Nuri Sahin van Real Madrid verlossen. De ex-Feyenoorder komt niet aan spelen toe in de Spaanse hoofdstad en de Milanezen zoeken een opvolger voor Thiago Motta.

Motta vertrok al afgelopen winter naar Paris Saint-Germain, maar Inter vond tot op heden nog geen nieuwe regisseur voor het middenveld. Sahin zou die rol kunnen gaan vervullen en volgens de Spaanse sportkrant Marca zou de ex-Feyenoorder worden betrokken in een de omgekeerde overstap van rechtsback Maicon.

Real Madrid-trainer José Mourinho wil herenigd worden met Maicon, die toen de Portugees werkzaam was in Milaan floreerde op de rechtsbackpositie. Maicon werd al vaker in verband gebracht met een overstap naar Real Madrid, maar mag nu weg uit Milaan vanwege zijn hoge salaris.

Andrea Poli en Dejan Stankovic lijken Inter deze zomer te verlaten, waardoor de club krap zit in haar middenvelders. Het is dus goed denkbaar dat Sahin, die in seizoen 2007-2008 als huurling het Feyenoord-shirt droog, die leegte op gaat vullen. In zijn debuutseizoen bij Real Madrid kwam Sahin maar in vier competitieduels binnen de lijnen.

Middelkoop houdt goede vorm vast

Matwé Middelkoop heeft vandaag de tweede ronde bereikt van de challenger in het Belgische Bercuit. Middelkoop, finalist afgelopen weekend van het toernooi in Scheveningen, was de als tweede geplaatste thuisspelende Olivier Rochus met 6-3 en 6-4 de baas.

Nick van der Meer werd uitgeschakeld. Hij ging met 6-4, 3-6 en 4-6 onderuit tegen de Braziliaan Andre Ghem. Jesse Huta Galung sneuvelde ook. De geboren Haarlemmer bleek niet opgewassen tegen de Fransman Stéphane Robert. Huta Galung won nog wel de eerste set, maar had daarna weinig meer in te brengen: 6-4, 1-6 en 2-6.

Bob Dylan komt met nieuw album

Bob Dylan brengt op 11 september zijn nieuwe cd Tempest uit. Dat maakte de 71-jarige muzikant dinsdag bekend via zijn website. Het albumk, waarop tien nieuwe nummers komen te staan, wordt vijftig jaar na Dylans debuutalbum uitgebracht.

Tempest is het 35e studioalbum van de legendarische zanger, die eigenlijk Robert Allen Zimmerman heet. De plaat is de opvolger van Together Through Life, die drie jaar geleden op de markt werd gebracht.

Dylan werd in april nog geëerd met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven door de Amerikaanse regering. De Amerikaan werd bekend door hits als Like a Rolling Stone, Hurricane en Desire.

Vervolg voor Finding Nemo

Na lange tijd van geruchten is het vandaag officieel bevestigd. Er komt een vervolg op de succesvolle animatiefilm van Pixar, Finding Nemo. Net als deel één zal de film geregisseerd worden door Andrew Stanton.

Stanton regisseerde onlangs de flop John Carter maar wist daarvoor met zijn animatiefilms Finding Nemo en Wall-E twee Oscars in de wacht te slepen. Wanneer de film in de bioscopen moet draaien is nog niet bekend.

Finding Nemo

Iran: sancties hebben effect

De sancties die tegen Iran zijn ingesteld missen hun uitwerking niet. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau ISNA dinsdag op basis van uitspraken van de voorzitter van het Iraanse parlement.

De voorzitter, Ali Larijani, wijt twintig procent van de economische problemen van Iran aan de strafmaatregelen. Wat hij daar precies mee bedoelde wilde hij niet zeggen. Volgens economen zijn de importkosten voor Iran met twintig tot dertig procent gestegen.

Westerse landen hebben de sancties ingesteld om Iran te dwingen zijn atoomprogramma op te geven.

Nederlands geld naar leveranciers regime Syrië

Veertien Nederlandse financiële instellingen investeren in een of twee bedrijven die het afgelopen jaar zaken hebben gedaan met de Syrische autoriteiten. Dat melden Oxfam Novib en IKV Pax Christi dinsdag.

De twee organisaties hebben economisch onderzoeksbureau Profundo opdracht gegeven tot het onderzoek. Het zou uitwijzen dat Nederlandse bankengroepen en pensioenfondsen investeren in het Italiaanse Finmeccanica en het Amerikaanse Netapp.

De bankgroepen Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN AMRO (dochterbedrijf Neuflize) en de pensioenfondsen ABP, BpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Huisartsen, Zorg en Welzijn en Shell Pensioenfonds zouden via beleggingen in aandelen of obligaties in een of beide bedrijven hebben geïnvesteerd.

In maart vorig jaar brak in Syrië een volksopstand uit tegen het Syrische regime. Het Italiaanse wapenbedrijf Finmeccanica leverde tot juni 2011 mobiele communicatieapparatuur aan de Syrische politie, melden de twee organisaties. Vorig jaar bleek daarnaast uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer en RTL dat Finmeccanica wapens leverde aan de inmiddels om het leven gebrachte Libische dictator Moammar Khadaffi.

In mei startte de Amerikaanse regering daarnaast een onderzoek naar de levering van een dataopslagsysteem voor internetcontrole van het Amerikaanse elektronicabedrijf Netapp aan de Syrische autoriteiten in 2011. "Het systeem maakt deel uit van een omvangrijk internetcontrolesysteem, waarmee alle internetbewegingen van tegenstanders van het regime kunnen worden gevolgd", aldus beide organisaties.

Oxfam Novib en IKV Pax Christi roepen de bankgroepen en pensioenfondsen op de investeringen van de hand te doen. Volgens Peter Ras van Oxfam Novib is het ontluisterend om te zien dat financiële instellingen nog altijd investeren in bedrijven die dictators steunen. "Blijkbaar hebben veel financiële instellingen geen lessen getrokken uit de ellende in Libië en hun beleid nog niet aangescherpt. Dit moet nu wel gebeuren."

[Upd] [Tour] F. Schleck positief

Fränk Schleck is tijdens deze Tour de France positief bevonden. Bij de renner van RadioShack is na afloop van de dertiende etappe sporen van het verboden middel Xipamide aangetroffen. De UCI heeft dit zojuist bekendgemaakt.

Het betreft een vochtafdrijvend middel dat op zich niet prestatiebevorderend is maar wel als maskeringsmiddel kan doorgaan. Xipamide kan helpen een hoge bloeddruk te bestrijden en gewicht te verliezen, maar volgens de dopingvorsers ook om het gebruik van bijvoorbeeld spierversterkende hormonen te maskeren.

Update 21.01 uur

Schleck krijgt vooralsnog geen schorsing. "De UCI kan de renner niet voorlopig schorsen volgens de regels vanwege de aard van de stof."  De UCI gaat er wel van uit dat RadioShack "het nodige onderneemt om ervoor te zorgen dat de Tour in alle sereniteit kan worden verdergezet". Zo staat te lezen in een persbericht.

Schleck bezet momenteel de twaalfde plaats in het algemeen klassement.

Update 21.29 uur

Zojuist is bekend geworden dat RadioShack de 32-jarige Schleck uit de Tour heeft gehaald. Hij gaat dus morgen niet meer van start.

Zeeuwse basisschool wil Amsterdamse kinderen

De Prinses Margrietschool in het Zeeuwse dorpje Kats kan sluiting voorkomen door Amsterdamse kinderen met leerachterstanden te onderwijzen. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher heeft wel oren naar het idee, liet zijn woordvoerster dinsdag weten. Asscher laat zijn ambtenaren de mogelijkheden van samenwerking onderzoeken.

Volgens Asscher heeft Amsterdam de expertise in huis om de kwaliteit van het onderwijs op zwakke scholen aan te pakken. Anderzijds is het dorp in Zeeland gebaat bij meer leerlingen. Kinderen uit Amsterdam kunnen in Zeeland in gastgezinnen terecht en krijgen in de kleinere klassen op het Zeeuwse platteland de aandacht die ze nodig hebben.

Berbatov heeft voorkeur voor Italië

Dimitar Berbatov vertrekt deze zomer hoogstwaarschijnlijk bij Manchester United. Voor vijf miljoen pond mag hij weg. Volgens zijn zaakwaarnemer kan hij naar AC Milan en Juventus.

Berbatov komt bij Manchester United niet meer in de plannen voor van Sir Alex Ferguson. Daarom lijkt er na een dienstverband van vier seizoenen een einde te komen aan het tijdperk van de Bulgaar in Engeland. Zijn lievelingsbestemming is volgens zaakwaarnemer Emil Dantchev de Italiaanse Serie A.

"Hij mag Man United elk moment verlaten", bevestigt Dantchev tegenover Calciomercato.com. "Hij wil het liefst naar de Serie A, want hij heeft altijd liefde gevoel voor het Italiaanse voetbal." Berbatov maakte in vier seizoenen United 49 Premier League-goals. Daarvoor was hij twee seizoenen actief bij Tottenham Hotspur.

Volgens Dantchev zou Berbatov graag naar AC Milan willen. Daar is in de aanval genoeg plek nu Filippo Inzaghi weg is en ook Zlatan Ibrahimovic en Antonio Cassano op korte termijn lijken te vertrekken. Ook kampioen Juventus zou echter naar zijn diensten hengelen.

Tsjech betrapt in vrijwel totaal geblindeerde auto

Een 37-jarige Tsjech is dinsdagochtend in Beverwijk betrapt terwijl hij achter het stuur zat van een auto waarvan de ramen nagenoeg ondoorzichtig waren. Metingen van de ramen hebben uitgewezen dat de ramen slechts drie procent licht doorlieten, meldt de politie. Autoruiten moeten minstens 55 procent licht doorlaten.

De auto werd op de Laan der Nederlanden gecontroleerd. De wagen was agenten opgevallen door de donkere ramen. De Tsjech bleek ook nog twee boetes open te hebben staan.

De man heeft de folie die de ramen zo donker maakte verwijderd. De man kreeg voor de overtreding ook een bekeuring van 180 euro. De Tsjech heeft alle boetes betaald, waarna hij zijn weg mocht vervolgen.

Lady Gaga gaat naakt voor parfumcampagne

Lady Gaga heeft zich in evakostuum laten fotograferen voor de reclamecampagne voor haar parfum Fame. De zangeres heeft de pikante foto via Twitter de wereld in gestuurd. Het plaatje doet denken aan Gulliver's Travels, omdat het lichaam van Gaga wordt bedekt door kleine mannetjes.

"Ik zal niet liegen. Ik ben een beetje nerveus. Het is een tijdje geleden dat ik werk aan jullie heb laten zien", twitterde de 26-jarige zangeres voordat ze het kiekje plaatste. "Maar ik ben erg trots op de fotograaf Steven en mijzelf."

Het geurtje van Lady Gaga is vanaf deze zomer verkrijgbaar. Uit eerdere foto's blijkt dat het gaat om een zwarte vloeistof, die kennelijk zijn kleur verliest als het op de huid wordt gespoten. De zangeres maakte eerder bekend dat het luchtje moet doen denken aan een dure prostituee.

Xbox 360 nu ook met iPad te besturen

Gamers kunnen nu via hun iPad spellen op de Xbox 360 opstarten en het menu van de spelcomputer doorbladeren. Microsoft heeft de functie dinsdag doorgevoerd in een update voor de Xbox Live-app voor iPad. Vorige maand verscheen er al een update voor de iPhone-versie van de app.

In juni kondigde Microsoft een applicatie aan waarmee verschillende apparaten op de Xbox 360 aangesloten kunnen worden. Dankzij Microsoft Smartglass kan bijvoorbeeld een tablet een kaart van de spelwereld tonen of spelers wapens laten kiezen in een schietspel.

Naast een extra scherm voor spellen kan ook extra informatie getoond worden over films of televisieseries. Microsoft Smartglass moet dit najaar gelanceerd worden en ondersteunt onder meer Windows 8, Android en Apples iOS.

Tom Cruise bezoekt dochter in New York

Tom Cruise heeft voor het eerst sinds zijn scheiding van Katie Holmes een bezoek gebracht aan zijn dochter. "Hij wilde haar heel erg graag zien", zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

De 50-jarige acteur vloog naar New York om zijn 6-jarige dochter Suri te zien. De twee werden op de gevoelige plaat vastgelegd toen hij zijn kind een hotel binnendroeg. Cruise rondde zondag de opnames van de film Oblivion af.

Holmes heeft naar verluidt de scheiding aangevraagd omdat ze vond dat haar man hun dochter hersenspoelt. Cruise zou te obsessief bezig zijn met zijn Scientology-geloof. Holmes vroeg de volledige voogdij aan.

Holmes en Cruise maakten een week geleden bekend een scheidingsregeling te hebben getroffen. Details rond de scheiding zijn niet bekendgemaakt, maar volgens geruchten zou Suri voornamelijk bij haar moeder gaan wonen.

Sojoez-capsule gekoppeld aan ISS

Drie ruimtevaarders hebben dinsdag hun Sojoez-capsule gekoppeld aan het Internationale Ruimtestation (ISS). Twee dagen geleden vertrok het trio vanuit het kosmodroom Baikonoer in het zuiden van Kazachstan.

Aan boord van de Sojoez-capsule zijn de NASA-astronaut Suni Williams, de ervaren Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko en de Japanner Aki Hoshide. Zij blijven tot november in het ISS. Met de aankomst van de drie ruimtevaarders komt het aantal bewoners van het ISS op zes. Reeds aan boord zijn de Russen Gennady Padalka en Sergej Revin alsook de Amerikaan Joe Acaba.

Het is een komen en gaan bij het ISS en het is nog niet eerder zo druk geweest. Volgende week arriveert een Japans HTV3-vrachtschip bij het ISS. Het zal het eerste vrachtschip zijn in een serie van negen die de komende zeventien dagen contact met het ISS maken.


Sojoez-capsule gekoppeld aan ISS (Foto: Novum)

Klaassen: "Ben meer een middenvelder"

Als Ajax geen vervanger voor Dmitriy Bulykin weet vast te leggen, zou Davy Klaassen die rol wel eens kunnen gaan vervullen. Het talent ziet in zichzelf meer een middenvelder.

Ajax verlengde het contract van de Rus Dmitriy Bulykin, die in Amsterdam als pinchitter fungeerde, deze zomer niet. De club zoekt nog naar een vervanger voor hem, maar mocht die er onverhoopt niet komen, dan heeft het Klaassen al in huis. Die zal spelen waar de trainer hem nodig heeft, maar is geen echte spits, zegt hij in Ajax Life.

"Ik was vroeger echt een voorhoedespeler, maar ben meer een middenvelder geworden. Een beetje zoals Siem de Jong speelt, zo vul ik de spitspositie ook in", beschrijft Klaassen zichzelf. "Ik maak ruimte voor anderen, die dan erbij komen. Sigthórsson (Kolbeinn, red.) vind ik een echte spits, dat is een afmaker. Die aanvallers krijgen rugnummer negen. Ik zie mezelf niet snel met dat rugnummer lopen."

Klaassen maakt niet de mooiste treffers. "Mijn doelpunten lijken soms heel simpel en dat zijn ze ook wel, maar je moet er wel staan. Ik probeer ook altijd door te lopen als er op doel wordt geschoten. Je moet er ook een beetje geluk mee hebben, want soms gaat een bal langs je of kun je er niet bij. Ik ben altijd op die afvallende bal gefocust. Als je niet loopt, sta je sowieso niet op de goede plek."

Zes vrouwen gepakt voor creditcardfraude

Zes vrouwen uit Den Haag zijn dinsdag op de luchthaven Eelde bij Groningen opgepakt op verdenking van heling. De zes, die terugkwamen van vakantie, worden ervan verdacht betrokken te zijn bij creditfraude, meldt de marechaussee.

De vrouwen van 17 tot 26 jaar zouden hun tickets hebben aangeschaft met gestolen creditcardgegevens. De zaak kwam aan het rollen na een melding van een bank. Met creditcardgegevens van een klant van de bank was fraude gepleegd.

Executie dreigt voor zwakbegaafde in VS

Een zwakbegaafde man staat op het punt te worden geëxecuteerd in de Amerikaanse staat Georgia. Warren Hill (52) moet woensdag een fatale injectie krijgen. Hij heeft geen mogelijkheden meer om in beroep te gaan en een gratieverzoek is afgewezen.

Frankrijk mengt zich in de zaak. "We hopen dat er een oplossing kan worden gevonden om executie te voorkomen", verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs dinsdag. Volgens Frankrijk mogen zwangere vrouwen, minderjarigen en mensen met verstandelijke beperkingen niet worden geëxecuteerd.

Hill zit sinds 1991 in de dodencel. Hij werd ter dood veroordeeld omdat hij in de gevangenis een gedetineerde had doodgestoken. Volgens de rechters heeft hij een IQ van 70, precies genoeg om in de VS de doodstraf te kunnen krijgen.

Werkstraf geëist voor bedreigen VVD-Kamerlid

Tegen Jeroen de K. is dinsdag honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar geëist, onder andere voor het bedreigen en beledigen van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Dat laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten.

De 47-jarige Amsterdammer omschreef Plasschaert eind 2010 op Twitter als 'genocide plegende terroriste'. "Moffenhoeren werden vroeger kaalgeschoren", voegde hij haar toe. Vorig jaar maart bedreigde hij de arabist Hans Jansen per mail omdat deze leugens over 'bepaalde bevolkingsgroepen' zou verspreiden. Verder plaatste De K. antisemitische teksten op zijn website.

De K., een voormalige advocaat, wraakte dinsdagavond de rechtbank omdat hij vond dat hij te weinig tijd kreeg voor zijn pleidooi. De zitting werd daarop geschorst.

De K. staat bekend als iemand die de Holocaust ontkent en rechtse politici beledigt. Hij werd eind vorig jaar in een andere zaak veroordeeld tot veertig uur werkstraf.

Partij haakt af bij gebrek aan lijsttrekker

De in mei opgerichte Democratische Partij Nederland doet bij nader inzien niet mee aan de verkiezingen op 12 september. "Wij hadden gehoopt tijdig een aansprekende lijsttrekker te kunnen vinden. Dit is niet gelukt", meldt het bestuur dinsdag.

De initiatiefnemers zijn er ook niet in geslaagd genoeg handtekeningen op te halen om in alle kieskringen mee te mogen doen. Dat wijten zij aan de vakantieperiode. De partij, opgericht om 'misstanden uit de samenleving weg te nemen', streeft nu naar deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

'Somaliërs toch uitzetten'

Minister Gerd Leers (Asiel) bestudeert de uitspraak van de Raad van State dat afgewezen asielzoekers uit Somalië voorlopig niet mogen worden uitgezet naar hun land. Dat liet zijn woordvoerster dinsdag weten.

Ze benadrukte dat er al geen Somaliërs naar het noorden van het land werden teruggestuurd. Ze werden wel naar het midden en het zuiden van het land gezonden, via de luchthaven van Mogadishu. Het ministerie achtte dat tot op heden wel veilig genoeg. De Raad van State denkt daar dus anders over.

Er zijn 300 uitgeprocedeerde Somaliërs in ons land. Van hen zitten er 40 in detentie. Er wordt nu gekeken wat het land was van waaruit de 300 in Nederland zijn gearriveerd. Als dat land veilig genoeg is, zoals bijvoorbeeld een van onze buurlanden, dan moeten de Somaliërs in kwestie daarheen.

Naldo van Werder naar Wolfsburg

Verdediger Naldo verruilt Werder Bremen voor VfL Wolfsburg. Daar tekent de 29-jarige Braziliaan morgen een contract. Hoe lang hij in Wolfsburg wordt vastgelegd, maken de betrokken partijen niet bekend. Ook de transfersom die Werder, waar Naldo nog een contract tot het einde van het komende seizoen had, ontvangt is niet naar buiten gebracht.

Naldo werd in 2005 door Werder overgenomen van het Braziliaanse Juventude. Hij speelde 173 Bundesligaduels voor de ploeg uit Bremen en scoorde 22 keer. In 2009 won hij de DFB Pokal en speelde hij met Werder de finale van de UEFA Cup. Daarin was Shakhtar Donetsk echter te sterk.

De beslissing om bij Werder te vertrekken was volgens de Braziliaan geen gemakkelijke. "Ik was bij Werder erg succesvol. De vereniging en de fans zijn me dierbaar geworden. Het bod uit Wolfsburg was echter zeer goed."


Naldo van Werder naar Wolfsburg (Foto: Novum)

Tom Hardy haalt inspiratie uit Ierse bokser

Voor de stem van Bane, de schurk in de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises, haalde acteur Tom Hardy inspiratie uit de stem van de Ierse bokser Bartley Gorman (1944-2002). Gorman was kampioen in boksen met blote vuisten.

Over de stem van Bane was eerder veel commotie. Nadat de media in de zomer van 2011 een eerste voorproefje van The Dark Knight Rises kregen, klaagden journalisten over de stem van Bane. The Hollywood Reporter schreef in augustus 2011: ,,Veel van de belangrijke dialogen waar Bane in voorkomt zijn onverstaanbaar." In eerste instantie wilde producent Christopher Nolan geen veranderingen aanbrengen, later drong Warner Bros. aan om het geluid enigszins aan te passen.

Toch blijft de stem van Bane opmerkelijk. Vulture, het entertainment-onderdeel van New York Magazine, vroeg Hardy naar zijn inspiratie voor de stem. Hij legde uit: ,,Het is gebaseerd op Bartley Gorman, een Ierse zigeuner die bokste met zijn blote vuisten." Gorman stond bekend als King of The Gypsies. Op z'n 28ste werd hij Bareknuckle Champion of Great Britain. Die titel behield hij tot hij op z'n 47ste met pensioen ging. In 2002 stierf hij op 57-jarige aan leverkanker. Gorman staat ook bekend als de inspiratiebron voor de rol van Brad Pitt in de film Snatch uit 2000. In de twee fragmenten kan je de stem van Bane vergelijken met die van Gorman, uit de documentaire over hem King of The Gypsies uit 1995.

Flink wandelen goed voor diabetici

Flink wandelen lijkt goed te zijn voor mensen met diabetes type 2, de vorm van suikerziekte die wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en overgewicht. Dat blijkt volgens inspanningsfysioloog Maria Hopman uit bloedtesten van een groep lopers die meegedaan heeft aan een training voor de Vierdaagse van Nijmegen.

Hopman zei dinsdag dat de insulinegevoeligheid van de groep wandelaars met 38 procent is verbeterd, wat volgens haar een "enorm grote verbetering" is. Ook is de kans dat de patiënten binnen 30 jaar aan de gevolgen van hun ziekte overlijden, aanzienlijk afgenomen. Bij mannen met 20 procent en bij vrouwen met 15 procent.

Flink wandelen goed voor diabetici
Flink wandelen goed voor diabetici (Foto: ANP)

Madagascar 3: Europe's Most Wanted

In Madagascar 3: Europe's Most Wanted zien we na 4 jaar stilte eindelijk hoe het verder gaat met de leeuw Alex, de zebra Marty, de giraffe Melman en het nijlpaard Gloria en hun vrienden op hun tocht terug naar New York. De dierentuindieren die in de vorige delen van Madagascar uit hun dierentuin ontsnapten en per ongeluk op Madagascar belandden zijn via Afrika nu in Europa beland waar ze zich aansluiten bij een circus omdat ze op de vlucht zijn voor de "dierenpolitie".

Miljardenboete dreigt voor Shell in Nigeria

Shell hangt een boete van vijf miljard dollar boven het hoofd in verband met een olielek op 120 kilometer van de Nigeriaanse kust in december. Dat meldt de BBC dinsdag. Zo'n zes miljoen liter olie lekte de zee in tijdens het overpompen van olie in een tanker.

De Nigeriaanse toezichthouder op de olie-industrie wil Shell de boete opleggen omdat er sprake was van 'ernstig gevaar voor het milieu', bleek tijdens een hoorzitting van het Nigeriaanse parlement. Het parlement moet nog toestemming geven voor de boete.

Shell zegt dat er geen wettelijke basis is voor de boete, omdat adequaat op het lek zou zijn gereageerd. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij ligt vaker onder vuur vanwege olielekken in Nigeria. De meeste zijn op land.

Politie belegert woning in Dronten

Een arrestatieteam heeft dinsdagavond een agressieve man uit een woning in Dronten gehaald. Hij had agenten met messen bedreigd, waarna hij zich verschanste in een woning in de Koggestraat. Dat laat een politiewoordvoerder weten.

Agenten waren rond 17.00 uur in de weer met een straatruzie, toen de man zich ermee bemoeide en de politiemensen bedreigde. Nadat hij zich had verschanst in de woning werd de straat afgezet. Omdat er aanvankelijk sprake van was dat er een kind in de woning zou zijn, werd naast de brandweer en ambulancedienst ook een arrestatieteam opgetrommeld. De man was alleen in de woning.

De man is een bekende van de politie en heeft een strafdossier. Hij maakte volgens de politiezegsman een 'zeer verwarde indruk, maar hij is geen psychiatrisch patiënt. De politie onderzoekt wat de man bezielde.

Meer dan 1100 afvallers op eerste dag Vierdaagse

Op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse hebben 1159 deelnemers niet de eindstreep weten te halen. In totaal 40.313 wandelaars bereikten dinsdag de finish. Het aantal uitgevallen deelnemers bedraagt 317 en 842 wandelaars zijn helemaal niet gestart, meldt de organisatie.

Op de eerste dag van het grootste wandelfestijn ter wereld moesten geregeld blaren worden doorgeprikt; 387 deelnemers zijn volgens de organisatie behandeld aan blaren. Artsen onderzochten 92 wandelaars en op de rustplaatsen hebben 61 deelnemers zich laten masseren.

Nieuwe harde band debuteert in Duitsland

De Formule 1-teams kunnen in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland voor het eerst kennis maken met de nieuwe harde band die Pirelli ontwikkeld heeft. De test zou oorspronkelijk plaatsvinden in Groot-Brittannië, maar de regen gooide roet in het eten.

Op de Hockenheimring krijgen de coureurs naast de elf bandensets twee extra setjes met harde banden. Deze moeten na de eerste vrije training weer ingeleverd worden. Pirelli is niet van plan om de band dit jaar nog te introduceren, maar mochten de teams het wel willen, dan is dit ook mogelijk. Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft laten weten dat de nieuwe band een evolutie van de vorige is en makkelijker op bedrijfstemperatuur te krijgen en te houden zou moeten zijn.

Voor de rest van het weekend op de Hockenheimring ligt er voor Pirelli een uitdaging te wachten, omdat het circuit vorig jaar niet op de kalender stond. "Het is altijd een uitdaging op een nieuw circuit. We hebben geen data die we als uitgangspunten kunnen nemen, maar de ontwikkelingen op het gebied van simulaties zijn ongekend. Je kunt tegenwoordig een circuit door en door leren kennen zonder er ooit geweest te zijn." Er zal gereden worden met de zachte en mediumbanden.

Filmfonds geeft subsidie voor zeven nieuwe speelfims

Het Nederlands Filmfonds ondersteunt de totstandkoming van zeven nieuwe Nederlandse speelfilms met bedragen variërend van 15.000 tot 450.000 euro. Vandaag maakte het filmfonds bekend welke producties een bijdrage tegemoet kunnen zien.

Het liefdesverhaal Eisenstein in Guanajuato van regisseur Peter Greenaway krijgt de hoogste bijdrage van 450.000 euro. De film Oorlogsgeheimen, gebaseerd op het boek van Jacques Vriens, krijgt 4 ton. De romantische komedie Soof, geïnspireerd op de columns van Sylvia Witteman, wordt door het fonds ondersteund met 3 ton subsidie.

Subsidie voor zeven nieuwe speelfims
Subsidie voor zeven nieuwe speelfims (Foto: ANP)

Schenking Sheen 'enorm gewaardeerd' door soldaten

Amerikaanse soldaten zijn Charlie Sheen dankbaar voor zijn recorddonatie aan USO, een organisatie die hulp biedt aan soldaten en hun families. De organisatie krijgt een miljoen dollar van de acteur. Dat bedrag kan nog oplopen, aangezien hij ook een procent van de winst van zijn comedyserie Anger Management schenkt.

"De USO wil Charlie Sheen bedanken voor zijn zeer gulle donatie van een miljoen dollar", staat in een verklaring die valt te lezen op The Hollywood Reporter. Ook 'zijn belangstelling voor ons werk' en hulp voor 'hen die zo veel hebben doorstaan' worden op prijs gesteld. "Zijn steun wordt enorm gewaardeerd, vooral door onze gewonde strijders en hun families."

Komiek en Sheens goede vriend Jeffrey Ross is trots op de actie van de acteur, die de laatste jaren vooral in het nieuws kwam vanwege zijn drank-, drugs- en seksavonturen. "Zo zie je maar dat onder al die hoeren een geweldige kerel schuilt", grapt hij in de krant New York Daily News.

Sheens donatie is de grootste die USO ooit heeft ontvangen. "Het is voor mij een eer dat ik iets kan terugdoen aan de mannen en vrouwen van het leger die zo veel voor ons gedaan hebben", meldt Sheen. De eerste 250 duizend dollar wordt later deze week overhandigd tijdens een besloten ceremonie.

Halo-vacature geopend bij 343 Industries

Altijd al willen meewerken aan een AAA-titel en heb je enige ervaring met het maken van games. Spoed je dan snel naar de website van 343 Industries, want zij zoeken mensen voor een nieuwe Halo-titel. 343 Industries werkt momenteel aan Halo 4, die dit jaar uit moet komen. Wellicht dat ze al op zoek zijn naar developers voor Halo 5.

De vacature: "343 Industries is looking for an experienced graphics developer to help create the current and next generation of game visuals in the Halo universe. Work on one of the most exciting and creative properties in the industry. Work with the incredible 343 team to help drive the future of Halo. We are looking for an experienced graphics developer to help us deliver cutting edge graphics technologies for AAA experiences. Candidates should understand and have experience with how to bring great graphics to life."

Er gaan geruchten dat DirectX 11 één van de pilaren zal zijn van de nextgen Xbox. Dit zou kunnen betekenen dat deze vacature geldt voor een Halo voor de volgende Xbox. 343 is niet het eerste bedrijf dat vacatures opent voor nextgen consoles: in mei kwam Rare al met een vacature voor een developer die moet gaan werken met "new IPs for future platforms".

'Artsen optimistisch over Michael Clarke Duncan'

De artsen die Michael Clarke Duncan behandelen zijn 'zeer optimistisch'. De 54-jarige Green Mile-acteur werd vorige week getroffen door een hartstilstand, maar bronnen vertelden de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat Duncan inmiddels weer een 'sterke hartslag' heeft.

Duncan ligt nog aan de beademing in een ziekenhuis in Los Angeles. Artsen weten nog niet precies wat zijn toestand zal zijn als hij van de beademing wordt gehaald. Bronnen beweren dat de acteur 'vecht als een leeuw'.

De acteur, onder meer bekend van zijn rol als John Coffey in de film The Green Mile, werd vrijdag gevonden door zijn vriendin. Zij wist zijn hartslag door middel van reanimatie weer op gang te brengen.

Emma Stone speelt mee in Sleeping Dogs

Goed nieuws voor fans van lekkere wijven en games: Square Enix heeft vandaag een waslijst aan celebs gepresenteerd die hun stem verlenen aan Sleeping Dogs. Eén van deze stemmen is Emma Stone, die we onder andere kennen van de nieuwe Spiderman-film. Daarnaast komen andere bekenden voor als Lucy Liu, Will Yun Lee en Tom Wilkinson. 

Will Yun Lee speelt een agent die undercover gaat bij één van de Triads, de Sun On Yee. Wilkinson zal de stem van agent Pendrew vertolken en Edison Chen gaat de jeugdvriend van Lee spelen, Jackie Mah. Naast deze mensen zien we dus nog Emma Stone, Robin Shou, Terence Yin, James Hong, Lucy Liu, Tzi-Ma, Yunjun Kim en Kelly Hu. De game zal 17 augustus uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

EmmaStone

Steam Summer Sale dag 6

Dinsdag, Steam-dag. Oke, het is nog geen gebruikelijke term maar het is wel van toepassing vandaag. Vandaag zijn onder andere Spec Ops: The LineCall of Duty: Black Ops en Grand theft Auto IV een stuk goedkoper. Ook zijn er weer nieuwe community-deals en nieuwe flash-deals, welke om de aantal uur zullen veranderen.

De sale kun je hier bekijken of via de Steam-client. Hieronder kun je alle deals zien van vandaag. 

Steam Sale

[Tour] Hoogerland denkt aan Vuelta

Johnny Hoogerland rijdt waarschijnlijk dit jaar ook de Ronde van Spanje. De renner van Vacansoleil liet dat weten op de tweede rustdag van de Tour de France.

De Zeeuw heeft bij de teamleiding van Vacansoleil geopperd de Ronde van Spanje in zijn programma op te nemen. "Als ik nog een grote ronde rijd, heb ik gelijk een periode waarin ik lekker aan de gang blijf. Dat is prettig met het oog op een eventueel wereldkampioenschap. De andere optie is de Eneco Tour en een aantal klassiekers. Ach, het zal over een paar dagen wel duidelijk zijn. Eerst maar eens die bergen in", zo zei Hoogerland.

Grote ophef Hongarije na moord door zigeuner

In Hongarije is grote ophef ontstaan na de moord op een 25-jarige politiepsychologe. De vrouw was sinds zondag 8 juli vermist. Afgelopen woensdag werd haar naakte lichaam in een park nabij haar woning gevonden. Ze bleek te zijn verkracht en vermoord. De dader is inmiddels gearresteerd. Het gaat om een 26-jarige zigeuner.

Al tijdens de vermissing was er erg veel aandacht voor deze zaak. Via Facebook werden opsporingsberichten en signalementen verspreid. Nadat het stoffelijk overschot van het slachtoffer was gevonden, kwam de politie ook de dader snel op het spoor.

Nu blijkt dat de dader een zigeuner is, is de ophef nog veel heviger geworden. In Hongarije veroorzaken zigeuners zeer veel overlast en ze zijn verantwoordelijk voor een buitenproportioneel deel van de (zware) criminaliteit. Regelmatig worden er door diverse maatschappelijke organisaties en politieke partijen oproepen gedaan om de zigeunerproblematiek te bestrijden, maar dit blijkt bijzonder lastig te realiseren, met name omdat Europese politici dit discriminerend vinden. Zij roepen juist op tot meer begrip en acceptatie van zigeuners.

Voor de Hongaren lijkt dit misdrijf nu de druppel die de emmer doet overlopen. De onvrede is bij veel Hongaren zo hoog opgelopen, dat er inmiddels oproepen worden gedaan voor herinvoering van de doodstraf. Extreemrechtse partijen als Jobbik spinnen garen bij dergelijke incidenten. Bij de laatste verkiezingen groeide Jobbik uit tot de op twee na grootste partij van het land.

Duo gepakt voor in prostitutie dwingen 15-jarige

Een Hongaarse man en vrouw zijn zondagmiddag in de Amsterdamse binnenstad opgepakt voor mensenhandel. Het duo wilde een 15-jarig meisje de prostitutie in dwingen, meldt de Amsterdamse politie dinsdag.

Bij een huiszoeking in de woning van de 34-jarige man en 26-jarige vrouw zijn een laptop, simkaarten en administratie in beslag genomen. Het 15-jarige meisje was bij de Hongaren aanwezig, zij is onder toezicht van een voogdij-instelling gesteld. De twee verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Verdachte fatale steekpartij school gepakt

De 42-jarige man die wordt verdacht van de fatale steekpartij in een school in Rotterdam is aangehouden. Dat bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag.

De steekpartij bij de Augustinusschool kostte vorige maand een 30-jarige vrouw het leven. Een vrouw van 29 jaar, de ex-vriendin van de verdachte, raakte gewond.

Na een tevergeefse klopjacht gaf de politie een opsporingsbericht uit met de waarschuwing dat de man mogelijk een mes bij zich heeft en gewelddadig kan zijn. Ook werd gemeld dat hij mogelijk in het buitenland verbleef. Waar de man is aangehouden, kon de woordvoerder niet direct zeggen. Later op de avond wordt meer bekendgemaakt.

De steekpartij op 22 juni volgde op een ruzie die de man op straat had met zijn 29-jarige ex-vrouw. Een 30-jarige vriendin die haar probeerde te helpen, werd door de man doodgestoken.

Het OM in Rotterdam heeft tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip. Of die wordt uitgekeerd, is onbekend.

Peiling: SP behoudt voorsprong op VVD

De SP weet zijn voorsprong op de VVD vast te houden. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen peiling van TNS Nipo. De partij van Emile Roemer staat deze week op 36 zetels, vier meer dan de 32 zetels die de VVD van premier Mark Rutte krijgt.

De SP liep vorige week in de peiling van TNS Nipo voor het eerst uit op de VVD. Twee weken geleden zaten beide partijen nog ongeveer op hetzelfde zetelaantal, met 32 voor de VVD en 31 voor de SP. Ten opzichte van vorige week krijgt de VVD er een zetel bij, en de SP twee.

GroenLinks lijkt zich weer te herstellen van de vrije val waarin de partij van Jolande Sap terecht was gekomen. Werd GroenLinks vorige week nog gepeild op een historisch dieptepunt van drie zetels, inmiddels kan weer op een vierkoppige fractie worden gerekend.

Ook bij de andere partijen zijn de verschillen klein. De PvdA (negentien), PVV (zeventien), D66 (vijftien), ChristenUnie (zeven) en 50Plus (een) verliezen alle één zetel. Het CDA (veertien) krijgt er één zetel bij. Bij de SGP (drie) en Partij voor de Dieren (twee) verandert er niets.

Het Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman en de Piratenpartij krijgen bij TNS Nipo geen zetels.

PSV krijgt zes ton na transfer Amrabat

PSV houdt geld over aan de transfer van Nordin Amrabat van Kaserispor naar Galatasaray. De Eindhovenaren kunnen binnenkort ongeveer zeshonderdduizend euro tegemoetzien. PSV en Galatasaray onderhandelden om de transfer van de vleugelaanvaller vlot te trekken. Amrabat kost de Turkse grootmacht vijf miljoen euro.

Amrabat, die van 2008 tot 2010 in het Philips Stadion zijn wedstrijden speelde, verhuisde in de winterstop van het seizoen 2010-2011 van PSV naar Kayserispor. Daar maakte hij in anderhalf seizoen zo veel indruk dat Galatasaray interesse in hem toonde. Een van de struikelblokken was echter de geldsom waar PSV bij doorverkoop recht op had.

PSV en Galatasaray spraken tijdens de onderhandelingen ook af binnen drie jaar een oefenwedstrijd te spelen. Daarmee willen de twee clubs hun goede band onderstrepen.

Naast de transfersom van vijf miljoen euro levert Amrabat Kayserispor nog drie miljoen euro op. Dat bedrag betaalt de Marokkaans international zelf om zijn beeldrechten weer in bezit te krijgen.

Gemeenten bezuinigen op schoolzwemmen

Schoolzwemmen wordt in de komende jaren verder wegbezuinigd. Dat zegt André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) dinsdag naar aanleiding van onderzoek naar zaken waarop gemeenten overwegen te gaan bezuinigen.

Van oudsher financierde ongeveer de helft van alle gemeenten het schoolzwemmen. Sinds 2006 is dit gedaald naar 42 procent. De Jeu verwacht dat in het schooljaar 2013/2014 scholen in minder dan 40 procent van de gemeenten schoolzwemmen kunnen aanbieden.

Gemeenten zien schoolzwemmen als een goede post om op te bezuinigen, zegt De Jeu. Ze zien het vaak als een verantwoordelijkheid van de ouders dat kinderen leren zwemmen. Scholen vinden het vaak 'een hoop gedoe' om schoolzwemmen zelf te organiseren, ook omdat veel kinderen al kunnen zwemmen.

Volgens De Jeu hebben scholen en gemeenten wel oog voor kinderen die niet kunnen zwemmen. Voor hen zijn andere programma's dan schoolzwemmen, zoals 'natte gymlessen' waarbij kinderen kunnen leren zwemmen terwijl hun klasgenoten zich op een andere manier vermaken in het water.

De Jeu benadrukt dat het in een land als Nederland belangrijk is dat kinderen leren zwemmen. "We hebben dat hier meer nodig dan in een land met alleen maar bergen."

Tbs'er is twee weken spoorloos na verlof

Een tbs'er is twee weken spoorloos geweest, nadat hij niet was teruggekeerd van zijn verlof uit een tbs-kliniek in Venray. De man meldde zich dinsdag pas weer bij de Limburgse tbs-kliniek de Rooyse Wissel, laat een woordvoerder van de instelling weten.

Wat de man in de tussentijd heeft gedaan en waar hij heeft gezeten, wil de instelling niet kwijt. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie zwijgt hierover.

Bij de kliniek zijn vaker tbs'ers niet op tijd teruggekeerd. Vorig jaar gebeurde dat acht keer, in de vier jaren daarvoor veertien keer. Elk jaar zijn er tienduizenden 'verlofbewegingen' vanuit de dertien plekken in Nederland waar tbs'ers worden behandeld. Vorig jaar ontsnapten er 37 aan hun begeleider. Mogelijk speelt mee dat De Rooyse Wissel een relatief grote kliniek is, waardoor de kans op onttrekkingen groter is.

In de afgelopen vijf jaar zijn twee tbs'ers erin geslaagd uit een kliniek te ontsnappen. In 2008 gebeurde dat vanuit de Groningse Van Mesdagkliniek en in 2010 vanuit de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Beide vluchters werden snel gepakt en pleegden in de tussentijd geen misdrijf.

Protestmars tegen slechte weer

Het actiecomité 'Stop het slechte weer' organiseert aanstaande zaterdag in Amsterdam een protestmars tegen het aanhoudende slechte zomerweer. Dat meldt de stadszender AT5 dinsdag.

De zender verwijst naar een Facebookpagina, waar wordt opgeroepen tot het protest. "Klachten uit alle lagen van de bevolking hebben tot op heden geen resultaat, vandaar nu deze weeractiegerichte aanpak", valt daar te lezen. Het is de bedoeling om zaterdag om 13.00 uur met spandoeken te vertrekken vanaf het Rembrandtplein richting Leidseplein.

Op Facebook geven ongeveer zeventig mensen aan dat zij zullen meelopen.

Formule 1 iets dichterbij race in Londen

Het Olympisch Stadion in Londen wordt mogelijk onderdeel van een Formule 1-circuit. Dat plan is een van de vier voorstellen die worden overwogen om het stadion, waar over anderhalve week de Spelen worden gehouden, na deze zomer te blijven gebruiken. Ook voetbalclubs West Ham United en Leyton Orient hebben interesse. Voetbaluniversiteit UCFB is de vierde gegadigde.

Eerder was het stadion na de Spelen al aan West Ham toegewezen, maar daar maakten Tottenham Hotspur en Leyton Orient bezwaar tegen. Na een juridisch steekspel werd besloten de toewijzingsprocedure opnieuw te doen. Van de vier gekozen kanshebbers wordt nu onderzocht of ze aan alle gestelde eisen voldoen. Vervolgens worden ze geëvalueerd en kan er onderhandeld worden.

Het Olympisch Stadion in Londen wordt al de thuisbasis van de Britse atletieksport. In 2017 wordt het WK atletiek er gehouden.

Welkom in Moskou in Metro: Last Light-trailer

Of Metro: Last Light de mooist uitziende first-person shooter gaat worden moet nog gaan blijken. Om iedereen een beeld te geven van hoe het spel eruit gaat zien is een video online gekomen met twaalf minuten gameplay van het spel. De getoonde gameplay is de volledige demo zoals deze te zien was op de afgelopen E3-beurs.

Metro: Last Light komt in het eerste kwartaal van 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Lachen met poster Silent Hill: Revelations 3D

Hadden we eerder vandaag nog een eerste foto en video van Silent Hill: Revelation 3D op de website, vanmiddag is de filmposter op de foto gezet.

De film Silent Hill: Revelation 3D neemt ons mee in de wereld van Heather Mason (Adelaide Clemens) en haar vader (Sean Bean) die beiden moeten vechten voor hun leven. Op de achttiende verjaardag van Heather ontdekt zij wie zij werkelijk is. De openbaring trekt haar nog dieper in de demonische wereld van Silent Hill die haar niet snel wil laten gaan.

Silent Hill: Revelation 3D verschijnt op 31 oktober 2012 in de bioscoop.

Silent Hill Revelations

Arsenal: "Van Persie mag club niet verlaten"

Arsenal is niet van plan om Robin van Persie te verkopen deze zomer. De spits is in het bezit van een contract tot 2013, maar de Londenaren besluiten de gok te nemen.

De Oranje-international liet in een eerder stadium al weten dat hij zijn verbintenis bij The Gunners niet zal verlengen. Dit wees erop dat Van Persie deze zomer verkocht zou worden, omdat de aanvaller anders over elf maanden gratis de deur uitloopt bij de Londense formatie.

De reden dat Arsenal een gok waagt ligt wat ingewikkeld. De clubbestuurders gaan er van uit dat Van Persie geen lucratieve langlopende aanbieding krijgt van geïnteresseerde clubs als hij in de zomer van 2013 de leeftijd van 30 bereikt. Arsenal hoopt dan ook dat Van Persie voor het aflopen van zijn verbintenis een nieuw contract zal ondertekenen, weet Goal.com.

Van Persie kwam tot de beslissing om zijn contract niet te verlengen omdat hij van mening verschilde met de clubleiding over hoe Arsenal voorwaartse stappen moet maken. "We houden hem aan zijn contract", zegt een Arsenal-bestuurder tegen Goal.com. "Zodra Van Persie 30 is, wordt het makkelijker voor ons om hem een nieuw contract te laten signeren."

Arsenal neemt uiteraard een enorm risico met de huidige werkwijze, aangezien de club deze zomer nog een bedrag van rond de dertig miljoen euro kan verdienen aan de Nederlander. Als Van Persie daadwerkelijk bij zijn standpunt blijft, dan kunnen geïnteresseerde clubs de spits volgende zomer voor niks ophalen.

The Gunners verwachten dan ook dat Van Persie aankomende zaterdag voor een oefentrip meegaat naar Azië. Deze reis brengt de ploeg van manager Arsène Wenger langs Peking en Hong-Kong, waarbij ook een saillant oefenduel op het programma staat. Volgende week vrijdag speelt de ploeg immers tegen Manchester City, de club die Van Persie graag wil overnemen.

Kojima ontkracht aankondiging Metal Gear Solid 5

Gisteren verschenen er plots afbeeldingen vanaf de Comic-Conbeurs die werden gepresenteerd als semi-aankondiging van Metal Gear Solid 5. Zelfs nadat uitgever Konami de geruchten van de aankondiging ontkende bleef de geruchtenstroom alleen maar groeien.

Nu heeft de man die zonder twijfel het logo van Metal Gear Solid 5 kan herkennen nog eens aangegeven dat de geruchten niet kloppen. Via Twitter heeft Hideo Kojima zelf aangegeven dat het logo zoals gisteren gepresenteerd absoluut een vervalsing is.

"Since I've received inquiries about the MGS5 title screen/the announcement made at ComicCon which I had no idea of, I looked up on the net and found the source. But pls note that title logo is completely FAKE. I apologize to those who were looking forward. Anyway it proved I can still create the buzz", schrijft Kojima op zijn Twitter.

Dat Metal Gear Solid 5 in ontwikkeling is inmiddels al een publiek geheim, maar op originele beelden van het spel en een officiële aankondiging zullen we dus blijkbaar nog moeten wachten.

Hilary Swank heeft rol in malaria-film

Hilary Swank gaat een moeder spelen die haar kind verliest aan malaria. Mary & Martha is een tv-film van de Britse omroep BBC en de Amerikaanse betaalzender HBO. Ook de Britse actrice Brenda Blethyn speelt een moeder die haar zoon is verloren aan de ziekte. Dat maakte de BBC dinsdag bekend.

Mary en Martha ontmoeten elkaar in Afrika en gaan na de tragische gebeurtenissen in hun leven de boer op om de gevaren van malaria onder de aandacht te brengen.

De tv-film wordt uitgezonden in het kader van het goede doel Comic Relief, dat door filmmaker Richard Curtis in het leven is geroepen. De Brit, die succesvolle films als Love Actually en Notting Hill afleverde, is ook verantwoordelijk voor het script van Mary & Martha. De film wordt geregisseerd door Phillip Noyce, bekend van The Quiet American en Salt.

"Dit verhaal dat al veel eerder had moeten verschijnen, is een van de beste van Richard Curtis", zegt de 66-jarige Blethyn in een reactie. "Ik ben al heel lang onder de indruk van het werk van Philip", zegt Swank over de regisseur. "Toen hij me dit geweldige verhaal vertelde en het prachtige scenario van Richard liet lezen, was ik meteen geïnspireerd", aldus de 37-jarige Amerikaanse.

Mary & Martha is eind volgend jaar op de Britse televisiezender te zien.


Hilary Swank heeft rol in malaria-film (Foto: Novum)

Het begin van Sleeping Dogs

Er is een video online verschenen voor Sleeping Dogs. Hierin zijn de eerste vijftien minuten van het spel te zien, waarin we onder andere een inleiding in het verhaal krijgen. Mensen die volledig onbevangen aan het spel willen beginnen worden aangeraden de onderstaande video vooral niet te bekijken.

Sleeping Dogs komt 17 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Monaco ternauwernood door in Hamburg

Juan Monaco is door het oog van de naald gekropen op het ATP 500-toernooi in Hamburg. Tegen de Duitser Cedrik-Marcel Stebe kwam de Argentijn aanvankelijk op voorsprong, maar gaf het in de tweede set uit handen en kwam ook in de derde set in de problemen.

De nummer veertien van de wereld won de eerste set comfortabel met 6-4. In de tweede set kwam hij er echter aanvankelijk helemaal niet aan te pas, en Stebe liep al snel uit naar 5-0. Even leek het erop dat de Duitser op de servicebeurt van Monaco de 6-0 op het scorebord ging toveren, maar de Argentijn herpakte zich. Hij behield zijn service tweemaal en brak ondertussen de nummer 83 van de wereld om terug te komen tot 5-3. Daarna serveerde Stebe de set wél uit.

Ook in de derde set werd er volop gebroken. Beide mannen maakten met hun service nog wel 1-1, maar daarna leek het servicevoordeel verdwenen te zijn. Stebe brak naar 2-1, maar werd vervolgens direct zelf gebroken. Daarna brak de Duitser weer, en gingen de servicebeurten weer even gelijk op, tot de 5-4.

Opnieuw verzuimde Stebe om zijn servicebeurt te behouden, maar ditmaal werd dat hem fataal. Monaco behield zijn service na een zinderende game met enkele prachtige rally's, en brak vervolgens de inmiddels geblesseerd geraakte Stebe voor een zevende keer. Hiermee pakte hij de laatste set met 7-5.

In andere partijen in Hamburg waren vandaag wel verrassingen. Zo versloeg de Tsjech Lukas Rosol de Servische Viktor Trociki met 5-7, 6-3 en 6-4. De Tsjech won op Wimbledon weliswaar van Rafael Nadal, maar is nog steeds de nummer 106 van de wereld. De Serviër is de nummer 31.

Ook de nummer zestien van de wereld, de Spanjaard Fernando Verdasco, werd verrast door zijn tegenstander. De Duiters Julian Reister, de nummer 483 op de ranglijst,  was hem met 6-2 en 6-3 de baas.

Nederlands Film Festival vertoont Mees Kees

De speelfilm Mees Kees gaat zaterdag 29 september in première tijdens het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht. Dit maakte de festivalorganisatie dinsdag bekend.

De film gaat over over stagiair Kees, een rol van Willem Voogd, die voor het eerst voor de klas staat en zich ontfermt over leerling Tobias. De film is gebaseerd op de gelijknamige kinderboeken van Mirjam Oldenhave waarvan meer dan 120.000 exemplaren zijn verkocht. In 2010 was Mees Kees het kinderboekenweekgeschenk.

Voogd speelde eerder in Timboektoe en Spangas. Felix Osinga vertolkt de rol van Tobias. Sanne Wallis de Vries kruipt in de huid van de strenge directrice Dreus die het maar niets vindt dat de jonge onderwijzer zijn boterhammen deelt met de leerling en zoveel tijd met hem doorbrengt. Verder zijn er rollen weggelegd voor Viviënne van den Assem, Cas Jansen, Hannah Hoekstra en Peter Heerschop.

De regie is in handen van Barbara Bredero. Ze regisseerde eerder Morrison krijgt een zusje en Floor Faber. Mees Kees draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

De 32 editie van het Nederlands Film Festival begint woensdag 26 september.

Nederlands Film Festival vertoont Mees Kees
Nederlands Film Festival vertoont Mees Kees (Foto: ANP)

Oud-voetballer Nanninga in coma

Oud-international Dick Nanninga ligt volgens zijn dochter in een coma in een ziekenhuis in het Belgische Genk. Dat meldt de omroep L1. De 63-jarige Nanninga moest een operatie ondergaan waarbij zijn onderbeen werd geamputeerd.

Na de operatie is Nanninga kunstmatig in coma gebracht, maar het is de artsen niet gelukt om hem weer te wekken. De oud-voetballer speelde voor Veendam, Roda JC, MVV en het Nederlands elftal.

Bij Roda JC is hij nog altijd clubtopscorer. Ook is Nanninga, samen met Johan Neeskens, een van de twee Nederlanders die wisten te scoren in een WK-finale. De spits was met Oranje actief op het WK van 1978 in Argentinië.

Dagje uit flink duurder geworden

Een dagje uit naar de dierentuin of attractiepark is de afgelopen 10 jaar flink duurder geworden. Uitstapjes met een hapje eten buiten de deur zijn 33 procent duurder geworden terwijl de totale inflatie in die periode 19 procent was, zo meldt het economisch bureau van ING dinsdag op basis van de eigen 'dagje-weg-index'.

In die index zit de prijsontwikkeling van de entreekosten voor dierentuin, museum, attractiepark, bioscoop, concerten en theater en de prijzen van een etentje in een restaurant of een bezoekje aan een fastfoodketen. Een kaartje voor dierentuin, museum en pretpark werd de afgelopen 10 jaar 50 procent duurder. Hetzelfde gold voor het eten bij fastfood- of afhaalrestaurant (28 procent) en restaurants (26 procent). Gemiddeld geeft een Nederlands gezin zo'n 250 euro per jaar uit aan dit soort uitjes.

Dagje uit flink duurder geworden
Dagje uit flink duurder geworden (Foto: ANP)

Lagere straf voor doodschudden baby

Een 22-jarige man uit Haaksbergen heeft dinsdag een lagere straf opgelegd gekregen voor het doodschudden van zijn drie maanden oude zoontje. Het gerechtshof in Arnhem heeft de verstandelijk beperkte man een jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk opgelegd. De rechtbank in Almelo veroordeelde de man eerder tot dertig maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het zoontje van de man overleed in juli 2010 twee dagen nadat de baby met spoed werd opgenomen in een ziekenhuis. De baby was dusdanig heftig door elkaar geschud, dat het jongetje in een coma raakte en uiteindelijk overleed.

De man heeft bekend zijn kind na het geven van flesvoeding door elkaar te hebben geschud. Hij stelt zich echter niet bewust te zijn geweest van de gevaren daarvan. De zwakzinnige dacht juist dat het een goede manier was om de baby stil te krijgen.

Tegen de man was in hoger beroep eenzelfde straf geëist als waartoe de rechtbank hem eerder veroordeelde. Het hof acht in tegenstelling tot de rechtbank doodslag echter niet bewezen, omdat onduidelijk is of de man zijn zoontje wilde doden. Het hof acht de man wel schuldig aan dood door schuld.

Anneke Blok en Marcel Musters in komedie

Anneke Blok en Marcel Musters zijn bezig met de opnamen van de komedie Child in Time. In de tv-film van Hanro Smitsman hebben ook Marieke Heebink en Mark Ram rollen. Dat maakte producent Waterland Film dinsdag bekend.

Musters en Ram spelen in de Nederlandstalige film een echtpaar dat op een dag de puber Dylan op de stoep krijgt. De 15-jarige jongen zegt de zoon te zijn van het personage van Musters en zoekt hulp omdat zijn moeder en haar vriendin, Blok en Heebink, hem uit huis hebben gezet.

Smitsman is bekend van films als Schemer, Skin en Vakantie in Eigen Land. Blok en Musters waren dit jaar allebei te zien in de tv-serie Lijn 32. Child in Time wordt in het voorjaar door de KRO uitgezonden.


Anneke Blok en Marcel Musters in komedie (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Fanboys

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Fanboys

Een heerlijke komedie is vanavond om 20.30 uur op RTL 7 te bewonderen. De film gaat precies over het type mens uit de titel: Fanboys. In de komedie zijn vier jongemannen sinds hun kinderjaren met elkaar bevriend. Door de jaren heen hebben zij een enkele, grote passie met elkaar gedeeld, namelijk de Star Wars-films. Helaas heeft één van de vrienden niet lang meer te leven door een ernstige ziekte. Daarom besluiten zijn kameraden om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan, namelijk een geweldige roadtrip naar de Skywalker Ranch om daar de nieuwe Star Wars-film te zien, voordat deze verschijnt in de bioscopen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

L. de Jong naar Borussia Mönchengladbach

Luuk de Jong verruilt FC Twente voor Borussia Mönchengladbach. Met de transfer is een bedrag van 15 miljoen euro gemoeid. De centrumspits tekent een verbintenis voor vijf jaar.

De Jong kwam in 2009 van De Graafschap naar Enschede. In 51 wedstrijden voor FC Twente wist hij 32 maal het doel te vinden. De 21-jarige spits speelde zeven interlands voor het Nederlands elftal. Hij behoorde tot de selectie voor het EK voetbal van vorige maand, maar aan spelen kwam hij niet toe.

EA bevestigt Battlefield 4

Uitgever Electronic Arts heeft bevestigd dat het vierde deel in Battlefield-reeks op komst is. Gamers die Medal of Honor Warfighter bestellen, krijgen gratis toegang tot de bètatest van Battlefield 4, die in de herfst van 2013 van start gaat. Dat maakt EA dinsdag bekend.

Het is voor het eerst dat Electronic Arts openlijk over Battlefield 4 praat. De uitgever wil op een later tijdstip meer informatie over Battlefield 4 naar buiten brengen.

Van de shooter Battlefield 3 zijn wereldwijd meer dan vijftien miljoen exemplaren verkocht. Het vorig jaar uitgebrachte schietspel was hiermee met een ruime voorsprong goed voor de tweede plek in de shootermarkt van 2012, na Call of Duty: Modern Warfare 3.


Naakt bevestigd in Resident Evil 6

De ESRB, een Amerikaans leeftijdsclassificatiesysteem, heeft zoals verwacht Resident Evil 6 de 'Mature'-classificatie gegeven. De game bevat namelijk: "Blood and Gore, Intense Violence, Nudity, Strong Language and Suggestive Themes". Het klinkt allemaal vrij standaard tot je bij de naakte spinvrouwmonster-beschrijving komt.

Een van de bazen in de game is volgens de ESRB een 'mens-spin-hybride' die bovendien naakt rondloopt. Het monster heeft overigens geen duidelijk zichtbare tepels of geslachtsdelen. De ESRB beschrijft wel dat ze heel kort haar eigen borsten streelt gedurende een van haar aanvalsanimaties.

Wat betreft taal kun je veel 'fucks' en 'shits' verwachten. De ESRB waarschuwt ook expliciete gore zoals het ontleden van monsters en decapitatie.

Resident Evil 6 lanceert op 2 oktober voor PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie moet op een latere datum verschijnen.

FIFA benoemt Garcia en Eckert in corruptieonderzoek

Michael J. Garcia en Joachim Eckert zijn door wereldvoetbalbond FIFA benoemd om beschuldigingen van corruptie in de voetbalwereld te onderzoeken. Garcia wordt de hoofdaanklager en Eckert wordt voorzitter van de rechtskamer van het ethische hof van de FIFA.

De Amerikaan Garcia, een voormalig procureur-generaal, krijgt de bevoegdheid om oude zaken te onderzoeken, zoals aantijgingen over de manier waarop het uitvoerend comité van de FIFA de WK's van 2018 en 2022 heeft toegewezen. FIFA-officials worden ervan verdacht betalingen of diensten te hebben aangenomen in ruil voor hun stem.

Dat Garcia is benoemd, door hetzelfde comité, wordt gezien als een belangrijke stap naar de hervormingen tegen corruptie die door FIFA-president Sepp Blatter waren aangekondigd.

Het ethische hof dat wordt ingesteld moet corruptiezaken effectiever kunnen onderzoeken. De Duitse rechter Eckert is gespecialiseerd in omkoopzaken op hoog niveau. De instelling van dit hof werd geadviseerd door een panel van corruptie-experts, dat van mening is dat een aantal zaken onvoldoende is onderzocht.

Garcia en Eckert worden gezien als onafhankelijke figuren van buiten de 'voetbalfamilie'. Beiden mochten de afgelopen vier jaar geen betaalde arbeid hebben verricht in de voetbalwereld, een eis die ook voor hun familieleden geldt.

Jan Smit klaar met opnamen eerste speelfilm

Jan Smit is klaar met de opnamen van zijn eerste speelfilm. De Volendammer nam dinsdag de laatste scènes op voor de oorlogsfilm Het Bombardement. Smit reisde onder meer af naar Boedapest voor zijn speelfilmdebuut.

Regisseur Ate de Jong is dolblij met Smits acteerprestaties. "Vooral hoofdrolspelers Jan Smit en Roos van Erkel spatten van het doek", zegt de filmmaker. "Als je aan een film begint, moet je altijd afwachten of die speciale chemie tussen je romantische paar gaat werken. Nu de opnames afgelopen zijn, ben ik een dolgelukkige regisseur, want het is allemaal uitzonderlijk goed gelukt."

Het Bombardement gaat over een jonge bokser, de rol van Smit, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verliefd wordt op een verloofde vrouw. De film, waarin bijrollen zijn weggelegd voor Monic Hendrickx, Gerard Cox en Koos Postema, wordt op 20 december in de bioscopen verwacht.

Politieauto mist jas en kenteken na bezoek jongeren

Een groep jongeren heeft zaterdagnacht een gele politiejas uit een politiewagen in Den Bosch gestolen. Dat gebeurde waarschijnlijk rond 03.00 uur op de Visstraat, meldt de politie dinsdag. De jongeren zijn na de diefstal weggelopen richting het station.

Agenten die toezicht hielden op het uitgaansleven waren vergeten de auto goed af te sluiten. Van de wagen is ook een kentekenplaat gestolen. Het is niet duidelijk of de jongeren daar ook achter zitten. De politie roept getuigen of mensen die weten waar de jas is op zich te melden.

Vince Vaughn aan de slag met Gunslingers

Vince Vaughn gaat de hoofdrol spelen in de actiefilm Gunslingers. Het filmproject wordt speciaal voor Vaughn geschreven door Braveheart-scenarist Randall Wallace, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De 42-jarige Vaughn en zijn zus Victoria gaan de Gunslingers produceren met Vaughns bedrijf Wild West Picture Show Productions.

Gunslingers is een avonturenfilm die zich afspeelt in Los Angeles. Iconische helden uit het verleden, vermoedelijk de revolverhelden, worden er geconfronteerd met het moderne leven in de Amerikaanse stad.

Vaughn is eerst nog te zien in de komedie The Watch over een buurtwacht en daarna in de komedie Lay the Favorite. De Amerikaanse acteur heeft nog twee films in de pijplijn, voor hij aan Gunslingers kan beginnen. Wanneer de avonturenfilm in de bioscoop komt, is nog onbekend.


Vince Vaughn aan de slag met Gunslingers (Foto: Novum)

Rolando: "Ik wil alleen naar AC Milan"

FC Porto-verdediger Rolando heeft over belangstelling niet te klagen. De Portugees zou echter alleen voor AC Milan een vertrek overwegen.

Milan-trainer Massimiliano Allegri is na het vertrek van Thiago Silva naar Paris Saint-Germain dringend op zoek naar defensieve versterking. Rolando staat te popelen om naar de Italiaanse modestad te vertrekken en laat weten dat er voor hem ook geen verdere opties zijn.

"Ik wacht op een telefoontje van Milan", vertelt de verdediger aan Corriere dello Sport. "Als ik Porto deze zomer ga verlaten, is dat alleen voor Milan." De 26-jarige Rolando staat nog tot medio 2016 onder contract bij de Portugese topclub.

De verdediger werd onlangs al gelinkt aan Juventus en Napoli, maar eerstgenoemde club verzekerde zich onlangs al van de diensten van de Braziliaan Lúcio. Rolando was afgelopen maand met Portugal actief op het EK in Polen en Oekraïne.

Leers mag illegale Somaliërs niet opsluiten

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) mag Somaliërs die geen verblijfsvergunning hebben niet meer in vreemdelingenbewaring zetten. Ook mogen ze voorlopig niet worden uitgezet. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De hoogste bestuursrechter oordeelde dinsdag in een zaak van een illegale Somaliër dat er momenteel geen zicht is op een redelijke termijn waarbinnen mensen kunnen worden uitgezet naar Somalië. Dat is een voorwaarde om iemand zonder verblijfspapieren in vreemdelingenbewaring te mogen stellen.

De hechtenis van de Somaliër is daarom onrechtmatig. De raad bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank in Zwolle, waartegen Leers beroep had aangetekend. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

De Raad van State stelt dat het onmogelijk is voor de Somaliër om via de hoofdstad Mogadishu door te reizen naar Zuid- en Centraal-Somalië. Leers had ook al aangegeven dat iemand 'louter door zijn aanwezigheid' in Mogadishu het risico loopt slachtoffer te worden van 'willekeurig geweld' vanwege het gewapende conflict in die stad.

Uitzetting is echter niet alleen uit den boze voor vreemdelingen die zich in Mogadishu willen vestigen, maar ook, in tegenstelling tot wat Leers stelt, voor vreemdelingen die slechts op doorreis zijn.

Naar Noord-Somalië, beter bekend als Somaliland, werden sinds april al geen mensen teruggestuurd. De autoriteiten daar hebben in juli 2009 afspraken met de minister opgeschort over rechtstreekse terugkeer van Somalische vreemdelingen. Een onderzoek naar alternatieve terugkeerroutes leverde niets op, waarop uitzetting werd opgeschort.

Leers worstelt al langer met het onderwerp. Zo bepaalde de rechtbank in Den Haag in december dat negentien Somaliërs die in vreemdelingenbewaring zaten per direct vrij moesten worden gelaten. Ook moest hun een schadevergoeding worden betaald. Leers had volgens de rechter onvoldoende duidelijk gemaakt dat er op afzienbare termijn voldoende concreet uitzicht is op uitzetting uit Nederland.

FIFA wil geen bemoeienis van IOC

De wereldvoetbalbond FIFA heeft geen zin in de bemoeienissen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in verband met de corruptiezaak. "Het IOC moet zich met zijn eigen zaken bezighouden", zegt Mark Pieth, voorzitter van de commissie die de FIFA eind november is ingesteld om de corruptie binnen de federatie uit te bannen, in de Duitse krant Bild.

"Het IOC heeft na zijn eigen schandaal in Salt Lake City een stap gemaakt, maar in mijn ogen maar een halfslachtige", aldus de voorzitter.  Na de nieuwste onthullingen dat de oud-FIFA-preses Joao Havelange tijdens zijn ambtstermijn smeergeld kreeg, liet het IOC weten zich bij een bijeenkomst in Londen ook over de zaak te willen buigen.

