Kim zet verjonging legertop door

Met de benoeming van de relatief onbekende Hyon Yong Chol tot vicemaarschalk heeft de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un de verjonging van de militaire top dinsdag verder gestalte gegeven.

Hyon is de vierde vicemaarschalk die is benoemd sinds het overlijden van Kims vader Kim Jong Il in december. Zijn promotie direct na het ontslag van de invloedrijke Ri Yong Ho geeft volgens analist Cheong Seong-chang van het Zuid-Koreaanse Sejong Instituut in Seoul aan dat hij 'de sterkste kandidaat' is om diens positie in te nemen.

Ri was sinds 2009 hoofd van de generale staf van het Noord-Koreaanse leger. Hij trad op als mentor van Kim Jong Un sinds die door zijn vader als zijn opvolger was aangewezen. De vervanging van de 69-jarige Ri, die volgens officiële verklaringen ziek zou zijn, geeft aan dat Kim zich nu sterk genoeg voelt om het roer in handen te nemen. Het kan zijn dat Ri een machtsstrijd heeft verloren, maar ook dat hij zijn geplande rol als regent in de overgangsperiode heeft vervuld.

Kim heeft tot nog toe het 'songun' (leger eerst) beleid van zijn vader voortgezet, maar is in april begonnen een verjonging door te voeren in de politieke en militaire leiding. De veranderingen zijn volgens Bruce Klinger van de Amerikaanse Heritage Foundation een reden tot zorg, of het nu is omdat Kim zijn macht aan het consolideren is of omdat hij een directe aanvechting van zijn leiderschap probeert af te slaan. 'Instabiliteit in de Noord-Koreaanse leiding is voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten zorgelijk, omdat het de kans vergroot op meer provocaties of een implosie van een regime dat kernwapens bezit', aldus Klinger.

De Verenigde Staten lieten maandag weten dat zonder een fundamentele politieke koerswijziging, personele veranderingen in de militaire leiding van Noord-Korea weinig betekenen. Noord-Korea kan zijn schaarse middelen beter aan voedsel en onderwijs besteden dan aan kernwapens, raketten en andere militaire programma's, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag.