Brave
Jaarlijks komt Pixar met een productie waar menig filmliefhebber naar uitkijkt, het was dan ook gek dat de studio met Cars 2 de plank volledig missloeg. Animatietechnisch was de film, zoals elke andere Pixarproductie, grensverleggend maar op het even essentiële verhalende vlak kwam de film flink tekort. Zal Pixars nieuwste kindje Brave het Cars 2-debacle doen vergeten?
Brave vertelt het verhaal van Merida, de dochter van het Schotse koninklijk echtpaar: koning Fergus en koningin Elinor. Merida is een avontuurlijke dame die er gek op is om, gewapend met pijl en boog, de wildernis te verkennen. Een eeuwenoude traditie eist echter dat de prinses zich verlooft met één van de zonen van de overige drie clanbevelhebbers die het land rijk is; dit om de onderlinge verstandhouding tussen de verschillende clans te onderhouden. Merida ziet er, in tegenstelling tot haar moeder, niks in om deze traditie voort te zetten en zet dan ook alle mogelijke middelen in om haar moeder te overtuigen dat het leven aan het hof niks voor haar is.
Zoals gebruikelijk bij een Pixarfilm is de animatie weer oogstrelend. De manier waarop het rode, krullende haar van Merida beweegt is echt prachtig om te zien, ook de gezichtsanimaties zijn van een uiterst hoog niveau. Dit, in combinatie met de sterke voice cast bestaande uit Kelly Macdonald (Merida), Billy Connolly (Koning Fergus) en Emma Thompson (Koningin Elinor), zorgt ervoor dat de personages echt tot leven komen. Het is, net zoals bij de meeste Engelstalige animatiefilms, aan te raden om de originele Engelstalige versie te kijken, dit alleen al om het geweldige Schotse accent waarmee de personages spreken.
Merida leidt een relatief zorgeloos bestaan en wordt door iedereen gewaardeerd. De enige persoon waar ze regelmatig mee in de clinch ligt is haar moeder die liever heeft dat Merida zich als een voorbeeldige prinses gedraagt in plaats van een wilde avonturier. Hierdoor mist Brave een essentieel punt wat de meeste Pixarfilms zo ontiegelijk goed maakt: de transformatie van een underdog naar een held. Een goed voorbeeld hiervan is de eerste speelfilm van Pixar: Toy Story. Hoe ontroerend is het om te zien hoe Woody aan de kant wordt geschoven voor een nieuw stuk speelgoed, Buzz Lightyear, om hem vervolgens zijn ego opzij te zien zetten en samen met zijn nieuwe vriend de dag te redden. Een dergelijke verhaallijn mist in Brave.
Ook de grootsheid van het verhaal is kleiner dan bij de gemiddelde Pixarfilm. In Finding Nemo bijvoorbeeld, gaat clownvis Marvin op zoek naar zijn gekidnapte zoon Nemo. Gedurende zijn reis door de gigantische, levendige oceaan komt Marvin constant nieuwe personages tegen. Brave daarentegen speelt zich enkel in en rondom de burcht van Koning Fergus af, ook het kleine scala aan personages wordt in het eerste half uur al geïntroduceerd. Door deze kleinschaligheid mis je het gevoel dat je naar iets groots en bijzonders aan het kijken bent, de omgeving leeft niet genoeg.
Al met al is Brave een bioscoopbezoek meer dan waard. Afgezien van de tekortkomingen in de plot is de animatie wonderschoon en is de film zeer vermakelijk. Het is gewoon jammer dat Brave zich niet in het rijtje memorabele Pixarfilms als Wall-E, Rattatouille en Toy Story 3 kan scharen, daarvoor mist het de emotionele diepgang. Brave: een Disney prinsessenfilm gemaakt door Pixar.