Tom Hardy haalt inspiratie uit Ierse bokser

Voor de stem van Bane, de schurk in de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises, haalde acteur Tom Hardy inspiratie uit de stem van de Ierse bokser Bartley Gorman (1944-2002). Gorman was kampioen in boksen met blote vuisten.

Over de stem van Bane was eerder veel commotie. Nadat de media in de zomer van 2011 een eerste voorproefje van The Dark Knight Rises kregen, klaagden journalisten over de stem van Bane. The Hollywood Reporter schreef in augustus 2011: ,,Veel van de belangrijke dialogen waar Bane in voorkomt zijn onverstaanbaar." In eerste instantie wilde producent Christopher Nolan geen veranderingen aanbrengen, later drong Warner Bros. aan om het geluid enigszins aan te passen.

Toch blijft de stem van Bane opmerkelijk. Vulture, het entertainment-onderdeel van New York Magazine, vroeg Hardy naar zijn inspiratie voor de stem. Hij legde uit: ,,Het is gebaseerd op Bartley Gorman, een Ierse zigeuner die bokste met zijn blote vuisten." Gorman stond bekend als King of The Gypsies. Op z'n 28ste werd hij Bareknuckle Champion of Great Britain. Die titel behield hij tot hij op z'n 47ste met pensioen ging. In 2002 stierf hij op 57-jarige aan leverkanker. Gorman staat ook bekend als de inspiratiebron voor de rol van Brad Pitt in de film Snatch uit 2000. In de twee fragmenten kan je de stem van Bane vergelijken met die van Gorman, uit de documentaire over hem King of The Gypsies uit 1995.