HK-51 komt naar SWTOR

Voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om HK-47, de geestige robot uit de originele Knights of the Old Republic. Hk-47 werd een favoriet onder de fans, dus het is niet gek dat BioWare nu een vergelijkbare personage introduceert in hun MMO.

HK-51 werd via de onderstaande CGI-trailer geïntroduceerd. De 'dodelijkste sluipmoordenaar van de Melkweg' moet binnenkort lanceren. Star Wars: The Old Republic is sinds kort tot en met level 15 gratis te spelen.

De laatste loodjes: Twee nieuwe spots 'The Dark Knight Rises'

Met de première van The Dark Knight Rises nog maar enkele dagen van ons verwijderd, zijn er vandaag wederom twee nieuwe TV-spots opgedoken. Youtube geeft aan dat het hier om spot nummer 14 en 15 gaat.

In de spots, die figureren als countdown, zijn ook de recente meningen van de Amerikaanse critici verwerkt. The Dark Knight Rises draait vanaf vrijdag in de Nederlandse bioscoop. Bekijk hieronder de commercials.

Spot #14

Spot #15

Schoorel naar tweede ronde in Bercuit

Thomas Schoorel heeft dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi in het Belgische Bercuit bereikt. De Amsterdamse tennisser won in zijn eerste partij met 6-3 en 6-4 van de Serviër Dusan Lajovic.

In de tweede ronde moet Schoorel het opnemen tegen de Argentijn Marco Trungelliti. De Argentijn schakelde de als zevende geplaatste Mischa Zverev uit met 6-3 en 6-4. Op het Belgische gravel zijn veel Nederlanders actief vandaag. Naast Schoorel komen ook Jesse Huta Galung, Matwé Middelkoop, Nick van der Meer en Thiemo de Bakker in actie in de eerste ronde. 

Rus eenvoudig door in Zweden

Arantxa Rus heeft zichzelf op vrij makkelijke wijze verzekerd van de tweede ronde van het WTA-toernooi in Båstad. Op het Zweedse gravel was de Nederlandse te sterk voor de 16-jarige Rebecca Peterson, die het toernooi met een wildcard binnen was gekomen.

Rus brak de ongerankte speelster vier van de zeven keer dat ze serveerde, en had geen enkele moeite om haar eigen servicebeurten te behouden. Pas in de tweede set, bij een 5-2 voorsprong, wist Peterson een keer deuce af te dwingen op de service van de nummer 64 van de wereld. Rus liet zich echter niet van de wijs brengen en serveerde de wedstrijd kalmpjes uit; 6-1 en 6-2.

In de volgende ronde staat Rus een behoorlijk zwaardere taak te wachten; ze speelt dan tegen de winnares van de partij tussen de Zweedse Sofia Arvidsson en de als vierde geplaatste Italiaanse Roberta Vinci.

Mortal Kombat-studio wil game in ander genre

NetherRealm Studios, de gamestudio achter de bloederige Mortal Kombat-games, hoopt in de toekomst buiten het vechtgenre te kunnen treden. Momenteel werkt de gamestudio aan de superhelden-vechtgame Injustice: Gods Among Us.

"Als deze game het goed doet, kunnen we hierna iets compleet unieks maken. Een game die buiten het vechtgenre valt. Injustice is een eerste stap in deze nieuwe richting", aldus ontwikkelaar Ed Boon in een interview met de website PS Blog.

Injustice: Gods Among Us bevat DC Comics-iconen als Batman, The Flash en Superman die extreem sterk zijn. De game moet een meer humoristische vechtgame dan het brute Mortal Kombat worden. Zo kan Superman vanuit het heelal naar beneden vliegen om een klap uit te delen en rent The Flash de hele wereld rond om een tegenstander van achteren aan te vallen.

De game moet volgend jaar op de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U uitkomen.


Mortal Kombat-studio wil game in ander genre

Mila Kunis wil binnen vijf jaar kinderen

Mila Kunis wil binnen vijf jaar een gezinnetje stichten. "Ik hoop tegen die tijd een gezin te hebben, maar verder heb ik geen idee", vertelt de 29-jarige actrice, die volgens geruchten een relatie heeft met Ashton Kutcher, aan het Amerikaanse blad Interview.

Kunis hoopt dat ze over een paar jaar nog steeds acteert. "Maar in deze industrie hebben mensen zo'n korte houdbaarheidsdatum dat ik het echt niet weet." De 29-jarige wil zich graag verdiepen in het produceren. Schrijven is in ieder geval niets voor Kunis. "Ik kan niet eens een zin formuleren of een e-mail tikken, dus een film schrijven wordt helemaal niets."

De brunette weet wel zeker dat ze niet haar hele leven blijft werken. "Ik wil werken om te leven, niet leven om te werken." Dankzij de tv-series That '70s Show, waarin ook Kutcher speelde, en Family Guy hoeft Kunis ook niet meer voor het geld te werken. "Ik zit financieel gezien in een luxepositie."

Toch leeft de actrice niet op grote voet. "Ik heb geen twintig assistenten, reis niet alleen met privévoertuigen en winkel niet elke dag. Ik heb eigenlijk een vrij gewoon leven."

Mila Kunis is halfdemon in animatiefilm (Novum)

Haagse nepglazenwasser opgepakt

De politie heeft zaterdagochtend een 37-jarige nepglazenwasser uit Den Haag aangehouden. De man had de afgelopen maanden een hoop stadsgenoten opgelicht door wel geld op te halen maar geen ramen te lappen. Zo'n twintig mensen hadden aangifte gedaan.

Agenten van politiebureau Overbosch waarschuwden in juni voor een man die zich voordeed als glazenwasser. Uit onderzoek kwam zijn identiteit naar voren. Rechercheurs doorzochten zaterdag een woning aan de Loevesteinlaan en vonden daar de verdachte, die zich had verstopt. De man zit nog vast.

Micky Hoogendijk wil bruiloft overdoen

Micky Hoogendijk lijkt geen genoeg te krijgen van haar bruiloft. De blondine trouwde maandag voor de tweede keer met Adam Curry, maar wil die trouwerij overdoen. Dit keer moet stiefdochter Christina Curry wel bij de huwelijksvoltrekking zijn.

"Er zijn geen woorden voor hoeveel we je hebben gemist", twitterde Micky dinsdag naar Christina. "Laten we het nog een keer doen." Christina miste de Amsterdamse bruiloft van haar vader en Micky omdat haar paspoort was gestolen. De 21-jarige dochter van Adam en Patricia Paay kon daarom de Verenigde Staten niet uit.

Micky en Adam werden op hun bruiloft verrast met onder meer een plakboek. "Ik blader door het boek dat we van familie en vrienden kregen. Oude foto's, mooie en grappige woorden", beschrijft Hoogendijk haar huwelijkscadeau. "Liefde is alles wat je nodig hebt."

Hoogendijk en Curry trouwden in april stiekem in Las Vegas. Om het huwelijk ook in Nederland rechtsgeldig te maken, deden ze de trouwerij maandag dunnetjes over in Amsterdam. De twee, die elkaar drie jaar geleden leerden kennen, trouwden op een boot.

Micky koos voor haar trouwdag in Nederland voor een vintagejurk. Die viel duidelijk in de smaak bij Adam. "En ze daalde uit de hemel neer", schreef de bruidegom bij een foto van de bruid. "Dromen komen weldegelijk uit", reageerde Micky.

Chavanel twijfelachtig voor Spelen

De Franse wielrenner Sylvain Chavanel, die maandag de Tour de France verliet met klachten aan de luchtwegen, vreest dat hij de Olympische Spelen van Londen aan zich voorbij moet laten gaan. Dat meldt L'Équipe dinsdag.

"Ik weet niet zeker of ik naar Londen ga", liet de 33-jarige renner aan de Franse krant weten. De oudere broer van Sebastien Chavanel staat ingeschreven voor zowel de wegwedstrijd (op 28 juli) als de tijdrit (1 augustus) tijdens de Spelen.

Chavanel wil het einde van de week afwachten alvorens een definitieve beslissing te nemen over zijn deelname aan de olympische wielerwedstrijden.

Dwayne 'The Rock' Johnson wil Lobo spelen

Dwayne Johnson hoopt premiejager Lobo te kunnen spelen. "De geruchten dat ik mogelijk Lobo ga spelen, zijn waar", laat de acteur, beter bekend als The Rock, via Twitter weten. "Dat zou leuk zijn", voegt de krachtpatser eraan toe. Producent Joel Silver en regisseur Brad Peyton wreken aan het scenario.

Lobo is een van de personages uit de stripboeken van DC Comics. Het personage is een buitenaards wezen die werkt als huurling en premiejager. Hij werd in de jaren tachtig geïntroduceerd als schurk, maar later werd hij een motorrijdende antiheld. Lobo heeft een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, is arrogant en houdt van het doden van zijn tegenstanders.

De 40-jarige Johnson werkte dit jaar met Petyon samen aan Journey 2: The Mysterious Island. De worstelaar is als actieheld bekend van rollen in films als Fast Five en The Scorpion King. Wanneer de Lobo-film in productie gaat, is nog onbekend.

Newey wil niet te veel beperkende regels

Red Bull Racing technisch directeur Adrian Newey is niet blij met alle regels in de Formule 1 die uitgebreid worden omschreven. Dit geeft minder ruimte voor eigen interpretaties die het verschil kunnen maken tussen de teams.

Het steekt Newey dat de regels tijdens een seizoen aangescherpt worden. Een voorbeeld hiervan is de vloer waarmee Red Bull in Monaco racete. "Ik houd er niet van wanneer regels beperkender worden, wanneer concepten die wij hebben uitgevoerd ineens verboden worden."

Soms kunnen de veranderende technische reglementen ook goed uitpakken, zoals in 2009 toen de auto's gestript werden van vele aerodynamische uitsteeksels en er nieuwe voor- en achtervleugels kwamen. Ook werden de gegroefde banden ingeruild voor slicks. "Die veranderingen boden een grote hoeveelheid aan nieuwe mogelijkheden. Je kan de dingen dan op verschillende manieren aanpakken, niet gewoon op de manier waarop je het altijd hebt gedaan."

Winkelcentrum Maassluis ontruimd om brand

Een winkelcentrum in Maassluis is dinsdagochtend ontruimd vanwege een brand in een meterkast in de kelder van het gebouw. Rond het middaguur was de brand onder controle.

De brand in winkelcentrum Koningshoek was niet omvangrijk, maar er werd tot ontruiming overgegaan vanwege de rookontwikkeling, meldt een woordvoerder van de brandweer. De brandweer is aan het begin van de middag bezig het winkelcentrum te ventileren. Naar verwachting wordt het complex later in de middag vrijgegeven.

Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. De oorzaak is nog niet bekend.

Ex-directeur Gelredome vecht vonnis aan

De oud-directeur van het Gelredome gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot twaalf jaar cel voor de moord op zijn vrouw. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag. Het OM, dat vijftien jaar had geëist, stelt mogelijk ook beroep in en beraadt zich nog, laat een woordvoerder weten.

Jasper van A. werd op 5 juli veroordeeld. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij eind november een kussen op het gezicht van zijn echtgenote drukte nadat hij haar eerst met een honkbalknuppel had geslagen.

De 47-jarige man belde de politie met de mededeling dat hij zijn vrouw had gedood. In de woning van het echtpaar in Arnhem-Zuid troffen agenten het 45-jarige slachtoffer zwaargewond aan. Ze overleed een dag later in een ziekenhuis. Het echtpaar had sinds enkele maanden relatieproblemen.

De rechtbank oordeelde dat sprake was van voorbedachte rade, omdat Van A. zich op diverse momenten had kunnen bedenken. Omdat echter niet is gebleken dat de moord ruim van tevoren is beraamd en zorgvuldig is voorbereid, ligt de misdaad dicht bij doodslag, aldus de rechtbank. Ook het feit dat de man zwaar gebukt gaat onder wat hij heeft aangericht werd meegewogen bij het bepalen van de strafmaat.

Azkargorta nieuwe bondscoach Bolivia

Het nationale voetbalelftal van Bolivia heeft weer een nieuwe coach. Het is de 58-jarige Xabier Azkargorta, die het team in de jaren negentig ook al onder zijn hoede had. De Spanjaard is de opvolger van Gustavo Quinteros, die eerder deze maand ontslag nam na een serie slechte resultaten.

Azkargorta was bondscoach van Bolivia toen het land zich in 1994 voor het eerst plaatste voor de eindronde van het Wereldkampioenschap. Zijn recentste baan was die van technisch directeur bij het Spaanse Valencia.

Als speler kwam Azkargorta uit voor het Spaanse Bilbao. Naast Bolivia had hij ook onder meer het nationale elftal van Chili en de clubteams Sevilla, Espanyol en Yokohama onder zijn hoede.

Bolivia staat er slecht voor in de WK-kwalificatie. Met slechts vier punten uit zes wedstrijden staat de ploeg zevende in een poule van negen landen. In september spelen de Bolivianen onder leiding van Azkargorta tegen Ecuador.

Twintig tips over zwembadmoord Marum

Bij de politie zijn tot nu toe twintig tips binnengekomen over de fatale schietpartij bij het zwembad in Marum. Een 40-jarige inwoner van de Groningse plaats overleed na voor de deur van het zwembad vanuit een auto te zijn beschoten. De politie kreeg de tips binnen via een speciaal voor de zaak opgezette website.

Over de aard van de meldingen is nog niets bekendgemaakt. Alle binnengekomen informatie wordt volgens de politie geanalyseerd.

De schietpartij vond vorige week dinsdag rond 07.00 uur plaats bij openluchtzwembad Wotterwille aan de Langestraat. De dader ging er vandoor in een opvallend gekleurd busje met gouden letters op de zij- en achterkant. De Chrysler Voyager, die bleek te zijn gestolen, werd kort daarop in vlammen aangetroffen buiten het dorp.

De politie is op zoek naar de bestuurder. Het gaat om een donkere man met kort kroeshaar.

Yahoo kaapt CEO weg bij rivaal Google

Yahoo wil weer een rol van betekenis gaan spelen en trekt daarom Marissa Mayer aan als bestuursvoorzitter. Mayer was de afgelopen dertien jaar werkzaam bij concurrent Google. Daar was ze in 1999 de twintigste werknemer. Mayer, die dinsdag begint, is de vijfde bestuursvoorzitter van Yahoo in vijf jaar.

De afgelopen dertien jaar werkte Mayer onder Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. Net als haar voorgangers heeft Mayer, die niet eerder aan het roer stond van een bedrijf, de taak met een effectieve strategie te komen waarmee Yahoo de strijd kan aangaan met Google en Facebook.

Bij Google heeft Mayer de twee oprichters Page en Brin geholpen om met slimme zoektechnologie Yahoo te slim af te zijn toen haar nieuwe werkgever nog groter was. Nu is de jaaromzet van Yahoo ongeveer net zo groot als een maand omzet voor Google. Mayer was verantwoordelijk voor Gmail, Google Maps en Google News.

De vorige topman van Yahoo, Scott Thompson, moest twee maanden geleden vertrekken omdat hij in zijn cv gelogen had. In de biografie van de algemeen directeur, die onder meer op de website van Yahoo was te lezen, stond dat Thompson een bachelorgraad heeft in informatica. Die heeft hij echter nooit behaald.


Yahoo kaapt CEO weg bij rivaal Google (Foto: Novum/AP)

Rotterdamse moskeeën langer open tijdens ramadan

Verenigingen, stichtingen en moskeeruimten die gebedsbijeenkomsten organiseren in Rotterdam mogen tijdens de ramadan twee uur langer open blijven. Dat heeft de gemeente besloten. De islamitische vastenmaand begint vrijdag en duurt tot 18 augustus.

Instellingen waar gezamenlijk gebeden wordt moeten hun deuren normaal gesproken om 22.00 uur sluiten, maar dat hoeft de komende periode pas om middernacht. Na het einde van de ramadan geldt de normale sluitingstijd weer. Dan mogen moslims ook overdag weer eten, drinken, roken en seks hebben.

De maatregel van de gemeente Rotterdam geldt ook in 2013 en 2014. De vastenmaand valt jaarlijks steeds ruim anderhalve week vroeger.

Vidic fit voor nieuwe seizoen

Manchester United kan weer beschikken over Nemanja Vidic. Sir Alex Ferguson heeft bevestigd dat de Servische centrale verdediger fit is voor het nieuwe seizoen.

Vidic liep in december 2011 een zware knieblessure op in het Champions League-duel tegen FC Basel. Hierdoor was hij de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Overigens reist Vidic nog niet mee naar Zuid-Afrika en China waar United een aantal oefenwedstrijden speelt als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Nieuwe schrijvers voor horrorproject Ouija

De helse film Ouija heeft weer een nieuwe weg ingeslagen. Filmstudio Universal heeft schrijvers Styles White en Juliet Snowden aangenomen om het scenario uit te werken.

Naast dat Ouija een ware ontwikkelingsramp is, is er over de Hasbro-verfilming nog zeer weinig bekend. Ouija was oorspronkelijk door Universal bemachtigd, dat destijds bezig was met het budgetteren van Edward Kitsis (Tron Legacy) en Adam Horowitz hun nieuwe project. Nadat Paramount Pictures uiteindelijk de rechten over heeft genomen omdat Universal er kennelijk niets mee leek te doen, heeft ook deze studio de film op de plank laten liggen. Universal kreeg weer interesse toen bleek dat Paranormal Activity-producer Jason Bloom was aangenomen voor de film. Ook Platinum Dunes-team Michael Bay, Andrew Form en Brad Fuller werken mee aan Ouija.

Schrijvers White en Snowden hebben eerder films zoals Knowing en The Possession geschreven. Volgens Variety gaan beiden naast het schrijven van Ouija ook de film co-regisseren.

Verschil tussen Medal of Honor en Battlefield

Waar het vroeger vooral de Duitsers waren die door gamers aan gort werden geschoten, zijn het tegenwoordig Arabieren of Russen die het niet lang vol houden in shooters. Zowel Medal of Honor alsmede Battlefield draaien om hetzelfde concept.

Volgens Frank Gibeau, hoofd van EA, is er wel degelijk veel verschil tussen de franchises. “We are very careful that Battlefield and Medal of Honor stay differentiated. With Medal of Honor we tried to embrace that the game is real. The multiplayer is different than Battlefield.” aldus Frank Gibeau.

Veel gamers verwachten in Medal of Honor een sterk verhaal, waarin je samenwerkt in een team in een realistische singleplayer. In Battlefield verwachten gamers juist meer van de grote multiplayer, die enorm succesvol is.

“There is an inefficiency to having two different brands coming out alternating like that, there is some upside. You don’t have the annualized, sequel fatigue. We’re trying to use a sequencing strategy to keep it as fresh and different as possible. The trick is figuring out how to grow both of them together.”

Medal of HonorBattlefield 3

Original Film werkt aan Sleeping Beauty & 21 Jump Street 2

Terwijl Disney Maleficent maakt met Angelina Jolie in de hoofdrol, werkt producent Neal Moritz ook aan een film over Sleeping Beauty. Een komische deze keer, waarin de slapende schattebout in een vervelende stalker verandert.

De producent van 21 Jump Street is bezig met een moderne herverteling van het sprookje want de mannelijke protagonist kust Sleeping Beauty per ongeluk wakker. Hij zal daarna ontdekken dat hij met geen mogelijkheid meer van haar afkomt.

Ondanks het feit dat Moritz's productiebedrijf Original Film een deal heeft met Sony, is Sleeping Beauty nog niet aangenomen als project door de filmstudio. Original's Amanda Lewis gaat de film regisseren.

Moritz, het bekendst van het produceren van actiefilms zoals de Fast & Furious franchise, heeft bewezen dat hij ook zeer goed uit de voeten kan met komedie, gezien de kaskraker 21 Jump Street.

Fans van Schmidt en Jenko kunnen hun hart ophalen, Original Film werkt tevens aan een vervolg van deze actiekomedie.

Producent Neal Moritz 

Enge zusters in Silent Hill: Revelations-beelden

Afgelopen weekend waren tijdens de Comic-Con de eerste beelden van Silent Hill: Revelation 3D te zien. Volgens de regels is materiaal dat tijdens een panel op de CC wordt tentoongesteld niet beschikbaar voor het wereldwijde publiek, maar na de show mag dit wel.

IGN is de eerste website die de belden heeft kunnen bemachtigen. De film Silent Hill: Revelation 3D neemt ons mee in de wereld van Heather Mason (Adelaide Clemens) en haar vader (Sean Bean) die beiden moeten vechten voor hun leven. Op de achttiende verjaardag van Heather ontdekt zij wie zij werkelijk is. De openbaring trekt haar nog dieper in de demonische wereld van Silent Hill die haar niet snel wil laten gaan.

Naast de eerste beelden is ook een afbeelding vrijgegeven van Adelaide Clemens. De film is volledig in 3D opgenomen en staat gepland voor 31 oktober 2012.

Adelaide Clemens

Grote brand Istanbul

In Istanbul is dinsdagochtend een grote brand in een woontoren uitgebroken. Het gaat om een gebouw van 42 verdiepingen dat ligt in het Europese deel van Istanbul. Inmiddels heeft de Turkse brandweer het vuur onder controle gekregen, meldt het NRC Handelsblad.

De 150 meter hoge Polat Tower Residence is een apartementencomplex, bestaande uit 400 woningen. De brand woedde in de buitenisolatie van het gebouw en er kwam veel rook vrij. Volgens Mustafa Sarigul, de burgemeester van het stadsdeel Sisli, is er niemand gewond geraakt.

Grote brand in Polat Tower Residence

Nieuwe boot voor Holland acht op Spelen

De Nederlandse mannen acht is amper twee weken voor het begin van de Olympische Spelen in Londen nog gewisseld van boot. De reden hiervoor was dat de roeiers niet helemaal tevreden waren over de gloednieuwe boot die begin mei werd gepresenteerd.

De boot was met inbreng van onder meer sponsor DSM gebouwd bij het Duitse Empacher en moest door de stijvere romp meer bootsnelheid genereren. Het Duitse bedrijf heeft nu volgens technisch directeur van de roeibond, René Mijnders een nog beter vaartuig geleverd. "Ten opzichte van de vorige boot is met name de lengtestijfheid nog verder verbeterd. In de vernieuwde acht is ook een aantal ideeën van DSM verwerkt."

De vrouwen acht en de lichte mannen vier zonder moeten op Dorney Lake in Eton nog wel doen met de boten die in mei zijn gepresenteerd.

Nieuwe pensioenleeftijd zorgt voor minder AOW'ers

In het kader van 'no shit, Sherlock' heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend dat de verhoging van de AOW leeftijd zal zorgen voor minder AOW-ers.

"Door de verhoging van de AOW-leeftijd zijn er in 2025 flink minder AOW'ers", aldus het CBS. Als de wet niet veranderd zou zijn, had het CBS een groei verwacht van 1,1 miljoen mensen tussen begin dit jaar en 2025. De nieuwe wetgeving haalt daar ruim een half miljoen mensen af.

De AOW-leeftijd wordt de komende jaren in stappen verhoogd. Vanaf volgend jaar gaat de pensioenleeftijd elk jaar met een aantal maanden omhoog, te beginnen met één maand volgend jaar. In 2019 moet de AOW-leeftijd dan 66 jaar zijn, in 2023 67 jaar. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Glennis Grace wilde opnieuw beginnen in VS

Glennis Grace dacht er serieus aan Nederland te verruilen voor een leven in de Verenigde Staten. De 34-jarige zangeres hoopte daar haar grote doorbraak te beleven, iets wat in Nederland maar uitbleef. Vorig jaar was het dan toch raak en had ze haar eerste grote hit te pakken met haar versie van Volumia's Afscheid.

"Weet je, als ik niet op tijd was doorgebroken was ik niet eens meer in Nederland geweest", doet Grace dinsdag uit de doeken in De Telegraaf. "Ik heb serieus overwogen naar Amerika te gaan, om daar van onderaf te beginnen en op pleintjes te zingen." Ze kan inmiddels de Amsterdamse Heineken Music Hall vullen en geeft daar op 15 september een concert.

Sinds haar verkrachting van Volumia's Afscheid had ze ook een hit te pakken met Wil Je Niet Nog Een Nacht, een duet met Edwin Evers. De geruchten dat ze iets met elkaar hebben vinden de twee lachwekkend. "We moeten er samen om lachen", zegt de zangeres. "Je ziet mensen kijken als wij met z'n tweeën een hapje eten. Hoewel, dat komt nauwelijks voor. Want we zitten voornamelijk in de studio."

Wietplantage ontdekt in viaduct A73

De politie heeft in een holle ruimte in een viaduct over de A73 bij Linden een oude hennepkwekerij ontdekt. Een tip leidde maandagavond tot de opmerkelijke vondst, zo laat de politie dinsdag weten. De wietplantage, die niet meer in gebruik was, zat in een ruimte onder het wegdek.

Een luik dat toegang biedt tot de ruimte bevindt zich aan de onderkant van het viaduct op enkele meters boven het wegdek van de weg eronder. Een ladderwagen van de brandweer moest dan ook worden ingezet om de kwekerij binnen te komen.

In de ruimte werden hennepresten, lampen en andere benodigdheden voor de teelt gevonden. De stroom voor de lampen werd afgetapt van de straatverlichting. Wie verantwoordelijk is voor de kwekerij is nog onbekend. De politie heeft de spullen in het viaduct in beslag genomen.

The Dark Knight Rises te zien in Arkham Asylum

Naast de goed ontvangen films van Christopher Nolan over Batman, zijn ook de games van hoge kwaliteit. Gezien het langverwachte laatste deel van de Batman-reeks vanaf vrijdag te zien is in de bioscoop, is er nu een trailer uitgebracht met beelden uit Batman Arkham Asylum en Batman Arkham City. Uiteraard geheel in de stijl van The Dark Knight Rises, inclusief Bane en Catwoman.

Robben krijgt applaus van Bayern-fans

Arjen Robben meldde zich gisteren weer op het trainingscomplex van Bayern München. Een applaus viel de vleugelaanvaller ten deel.

Robben werd tijdens de laatste wedstrijd die hij in het stadion van de Zuid-Duitsers speelde, door een deel van de aanhang nog fanatiek uitgefloten. Dit was tijdens het oefenduel tussen Bayern en Oranje (3-2), enkele dagen nadat de Duitsers de Champions League-finale hadden verloren.

De Oranje-international miste in die finale een belangrijke strafschop in de verlenging, waardoor de hoon van het Bayern-publiek over hem heen kwam. Tijdens de training van gisteren waren de drieduizend aanwezigen een stuk coulanter; Robben kreeg applaus van de supporters.

"Dit is een goed begin met de supporters", laat de vleugelspeler weten aan Bild. "We kijken enorm uit naar het komende seizoen en ik verwacht er dan ook veel van", aldus Robben.

Johnny Depp tekent voor Wes Anderson-film

Johnny Depp heeft een rol in de nieuwe film van Wes Anderson. Het wordt de eerste keer dat de twee gaan samenwerken. Over de plot van The Grand Budapest Hotel is nog niets bekend, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Anderson gaat voor de film, die hij heeft geschreven en gaat regisseren, voor de eerste keer filmen in Europa.

De eigenzinnige regisseur hoopt ook weer samen te gaan werken met zijn vaste acteurs Bill Murray, Owen Wilson, Edward Norton, Jeff Goldblum, Willem Dafoe en Adrien Brody. Daarnaast hoopt hij Jude Law en Angela Lansbury te strikken voor The Grand Budapest Hotel. De Amerikaanse regisseur heeft momenteel een bioscoophit met de komedie Moonrise Kingdom.

De 49-jarige Depp, die in een scheiding ligt, werkt op dit moment aan de Disney-film The Lone Ranger waarin hij indiaan Tonto speelt. Wanneer The Grand Budapest Hotel in productie gaat, is nog onbekend.

'Gros Roma-meisjes haalt geen startkwalificatie'

Zestig tot tachtig procent van de Roma-meisjes haalt in het voortgezet onderwijs geen startkwalificatie, oftewel vmbo-2-niveau. Dat blijkt uit een schatting van twaalf gemeenten op verzoek van het Trimbos-instituut. Zorgorganisatie ZonMw had om het onderzoek gevraagd na signalen over hoge schooluitval bij Roma-meisjes.

Op basisscholen is volgens onderzoeker Martha de Jonge nauwelijks sprake van uitval, maar daarna neemt het snel toe. De meisjes worden onder meer van school gehaald omdat ze jong trouwen en daarom alvast thuis ervaring zouden moeten opdoen in het huishouden.

Voor het onderzoek werden ook Roma-meisjes geïnterviewd. Onzekerheid over de verblijfsstatus in Nederland heeft volgens De Jonge een grote impact op de meisjes. Meisjes die hun opleiding afmaken, hebben vaak een moeder die het belangrijk vindt dat hun dochter onafhankelijk kan zijn. "De ouders spelen een belangrijke rol. We zien bijvoorbeeld ook minder uitval bij ouders die beter Nederlands spreken en meer contact hebben met niet-Roma."

De overheid doet er volgens haar goed aan vroeg in te grijpen. "Al voordat ze naar de kleuterschool gaan lopen de meisjes vaak al een taalachterstand op. Als daar al wordt ingegrepen, voorkom je dat ze op de basisschool een achterstand oplopen."

Ook is het volgens haar van belang dat de families een band kunnen opbouwen met een welzijnswerker. "Als dan de vraag rijst of ze hun dochter op school moeten houden, stappen ze sneller naar de welzijnswerker om advies te vragen."

Skate in bekende gebieden in Tony Hawk's Pro Skater HD

Activision heeft vandaag een trailer vrijgegeven van Tony Hawk's Pro Skater HD. In de trailer zien we grote bekende gebieden uit de voorgaande games, waarin je los kunt gaan met je skateboard. Tony Hawk's Pro Skater HD is vanaf morgen te downloaden op Xbox Live en PlayStation Network.

Tony Hawk's Pro Skater HD is een HD-remake van de eerste twee Tony Hawk's Pro Skater-games. De game krijgt in de toekomst meer DLC. Tony Hawk's Pro Skater HD krijgt een prijskaartje van $15 of 1200 Microsoft Points.

Doodstraf Afghaanse soldaat die Fransen doodde

Een Afghaanse soldaat die eerder dit jaar vier Franse militairen doodde tijdens een oefening is maandag door een militair tribunaal in Kabul tot de dood door ophanging veroordeeld. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van defensie meegedeeld.

De soldaat kan nog in beroep gaan tegen zijn straf.

De vier Fransen werden op 20 januari in Tagab in de provincie Kapisa gedood. Een maand eerder doodde een andere Afghaanse twee leden van het Franse Vreemdelingenlegioen. De incidenten vormden voor de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy aanleiding om de Franse gevechtstroepen eerder dan gepland uit Afghanistan terug te trekken.

Gelimiteerde Xbox 360 'Halo 4'-editie

Microsoft en 343 Industries hebben een Xbox 360 Limited Editie 'Halo 4'-consolepack onthuld. Ter ere van de terugkomst van de Master Chief in Halo 4 is deze console voorzien van een uniek design.

Het Xbox 360 Limited Editie 'Halo 4'-consolepack is verkrijgbaar vanaf de lancering van Halo 4 op 6 november. Het bevat een exclusieve, speciaal ontworpen console en twee exclusieve controllers die geïnspireerd zijn op de game, een standaard editie van de game Halo 4, een headset, een 320GB harde schijf, ingebouwde Wi-Fi en Xbox LIVE-tokens voor exclusieve Halo 4-DLC voor in het spel, maar ook avatars. De 'ring of light' op de console en de Xbox-guideknop op de controller hebben een gloeiende blauwe kleur om in de sfeer van Halo te blijven.

Naast deze console geven Microsoft en 343 Industries ook een los verkrijgbare Xbox 360 Limited Editie draadloze controller uit op 6 november. Het grafische ontwerp heeft het 'United Nations Space Command'-embleem op een donkergrijze doorschijnende achtergrond en bevat daarnaast een Avatar T-shirt als exclusieve downloadable content. De Halo 4 Limited Editie Draadloze controller heeft ook de gloeiende, blauwe Xbox-guideknop zoals de controller bij de Halo 4-consolepack.

Het is nog niet bekend hoeveel het pakket en de controller gaan kosten in Nederland. In Amerika zal de consolepack 399 dollar kosten, de controller gaat voor 59,99 dollar over de toonbank.

Console


Gamepad

Wekelijkse Nintendo Downloads

Aanstaande donderdag komen er weer een aantal nieuwe games beschikbaar in de eShop voor Nintendo (3)DS. De Wii is van de partij met een WiiWare- en een Virtual Console-titel.

Titel Platform Beschikbaarheid Prijs
Wario Land II 3DS eShop € 5,-
Theatrhythm DLC* 3DS In-game € 1,- per stuk
Double Dragon II: The Revenge Wii Virtual Console 500 Wii-punten
Zuma's Revenge 3DS/DSi DSiWare € 8,- / 800 DSi-punten
Flip the Core 3DS/DSi WiiWare

€ 2,- / 200 DSi-punten

The Incredible Barbazan: The Fire Juggler 3DS-video eShop

€1.50

Successfully Learning English Year 2 Wii Wii-Ware 800 Wii-punten

*The Dalmasca Estersand (FF12 - FMS)
Dungeon (FF02 - FMS)
Etro's Champion (FF13-2 - BMS)
Battle (FF06 - BMS)

Brug VS-Canada uren dicht na bommelding

Een van de drukste verbindingen tussen de Verenigde Staten en Canada, de Ambassador Bridge in Detroit, is maandagavond urenlang voor het verkeer gesloten geweest na een bommelding. De brug werd dinsdag om 01.00 uur weer vrijgegeven nadat zoekacties niets hadden opgeleverd.

Vier dagen eerder was er ook al een bommelding bij een andere belangrijke verkeersader in de omgeving, een tunnel die Detroit met Windsor in Ontario verbindt.

De Ambassador Bridge is de belangrijkste verbinding voor zwaar vrachtverkeer. Terwijl de brug was afgesloten en de omgeving werd doorzocht lag ook de scheepvaart op de rivier onder de brug stil.


Brug VS-Canada uren dicht na bommelding (Foto: Novum)

Van der Wiel sluit later aan bij Ajax

Gregory van der Wiel sluit later aan bij Ajax. De rechtsback zou zich eigenlijk gisteren al melden, maar mag van de club morgen aansluiten op De Toekomst.

Het Algemeen Dagblad weet te melden dat de Oranje-international -die al langer vrijaf kreeg wegens het EK- zich pas morgen hoeft te laten zien in Amsterdam. Het medium laat verder niet weten wat de reden is van de verlengde vakantie van Van der Wiel.

Na Van der Wiel ontbreekt alleen Christian Eriksen nog bij de selectie van trainer Frank de Boer. De Deens international kampte na het EK met vermoeidheidsverschijnselen en kreeg van de landskampioen een week langer vrijaf.

Ajax is inmiddels al volop in de voorbereiding op het komende seizoen. Zaterdag spelen de Amsterdammers een oefenwedstrijd in de Amsterdam ArenA tegen het Schotse Celtic FC.

Veiligheidsregio's niet voorbereid op storing

Veiligheidsregio's beseffen onvoldoende hoe afhankelijk ze zijn van communicatievoorzieningen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat het ministerie van Veiligheid en Justitie liet uitvoeren naar een storing bij KPN in Rotterdam in juli vorig jaar. Het communicatienetwerk voor hulpdiensten C2000 lag in meerdere veiligheidsregio's urenlang plat.

Een rampenplan dat rekening houdt met totale uitval van telecommunicatieverbindingen blijkt in alle vier de onderzochte regio's te ontbreken. De veiligheidsregio's, waarin politie, brandweer en ambulancediensten met elkaar samenwerken, wordt in het rapport onder meer geadviseerd in kaart te brengen welke mate van uitval acceptabel is en op welke alternatieven kan worden teruggevallen bij een storing.

KPN valt volgens de onderzoekers weinig aan te rekenen. Het geplande onderhoud, dat plaatsvond toen de storing optrad, was goed voorbereid en naar aanleiding van de storing is correct gehandeld. Daardoor konden de problemen binnen aanvaardbare tijd worden opgelost, valt in het onderzoeksrapport te lezen.

De storing trad in de nacht van 26 op 27 juli op in een kastje van KPN waar 6200 verbindingen van het telecombedrijf samenkomen. Daardoor werd het communicatiesysteem van de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Hollands Midden en Zeeland[Opsomming was onvolledig en bevatte niet de juiste namen!]. Door de storing konden hulpdiensten onderling niet communiceren en geen contact opnemen met de meldkamer.

Ook metro's in Rotterdam reden niet omdat de bestuurders door de storing bij KPN niet met de centrale konden communiceren. Daarnaast ondervonden ook banken, Rotterdam The Hague Airport en de Rotterdamse haven problemen door de storing.

Beloning voor gouden tip vermiste Heerhugowaarder

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar looft een beloning uit voor de gouden tip in de zaak van de vermiste Heerhugowaarder Frank Temme. De politie en justitie denken dat de sinds maart vermiste man slachtoffer is geworden van een misdrijf. Op de tip die leidt tot de aanhouding van de daders staat tienduizend euro.

De 23-jarige Heerhugowaarder vertrok 7 maart vanaf zijn huis aan de Vera Bondamtuin en is sindsdien spoorloos. Eind vorige maand zocht de politie samen met militairen in de duinen bij Hargen aan Zee naar aanwijzingen en maandag is begonnen met een zoektocht in het Robbenoordbos bij Den Oever. De zoekacties hebben tot nu toe niets opgeleverd.

'Castaignos volgt L. de Jong op bij Twente'

FC Twente lijkt haar zinnen te hebben gezet op het aantrekken van Luc Castaignos, zo weet Voetbal International te melden. De aanvaller van Internazionale moet de opvolger gaan worden van Luuk de Jong.

De Jong staat in de concrete belangstelling van Borussia Mönchengladbach en een transfer naar de Bundesligaclub lijkt vandaag afgerond te kunnen worden. Castaignos mag vertrekken bij Inter en lijkt de belangrijkste gegadigde te zijn om de aanval in Enschede te versterken.

Twente weet echter ook dat er voor de oud-Feyenoorder kapers op de kust zijn. Castaignos gaat deze week namelijk ook om tafel met Sporting Portugal. De Nederlandse aanvaller heeft in een eerder stadium onder meer Everton en Queens Park Rangers afgezegd, omdat hij zich daar niet goed genoeg denkt te kunnen ontwikkelen.

Kim zet verjonging legertop door

Met de benoeming van de relatief onbekende Hyon Yong Chol tot vicemaarschalk heeft de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un de verjonging van de militaire top dinsdag verder gestalte gegeven.

Hyon is de vierde vicemaarschalk die is benoemd sinds het overlijden van Kims vader Kim Jong Il in december. Zijn promotie direct na het ontslag van de invloedrijke Ri Yong Ho geeft volgens analist Cheong Seong-chang van het Zuid-Koreaanse Sejong Instituut in Seoul aan dat hij 'de sterkste kandidaat' is om diens positie in te nemen.

Ri was sinds 2009 hoofd van de generale staf van het Noord-Koreaanse leger. Hij trad op als mentor van Kim Jong Un sinds die door zijn vader als zijn opvolger was aangewezen. De vervanging van de 69-jarige Ri, die volgens officiële verklaringen ziek zou zijn, geeft aan dat Kim zich nu sterk genoeg voelt om het roer in handen te nemen. Het kan zijn dat Ri een machtsstrijd heeft verloren, maar ook dat hij zijn geplande rol als regent in de overgangsperiode heeft vervuld.

Kim heeft tot nog toe het 'songun' (leger eerst) beleid van zijn vader voortgezet, maar is in april begonnen een verjonging door te voeren in de politieke en militaire leiding. De veranderingen zijn volgens Bruce Klinger van de Amerikaanse Heritage Foundation een reden tot zorg, of het nu is omdat Kim zijn macht aan het consolideren is of omdat hij een directe aanvechting van zijn leiderschap probeert af te slaan. 'Instabiliteit in de Noord-Koreaanse leiding is voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten zorgelijk, omdat het de kans vergroot op meer provocaties of een implosie van een regime dat kernwapens bezit', aldus Klinger.

De Verenigde Staten lieten maandag weten dat zonder een fundamentele politieke koerswijziging, personele veranderingen in de militaire leiding van Noord-Korea weinig betekenen. Noord-Korea kan zijn schaarse middelen beter aan voedsel en onderwijs besteden dan aan kernwapens, raketten en andere militaire programma's, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag.

Verdacht pakketje bij sorteercentrum TNT Eindhoven

De politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben in de nacht van maandag op dinsdag hun handen vol gehad aan een verdacht pakketje dat was aangetroffen bij een sorteercentrum van TNT Express in Eindhoven. Onderzoek wees na enkele uren uit dat er geen explosief in het pakketje zat.

Bij het scannen van de pakketjes ging kort voor middernacht het alarmeringssysteem af, meldt een woordvoerder van de politie. Daarop schakelde het bedrijf de politie in. Speurhonden van de politie sloegen vervolgens ook aan op het pakketje.

Het pakje werd veiliggesteld en de toegangsweg naar TNT Express aan De Schakel werd uit voorzorg afgesloten. Rond 04.00 uur bleek na onderzoek van de EOD dat het loos alarm was.

Hamilton neemt tijd voor besluit over toekomst

Lewis Hamilton wil de komende zomerstop in de Formule 1 gebruiken om na te denken over zijn toekomst. De 27-jarige Brit heeft een aflopend contract bij McLaren en bekijkt of hij het wil verlengen of bij een andere renstal zijn geluk wil gaan beproeven.

De recente prestaties van McLaren zegt Hamilton, die sprak met het Russische R-Sport, niet mee te nemen in zijn besluit. "Ik ga niet over één nacht ijs. Een halfjaar is niet bepalend voor een samenwerking van zes jaar, of eigenlijk veertien jaar. Ik ben al sinds mijn dertiende bij dit team betrokken. Het gaat niet om de details, het gaat om het totaalplaatje. We hebben nog nergens over gesproken. Dat zal ongetwijfeld tijdens de zomerpauze gebeuren. Dan hebben we allemaal wat meer tijd en kunnen we een weloverwogen beslissing nemen over onze toekomst."

De wereldkampioen van 2008 is loyaal tegenover zijn huidige werkgever McLaren, maar weet ook dat uiteindelijk succes telt. "De mensen bij McLaren hebben me altijd gesteund en geholpen de Formule 1 te bereiken. Maar ik wil winnen. Ik word er niet jonger op en wil de juiste beslissing nemen om in een positie te blijven dat ik races kan winnen. Daar leef ik voor."

Kompels gered na mijnbrand Nieuw-Zeeland

Achtentwintig mijnwerkers zijn dinsdag uit een goudmijn in Nieuw-Zeeland gered nadat ze zeven uur onder de grond hadden vastgezeten wegens een brand.

Een dieselmotor had ondergronds vlam gevat, waarna de rook door het ventilatiesysteem door de Trio-mijn in Waihi op het Noordereiland werd verspreid. Achtentwintig mannen raakten 150 meter onder de grond ingesloten. Ze vluchtten veiligheidskamers in, waaruit de laatsten zeven uur later werden gered.

Volgens een woordvoerder van de mijn moest een mijnwerker worden behandeld voor rookvergiftiging, maar maakten zij het verder goed.

Hantuchova sneuvelt in eerste ronde in Carlsbad

Daniela Hantuchova heeft de eerste ronde van het tennistoernooi van Carlsbad niet overleefd. De als zesde geplaatste Slowaakse verloor in Californië in twee sets van de Poolse Urszula Radwanska, die onlangs nog de finale van het toernooi van Rosmalen haalde. Het werd 6-4 en 7-5 voor Radwanska.

In de vijfde game van de eerste set leverde Hantuchova haar service in. Dat gaf de doorslag voor setwinst van Radwanska, die zelf haar opslag wist te behouden. In de tweede set was Radwanska, de jongere zus van huidige nummer twee van de wereld Agnieszka Radwanska, op de beslissende momenten net iets beter.

Varvara Lepchenko, die namens de Verenigde Staten deelneemt aan het Olympisch tennistoernooi, won in Carlsbad eerder op de dag van haar landgenote Nicole Gibbs met 6-3 en 6-1.

'Chelsea akkoord met Internacional over Oscar'

Het Braziliaanse talent Oscar vervolgt zijn voetbalcarrière bij Chelsea. Volgens Skysports hebben de Londense club en Oscars huidige werkgever Internacional maandag een akkoord bereikt over een transfersom van ruim 31 miljoen euro. De 20-jarige Oscar speelde al zes interlands voor het Braziliaanse nationale team.

Een bod van een kleine 25 miljoen euro werd onlangs nog van tafel geveegd. Internacional is vervolgens wel akkoord gegaan met een verbeterde aanbieding. Mogelijk kan een deal snel afgerond worden, aangezien Oscar vermoedelijk dinsdag met het Braziliaans olympisch elftal voet zet op Britse bodem.

Oscar, die al lange tijd gevolgd werd door Chelsea, debuteerde in 2009 voor São Paulo, maar stapte in de zomer van 2010 over naar Internacional. Voor de Braziliaanse grootmacht kwam de aanvallende middenvelder inmiddels tot 31 competitiewedstrijden en tien goals.

President Italië wil niet afgeluisterd worden

President Giorgio Napolitano van Italië staat erop dat het Openbaar Ministerie hem niet mag afluisteren. Het staatshoofd stapte maandag naar het Constitutioneel Hof om de vernietiging te eisen van reeds uitgewerkte letterlijke teksten van telefoontaps.

Het OM in Palermo onderzoekt of er in het verleden is onderhandeld tussen staat en maffia. Een medewerker van Napolitano wordt ervan verdacht dat hij betrokken was bij pogingen om die veronderstelde gesprekken in de doofpot te stoppen. In het kader van dat onderzoek werd ook het Quirinaalspaleis in Rome afgeluisterd, waar Napolitano kantoor houdt.

Schenkeveld mag weg bij Feyenoord

Bart Schenkeveld mag weg bij Feyenoord. De technisch directeur van de Rotterdammers, Martin van Geel, heeft hem dit laten weten. Schenkeveld heeft nog een contract voor een jaar, maar er is onvoldoende perspectief voor hem bij Feyenoord.

Eind 2009 maakte de verdediger zijn debuut in het eerste elftal van Feyenoord. Vervolgens liep hij een zware kruisbandblessure op in 2010 waardoor hij lang aan de kant stond. In de tweede helft van het seizoen 2011/2012 speelde Schenkeveld op huurbasis voor Excelsior.

Wilde schietpartij op barbecue in Canada

Bij een wilde schietpartij op een barbecue in de Canadese stad Toronto zijn maandagavond twee doden en minstens negentien gewonden gevallen.

De schietpartij brak even voor 23.00 uur plaatselijke tijd uit. Volgens de politie was er een ruzie tussen verschillende personen aan voorafgegaan. Er werden wapens getrokken en de kogels vlogen in het rond, waarbij vele omstanders werden geraakt. Sommige mensen raakten gewond toen ze in de paniek onder de voet werden gelopen. Bij de barbecue waren ongeveer tweehonderd mensen aanwezig.

De doden zijn een tienermeisje en een man van in de twintig. De politie heeft een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden. Zij heeft een persoon aangehouden en heeft verschillende verdachten op het oog.

Benauwde oefenzege basketballers VS

Het olympisch basketbalteam van de Verenigde Staten heeft een benauwde oefenzege geboekt in zijn laatste wedstrijd op Amerikaanse bodem. Met president Barack Obama op de tribune versloeg Team USA Brazilië met 80-69. Lebron James werd topscorer met dertig punten.

Het Amerikaanse team is met supersterren als James, Kevin Durant en Kobe Bryant huizenhoog favoriet voor een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Londen, maar had het lang moeilijk met de Brazilianen. De bezoekers namen een 27-17 voorsprong na het eerste kwart.

Team USA verdedigde beter in het tweede kwart en hield Brazilië op vijf punten in die periode, terwijl het zelf makkelijker de basket vond: 37-32 bij rust. Brazilië, dat over meer lengte beschikt dan de VS, wist het echter lang spannend te houden.

James zorgde in de slotfase dat zijn ploeg aan de goede kant van de score bleef. ''Dit was een goede test voor ons'', zei de forward van NBA-kampioen Miami Heat na afloop. ''Brazilië gebruikt zijn lengte goed en heeft beweeglijke spelers.''

Het duel in Washington was de laatste keer dat de Amerikanen in eigen land konden oefenen. Het team van bondscoach Mike Krzyzewski steekt dinsdag de Atlantische Oceaan over, en bereidt zich verder voor op de Spelen van Londen met oefenwedstrijden tegen Groot-Brittannië in Manchester en Argentinië in Barcelona.

CDA wil met gemeenten praten over limiet A2

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet met de gemeenten langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam praten over het verhogen van de maximumsnelheid. Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dinsdag in De Telegraaf.

Het onderwerp houdt de Kamer bezig omdat volgende week maandag de trajectcontrole op de rijbaan richting Utrecht wordt ingeschakeld. De minister zegt in de krant dat er wat haar betreft buiten de spits harder moet kunnen worden gereden.

Met de gemeenten is afgesproken dat bij de verbreding van de snelweg de maximumsnelheid zou worden teruggeschroefd om de milieu- en geluidsoverlast voor omwonenden in toom te houden. Nu autolobbyorganisaties klagen dat ze voor hun gevoel langzaam moeten rijden, willen de VVD en het CDA van die afspraken af.

"Ik vind het zelf ook irritant om daar honderd te moeten rijden", zegt De Rouwe in de krant. "Maar wij vinden wel dat afspraken op een fatsoenlijke manier moeten worden nagekomen." Daarom zou de minister met de gemeenten om tafel moeten gaan om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Schultz van Haegen diende eerder voorstellen in voor een hogere of variabele snelheid, maar wil de kwestie nu doorschuiven naar een volgend kabinet. Zij zegt in de krant ook te vinden dat de snelheid moet worden verhoogd, maar dat hier na de verkiezingen over moet worden besloten.

Zij stelt dat het juist het CDA is die de snelheid laag heeft gehouden. De Rouwe ontkent dat en zegt dat zijn partij alleen geen hogere snelheid wil op wegen die daar niet veilig genoeg voor zijn. "Dat is wat betreft de A2 zeker niet aan de orde."

VS lijden onder ergste droogte sinds 1956

De Verenigde Staten beleven de droogste periode in 56 jaar tijd. De nationale meteorologische dienst NOAA meldde maandag dat 55 procent van het vasteland van de VS beneden de Canadese grens onder droogte lijdt, vooral in het 'middenwesten'. Dit percentage was voor het laatste groter in 1956, met 58 procent.

