'Gros Roma-meisjes haalt geen startkwalificatie'

Zestig tot tachtig procent van de Roma-meisjes haalt in het voortgezet onderwijs geen startkwalificatie, oftewel vmbo-2-niveau. Dat blijkt uit een schatting van twaalf gemeenten op verzoek van het Trimbos-instituut. Zorgorganisatie ZonMw had om het onderzoek gevraagd na signalen over hoge schooluitval bij Roma-meisjes.

Op basisscholen is volgens onderzoeker Martha de Jonge nauwelijks sprake van uitval, maar daarna neemt het snel toe. De meisjes worden onder meer van school gehaald omdat ze jong trouwen en daarom alvast thuis ervaring zouden moeten opdoen in het huishouden.

Voor het onderzoek werden ook Roma-meisjes geïnterviewd. Onzekerheid over de verblijfsstatus in Nederland heeft volgens De Jonge een grote impact op de meisjes. Meisjes die hun opleiding afmaken, hebben vaak een moeder die het belangrijk vindt dat hun dochter onafhankelijk kan zijn. "De ouders spelen een belangrijke rol. We zien bijvoorbeeld ook minder uitval bij ouders die beter Nederlands spreken en meer contact hebben met niet-Roma."

De overheid doet er volgens haar goed aan vroeg in te grijpen. "Al voordat ze naar de kleuterschool gaan lopen de meisjes vaak al een taalachterstand op. Als daar al wordt ingegrepen, voorkom je dat ze op de basisschool een achterstand oplopen."

Ook is het volgens haar van belang dat de families een band kunnen opbouwen met een welzijnswerker. "Als dan de vraag rijst of ze hun dochter op school moeten houden, stappen ze sneller naar de welzijnswerker om advies te vragen."