FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 februari 2012

[Bundesliga] Wolfsburg drukt Freiburg dieper in de zorgen

VfL Wolfsburg heeft Freiburg dieper in de degradatiezorgen gedrukt in de Bundesliga. In eigen huis werd de hekkensluiter met 3-2 verslagen. Freiburg heeft net als FC Augsburg zeventien punten, maar speelde wel een duel meer. Wolfsburg handhaaft zich in de middenmoot met een achtste positie.

De Tsjechische winteraankoop Petr Jiracek was met twee treffers de grote man bij Wolfsburg. Ook Marcel Schäfer scoorde voor de ploeg van trainer Felix Magath. Johannes Flum en Daniel Caligiuri deden iets terug.

[DC] Federer met Zwitserland op achterstand

Roger Federer heeft Zwitserland niet kunnen behoeden voor een achterstand in het Davis Cupduel met de Verenigde Staten. De mondiale nummer drie ging verrassend met 6-4, 3-6, 6-7 (4) en 2-6 onderuit tegen John Isner. De Amerikaan zette zijn land daarmee op een 2-0 voorsprong. Eerder op vrijdag won Mardy Fish in een thriller van Stanislas Wawrinka: 6-2, 4-6, 4-6, 6-1 en 9-7.

Spanje lijkt op rozen te zitten in het treffen met Kazachstan. De titelverdediger leidt met 2-0 door overwinningen van Juan Carlos Ferrero en Nicolas Almagro. Ferrero was met 6-1, 4-6, 7-6 (2), 4-6 en 6-4 te sterk voor Mikhail Kukushkin. In de partij die volgde versloeg Almagro Andrey Golubev met 6-3, 4-6, 6-1 en 6-1.

Janko Tipsarevic en Viktor Troicki bezorgden Servië een 2-0 voorsprong op Zweden. Tipsarevic was Filip Prpic de baas met 6-3, 6-3 en 6-4. Troicki rekende af met Michael Ryderstedt: 6-4, 6-3, 5-7 en 6-3.

Ook Argentinië gaat riant aan de leiding. Juan Monaco en David Nalbandian wonnen van hun Duitse tegenstanders Philipp Petzschner en Florian Mayer. Monaco boekte een regelmatige 6-3, 6-3 en 6-3 zege, Nalbandian klopte Mayer met 2-6, 6-0, 6-1 en 7-6 (5).

Oostenrijk staat met 2-0 voor tegen Rusland door overwinningen van Jürgen Melzer en Andreas Haider-Maurer. Zij waren te sterk voor Igor Kunitsyn en Alex Bogomolov jr. De ontmoeting tussen Kroatië en Japan is nog in evenwicht. Ivan Dodig ging onderuit tegen Go Soeda, maar Ivo Karlovic maakte gelijk voor de Kroaten tegen Kei Nishikori.


Federer met Zwitserland op achterstand (Foto: Novum)

[Jupiler League] Almere en Cambuur in evenwicht

Almere City FC heeft vrijdag een punt overgehouden aan het thuisduel tegen sc Cambuur in de Jupiler League. De ploeg van trainer Dick de Boer speelde met 1-1 gelijk. Almere was door een eigen doelpunt van Leon Hese in de 28e minuut op voorsprong gekomen, Melvin de Leeuw maakte vijf minuten na rust gelijk.

Cambuur verzuimde om de volle drie punten mee te nemen naar Friesland. De Leeuw miste twintig minuten voor tijd een strafschop, waardoor Cambuur vijfde blijft. Almere staat tiende.

De ontmoeting tussen Almere en Cambuur was vrijdag het enige duel in de Eerste Divisie dat doorgang vond. De overige wedstrjiden werden afgelast vanwege de vorst.

'Kosten medicijngebruik kunnen fors omlaag'

De medicijnkosten van ouderen kunnen jaarlijks met honderd miljoen euro omlaag. Dat zegt directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik Ruud Coolen van Brakel vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Achthonderdduizend mensen boven de 70 jaar zouden dagelijks vijf of meer geneesmiddelen gebruiken. Dat komt onder meer doordat artsen herhaalrecepten niet herzien. Oudere mensen krijgen er bovendien vaker kwalen bij dan dat ze ervan af komen.

Het voorschrijven van pillen gebeurt weliswaar volgens de richtlijnen, maar die zijn meestal opgesteld voor één aandoening. Daarnaast staat in de richtlijnen niet wanneer iemand met een medicijn moet stoppen.

Het instituut pleit ervoor dat jaarlijks verplicht wordt gekeken naar het medicijngebruik van ouderen. Dat zou ook tot een betere gezondheid van de ouderen en tot minder acute ziekenhuisopnames moeten leiden.

Britten sturen kernonderzeeër naar Falklandeilanden

Groot-Brittannië heeft een kernonderzeeër naar de omstreden Falklandeilanden gestuurd. Dat heeft de Argentijnse regering vrijdag gezegd. Volgens minister van buitenlandse zaken Hector Timerman werd de onderzeeër, de Vanguard, onlangs gezien in de wateren rondom de Falklandeilanden.

Timerman zei dat de Argentijnse regering Groot-Brittannië via diplomatieke kanalen heeft gevraagd of er kernwapens in het spel zijn. Volgens de minister weigert Groot-Brittannië dit te bevestigen of te ontkennen.

Later verklaarde de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant dat er geen uitspraken worden gedaan over het inzetten van kernwapens en onderzeeërs.

Eerder op de dag voerde Timerman overleg met secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Onderwerp van gesprek was de inzet door Groot-Brittannië van een oorlogsschip nabij de betwiste Falklandeilanden.

Timerman is tevens in gesprek met de Togolese VN-ambassadeur Kodjo Menan, die op dit moment voorzitter is van de VN-Veiligheidsraad, en met de Cubaanse VN-ambassadeur Pedro Nunez Mosquera, die voorzitter is van de VN-commissie voor dekolonisatie.

Argentinië en Groot-Brittannië vochten in 1982 een oorlog uit over de Falklandeilanden, die uiteindelijk werd gewonnen door de Britten. Beide landen claimen de eilanden voor de kust van Argentinië, maar de Britten zijn niet van plan de eilanden op te geven. De afgelopen tijd zijn de spanningen omtrent de eilanden hoog opgelopen.

Vierde testdag Jerez (10/2/2012)

Fernando Alonso heeft op de laatste testdag in Jerez de snelste tijd gereden. De Ferrari-coureur snelde naar een tijd van 1.18,877 waarmee hij de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne en de Red Bull van Sebastian Vettel ruim voorbleef.

Alonso kwam door verschillende problemen tot slechts 39 ronden. Vettel deed het vanwege elektrische problemen met 50 ronden niet veel beter. Nico Hülkenberg kreeg dit jaar zijn eerste testmeters voor Force India, nadat hij gistermiddag na de crash van Jules Bianchi nog noodgedwongen toe moest kijken. Williams-rijder Bruno Senna was met 125 ronden de drukste man van de dag.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:18.877 39
2 Jean-Eric Vergne Scuderia Toro Rosso 1:19.597 80
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:19.606 50
4 Lewis Hamilton McLaren 1:19.640 86
5 Romain Grosjean Lotus Renault 1:19.729 95
6 Kamui Kobayashi Sauber 1:19.834 76
7 Nico Hulkenberg Force India F1 1:19.977 90
8 Bruno Senna Williams 1:20.132 125
9 Jarno Trulli Caterham 1:22.198 117

Man maakt van acht hoog vrije val in lift

Het is de nachtmerrie van velen die in een lift stappen: de kabels begeven het en de lift maakt een vrije val. Het overkwam een Roemeen vrijdag toen hij vanaf de achtste verdieping van een flatgebouw naar de begane grond wilde gaan. Dat meldde de Roemeense televisiezender PRO TV.

Nadat de man in de lift was gestapt, stortte deze bijna onmiddellijk met donderend geraas naar beneden. Omwonenden schrokken zo van het lawaai dat ze meteen de politie belden, al hadden ze nog geen idee wat er aan de hand was. De politie vond het slachtoffer bekneld en gewond in de vernielde lift op de begane grond. Volgens de hulpdiensten is het een wonder dat de man de val heeft overleefd.

Hongaarse bank verbrandt geld tegen kou

De Hongaarse centrale bank verbrandt 200 miljard Hongaarse forinten (ongeveer 700 miljoen euro) om warmte te bieden aan de armen tijdens het dodelijke winterweer. Oude, niet langer te gebruiken bankbiljetten worden versnipperd tot ontvlambare blokken voor gebruik in een kachel of knusse open haard.

De blokken gaan gratis naar humanitaire organisaties, zoals een centrum voor autistische kinderen in de noordoostelijke stad Miskolc. "Het bespaart ons tot 60.000 forint (bijna 200 euro) aan stookkosten per maand. Dat is een behoorlijk bedrag in deze economische crisis", aldus Krisztina Haraszti, hoofd van het centrum.

Hongaarse bank verbrandt geld tegen kou
Hongaarse bank verbrandt geld tegen kou (Foto: ANP)

'PSV hoort niets meer van Van Bommel'

De terugkeer van Mark van Bommel naar PSV lijkt op losse schroeven te staan. De Eindhovense club heeft al een tijd geen contact meer met de middenvelder.

Van Bommel en PSV spraken al meerdere malen over een terugkeer van de middenvelder. Van Bommel heeft er nooit een geheim van gemaakt graag zijn loopbaan af te willen sluiten bij de Eindhovense club en de gesprekken tussen beide partijen verliepen dan ook vlekkeloos. Inmiddels liggen de zaken echter anders.

Volgens Voetbal International sprak PSV aan het einde van de winterstop voor het laatst met Van Bommel. De speler en club zouden daarna verder praten, maar sindsdien is er geen contact meer geweest. Mogelijk heeft dat te maken met Louis van Gaal. De oefenmeester wordt serieus genoemd als opvolger van de na dit seizoen vertrekkende Fred Rutten.

Van Gaal en Van Bommel kenden een moeizame relatie tijdens hun samenwerking bij Bayern München, waardoor het niet ondenkbaar is dat de Oranje-international bij een eventuele komst van Van Gaal afziet van een overgang naar PSV.

HEMA roept gevaarlijke fopspenen terug

HEMA roept fopspenen terug. De spenen kunnen in kleine onderdelen uit elkaar vallen. Kleine kinderen kunnen deze onderdelen makkelijk in hun mond stoppen en er in stikken, waarschuwt de winkelketen.

De spenen voor kinderen van 0 tot een half jaar en voor kinderen vanaf zes maanden met de artikelnummers 33.59.0921 en 33.59.0922 lagen sinds medio december in de winkels. Het bedrijf adviseert kopers de spenen onmiddellijk buiten het bereik van kleine kinderen te houden en terug te brengen naar de HEMA. Het aankoopbedrag wordt teruggegeven.

'Ondertunneling A10 bij Zuidas onrendabel'

De ondertunneling van de A10 bij het Amsterdamse kantoorgebied de Zuidas is niet rendabel, aldus het Centraal Planbureau vrijdag. Het CPB maakte een kosten-batenanalyse van het miljoenenproject en concludeert dat baten van fors zijn overschat.

De gemeente Amsterdam, het Rijk, de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam maakten donderdag bekend dat een deel van de A10 bij de Zuidas ondergronds komt. Het project gaat zo'n 1,4 miljard euro kosten.

Volgens het CPB is met name de waarde van de nieuwe openbare ruimte op de tunneldaken - 360 miljoen euro - niet realistisch.

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

FC Twente heeft in de titelstrijd in de Eredivisie thuis een gevoelige nederlaag geleden. De club uit Enschede ging in eigen stadion in de Twenste derby met 2-3 onderuit tegen streekgenoot Heracles Almelo. De ploeg van trainer Peter Bosz blijft ondanks de zege op een tiende plaats staan.

FC Twente

2 - 3

Heracles Almelo

 73' De Jong
 90+3' De Jong
   33' Everton
 81' Douglas
 84' Everton
 
 Gele kaart: Plet (FC Twente), Breukers, Van der Linden, Looms (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.500
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Rosales
Brama (Plet/68)
Janssen
Fer (J.John/86)
Chadli
De Jong
O.John
  Pasveer
Breukers
Rienstra
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Duarte
Douglas (Van Mieghem/90)
Armenteros
Everton (Gouriye/89)


Heracles verslaat Twente in derby (Foto: Pro Shots)

Stalker Madonna weer opgepakt

De stalker van Madonna is vrijdag weer opgepakt. Robert Dewey Hoskins, die in 1996 tien jaar de cel in moest omdat hij de zangeres lastigviel, ontsnapte vorige week uit een psychiatrische inrichting.

De 54-jarige Hoskins werd gearresteerd in de buurt van het Metropolitan State Hospital in Los Angeles, waar hij eerder de benen nam. Na zijn aanhouding is hij teruggebracht naar de instelling.

Hoskins werd zestien jaar geleden door Madonna's beveiliging neergeschoten toen hij over een hek bij haar huis was geklommen. De politie zocht een week naar de man en liet weten dat Hoskins 'extreem psychotisch en gewelddadig' kan zijn.

PVV-klachtenmeldpunt maakt Brussel kwaad

Brussel heeft zijn grote ongenoegen geuit over het meldpunt van de PVV voor mensen die klachten hebben over Midden- en Oost-Europeanen. De Europese Commissie roept alle burgers van Nederland op deze 'openlijke oproep tot intolerantie' niet te volgen. Zij moeten in plaats daarvan op de website de boodschap achterlaten dat Europa een plek van vrijheid is.

De PVV-website druist volstrekt in tegen de Europese principes, aldus Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) vrijdagavond. "In Europa staan we voor vrijheid. We staan voor een open continent waar burgers kunnen gaan, werken en studeren waar ze willen", aldus Reding. De burgers van de 27 EU-lidstaten moeten zich overal in de unie thuisvoelen, benadrukte ze. "We lossen onze problemen alleen maar op door meer solidariteit, niet door medeburgers te verklikken."

Eerder was nog gemeld dat de commissie maandag wilde reageren, maar het PVV-meldpunt leidde inmiddels tot heel wat commotie in de EU. De regeringen van Polen, Roemenië en Bulgarije spraken al hun afkeuring uit over het initiatief. Ook Europarlementariërs reageerden verbolgen. Zo noemde de sociaaldemocratische fractie het meldpunt onacceptabel. Midden- en Oost-Europeanen worden gediscrimineerd en gestigmatiseerd, aldus fractieleider Hannes Swoboda.

"Brussel kan de pot op", stelde PVV-leider Geert Wilders vrijdagavond. "We hebben al meer dan 32.000 meldingen. De website is een schot in de roos. We zoeken feiten over overlast en verdringing door Midden- en Oost-Europeanen. Het verwijt van discriminatie is uit de lucht gegrepen en onzinnig", aldus Wilders.

Brussel kwaad over PVV-klachtenmeldpunt
PVV-klachtenmeldpunt maakt Brussel kwaad (Foto: ANP)

[DC] Siemerink tevreden man na eerste dag

Teamcaptain Jan Siemerink kijkt met een goed gevoel terug op de eerste dag van de Davis Cupontmoeting met Finland. Robin Haase en Thiemo de Bakker boekten allebei een overtuigende zege en zetten Nederland daarmee in de Maaspoort in Den Bosch op een 2-0 voorsprong.

Voor Haase was het tegen de zwak spelende Juho Paukku vooral zaak om zijn concentratie vast te houden. "Zijn tegenstander stond stijf van de zenuwen en dan is het soms best lastig om bij de les te blijven", weet Siemerink. "Gelukkig bleef Robin gefocust." Haase won met drie keer 6-1.

Ook De Bakker, die met 6-1, 7-5, 6-3 Timo Nieminen aan de kant schoof, kreeg complimenten van Siemerink. "Thiemo begon heel fel en heel geconcentreerd. Daarna kreeg hij het vooral op zijn eigen service wat lastiger, maar ik ben blij dat hij op de beslissende momenten heeft toegeslagen."

De Bakker profiteerde halverwege de derde set van een opmerkelijk incident. Bij een stand van 3-3 ging het noodalarm af in de Maaspoort en werd het publiek opgedragen het pand te verlaten. Na enkele chaotische minuten bleek het vals alarm te zijn. De Bakker was direct weer bij de les en stond geen game meer af.

Nederland kan de klus zaterdag al klaren. Bij winst in het dubbelspel wordt Finland op een onoverbrugbare 3-0 achterstand gezet. Voor Nederland komen waarschijnlijk Haase en Jean-Julien Rojer in actie. Finland stelt daar naar verwachting Jarkko Nieminen, die vrijdag nog aan de kant bleef met een polsblessure, en Harri Heliövaara tegenover.

Tweede Chinese koers in World Tour

De Ronde van Hangzhou krijgt waarschijnlijk een plek op de wedstrijdkalender van de UCI World Tour. Dat meldt de internationale wielerunie vrijdag. De vijfdaagse rittenkoers in China wordt in oktober verreden, een week na de Ronde van Beijing. Het zou daarmee de laatste grote wedstrijd van het seizoen zijn.

Als de licentiecommissie van de UCI de toetreding goedkeurt, moeten de topploegen verplicht aan de start verschijnen.

De Ronde van Hangzhou is na Beijing de tweede Aziatische koers op de agenda van de World Tour. Na de Tour Down Under in Australië, en de GP's van Quebec en Montreal in Canada is het de vijfde wedstrijd die niet in Europa wordt verreden.

Israël test met succes raketafweer

Israël heeft met succes een vernieuwd radarsysteem voor het Arrow-raketverdedigingssysteem getest. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met de Verenigde Staten en is ontworpen om raketten te onderscheppen die vanuit Iran op de joodse staat afgevuurd kunnen worden. Dat werd vrijdag bekendgemaakt door het Israëlische ministerie van defensie.

Volgens het ministerie werd de test uitgevoerd in samenwerking met het Amerikaanse Raketverdediging Agentschap. Het doel was om te kijken of het vernieuwde radarsysteem goed werkte. Om het systeem te testen werd een Blue Sparrow 2-raket afgevuurd. Deze raket is representatief voor de raketdreiging waar Israël naar eigen zeggen mee te maken heeft.

Chemokuur veilig tijdens zwangerschap

Onderzoek uit België heeft aangetoond dat het relatief veilig is om, als je kanker hebt, tijdens je zwangerschap chemotherapie te ondergaan. De onderzoekers kwamen tot dit resultaat na het onderzoeken van zeventig kinderen, variërend in leeftijd van anderhalf tot achttien jaar oud. Professor Frederic Armant verrichte het onderzoek aan de Katholieke Universiteit in Leuven.

Bij de moeders van de onderzochte kinderen werd gemiddeld rond de achttiende week van de zwangerschap de diagnose kanker gesteld. Het aantal chemosessies bedroeg gemiddeld drie tot vier behandelingen tijdens de zwangerschap. De kinderen werden op vele vlakken onderzocht, maar de wetenschappers konden geen verschil tussen de 'behandelde' kinderen en 'gewone' kinderen vinden. Zowel op neurocognitief gebied, als in de groei, algemene gezondheid en de hartfuncties kon niets gevonden worden. Ook in het gedrag lieten de onderzochte kinderen geen afwijkend patroon zien.

Er waren slechts drie kinderen die afweken van de norm: een tweeling met een ontwikkelingsachterstand en een premature baby. De onderzoekers hebben echter aangetoond dat de premature baby dezelfde problemen vertoonde als een gewone premature baby. Het verschil is dus niet te wijten aan de chemotherapie maar aan de vroeggeboorte aldus professor Frederic Amant.

De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat het vanaf week veertien van de zwangerschap veilig is om een chemokuur te ondergaan. Het volledige rapport is vrijdag gepubliceerd in de Lancelot Oncology. Daar is tevens een (Engelstalige) podcast te downloaden van een interview met professor Amant.

Brits drietal in cel om haatzaaien

Een Britse rechtbank heeft vrijdag drie mannen tot celstraffen veroordeeld voor het verspreiden van folders waarin werd opgeroepen tot het doden van homoseksuelen. De mannen werden schuldig bevonden aan haatzaaien op basis van seksuele geaardheid.

De 42-jarige Ihjaz Ali kreeg twee jaar cel, zijn handlangers Kabir Ahmed (28) en Razwan Javed (27) kregen beiden vijftien maanden cel opgelegd. Volgens de rechter was de bedoeling van de mannen 'veel ellende te veroorzaken in een vreedzame gemeenschap'.

De mannen zouden folders hebben uitgedeeld met de titel 'De doodstraf' en daarop een strop en de tekst dat homoseksuelen gestraft moeten worden. Twee andere folders werden uitgedeeld om te protesteren tegen een homomars in Derby in 2010.

Het was volgens justitie de eerste keer dat tot haat werd opgeroepen op basis van seksuele geaardheid sinds de wet tegen haatmisdrijven in maart 2010 van kracht werd. Het is al sinds jaar en dag verboden op te roepen tot haat op basis van handicaps, ras of religie. De maximumstraf voor de misdaad is een gevangenisstraf van zeven jaar.

Kim Jong Un volgens geruchten vermoord

Onbevestigde geruchten op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter, beweren dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un vermoord zou zijn in Beijing, China. Het is speculatief omdat uren nadat de geruchten zijn begonnen er nog geen bevestiging of ontkenning vanuit de overheid is.

Inmiddels vinden de geruchten ook hier hun weg op Twitter. Meer nieuws volgt zodra dit bekend wordt.

Adviesraad: Regel defensie Europees

Nederland moet op militair gebied veel nauwer gaan samenwerken met andere Europese landen. Alleen zo kan Nederland nog een rol van betekenis spelen in crisissituaties in en in de buurt van Europa. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

Voor Nederland zou het gaan om een nauwere samenwerking met onder meer Duitsland, België, Denemarken en Noorwegen. Volgens de adviesraad is de nauwere samenwerking nodig omdat in veel Europese landen de afgelopen tijd flink is bezuinigd op defensie. "Nauwere samenwerking in Europees en breder internationaal verband is meer dan ooit noodzakelijk om onze belangen veilig te stellen en invloed te verwerven."

In dat kader is volgens de raad het belang van 'een gedeelde Europese soevereiniteit' groter dan dat van 'de nationale soevereiniteit'. Daarom moet er een visie komen over de rol van Europa en de Europese defensie op het wereldtoneel.

Een nog op te stellen Europese veiligheidsstrategie zou voor de Europese landen leidend moeten worden voor investeringen op het gebied van defensie. Die strategie moet ingaan op onder meer de gezamenlijke aankoop en onderhoud van materieel, het opzetten van gezamenlijke opleidingen en trainingen en afspraken over taakspecialisatie tussen landen.

De nauwere samenwerking mag er overigens weer niet toe leiden dat nog verder beknibbeld wordt op het defensiebudget, aldus de raad. "Nederland zou in dat geval het risico lopen zich te diskwalificeren als betrouwbare samenwerkingspartner."

Dreamworks gaat remake Rebecca maken

DreamWorks en Working Title Films gaan een team vormen voor een nieuwe bewerking van de klassieke thriller Rebecca van Daphne DuMaurier. Dit is bekend gemaakt door Showblitz.

Het boek was de basis voor de eerste Amerikaanse film van Alfred Hitchcock die de op dat moment nog in opkomst zijnde regisseur elf Oscar nominaties opleverde. Hiervan won hij het gouden beeldje voor de categorie Beste Film en Beste Camerawerk. In de Hitchcock verfilming zagen we dan ook een ijzersterke cast met onder meer Laurence Olivier, Joan Fontaine en Judith Anderson in de hoofdrollen.

Steven Knight, die eerder naam maakte als schrijver van Eastern Promises, zal voor de nieuwe bewerking van Rebecca het script leveren. Een Amerikaans meisje van eenvoudige komaf trouwt met een 40-jarige weduwnaar Maximillian de Winter. Het huwelijksgeluk wordt echter gedwarsboomd door de herinnering aan Rebecca, de vorige vrouw van Maxim. Rebecca was, zo lijkt het, bij iedereen zeer geliefd. Op hetzelfde moment ontdekken duikers de resten van Rebecca's boot en komt de waarheid langzaam maar zeker naar boven.

Tim Bevan en Eric Fellner gaan de film produceren.

Rebecca screenshot
Rebecca.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5 

CD: Nou En - Ninomaal

De hoogtijdagen van Nou En liggen alweer een half decennium achter de Nederlandstalige punkpopband. Gratis popblad LiveXS bestempelde de band toen tot local hero en een jaar later, in 2005, wonnen ze een Sp!its Breakthrough Award. In datzelfde jaar kregen ze veel (media)-aandacht vanwege hun degelijke debuutalbum Parel voor de zwijnen maar meer nog door de geinige single 'Gothic Meisje'. Bedreigingen op het forum van de band leidden tot een rondje langs een aantal televisieprogramma's en de 76e plek in de Single Top 100. In 2007 en 2009 volgen er nog twee singles (respectievelijk 'Roos' en 'Galajurk'), maar die deden, zoals dat zo mooi heet in het jargon, niet zoveel.

Sijsling naar halve finale Franse challenger

Igor Sijsling heeft de halve finale van het challengertoernooi in het Franse Quimper bereikt. De Amsterdammer stuurde de als eerste geplaatste thuisspeler Edouard Roger-Vasselin naar huis: 7-6 (6) en 6-3. Sijsling, die 21 aces sloeg, neemt het bij de laatste vier op tegen Roberto Bautista-Agut uit Spanje.

De 24-jarige Sijsling reikte september vorig jaar voor het laatst tot de halve eindstrijd van een toernooi. Toen schreef hij de challenger in Alphen aan den Rijn op zijn naam. Hij is door teamcaptain Jan Siemerink niet geselecteerd voor de Davis Cupontmoeting met Finland.

Robben bankzitter bij Bayern

Arjen Robben zal morgen bij Bayern München in het Bundesligaduel tegen 1. FC Kaiserslautern opnieuw vanaf de reservebank starten. De aanvaller begon afgelopen woensdag in het bekerduel tegen VfB Stuttgart ook al niet in de basis.

"Als Arjen in vorm is, is hij een speler van wereldklasse," zei Bayern-coach Jupp Heynckes die zegt dat de Nederlander ook zomaar weer een basisplaats af kan dwingen. "De volgende keer kan het een andere speler treffen. Er is daarom wat mij betreft ook geen reden om zoveel lawaai te maken over dit onderwerp."

De geblesseerde Sebastian Schweinsteiger zal vervangen gaan worden door de pas 19-jarige David Alaba. De Duitse international kampt met een enkelblessure die hij tegen Stuttgart opliep. "Ik heb veel vertrouwen in David," zei Heynckes.

[Upd] Verkopen in Amerika onder niveau 2004

De verkoopcijfers vanuit Amerika voor de eerste maand van 2012 beloven niet veel goeds. Ze zijn onder het niveau van 2004 gedoken en vooral op het gebied van hardware stagneert de markt. Dit blijkt uit cijfers van NPD

Xbox 360 behaalde een aantal van 270.000 verkochte eenheden, wat overeenkomt met 49% van de totale console-verkopen. PS3 en Wii hebben samen 281.000 units verkocht, maar de verdeling hiertussen is (op dit moment) niet bekend. Ook de verkoopcijfers voor 3DS, DS en PSP zijn nog onbekend.

Qua games waren het vooral de oude bekenden die goed scoorden, Modern Warfare, Mario Kart, Skyrim en Just Dance blijven populair.

Titel                            Systeem                          
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Call of Duty: Modern Warfare 3   360, PS3, Wii, PC
Just Dance 3                     Wii, 360, PS3               
Elder Scrolls V: Skyrim          360, PS3, PC           
NBA 2K12                         360, PS3, Wii, PSP, PS2, PC
Battlefield 3                    360, PS3, PC                    
Madden NFL 12                    360, PS3, Wii, PSP, PS2
Mario Kart 7                     3DS                           
Skylanders: Spyro's Adventure    Wii, 3DS, 360, PS3, PC 
Zumba Fitness 2: Party Yourself  Wii                             
Saints Row The Third             360, PS3, PC                   

Michael Pachter vindt de cijfers overigens maar vreemd. Volgens hem is het haast niet mogelijk dat de verkopen minder opleveren dan in 2004 omdat het aantal gebruikers veel hoger ligt en de prijs van games over het algemeen hoger zijn: "It also makes no sense that sales are below the level from 2004, when games were cheaper and the installed base of consoles was much lower. ... I don't know if the NPD is getting faulty data, but these numbers make no sense."

Update 20.00 uur
Uit gegevens van Nintendo blijkt dat Nintendo 3DS ongeveer 205.000 keer over de toonbank is gegaan. Mario Kart 7, de nummer zeven uit bovenstaande softwarelijst, telt 150.000 verkochte exemplaren.

De totalen voor een aantal recente Nintendo-produkten in de USA is nu als volgt:

Super Mario 3D Land - 1,7 miljoen
Mario Kart 7 - 1,3 miljoen
The Legend of Zelda Skyward Sword - 1,3 miljoen
Nintendo 3DS - 4,3 miljoen 

John van den Heuvel geslagen tijdens opnamen

John van den Heuvel heeft enkele rake klappen geïncasseerd. De misdaadverslaggever werd donderdag geslagen toen hij in Oss was voor opnamen van zijn nieuwe tv-programma Recht Gezet!

"Ik was in een wijk waar mensen wonen die niet erg gecharmeerd zijn van cameraploegen", vertelt Van den Heuvel aan RTL Boulevard. Toen hij een vrouw een vraag wilde stellen, was het raak. "Ik moest meteen een flinke klap incasseren. Dat was wel lastig, want je gaat natuurlijk nooit een vrouw slaan. Ik kreeg ook nog een tweede klap."

In Recht Gezet! helpt Van den Heuvel mensen die zijn opgelicht. Hij confronteert daders met hun gedrag.

Sharapova verliest van Kerber in kwartfinale

Maria Sharapova is in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Parijs onderuitgegaan tegen de Duitse Angelique Kerber. De 24-jarige favoriete uit Rusland dolf met tweemaal 6-4 het onderspit. Kerber, die als negende is geplaatst, neemt het bij de laatste vier op tegen de Belgische Yanina Wickmayer of haar landgenote Mona Barthel.

Voor een andere Duitse viel het doek in de Franse hoofdstad. De nummer zes van de plaatsingslijst Julia Görges bleek niet opgewassen tegen Klara Zakopalova uit Tsjechië: 6-3, 5-7, 1-6. De volgende tegenstander van Zakopalova komt uit de partij tussen de Française Marion Bartoli (2) en Roberta Vinci (7) uit Italië.


