[Tour] Rust roest

Cav heeft heel eventjes gefietst
Bram doet het rustig aan
Ach, zo’n rustdag hoort erbij
Morgen er weer tegenaan

Het is fijn om in de Tour de France een sterke ploeg te hebben, maar daarom hoef je nog niet de rest van het peloton je wil op te leggen. Sky wilde gisteren de koers lam leggen en na pogingen van onder andere Boasson Hagen lukte dat door met alle renners uit de ploeg breed over de weg te gaan rijden. Zelfs Mart Smeets vond het arrogant. De tijden van Armstrong herleven en daar ben ik niet blij mee. In zijn tijd domineerde de ploeg van Armstrong het peloton zodanig dat er voor kijkers geen reet meer aan was. Altijd weer dezelfde ploeg die de boel op een hoop reed in de bergen en verder ook bepaalde wat er gebeurde in de vlakke ritten. Saaiheid troef. Dat is althans mijn mening. Als je fan van Armstrong was dan vond je het natuurlijk wel leuk als hij weer eens een aanval afsloeg en meteen er zelf vandoor ging, maar ik was geen fan van Armstrong. Waarom was ik geen fan van een man die de kanker had overwonnen? Moet dat dan? Ik vond de man gewoon irritant en nog irritanter vond ik dat gekir van Smeets met hem. Als je die interviews van Smeets met Armstrong terugkijkt dan zie je Mart als het ware met zijn hele arm in de kont van de Amerikaan zitten.
En nu gaat het met Wiggins en Sky dus dezelfde kant uit. Gisteren was veelbetekenend. Ik hoop dat Evans, Van den Broeck en Nibali hem in de Pyreneeën aan gort rijden. Niet dat ik een hekel heb aan Wiggins persoonlijk. Van mij mag hij zijn eerste Tour winnen. Vorig jaar had hij pech. Maar het is de arrogantie van die ploeg die me tegenstaat. Het is echter aan de andere ploegen om ze op hun nummer te zetten.

Wiggins wordt momenteel in l’Equipe vergeleken met zijn Britse voorganger Tommy Simpson. Ik vind dat niet terecht. Simpson was meer een renner voor ééndagskoersen, heeft slecht één dag de gele trui gedragen, heeft de Tour slechts drie keer uitgereden en is door de doping op de flanken van de Mont Ventoux gestorven. Wiggins draagt de gele trui al dagenlang, gaat waarschijnlijk de Tour winnen en gebruikt geen doping. Dat laatste kan ik natuurlijk niet bewijzen, maar er is tegenwoordig een geweldige controle en Sky pakt de zaken erg professioneel aan met Wiggins.
Ik ben nog langs het monument van Simpson gefietst op de Mont Ventoux. Natuurlijk was die man daar een heldendood gestorven, maar moet je iemand die aan de alcohol en amfetamine ten onder is gegaan zo eren?
Als het dan toch iemand van Sky moet zijn die de Tour wint, doe mij dan maar Froome. Ik hou meer van klimmers en dat is Froome meer dan Wiggins.

De Nederlanders in de Tour.

Zullen we nog wat van ze zien de komende dagen? In de twee komende etappes zouden dat alleen Ten Dam en Kruijswijk kunnen zijn. Als Kruijswijk nog wat kan verbeteren op de rustdag en sterker wordt, dan kan hij misschien wat moois laten zien. Ten Dam zal toch net tekort komen als het eropaan komt. Ik hoop dat Bram Tankink zodanig hersteld zal zijn dat hij Parijs kan halen, maar vrees het ergste.
Kenny van Hummel zit nu thuis. Ik had geschreven dat het vanwege zijn maag was. Dat had ik ook maar gelezen. Het bleek zijn rug te zijn. De rug is bij het wielrennen een zwakke plek, maar een renner die aan de Tour deelneemt, moet zo sterk zijn, dat de rug geen probleem moet opleveren. Ik heb het idee dat Kenny niet een renner is voor een zware koers van drie weken over hoge bergen. Ik zou hem kleinere koersen laten rijden. En zeker niet meenemen met een ploeg die eigenlijk om de klimmers was gebouwd.

Om over na te denken: Brammetje lag tijdens de rustdag op de Rabobank.

Morgen is de eerste van twee heftige ritten door de Pyreneeën. We gaan dan naar Bagnères-de-Luchon. De rit gaat over vier legendarische cols. De Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde. Een klassieker dus. Alleen eindigt de rit niet bergop, maar de sterksten zullen samen de afdaling ingaan. Hier kun je geen kleine vis laten winnen. Hier moet een witte haai winnen. Of een Nederlander natuurlijk, maar dat zal wel wishful thinking zijn.
Luchon zelf is een bekend kuuroord. De thermes van Luchon waren al bekend in de eerste eeuw voor Christus. Een soldaat van het Romeinse leger die ziek terugkwam van een expeditie in Spanje is in drie weken genezen van zijn ziekte door daar te baden. Er was hier ook een belangrijke route naar Santiago de Compostela. De pest en de strijd tussen de katholieken en de katharen hebben ook Luchon veel onheil gebracht. Ook is er veel strijd geweest tussen de tempeliers en soldaten van de priesters uit de regio. Het hospice de France is nog een overblijfsel uit die tijd.
Morgen zal er alleen een strijd zijn tussen de tempeliers van Sky en de soldaten van de Liquigas-, BMC- en Lotto-priesters en als ze Luchon binnenrijden is die strijd al gestreden.