Gemeenten bezuinigen op schoolzwemmen

Schoolzwemmen wordt in de komende jaren verder wegbezuinigd. Dat zegt André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) dinsdag naar aanleiding van onderzoek naar zaken waarop gemeenten overwegen te gaan bezuinigen.

Van oudsher financierde ongeveer de helft van alle gemeenten het schoolzwemmen. Sinds 2006 is dit gedaald naar 42 procent. De Jeu verwacht dat in het schooljaar 2013/2014 scholen in minder dan 40 procent van de gemeenten schoolzwemmen kunnen aanbieden.

Gemeenten zien schoolzwemmen als een goede post om op te bezuinigen, zegt De Jeu. Ze zien het vaak als een verantwoordelijkheid van de ouders dat kinderen leren zwemmen. Scholen vinden het vaak 'een hoop gedoe' om schoolzwemmen zelf te organiseren, ook omdat veel kinderen al kunnen zwemmen.

Volgens De Jeu hebben scholen en gemeenten wel oog voor kinderen die niet kunnen zwemmen. Voor hen zijn andere programma's dan schoolzwemmen, zoals 'natte gymlessen' waarbij kinderen kunnen leren zwemmen terwijl hun klasgenoten zich op een andere manier vermaken in het water.

De Jeu benadrukt dat het in een land als Nederland belangrijk is dat kinderen leren zwemmen. "We hebben dat hier meer nodig dan in een land met alleen maar bergen."