Tbs geëist voor mishandelen baby

Tegen een 23-jarige man uit Zwolle is dinsdag ruim een halfjaar cel en tbs geëist voor poging tot doodslag op zijn negen maanden oude stiefdochter. De geëiste celstraf is gelijk aan de periode die de man al heeft vastgezeten, waardoor hij meteen aan een tbs-behandeling zou moeten beginnen.

Het meisje werd in november 2010 door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht met een hartstilstand en blauwe plekken. De artsen constateerden een aantal ribbreuken, hersenbloedingen en bloedingen in de netvliezen. Dergelijk letsel past volgens het Openbaar Ministerie in Zwolle bij het zogenoemde shaken baby-syndroom, wat in 15 tot 23 procent van de gevallen tot de dood leidt.

Het meisje heeft het letsel opgelopen toen ze alleen thuis was met haar stiefvader, stelt het OM. Het letsel kan volgens het OM niet het gevolg zijn van een ongeval. De man moet het kind dus wel hebben mishandeld, waarschijnlijk door haar krachtig heen en weer te schudden, aldus de officier van justitie.

De man is volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling zou groot zijn. Daarom heeft het OM tbs geëist.

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak.