CDA wil met gemeenten praten over limiet A2

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet met de gemeenten langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam praten over het verhogen van de maximumsnelheid. Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dinsdag in De Telegraaf.

Het onderwerp houdt de Kamer bezig omdat volgende week maandag de trajectcontrole op de rijbaan richting Utrecht wordt ingeschakeld. De minister zegt in de krant dat er wat haar betreft buiten de spits harder moet kunnen worden gereden.

Met de gemeenten is afgesproken dat bij de verbreding van de snelweg de maximumsnelheid zou worden teruggeschroefd om de milieu- en geluidsoverlast voor omwonenden in toom te houden. Nu autolobbyorganisaties klagen dat ze voor hun gevoel langzaam moeten rijden, willen de VVD en het CDA van die afspraken af.

"Ik vind het zelf ook irritant om daar honderd te moeten rijden", zegt De Rouwe in de krant. "Maar wij vinden wel dat afspraken op een fatsoenlijke manier moeten worden nagekomen." Daarom zou de minister met de gemeenten om tafel moeten gaan om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Schultz van Haegen diende eerder voorstellen in voor een hogere of variabele snelheid, maar wil de kwestie nu doorschuiven naar een volgend kabinet. Zij zegt in de krant ook te vinden dat de snelheid moet worden verhoogd, maar dat hier na de verkiezingen over moet worden besloten.

Zij stelt dat het juist het CDA is die de snelheid laag heeft gehouden. De Rouwe ontkent dat en zegt dat zijn partij alleen geen hogere snelheid wil op wegen die daar niet veilig genoeg voor zijn. "Dat is wat betreft de A2 zeker niet aan de orde."