Juni was de op drie na warmste junimaand sinds werd begonnen deze gegevens bij te houden in 1880. Het was ook voor de 36e keer dat de temperaturen in de maand juni gemiddeld hoger waren dan het gemiddelde voor juni in de 20e eeuw. Volgens de website van de NOAA stijgen de temperatuurgemiddelden al 328 maanden achtereen.

De landbouw in de droge gebieden lijdt grote schade, volgens de NOAA op een schaal die de laatste 18 jaar niet meer is waargenomen.

'Strop van 37 miljard door waardedaling vastgoed'

Door de crisis moeten bedrijven, beleggers en overheden zeker 37 miljard euro aan verlies nemen op bedrijfspanden. Dat blijkt uit een berekening van Nederlands grootste ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, schrijft Trouw dinsdag.

De waardedaling kan voor Nederlandse banken grote gevolgen hebben. Zij hebben voor tachtig miljard euro aan leningen uitstaan in commercieel vastgoed. Als een bedrijf de hypotheek niet kan betalen, dient het gebouw als onderpand. Dat onderpand is dus flink in waarde gedaald en daardoor kunnen de banken met een gat blijven zitten.

De kantoren, winkels, scholen en zorginstellingen die Arcadis onder de loep nam zijn samen bijna 254 miljard euro waard. ABN AMRO schatte vorige week dat dit vastgoed over een jaar met tien procent in waarde is gedaald.

Arcadis is pessimistischer. Het bureau wijst er in de krant op dat de bank er geen rekening mee heeft gehouden dat veel pandeigenaren een lagere WOZ-waarde aanvragen. Bij een lagere WOZ-waarde hoeft minder belasting te worden betaald. Vaak wordt een aanvraag voor een lagere waarde goedgekeurd.

De WOZ-waarde zou vaak te hoog zijn ingeschat omdat uit is gegaan van een oneindige levensduur van het pand. Als van de lagere WOZ-prijzen wordt uitgegaan, komt het totale verlies aan vastgoedwaarde volgens Arcadis uit op ruim 46 miljard euro.

Sijsling wint op Canadees challenger

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in het Canadese Granby bereikt. De Amsterdammer, als tweede geplaatst op het hardcourt, had zijn handen vol aan John Peers uit Australië: 7-6 (3 en, 7-5. Sijsling staat 113e op de wereldranglijst, zijn tegenstander maandag was 460 posities lager gerangschikt.

In de tweede ronde treft Sijsling weer een tegenstander die flink lager op de wereldranglijst is gepositioneerd. Dan staat de winnaar van het duel tussen Clément Reix en Yasutaka Uchiyama tegenover hem. De Fransman Reix staat 426e, Uchiyama uit Japan is de nummer 349 van de wereld.

Meer geld naar goede doelen ondanks crisis

De grote goede doelen hebben geen last van de economische crisis. Donaties aan de 25 grootste goede doelen stegen vorig jaar met 4,2 procent naar 743 miljoen euro. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van haar jaarlijkse onderzoek naar de opbrengst uit eigen fondsenwerving.

Alleen in 2009 stagneerden de opbrengsten voor de grote goede doelen, blijkt uit het onderzoek. Sinds dat jaar groeien de inkomsten jaarlijks met vier procent, net als voorafgaand aan 2009.

Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt verwacht iedereen onterecht dat door de crisis het geven aan goede doelen inzakt. "Juist in tijden van crisis en slecht nieuws hebben burgers behoefte aan betrokkenheid en hoop. Ze blijven daarom geld geven", meldt Schuyt in de krant.

KWF Kankerbestrijding is het grootste goede doel in Nederland. De instelling groeide vorig jaar met 22 procent naar 125 miljoen euro. Volgens de krant profiteert KWF Kankerbestrijding van het sportevenement Alpe d'HuZes, dat dit jaar 28,5 miljoen euro binnenbracht.

Na KWF hebben Warchild, Cliniclowns en het Rode Kruis de hoogste opbrengsten uit donaties. Van de milieu-instellingen deden het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten het het beste, terwijl de Dierenbescherming en Greenpeace hun inkomsten uit donaties zagen dalen. Van alle grote goede doelen daalden de donaties aan de christelijke goede doelen Woord en Daad en Kerk in actie vorig jaar het sterkst.

Steam komt naar Linux

Valve heeft bekendgemaakt dat ze bezig zijn om Steam naar Linux te brengen. Een team van elf mensen werkt momenteel aan een Ubuntu-versie en later zullen meer Linux-distributies volgen.

Het team werkt momenteel om Steam naar Ubuntu 12.04 te brengen en de eerste game moet Left 4 Dead 2 zijn die op Ubuntu even goed moet werken als de Windows-versie. Op een speciale blog houdt het team de gemeenschap op de hoogte. Valve heeft geen releasedatum bekendgemaakt maar het team is al sinds 2011 aan de slag voor dit project.

Verrassende Captain America in Marvel Avengers-trailer

Ubisoft heeft tijdens de afgelopen Comic-Conbeurs een nieuwe trailer uitgebracht voor Marvel Avengers: Battle for Earth. In de trailer zien we een aantal van de personages uit het spel voorbij komen, met een wel heel speciale Captain America aan het eind.

Marvel Avengers: Battle for Earth gaat twintig Marvel-personages bevatten in een vechtspel dat volledig met motion control wordt bestuurd. Het spel komt in de herfst uit op Xbox 360 en rond de launch van de console op Wii U.

Naar de tering gemanipuleerd

Ik moest weer aan de tandpasta, of eigenlijk het marketingtrucje, denken toen ik een soepje voor mijzelf bereidde. En daar was weer zo’n voorbeeldje. Mijn groentesoep was ‘classic’. Dat klonk goed. Classic is iets wat de aandacht trekt van kopers. Net als ‘vernieuwd’, maar Cup a Soup combineert die dingen gewoon en dan wordt het een vreemde contradictie. Een vernieuwde classic? Gloednieuw ouderwets?

Nijmeegse Vierdaagse van start

De meeste wandelaars die meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn onderweg. In totaal 41.472 deelnemers haalden zondag en maandag een startbewijs op voor de afstand van 30, 40 of 50 kilometer. Onder de deelnemers zijn vijfduizend militairen uit 32 verschillende landen. Zij lopen veertig kilometer met minimaal tien kilo bepakking.

De eerste wandelaars vertrokken om 04.00 uur. Uiterlijk om 08.00 uur moeten ook de laatste lopers op de been zijn. De wandelaars lopen niet allemaal dezelfde route. Wel komt iedereen op de eerste dag door de plaats Elst.

Van de mensen die een startbewijs hebben opgehaald, verschijnt een klein deel niet daadwerkelijk aan de start, blijkt ieder jaar. Hoeveel mensen daadwerkelijk zijn begonnen aan de Vierdaagse wordt bekendgemaakt als na de finish van de eerste dag de balans wordt opgemaakt.

De weersvoorspelling voor de eerste dag van de 96e editie van het grootste wandelevenement ter wereld is goed. Het is bewolkt en er is kans op wat regen, maar met een temperatuur van 19 graden is het toch prima wandelweer. Op dag twee wordt het wat zonniger en warmer, maar ook dan kan het regenen.

Op de slotdag vrijdag worden de lopers feestelijk onthaald op de Via Gladiola in Nijmegen. Meestal komen de eerste lopers al voor tienen aan, maar de grotere groepen kunnen niet voor de middag aanspraak maken op een Vierdaagsekruisje.

Naalden in boterhammen vanaf Schiphol

In boterhammen aan boord van vier vliegtuigen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines zijn naalden aangetroffen. Dat heeft Delta maandag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. De betreffende broodjes zijn aangetroffen in vluchten vanaf de Nederlandse luchthaven Schiphol. Daar zijn ze klaargemaakt door Gate Gourmet, de officiële cateraar van de maatschappij.

Een passagier raakte gewond door een naald. Delta zegt maatregelen te hebben genomen bij Gate Gourmet om de veiligheid en kwaliteit van het voedsel te waarborgen. Verschillende partijen, waaronder Nederland, doen onderzoek naar de incidenten.

Vader bevestigt zwangerschap Lily Allen

Lily Allen is inderdaad weer in verwachting. De vader van de zangeres bevestigde het babynieuws maandag in een talkshow, schrijven Britse media. Geruchten dat Allen weer zwanger is, doken begin deze maand voor het eerst op.

"Ja, ze is in verwachting", antwoordde Keith Allen toen hem naar de geruchten werd gevraagd. Allen liet niets los over wanneer de kleine wordt verwacht. Ingewijden gaven eerder aan dat Lily in december moet bevallen.

De 27-jarige zangeres beviel in november van haar eerste spruit, dochter Ethel. Lily en haar echtgenoot Sam Cooper verloren twee jaar geleden een kindje. Na een zwangerschap van een half jaar ging het toch mis. Ook in 2008 verloor Allen een baby, toen was ze in verwachting van Ed Simons van de Chemical Brothers.

'Romney levert Nederland 65.000 banen op'

Als de Amerikanen de Republikein Mitt Romney in november tot hun nieuwe president kiezen, levert dat Nederland circa 65.000 banen op. Dat beweert het campagneteam van de huidige president Barack Obama althans op Twitter.

Het team publiceerde maandag een lijst van 10 landen die het meest zouden profiteren van het beleid van Romney. De VS staan daar niet bij. In buurland Canada zouden de meeste banen tot stand komen: 150.000. Ook China (73.000) en Duitsland (52.000) zouden baat bij Romney hebben.

Volgens Obama's campagneteam zijn de cijfers gebaseerd op een analyse van belastingplannen die door Romney worden gesteund.

Patriarch Rusland bezoekt Polen

De Poolse katholieke kerk verwelkomt in augustus het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk in Polen. Het hoge bezoek is bedoeld om de door de geschiedenis getekende banden tussen Polen en Russen aan te halen.

Die geschiedenis wordt onder meer gekenschetst door de religieuze scheidslijnen tussen het overwegend katholieke Polen en het orthodoxe Rusland. De huidige politieke betrekkingen worden bovendien overschaduwd door de oorlogen die beide landen hebben uitgevochten.

Patriarch Kirill brengt een vierdaags bezoek aan Polen en arriveert 16 augustus. Tijdens zijn bezoek zal hij een document ondertekenen waarin Polen en Russen op het hart wordt gedrukt hun geschillen bij te leggen en elkaars fouten uit het verleden te vergeven. Ook aartsbisschop Jozef Michalik, leider van de Poolse conferentie van bisschoppen, plaatst zijn handtekening.

Adam Curry en Micky Hoogendijk getrouwd

Adam Curry en Micky Hoogendijk hebben elkaar maandag het jawoord gegeven. Het stel trouwde al eerder in Las Vegas, maar deed het nog een keer over op een boot in Amsterdam om het huwelijk in Nederland rechtsgeldig te maken. Dat blijkt uit foto's van de stadszender AT5. In de Amsterdamse Supperclub vierden ze vrijdag samen hun vrijgezellenfeest.

Christina Curry kon niet aanwezig zijn bij de huwelijksvoltrekking. De 21-jarige dochter van Adam Curry en Patricia Paay kon de Verenigde Staten niet uit omdat haar paspoort is gestolen. Ook haar nichtje Roxy Paay gaf aan niet bij de trouwerij aanwezig te zijn, omdat ze 'niks met Micky Hoogendijk heeft'. Eerder haakte Adams ex Patricia Paay al af, omdat ze niks te zoeken heeft op de bruiloft.

Curry en Hoogendijk leerden elkaar drie jaar geleden kennen, waarna de vonk oversloeg. Even later biechtte de 47-jarige Curry zijn buitenechtelijke avontuurtje op, wat het einde van zijn huwelijk met Paay betekende. Ze waren ruim twintig jaar getrouwd en hebben een dochter.

De 42-jarige Hoogendijk was eerder getrouwd met kunstenaar Rob Scholte, in 1994 beloofden ze elkaar eeuwige trouw. In 1993 verloor ze haar eerste kind na een voldragen zwangerschap. Een jaar later werd een aanslag gepleegd op Scholte en Hoogendijk. Hun auto ontplofte, waardoor Hoogendijk hun tweede baby verloor en Scholte zijn benen. Enkele jaren later gingen ze uit elkaar.

Mubarak terug in gevangenis

Hosni Mubarak is maandag na een ziekbed van enkele weken teruggekeerd in de gevangenis. De gezondheid van de voormalige Egyptische president staat dat weer toe, zei het openbaar ministerie.

Mubarak werd vorige maand met spoed in het ziekenhuis opgenomen toen hij na een hersenbloeding op de rand van de dood balanceerde. Sindsdien werd hij verpleegd in een luxueus militair hospitaal.

Eerder maandag zei het openbaar ministerie dat Mubarak weer gezond genoeg is om terug te keren naar de gevangenis.

De 84-jarige Mubarak zit een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij de moord op honderden betogers tijdens de opstand in het land niet heeft weten te voorkomen.

Gewonden bij ongeval Nederlands busje in Noorwegen

Een Nederlandse minibus met tien passagiers heeft maandag in Noorwegen een ongeluk gehad. Negen mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht, onder wie een vrouw die hoofdletsel heeft opgelopen, melden Noorse media.

Vier slachtoffers zijn met helikopters naar ziekenhuizen gebracht. De slachtoffers zijn volgens Noorse media waarschijnlijk niet zwaargewond geraakt. De nationaliteit van de gewonden is nog onbekend.

Het ongeluk vond rond 17.30 uur plaats in de Noorse provincie Rogaland. Het busje zou tegen een ander voertuig zijn gebotst, waarna het voertuig over de kop sloeg, om uiteindelijk aan de andere kant van de weg op zijn kant in een grasveld te belanden.

Toch geen verkiezingsdeelname Nederlandbeter

De nieuwe partij Nederlandbeter doet toch niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Jack Hage, die de lijst van de partij zou trekken, zegt maandag dat Nederlandbeter niet met een blanco lijst wil deelnemen.

Vrijdag oordeelde de Raad van State in een door de vereniging Beter Nederland aangespannen zaak dat de Kiesraad de aanduiding NLB (Nederlandbeter) onterecht heeft opgenomen in het kiesregister voor de komende verkiezingen.

Volgens de vereniging lijkt de naam van de nieuwe politieke partij te veel op Beter Nederland. De Raad van State was het daarmee eens en heeft de registratie alsnog geweigerd.

Het gevolg van de uitspraak is dat de politieke partij niet onder de naam NLB (Nederlandbeter) mag deelnemen aan de verkiezingen. Wel mag de partij met een blanco lijst deelnemen. "Maar dat willen we niet. Je bent totaal onherkenbaar. We gaan een ronde wachten", aldus Hage.

Jan Smit wordt weer oom

Jan Smit krijgt er weer een neefje of nichtje bij. Zijn oudste zus Jenny is in verwachting van haar tweede kindje, meldde Shownieuws maandag.

Jenny Smit stapte in april 2009 in het huwelijksbootje met Laurens. De Volendamse is al moeder van zoon Jur (2).

Jan Smit is zelf vader van een dochter, zijn vrouw Liza beviel in 2010 van Emma. Ook heeft Liza een kind uit een eerdere relatie.

Reactor Petten kost ook provincie miljoenen

De provincie Noord-Holland heeft veertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe onderzoeksreactor in Petten. Provinciale Staten hebben maandag met die investering ingestemd. Eerder dit jaar bleek al dat het kabinet eenzelfde bedrag uittrekt voor de reactor.

Met de huidige reactor in de Noord-Hollandse plaats wordt al vijftig jaar gewerkt. De zogeheten hogefluxreactor is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van isotopen, die worden gebruikt om kanker te behandelen. De reactor wordt nu vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is.

Omwonenden van de reactor maken zich ernstig zorgen over onder meer het radioactieve materiaal dat bij de reactor ligt opgeslagen. De provincie steunt de bouw van de reactor echter toch omdat die belangrijk is voor de werkgelegenheid en de kenniseconomie. Ook is de nieuwe reactor volgens gedeputeerde Jan van Run een stuk veiliger dan de huidige reactor.

Familie herdenkt Amy Winehouse met drank en gebed

De familie van Amy Winehouse herdenkt de zangeres in een jazzclub. Aanstaande maandag is het precies een jaar geleden dat Amy overleed aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

"Op die dag gaan we 's avonds naar haar huis, daar spreken we joodse gebeden uit", zegt Amy's vader Mitch Winehouse tegen RTL Boulevard. "Dan gaan we naar de club Jazz After Dark. Met vrienden en familie gaan we drinken om haar leven te vieren. Het wordt lachen en huilen."

Mitch vertelt dat hij zijn dochter nog elke dag mist. "Er zijn goede en slechte dagen. Ik mis alles aan Amy. Ze belde me zes keer per dag."

Winehouse schreef een boek over zijn dochter om zich beter te voelen. "Het boek heeft me geholpen", vertelt hij. "Ik heb er echt iets aan gehad." Ook wil Winehouse met zijn verhaal bepaalde misvattingen de wereld uit helpen. "Er zijn mensen die zeggen dat ze een overdosis heeft genomen, dat is dus bijvoorbeeld niet waar."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.