Sharapova verliest van Kerber in kwartfinale (Foto: Novum)

Heerenveen nog twee weken zonder Zomer

Ramon Zomer hoopt over twee weken zijn rentree bij sc Heerenveen te maken als de Friezen op bezoek gaan bij AZ. De 28-jarige centrale verdediger herstelt momenteel van een hersenschudding die hij vorige week opliep in het bekerduel tegen Vitesse. Zomer mist in ieder geval de ontmoetingen met RKC Waalwijk en NAC Breda in de Eredivisie.

"Ik heb nu geen hoofdpijn meer", laat Zomer weten. "Vanaf maandag ga ik op de club een programma starten van zes dagen. Ik begin met een beetje joggen en fietsen, en als het goed gaat mag ik steeds iets meer doen."

Heerenveen-trainer Ron Jans kan zondag in de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk behalve over Zomer ook niet beschikken over Oussama Assaidi. De Marokkaan kampt met een achillespeesblessure die hij opliep tijdens de Afrika Cup.

Breivik moet opnieuw worden onderzocht

Anders Behring Breivik moet tegen zijn zin een nieuwe psychiatrische observatie ondergaan. Dat heeft de rechtbank in Oslo vrijdag beslist. De observatie vindt plaats in de gevangenis waar Breivik in afwachting van zijn proces in hechtenis zit.

Twee psychiaters die Breivik hebben ondervraagd zijn van mening dat hij ontoerekeningsvatbaar is, maar er is veel kritiek op die diagnose.

De 32-jarige Noor vindt een nieuwe analyse overbodig. Hij geeft toe dat hij op 22 juli met een bomaanslag in Oslo en een slachting met vuurwapens in een vakantiekamp van de jongerenafdeling van de Noorse sociaaldemocratische regeringspartij 77 mensen heeft omgebracht, maar hij ontkent dat hij hiermee een misdrijf heeft begaan.

Lichaam vermiste schaatser Duitsland gevonden

De Nederlandse schaatser die sinds vorige week vermist was in Duitsland is gevonden. Duikers van de Nederlandse marine hebben vrijdag het lichaam van de Nederlander in een Duits meer geborgen. Dat meldt het Ministerie van Defensie vrijdag.

De 43-jarige man uit Grubbenvorst verdween vorige week vrijdag toen hij in zijn eentje was gaan schaatsen op de Krickenbecker Seen in Nettetal, vlak over de grens bij Venlo. Waarschuwingen dat het ijs niet betrouwbaar was, sloeg hij in de wind.

Toen de man niet terugkeerde belden wandelaars de politie. Tijdens een daaropvolgende zoektocht werd wel de muts van de man gevonden, maar de 43-jarige bleef spoorloos.

Vijf marineduikers zochten vrijdag het meer af met sonarapparatuur. Het lichaam van de man werd rond 16.15 uur gevonden. De militairen hebben het stoffelijk overschot overdragen aan de Limburgse politie.

Franse gamestudios wellicht opnieuw belastingvoordeel

Franse gamebedrijven, waaronder uitgever Ubisoft, kunnen misschien voor een langere tijd gebruikmaken van belastingkorting. De Europese Commissie heeft op dit moment een verzoek van de Franse regering in overweging.

Volgens een vertegenwoordiger van de Europese Commissie is het niet bekend wanneer een besluit wordt genomen. Er waren eerder afspraken tussen de Franse regering en de Europese Commissie over belastingkorting voor gamebedrijven. Deze afspraken werden na onderzoek op 11 december 2007 goedgekeurd en liepen 31 december af.

Het verlengen van de oude afspraak valt samen met een verzoek voor financiële steun voor de filmsector. Ook de afspraak voor deze markt liep eind vorig jaar af.

Tegenover het gamevakblad Develop heeft de Franse gamestudio Quantic Dream aangegeven dat het een vertrek naar Canada overweegt, wanneer het belastingvoordeel verdwijnt. In Canada krijgen gamebedrijven wel nog belastingvoordeel. Als het voordeel in Frankrijk verdwijnt scheelt dat miljoenen.


Franse gamestudios wellicht opnieuw belastingvoordeel

Nederland in de ban van Final Fantasy

De PS3-versie van Final Fantasy XIII-2 heeft de eerste plaats veroverd in de Nederlandse verkooptoptien. Het onttroont daarmee het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3. Het voetbalspel FIFA 12 staat deze week op de tweede plaats, net boven MW3.

Final Fantasy voor de Xbox 360 staat op de zesde plaats. Hoeveel exemplaren precies verkocht zijn, maakt het marktonderzoeksbureau niet bekend.  Nieuw in de lijst is de PS3-versie van Soul Calibur V, het staat op de zevende plaats. Het actieavontuur Kingdoms of Amalur: Reckoning staat op de achtste en tiende plek voor en Xbox 360, terwijl de compilatie Metal Gear Solid HD Collection negende staat.

Final Fantasy XIII-2, Soul Calibur V en Kingdoms of Amalur: Reckoning zijn allemaal deze week in de winkel verschenen. Volgende week is het schietspel The Darkness II ook overal in de winkel te vinden, samen met Grand Slam Tennis 2 en de snowboardgame SSX. Dan ziet de Nederlandse verkooptoptien van GfK er naar verwachting totaal anders uit.

01. Final Fantasy XIII-2 (Playstation 3)
02. FIFA 12 (Playstation 3)
03. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
04. Battlefield 3 (Playstation 3)
05. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
06. Final Fantasy XIII-2 (Xbox 360)
07. Soul Calibur V (Playstation 3)
08. Kingdoms of Amalur: Reckoning (Xbox 360)
09. Metal Gear Solid HD Collection (Playstation 3)
10. Kingdoms of Amalur: Reckoning (Playstation 3)


Nederland in de ban van Final Fantasy

Super Meat Boy voor smartphones wordt anders

De versie van Super Meat Boy die voor smartphones wordt gemaakt, lijkt in de verste verte niet op de pc- of Xbox 360-versie. De game wordt namelijk geheel op maat gemaakt voor de smartphones. Dat heeft gamestudio Team Meat aangegeven.

"We willen geen half werk leveren", laten de twee game-ontwikkelaars weten. Spelers hoeven dan ook geen simpel spelletje te verwachten als Doodle Jump, waarin een poppetje van plankje naar plankje moet springen.

Het is nog niet zeker of het spel daadwerkelijk ooit op de markt gaat komen. "Mocht blijken dat deze versie van Super Meat Boy helemaal niet leuk is, dan doen wij gewoon alsof het nooit gebeurd is", verklaart het tweetal.

Edmund McMillen en Tommy Refenes, de makers van Super Meat Boy, hebben naar schatting tien miljoen euro verdiend aan hun gamepersonage. Super Meat Boy is een behendigheidsspel over een gelijknamig mannetje dat zijn vriendinnetje Bandage Girl moet redden uit handen van de kwade dokter Foetus. Naast het spel verkoopt het gamebedrijf ook merchandising, waaronder poppen en kladblokken.


Super Meat Boy voor smartphones wordt anders

Blizzard dient klacht in vanwege DOTA

Blizzard Entertainment heeft een klacht ingediend bij het Amerikaans patentbureau, omdat gamestudio Valve het woord DOTA heeft geregistreerd. Blizzard meent recht te hebben op het gebruik van de naam omdat gamers de naam al zeven jaar associëren met een modificatie op hun eigen strategiespel Warcraft 3.

"Valve heeft nooit een product met de naam DOTA op de markt gebracht en maakt nu gebruik van de goede naam die rond het product van Blizzard is ontstaan", schrijft Blizzard Entertainment in de klacht. Volgens de makers van Warcraft heeft Valve dan ook niet het recht de naam te gebruiken.

DOTA is een afkorting voor Defense of the Ancients, een level voor Warcraft 3 gemaakt door gamers met behulp van het strategiespel Warcraft 3 en de meegeleverde bewerkingssoftware. Valve brengt dit jaar DOTA 2 op de markt.


Blizzard dient klacht in vanwege DOTA (Foto: Novum)

Dealers neppeuken op heterdaad betrapt

Vier mannen uit Ede zijn donderdag op heterdaad betrapt bij het dealen in illegale sigaretten. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) was de mannen van 19, 19, 28 en 41 jaar op het spoor gekomen doordat ze via internet sigaretten aanboden. Bij een verkoop op een parkeerplaats werden ze direct ingerekend.

De verdachten verkochten de illegale sigaretten via verschillende internetsites. Het gaat vermoedelijk om namaaksigaretten waarover geen accijns is betaald.

Bij een doorzoeking in de woningen van twee verdachten zijn 650 sloffen sigaretten, namaak merkkleding, pistolen en zevenduizend euro contant geld in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op twee auto's.

Over nagemaakte sigaretten worden geen accijns betaald, waardoor de overheid belastinginkomsten misloopt. Daarnaast kunnen de neppeuken gevaarlijk zijn, omdat ze vaak tabak van inferieure kwaliteit bevatten.

Ritzege voor Kreder in Middellandse Zee

Michel Kreder heeft de tweede etappe in de Ronde van de Middellandse Zee op zijn naam geschreven. De 24-jarige Nederlander van Garmin-Barricuda verraste na een rit over 136 kilometer de sprinters in Martigues. Kreder bleef de Canadees Guillaume Boivin en Yauheni Hutarovich uit Wit-Rusland voor.

Michel Kreders jongere broertje Raymond, die ook voor Garmin rijdt, kwam als vijfde over de finish. Met Arnoud van Groen op plaats negen eindigden er drie Nederlanders in de top tien.

Française des Jeux-rijder Hutarovich nam wel de leiderstrui over van de Brit Jonathan Tiernan-Locke, die donderdag de eerste etappe won. Vacansoleil is de enige Nederlandse formatie die meedoet aan de vijfdaagse rittenkoers in Zuid-Frankrijk.

KPN haalt webmail uit de lucht na hack

KPN heeft uit voorzorg zijn webmail uit de lucht gehaald, omdat vermoedelijk klantgegevens online zijn gezet. Dat meldt het bedrijf vrijdag. Eerder deze week werd bekend dat KPN was gehackt.

Het bedrijf beweerde aanvankelijk dat de hackers niet aan de haal waren gegaan met informatie. KPN gaf later toe dat toch niet zeker te weten. Een van de hackers had tegen ict-nieuwssite Webwereld gezegd dat wel degelijk gegevens waren opgehaald, zestien gigabyte in totaal.

Op de website pastebin.com werd vrijdag een lijst gepubliceerd met ruim vijfhonderd namen, adressen, woonplaatsen, telefoonnummers en mailadressen van klanten van KPN. Volgens Webwereld stelt na onderzoek dat de gegevens authentiek zijn. Of ze afkomstig zijn van de hack in januari of dat ze zijn buitgemaakt bij een andere digitale inbraak, is nog onduidelijk.

Donderdag werd al bekend dat het hacken van KPN grote gevolgen had kunnen hebben voor de veiligheid van klanten. In het ergste geval hadden mensen geen 112 kunnen bellen. Een van de hackers zei dat de hack simpel voorkomen had kunnen worden als systemen beter waren onderhouden.

KPN ontdekte de hack, die op dat moment vermoedelijk al een paar dagen oud was, op 20 januari. De maatregelen die het bedrijf daarop nam werkten niet meteen: een week later had de hacker nog steeds toegang tot de server. Op dat moment zouden de autoriteiten zijn ingeschakeld. Het lek is inmiddels gedicht.

Sterretje zoekt ware liefde in eigen tv-programma

Tony Wyczynski hoopt de ware liefde vinden met behulp van een nieuw tv-programma. Wyczynski, beter bekend als Sterretje uit Oh Oh Cherso, tekende vrijdag bij RTL 5 voor In Love with Sterretje.

"Het wordt superleuk", vertelt Wyczynski aan Novum Nieuws. "Ik had bij RTL aangegeven dat ik ervan baalde dat ik nog steeds single ben. Ik heb bijna alles, behalve een vriendin." De 26-jarige weet nog niet precies hoe het programma eruit gaat zien, hoewel hij waarschijnlijk naar een tropische bestemming afreist voor zijn zoektocht.

Wat hij in een vrouw zoekt, weet de Hagenees wel. "Ik sta natuurlijk bekend als een zuipend feestbeest, maar ik heb ook een ware andere kant. Ik zoek vooral een spontane meid. Dat zal wel met veel humor gepaard gaan." Wanneer de opnamen plaatsvinden en het programma op de buis komt, is nog niet bekend.

[DC] De Bakker zet Nederland op riante voorsprong

Thiemo de Bakker heeft het Nederlandse Davis Cupteam in de ontmoeting met Finland op 2-0 voorsprong gezet. Hij was met 6-1, 7-5 en 6-3 te sterk voor Timo Nieminen. Eerder vrijdag rekende Robin Haase al af met Juho Paukku. Zaterdag treffen beide landen elkaar in het dubbelspel.

De Bakker was na afloop tevreden over zijn spel. "Het lukte me niet altijd om mijn service te houden. Maar op de belangrijke momenten kon ik net iets meer. Ik ben blij met mijn niveau," zei de tennisser die fanatiek gesteund werd door het Nederlandse publiek. "Dat is natuurlijk super al die mensen op de tribunes. Het is een geweldige sfeer. Hopelijk kunnen we het nu morgen afmaken."

Fry niet tevreden over nieuwe Ferrari

De nieuwe Ferrari leek deze week tijdens de eerste drie testdagen niet vooruit te branden. De F2012 leek het tempo van de concurrenten niet bij te kunnen houden. De technische baas Pat Fry was niet tevreden, maar desondanks reed Fernando Alonso vandaag de snelste tijd.

"Ik ben niet gelukkig met waar we op het moment staan. Qua betrouwbaarheid doet de F2012 het prima en de snelheid is de auto in orde, maar in sommige bochten doet hij het niet zo best en er is gewoon nog veel ruimte voor verbetering," zei Fry gisteren tegen Autosport. "De basis van de auto is oké, maar we moeten met name met oog op de prestaties in de bochten nog veel afstellen en finetunen, en ik ben sowieso pas gelukkig als de auto op elk vlak goed functioneert en presteert."

Ferrari ontwierp voor dit jaar een meer agressieve auto die voor verbetering moest zorgen, maar ook coureur Felipe Massa was eerder deze week kritisch. "We hebben nog veel werk te doen," zei Fry hierover. Hij weet dat er net als bij een aantal andere teams deze winter nog veel werk wacht. "We willen de weinige testdagen die we hebben optimaal benutten om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en dingen uit te proberen."

FC Utrecht drie maanden zonder Nilsson

Marcus Nilsson is succesvol geopereerd aan zijn meniscus. Dat meldt FC Utrecht op de website. De 23-jarige Zweedse verdediger had al een tijd last van zijn linkerknie, waarna besloten werd om via een kijkoperatie het gewricht te behandelen.

Volgens clubarts Simon Goedgebuure gaat het herstel enkele maanden duren. "Gezien de aard van de operatie verwachten we dat Nilsson drie maanden nodig heeft om te herstellen."

De eenmalig Zweeds international kwam afgelopen zomer over van Helsingborgs IF en kwam tot nu toe tot dertien wedstrijden voor de club uit de Domstad. Hij wist nog niet te scoren voor zijn nieuwe werkgever.

Spurs zonder Van der Vaart tegen Newcastle

Rafael van der Vaart mist zaterdag het competitieduel van Tottenham Hotspur tegen Newcastle United. De 28-jarige middenvelder is niet voldoende hersteld van een kwetsuur aan zijn kuit. Van der Vaart moest vorige week tegen Wigan Athletic al na een halfuur van het veld. Hij dacht zelf in eerste instantie dat de schade wel meeviel.

Hoelang Van der Vaart, die zaterdag zijn 29e verjaardag viert, is uitgeschakeld, is niet duidelijk. Hij scoorde dit seizoen zeven keer in 21 optredens voor de Spurs in de Premier League. De Oranje-international kampte al eerder dit seizoen met klachten aan zijn hamstring.


Spurs zonder Van der Vaart tegen Newcastle (Foto: Novum)

Zvonareva geeft op in kwartfinale Pattaya

Vera Zvonareva is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale van het WTA-toernooi in het Thaise Pattaya. De als eerste geplaatste Russin moest in haar wedstrijd tegen Sorana Cirstea (7) in de derde set bij een 2-2 tussenstand opgeven met een heupblessure.

Zvonareva won de eerste set gemakkelijk met 6-2, maar moest toestaan dat de tweede set naar Cirstea ging met 6-4. De Roemeense komt in de halve finale uit tegen Maria Kirilenko (4), die met 7-6 (2), 6-1 de Thaise Tamarine Tanasugarn verloeg.

De andere halve finale gaat tussen Daniela Hantuchova (3) en qualifier Su Wei Hsieh. De Slowaakse won in twee sets van de Amerikaanse Vania King (8): 7-6 (7), 6-4. De Taiwanese Hsieh won haar kwartfinale van Sania Mirza met 7-5, 6-3.


Zvonareva geeft op in kwartfinale Pattaya (Foto: Novum)

Duitsland tekent ACTA-verdrag nog niet

Duitsland zal voorlopig geen handtekening zetten onder het omstreden internationale verdrag tegen illegaal downloaden ACTA. De regering ziet ervan af wegens groeiende protesten van internetters evenals van liberale en groene politici. Regeringskringen zeiden dat vrijdag.

Van de 27 EU-landen hebben vijf het verdrag nog niet getekend. Ook Nederland ontbreekt nog in het rijtje, omdat de parlementaire procedure nog loopt. GroenLinks meldde deze week zeer huiverig te zijn.

Duitsland tekent antidownloadverdrag nog niet
Duitsland tekent antidownloadverdrag nog niet (Foto: ANP)

Freeman naast Cruise in sciencefictiondrama

Morgan Freeman heeft getekend voor een rol in het sciencefictiondrama dat officieus bekendstaat als Oblivion. Over Freemans rol is nog niets bekend, anders dan dat deze 'zeer belangrijk' is, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Tom Cruise speelt in het project Jack, die onbemande ruimteschepen repareert waarmee boosaardige aliens van een vrijwel verwoeste en onbewoonbare aarde worden geschoten. Als hij een neergestort ruimteschip ontdekt met een vrouw aan boord is hij meteen tot over zijn oren verliefd.

Actrices Olga Kurylenko en Andrea Riseborough hebben al getekend, maar ook over hun rollen is nog niets bekend. In september werd bekendgemaakt dat The Tree of Life-actrice Jessica Chastain de geliefde van Cruise gaat spelen, maar haar naam is inmiddels weer uit de lijst van acteurs verdwenen.

De nog titelloze film moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.

Verhoeven-project vertraagd door aanrijding

Het filmproject Entertainment Experience van Paul Verhoeven loopt enige vertraging op. De Nederlandse filmmaker is vorige week op de fiets aangereden in Den Haag waardoor hij twee weken rust moet houden. Dat maakte de organisatie van het project vrijdag bekend.

Het script dat Paul Verhoeven en scenarist Robert Alberdingk Thijm moeten maken, wordt maandag op de website van het project geplaatst. Oorspronkelijk zou het script vrijdag verschijnen. Door de latere plaatsing verschuift ook de deadline voor de filmcrews die deelnemen aan de user-generated versie van de film.

Het beginscenario is geschreven door Kim van Kooten. Verhoeven stelt samen met Alberdingk Thijm de rest van het script samen op basis van inzendingen.

Het project Entertainment Experience moet twee films opleveren: een van Verhoeven zelf en een samengesteld uit inzendingen van andere filmmakers. De film moet uiteindelijk bestaan uit acht delen van elk ongeveer drie minuten.

FOK!filmtips van de dag: Muppets From Space

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Muppet Treasure Island

Vandaag weer een aangenaam aanbod van films op de televisie. De filmavond begint vandaag op Comedy Central. Om 19.00 uur is daar de film Muppet Treasure Island te bewonderen. In de in 1996 verschenen film van Brian Henson zien we hoe Kermit de kikker en zijn vrienden het opnemen tegen meedogenloze piraten en op zoek gaan naar een verborgen schat. Enige minpunt in deze film is de aanwezigheid van Tim Curry. Curry mag dit dan als één van zijn favoriete rollen zien, veel kijkers waren het daar absoluut niet mee eens en beschouwen dit als de minst leuke van alle Muppets films. En als je dan bedenkt dat de rol van Long John Silver ook door David Bowie of Mick Jagger had kunnen worden gespeeld is dat extra jammer dat we tegen de niet grappige Tim Curry aan moeten kijken. 

Muppets from Space

Om 20.50 uur vervolgt Comedy Central de Muppet avond met de FOK!filmtip van de dag: Muppets from Space (1999). In Muppets from Space ontdekt Gonzo dat hij een buitenaard wezen is. Nadat zijn familieleden contact met hem opnemen via zijn ontbijt wordt hij ontvoerd. Kermit en zijn Muppet-vrienden komen in actie en gaan proberen om hun blauwe vriend te redden. Gonzo mag kiezen, zijn familie of zijn muppet-vrienden. Muppets from Space was de eerste Muppets film die na de dood van bedenker Jim Henson werd gemaakt. De door Tim Hill geregisseerde film is ook een must see voor de fans van de Zweedse Kok die een grootse rol in deze film speelt. Als je om deze film niet kan lachen moet je nodig op zoek naar een dosis humor!

Borat

Meer 'slechte' humor op RTL5 waar om 20.30 uur Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan te zien is. Je moet wel tegen Sacha Baron Cohen, die eerder naam maakte als Ali G - die wel grappig was - kunnen. Platte flauwe humor die je eigenlijk alleen in Nederlandse films verwacht. Op RTL8 het Britse drama Sympatico met onder meer Nick Nolte, Jeff Bridges en Sharon Stone. Op SBS6 op hetzelfde tijdstip de film Get Smart. Een ietwat teleurstellende reboot van de gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig. Het lijkt wel een slechte parodie van The Naked Gun. Steve Carell is ook absoluut NIET grappig. 

Gangsterboys

Op RTL5 is om 22.10 uur de leuke Nederlandse film Gangsterboys (2010) te zien. De film mag dan op de IMDB een 4,4 krijgen voor Dekatophetspek is de film minstens het dubbele waard. In de film van Paul Ruven zien we de lotgevallen van Mahmut, zoon van een arme groenteboer. Met zijn vriend Apo probeert hij door te breken als rapper. Als de twee jongens ontdekken dat hun vaders worden gechanteerd door een Turkse misdaadbende gaan ze maatregelen namen en gaan undercover in de bende. Deze film mag zeker bij de leukere Nederlandse films van de laatste jaren worden gerekend. 

Thank You for Smoking

Bij de Zuiderburen van Canvas om 22.35 uur de satirische komedie Thank You for Smoking. Nick Naylor (Aaron Eckhart) is een PR-man van een tabaksfabrikant. Hij is één van de weinigen die het voor elkaar krijgt om een relatie tussen roken en gezondheidsproblemen te ontkennen. En dat valt niet mee als je tegelijkertijd rolmodel moet zijn voor je 12-jarige zoon. 

Rescue Dawn

Om 23.10 uur op Nederland 2 de ontzettend flauwe komedie Happy-Go-Lucky (2008) waarin we Sally Hawkins een gooi zien doen naar de titel 'Meest Irritante Figuur te zien in een Film'. Bij de Belgen op één om 23.30 uur de misdaadfilm The Hit en op BBC1 voor de nachtbrakers de Werner Herzog film Rescue Dawn met onder meer Zach Grenier en Christian Bale over een piloot die moet zien te overleven nadat hij met zijn vliegtuig is neergestort in Laos tijdens de Vietnamoorlog. De film is gebaseerd op de documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1997. 

Genoeg keuze dus veel kijkplezier.

Levenslang voor dader aanslag vliegveld Frankfurt

Een rechtbank in Frankfurt heeft vrijdag de 22-jarige Arid Uka schuldig bevonden aan de moord op twee Amerikaanse militairen vorig jaar. Hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Uka, een etnische Albanees uit Kosovo, viel op 2 maart vorig jaar een bus aan met Amerikaanse militairen die onderweg waren naar de luchthaven en schoot de 25-jarige Nicholas Alden en de 21-jarige Zachary Cuddeback dood. De slachtoffers stonden op het punt om naar Afghanistan te vertrekken.

Uka is tevens veroordeeld voor poging tot moord en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel door twee andere militairen te verwonden. Een derde militair ontkwam aan de kogel, omdat het pistool van Uka haperde. De eerste vijftien jaar komt Uka niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Familie drugscrimineel verbergt tonnen in cv-ketel

De familie van een veroordeelde drugscrimineel heeft honderdduizenden euro's verstopt in een cv. In de Venlose woning van de ouders van Dorie X. werd acht ton aangetroffen in de mantel van de ketel en in de behuizing van een rolluik. In totaal nam de opsporingsdienst FIOD 918.710 euro in beslag. Vijf mensen werden opgepakt.

Ongeveer 150 rechercheurs van de FIOD en de douane doorzochten in Venlo zeven woningen en drie garageboxen. Militairen werden ingezet om een bosperceel te doorzoeken. Ook drugs-, geld- en explosievenhonden maakten deel uit van de zoekploegen.

De arrestanten zijn de ouders, de partner, de zoon en een vriendin van de in België veroordeelde X. Er waren al langer aanwijzingen dat de familie van X. geld in bewaring had gekregen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen.

In het onderzoek naar het vermogen van de drugscrimineel zijn vorige week bij doorzoekingen in het Brabantse Deurne geldtelmachines, pistolen, boksbeugels en vlindermessen aangetroffen. Vorig jaar werd in een geheime bergplaats van een woning meer dan vier miljoen euro ontdekt.

Dorie X. werd vorig jaar januari in België tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij een mobiel amfetaminelaboratorium. Sinds december staat hij in Duitsland terecht vanwege de productie van amfetamine en betrokkenheid bij de cocaïnehandel.


Familie drugscrimineel verbergt tonnen in cv-ketel (Foto: Novum)

Ontvoerder glipte door vingers politie

De politie heeft donderdag de ontvoerder van een 5-jarig meisje in Oudenbosch laten lopen.

Agenten zagen een man met een meisje in een auto rijden. Toen het kind uit de wagen werd gezet, kozen de agenten ervoor eerst haar in veiligheid te brengen. Daardoor kon de dader ontkomen.

Op het moment dat de agenten uitstapten om naar het meisje te lopen, reed de auto weg. De politiemannen slaagden er niet in het kenteken van de auto te noteren, zei districtschef van het politiekorps Midden- en West-Brabant Fred Stegman vrijdag.

Elfstedenkoorts had ook Rutte in greep

Premier Mark Rutte (VVD) baalt ervan dat de Elfstedentocht niet doorgaat. Dat zei hij vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij sprak van de 'week van de tocht die er niet kwam'.

"Eens in de zoveel tijd wordt Nederland niet vanuit Den Haag bestuurd, maar door de 22 rayonhoofden. Ons lot was in hun handen", zei de premier. "Het is natuurlijk jammer. Ik zou heel graag naar Friesland zijn gegaan om de rijders aan te moedigen. Maar ook een begrijpelijk besluit: het moet wel kunnen."

Rutte toonde zich onder de indruk van de beelden van de vrijwilligers die zich de afgelopen dagen in Friesland inzetten voor de Elfstedentocht. "Die beelden zijn de hele wereld over gegaan en dat geeft toch een sfeer van een bijzonder land met een bijzondere traditie."

The Last Guardian 'vordert traag'

Ondanks dat Fumito Ueda gestopt is als full-time werknemer van Team ICO, komt hij nog steeds dagelijks bij het bedrijf over de vloer om te werken aan het uitgestelde The Last Story. Dit heeft Yoshida op DICE bekendgemaakt.

He comes in every day, and he’s probably one of the people who works the longest hours,” aldus Yoshida. “The project has been making progress, but slow progress. So that’s tough, but we haven’t changed any focus. It’s still a really important project and a vision we want to see realized, and Fumito’s vision is really causing a very difficult challenge for the developers, so there’s some scrapping and rebuilding — iteration in the process. That’s why [it's taking so long].

Het vertrek van Ueda is bedoeld om hem meer mogelijkheden te geven om creatief met het project aan de slag te gaan. Zijn visie op het spel zorgt voor een uitdaging bij de ontwikkelaars die het spel vorm moeten geven. Het spel is echter nog steeds in ontwikkeling en vordert langzaam doordat er regelmatig dingen geschrapt worden of opnieuw opgebouwd moeten worden.

“You know, we discussed an arrangement so he could focus on the creative side. But his work and his presence on that team never changed, so it was just more a contractual rearrangement, and that was taken as ‘he left’.”

The Last Guardian is de derde game van Team ICO, welke eerder al ICO en Shadow of the Colossus hebben uitgebracht. Hoewel de games alle drie losstaande verhalen zijn delen ze toch een aantal belangrijke zaken als mythologie en sfeer. De ontwikkeling van The Last Guardian is al in 2007 aangekondigd. Het spel zou in 2012 moeten uitkomen, nadat het gerucht eerder ging dat het in het najaar van 2011 uitkwam.

Duizenden claims van gestrande reizigers bij NS

Bij de NS zijn al ruim twintigduizend schadeclaims binnengekomen van gestrande en vertraagde reizigers. Omdat de dienstregeling is aangepast, is de Geld Terug Bij Vertraging-regeling van kracht.

Diegenen die hun bestemming niet per trein hebben kunnen bereiken, krijgen bovendien de kosten vergoed die ze hebben gemaakt om daar toch te komen.

Volgens een woordvoerder kwamen tot donderdag via internet 19.286 claims binnen, gemeten vanaf zaterdag. Dat is vijf keer zo veel dan normaal in dat tijdsbestek. Het spoorbedrijf ontving tot nu toe 2.122 papieren declaraties, vier keer zo veel als normaal.

De zegsvrouw kon nog niets zeggen over de omvang van het geclaimde bedrag. Ze verwachtte dat de komende weken nog veel claims binnenkomen, omdat het indienen ervan tot dertig dagen na de betreffende treinreis kan.

Het treinverkeer ondervindt problemen sinds vorige week vrijdag, toen een flink pak sneeuw viel. De NS en Prorail besloten vrijdag dat de aangepaste dienstregeling voorlopig van kracht blijft.


Duizenden claims van gestrande reizigers bij NS (Foto: Novum)

Laatste wildcard ABN AMRO WTT naar Sijsling

Igor Sijsling heeft de laatste wildcard gekregen voor het ABN AMRO World Tennis Tournament, dat 20 februari van start gaat in Ahoy. Dit heeft toernooidirecteur Richard Krajicek vandaag bekend gemaakt via Twitter.

Sijsling is na Jesse Huta Galung, Thiemo de Bakker en Robin Haase de vierde Nederlander die in het hoofdtoernooi zal deelnemen. Krajicek deelde ook voor het kwalificatietoernooi nog een wildcard uit. Deze ging naar Paul-Henri Matieu, die ooit twaalfde was op de wereldranglijst.

[DC] Haase waarschijnlijk toch in dubbel

Robin Haase neemt zaterdag in de Davis Cupwedstrijd tegen Finland waarschijnlijk ook het dubbelspel voor zijn rekening. De Nederlander hoefde vrijdag in zijn partij tegen Juho Paukku (6-1, 6-1, 6-1) zo weinig energie te verspillen, dat hij normaal gesproken de plaats van Jesse Huta Galung zal innemen.

"Ik durf wel te zeggen dat ik me nog fris voel", lachte Haase na de partij die nog geen anderhalf uur duurde. "Als dit een zware wedstrijd was geworden, zou het lastiger zijn geweest om ook zaterdag weer op te draven. Ik ben nu gewoon beschikbaar en zal gewoon spelen als het nodig is."

Haase zal gaan spelen aan de zijde van debutant Jean-Julien Rojer, met wie hij onlangs al dubbelde tijdens een ATP-toernooi in Zagreb. Met zijn simpele zege op Paukku zette Haase het Nederlandse Davis Cupteam op een 1-0 voorsprong. Ondanks de lage ranking van de Fin (656e), had de geringe tegenstand de nummer 54 van de wereld toch verbaasd. "Dit had ik niet verwacht. Ik hoefde eigenlijk niets anders te doen dan te wachten op zijn fouten."

Volgens Haase, die nooit eerder zo'n eenvoudige zege boekte in de Davis Cup, was zijn tegenstander bevangen door de zenuwen. "Hij oogde erg nerveus en was na drie games al kletsnat van het zweet. Ik had echt verwacht dat hij zijn strijdplan nog zou wijzigen, maar dat lukte hem niet. Het werd eigenlijk nooit een wedstrijd."

LittleBigPlanet Kart bevestigd

Eerder deze week deed het gerucht dat Sony met een Sackboy-kartgame zou komen al de ronde, maar Sony heeft het spel nu ook bevestigd. De game zal gebaseerd zijn op het Little Big Planet-universum, 3D-graphics ondersteunen en een eigen PlayStation Move-stuurtje krijgen. Meer details worden later bekendgemaakt.

LittleBigPlanet is een succesvolle gameserie op PlayStation 3 en PSP waarbij het draait om spelen, maken en delen. Je kunt je eigen levels maken en deze delen met anderen. Modnation Racers, eveneens verschenen op PlayStation 3 en PSP, biedt dezelfde soort mogelijkheden maar dan in een racegame.

Schultz: geen bonus voor top treinbedrijven

Directieleden van spoorbedrijven NS en ProRail zouden niet in aanmerking moeten komen voor een bonus wegens de slechte prestaties tijdens het winterweer.

Dat zei verkeersminister Melanie Schultz vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door dat weer viel een flink aantal treinen uit, terwijl de informatie aan reizigers veel te wensen overliet.

"Ik zou zelf, als ik over mijn bonus zou gaan, zeggen: ik lever hem in", stelde de VVD-bewindsvrouw. "Want ik heb niet voldaan aan wat ik wilde gaan doen." Ze benadrukte wel dat het aan de raad van commissarissen is van beide bedrijven.

Benzine en LPG naar recordprijzen

Benzine en LPG waren nog nooit zo duur. Automobilisten betalen vrijdag aan de pomp volgens de adviesprijs ruim 1,77 euro voor een liter benzine.

De adviesprijs voor een liter LPG staat op 86 eurocent. Diesel staat nog net niet op een recordprijs, zo stelt het consumentencollectief UnitedConsumers.

Ondanks de haperende economie blijft de prijs oplopen. Dat komt onder meer door spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten en de opstand in Syrië. Daarnaast stuwt de zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar de prijs.

Benzine en LPG naar recordprijzen
Benzine en LPG naar recordprijzen (Foto: ANP)

Brandweer België besproeit kantoor premier

Enkele honderden brandweerlieden in België hebben vrijdag met hun brandslangen het kantoor van premier Elio Di Rupo onder water gespoten uit protest tegen de pensioenplannen van de regering. De brandweermannen zijn vooral verontwaardigd over het verhogen van de pensioenleeftijd, die voor hen momenteel op 58 ligt.

De regering wil de pensioengerechtigde leeftijd voor het grootste deel van de bevolking verhogen tot 67, omdat de kosten van de vergrijzende bevolking te kunnen blijven betalen. Het zou daarom een 'verkeerd signaal' zijn om de eisen van de brandweerlieden in te willigen, zei vicepremier Didier Reynders.

Aangepaste dienstregeling NS blijft van kracht

De aangepaste dienstregeling van de NS blijft voorlopig van kracht. Dat hebben NS en ProRail vrijdag besloten. De vervoerder en de spoorbeheerder willen bij het onzekere weerbeeld een 'stabiele en voorspelbare dienstregeling' bieden.

De afgelopen week reden de treinen ook al met een aangepaste dienstregeling. Door minder treinen te laten rijden kunnen eventuele verstoringen aan het spoor en het materieel gemakkelijker worden opgevangen. Als het weerbeeld stabieler wordt, nemen de bedrijven opnieuw een besluit over de dienstregeling.

Aanvankelijk zou de normale dienstregeling vrijdag worden hervat. Donderdag schreef minister Schultz van Haegen (VVD) aan de Tweede Kamer dat de NS en spoorbeheerder ProRail bij winterse weersomstandigheden eerder moeten overgaan op een aangepaste dienstregeling.

Het treinverkeer ondervindt problemen sinds vorige week vrijdag, toen in korte tijd een fors pak sneeuw viel.


Aangepaste dienstregeling NS blijft van kracht (Foto: Novum)

Hillen: snel duidelijkheid over missie Kunduz

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) hoopt volgende week uitsluitsel te kunnen geven over wat de mogelijkheden zijn om de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz uit te breiden. Dat zei hij vrijdag in de Tweede Kamer.

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid grenspolitie in het noorden te trainen en agenten op te leiden die buiten Kunduz opereren. Volgens Hillen is er nog geen beslissing genomen en is het kabinet nog aan het 'aftasten'. GroenLinks-leider Jolande Sap is tegen een verdere uitbreiding van de missie, zo bleek eerder vrijdag.

Eerder gaf de ChristenUnie al aan niets te zien in een uitbreiding. De twee partijen gaven samen met D66 eerder nog wel steun voor de missie aan het minderheidskabinet. Het lijkt er nu op dat er in de Tweede Kamer te weinig steun is voor de eventuele uitbreidingsplannen van minister Hillen. De bewindsman wilde daar vrijdag zelf niet op ingaan. "Laten we het congres van GroenLinks afwachten", zei hij. "De partij geeft er blijk van deze discussie op een verantwoordelijke manier te voeren." Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wilde vrijdag niet vooruitlopen op het congres van de partij van Sap zaterdag en wilde nog niet ingaan op de verwachte minderheid voor uitbreiding van de missie.

Bidden niet meer verplicht in Britse raadsvergadering

De gemeenteraad van het Engelse stadje Bideford Town is zijn boekje te buiten gegaan door iedere raadsvergadering met een gebed in te luiden. Dat is namelijk in strijd met het lokale bestuursrecht, oordeelde de rechter vrijdag.

Een raadslid dat uit ongenoegen met de religieuze mores binnen de raad was opgestapt had de zaak in juli 2010 aanhangig gemaakt en kon daarbij rekenen op de steun van de National Secular Society.

Er mag voorafgaand aan raadsvergaderingen best gebeden worden, zei de rechter, zolang niemand maar verplicht wordt deze godsdienstoefeningen bij te wonen.

Griekse stakers slaags met politie

Duizenden Grieken zijn vrijdag in Athene de straat opgegaan om te protesteren tegen de nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Op het Syntagma-plein, buiten het parlement, kwam het tot een treffen met de oproerpolitie toen gemaskerde jongeren stenen en brandbommen naar de agenten gooiden.

Volgens de politie namen aan deze protestmars zevenduizend mensen deel. Elders in de stad hielden tienduizend communisten een vreedzame mars. Eerder op de dag ging een tweedaagse staking bij het openbaar vervoer van start.

Spanjaard met 160 kilometer per uur door Den Haag

Een 41-jarige Spanjaard is donderdagnacht gepakt toen hij met een snelheid van 160 kilometer per uur door Den Haag scheurde. De maximumsnelheid in de Hubertustunnel, waar de overtreding plaatsvond, bedraagt 50 kilometer per uur.

De Spanjaard moest mee naar het bureau, waar hij voor de keuze werd gesteld: een boete betalen of de auto inleveren. Hij koos eieren voor zijn geld en betaalde ter plekke duizend euro boete. Daarna mocht de man weer vertrekken.

Kritiek Nijpels laat VVD-ministers koud

VVD-bewindspersonen zijn niet onder de indruk van de kritiek die oud-partijleider Ed Nijpels vrijdag spuide. Nijpels hekelde in een interview met het AD de koers van het kabinet, die volgens hem indruist tegen het liberalisme. "Hij mag zeggen wat hij wil, maar ik ben het niet met hem eens", laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weten.

Volgens Schippers is partijprominent Nijpels te laat met zijn kritiek. "De dingen die hij bekritiseert staan vrijwel allemaal in het regeer- en gedoogakkoord. Dat ligt er al anderhalf jaar."

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is verbaasd over de uitlatingen van Nijpels. "Het gaat om afspraken die wij anderhalf jaar geleden hebben gemaakt, en die worden nu uitgevoerd."

Nijpels stoort zich, en naar eigen zeggen met hem vele andere VVD'ers, aan de 'symboolwetgeving' van het kabinet zoals het invoeren van minimumstraffen en de plannen tegen de dubbele nationaliteit. Volgens Nijpels durft niemand binnen de partij zijn mond open te trekken om premier Rutte niet voor de voeten te lopen.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat vrijdag weten dat zij zich 'niet herkent in dit geluid'. "Wij zijn een partij waarin gediscussieerd mag worden, en uiteraard mogen de leden roepen wat zij vinden. Ik deel alleen de analyse van de heer Nijpels niet."

Opstelten voelt binnen de partij 'ongelooflijk veel steun voor het kabinetsbeleid'. "Ik spreek heel veel met VVD'ers. Natuurlijk wordt er debat gevoerd, dat is ook goed." Maar de kritiek van Nijpels begrijpt Opstelten niet. "En als liberaal voel ik mij er ook totaal niet door aangesproken."

[DC] Haase walst over Fin Paukku heen

Robin Haase heeft het Nederlandse Davis Cupteam op een 1-0 voorsprong gezet. Hij versloeg de Fin Juho Paukku in Den Bosch met 6-1, 6-1 en 6-1. De strafexpeditie tegen de nummer 656 van de wereld duurde nog geen anderhalf uur.

Later vrijdag speelt Thiemo de Bakker de tweede enkelpartij. Zijn tegenstander is Timo Nieminen. De Finnen missen in Den Bosch hun nummer een Jarkko Niemienen, die mogelijk wel morgen het dubbelspel speelt.

Euthanasiekliniek 1 maart van start

Heb je genoeg van je leven, en voldoe je aan de eisen om euthanasie te mogen plegen? Wil je eigen arts je niet helpen om uit het leven te stappen? Dan kun je vanaf 1 maart terecht in de levenseindekliniek in Den Haag. Zes teams, elk bestaande uit een arts en verpleegkundige, zullen vanaf die datum mensen bijstaan in de vraag om hun leven te beëindigen. 

De euthanasie kan worden uitgevoerd zodra één van de teams beslist dat het verzoek aan de criteria voldoet. In de opzet worden mensen in hun eigen huis 'geholpen' omdat volgens de vereniging de mensen het liefste thuis willen overlijden. 

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft een startkapitaal bij elkaar gebracht waarmee de kliniek voorlopig gefinancierd wordt. Hierdoor kunnen patiënten kosteloos geholpen worden bij hun laatste wens. Op de lange termijn kan de kliniek alleen voortbestaan als de zorgverzekeraars een deel van de kosten op zich gaan nemen.

'Twee jaar cel voor kopstuk Sharia4Belgium'

Een kopstuk van de radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium is vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims. De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Fouad Belkacem bovendien tot een boete van 550 euro, melden Vlaamse media.

De 29-jarige Belkacem riep moslims in videogesprekken op zich aan te sluiten bij terreurgroepen en in Afghanistan te gaan vechten. Ook noemde hij het overlijden van de Vlaamse politica Marie-Rose Morel 'straf van Allah'.

Een Britse medestander kreeg twaalf maanden cel. Het is nog niet bekend of de twee tegen hun veroordeling in hoger beroep gaan.

Leden van de moslimextremistische beweging verstoorden eind vorig jaar nog een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Ze riepen leuzen en gooiden met eieren. Enkele Sharia4belgium-leden zaten een paar dagen vast. Bij het debat spraken de Canadese schrijfster Irshad Manji en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi over modernisering binnen de islam.

Ogen

Het begon allemaal met de foto hiernaast, een heel bijzonder oog dat ik tegenkwam. Nadat ik merkte dat ik gefascineerd bleef door deze foto, besloot ik eens verder te zoeken naar close ups van ogen. Mijn zoektocht leverde vele mooie foto's op, ze zijn allemaal klikbaar voor een vergroting en ze staan in de lees verder.

Ajax zonder Van der Wiel en Janssen tegen NAC

Theo Janssen en Gregory van der Wiel spelen zondag niet mee met Ajax tegen NAC Breda. De 24-jarige Van der Wiel kampt al weken met een blessure aan zijn lies. De verdediger miste na de winterstop alle vier de wedstrijden voor zijn club.

Theo Janssen doet voor 99,9 procent zeker ook niet mee tegen de club uit Breda. De 29-jarige middenvelder viel zondag tegen FC Utrecht uit met liesklachten. De reserveaanvoerder van de Amsterdammers liet net als Van der Wiel vrijdag de training schieten.

Trainer Frank de Boer kan wel weer beschikken over zijn centrale verdedigers. Jan Vertonghen keert terug na een schorsing en Toby Alderweireld na een blessure aan zijn hamstring. Linksback Nicolai Boilesen trainde vrijdag volledig mee, maar speelt nog niet mee. Hij moet komende maandag eerst met Jong Ajax ritme opdoen. De verdediger komt terug van een langdurige hamstringblessure.

 

[OS 2012] Grol op zoek naar revanche

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

"Ik kwam hier voor goud en dan is brons een teleurstelling. Maar ik kom terug over vier jaar. Dan ga ik weer voor het goud", waren de gevleugelde woorden van Henk Grol vier jaar geleden na de medailleceremonie bij de Olympische Spelen in Peking. De judoka had even daarvoor gewonnen van de Georgiër Levan Zhorzholiani, maar de teleurstelling overheerste.

Vierde eindzege Boonen in Qatar, dagzege Demare

Tom Boonen heeft voor de vierde keer de Tour of Qatar op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Belg kwam in de slotrit niet meer in gevaar. De rit, die eindigde in een massasprint, werd verrassend gewonnen door Arnaud Demare, wereldkampioen bij de beloften.

Tijdens de etappe reed een groep van zeven weg met daarbij Maarten Tjallingii en Jens Mouris. De groep werd bijtijds ingelopen, waarna een massasprint volgde. Daarin ging wereldkampioen Mark Cavendish onderuit, waarvan Demare wist te profiteren. Hij bleef Denis Galimzuanov en Mark Renshaw voor.

Rus krijgt 13 jaar voor spionage voor CIA

Een Russische officier is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar, omdat hij raketgeheimen had doorgespeeld naar de CIA. Dat heeft de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB), de opvolger van de KGB, gezegd.

De officier, Vladimir Nesterets, heeft bekend dat hij geheime informatie over rakettesten verkocht aan de CIA.

Nesterets werkte als technicus op de lanceerinstallatie Plesetsk, in het noordwesten van Rusland. Deze faciliteit wordt door het leger gebruikt voor het lanceren van satellieten en het testen van raketten.

Wakkie: "Cruijff wist van besluit RvC Ajax"

Volgens Peter Wakkie, de raadsheer van Ajax en Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer, was Johan Cruijff wel degelijk op de hoogte van het opstappen van zijn medecommissarissen bij de Amsterdamse club. De legendarische nummer 14 zou zelfs uitgenodigd zijn voor de bewuste vergadering.

"Cruijff was ook aanwezig in het gebouw waar de commissarissen vergaderden. Ik ben nog tijdens die vergadering naar hem toegegaan om hem te vertellen dat de andere commissarissen hun aftreden zouden bekendmaken," zei Wakkie. "Cruijff heeft op 26 januari een oproep gekregen om donderdag naar de vergadering van de Raad van Commissarissen te komen en hij heeft bevestigd dat hij die oproep heeft ontvangen. Dit is belangrijk voor de beeldvorming. Cruijff wekt de suggestie dat de RvC buiten hem om heeft gehandeld, maar dat is dus echt niet waar."

Cruijff beweerde gisteravond dat hij niet wist dat er een vergadering van zijn medecommissarissen was en dat hij pas na afloop hoorde van hun besluit om op te stappen. "Er is met mij geen overleg gepleegd over dit besluit, zoals dat me al eerder is overkomen. Ik weet ook niets over de voorwaarden van het vertrek. De vier andere commissarissen hebben nu besloten om gefaseerd op te stappen. Het lijkt me logisch dat ik als laatste wil vertrekken. Zo kan ik tot het einde zien of alles goed wordt uitgevoerd," zei Cruijff tegen Keje Molenaar die dit relaas gisteravond ook in Pauw en Witteman vertelde.

Grieks openbaar vervoer ligt plat

Het Griekse openbaar vervoer ligt vrijdag en zaterdag stil, terwijl andere openbare diensten maar mondjesmaat beschikbaar zijn. De bonden van het personeel van de spoorwegen, veerdiensten en andere vormen van openbaar vervoer verzetten zich op deze wijze tegen een nieuwe ronde van zeer strenge bezuinigingen.

De Europese ministers van financiën lieten donderdagavond weten dat de Griekse regering nog lang niet heeft voldaan aan hun eis voor nieuwe bezuinigingen. In ruil voor een noodlening van 130 miljard euro moet Athene uiterlijk volgende week met drastischer maatregelen op de proppen komen.

Brussel eist dat Athene in 2012 325 miljoen euro extra bespaart, de bezuinigingen door het parlement loodst en zwart op wit belooft dat de maatregelen ook worden doorgevoerd ná de verkiezingen in april.

De vakbonden hebben voor vrijdag protestacties georganiseerd in Athene en andere steden.


Grieks openbaar vervoer ligt plat (Foto: Novum)

Dikke vrouwen hebben sexy ondergoed

Dit is een nieuwtje dat je misschien liever niet wilt weten, maar toch is het een feit. Als je kickt op sexy ondergoed, kun je het beste aanpappen met volslanke dames. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen met een maatje 44 of groter het vaakst sexy lingerie dragen.

Bovenstaande conclusie valt te trekken uit een marktonderzoek door Sainsbury's. De Britse supermarktketen wilde wel eens weten wat voor dames nu sexy ondergoed dragen en welke niet.

Hoewel slanke vrouwen zichzelf behoorlijk sexy voelen, blijkt dit niet uit hun lingeriekeuze. Dames met maatje 36 of lager dragen het liefst simpele, katoenen omaonderbroeken. Ook zij die maatje 38 of 40 hebben, dragen geen spannend ondergoed. Sexy jarretelgordeltjes kun je het vaakst vinden in de ondergoedla van vrouwen met maatje 42.

Heb je liever een dame die wat spannends aantrekt, dan zul je toch voor dames met meer houvast moeten gaan. Zij die maatje 44 of meer hebben, dragen het liefst slipjes van kant en satijn. Toni-Ann Linsday van voornoemde supermarkt is content met de uitkomst: "Dit bewijst dat vrouwen blij zijn met hun rondingen", vertelt ze. "Zij zijn tevreden met hun figuur."

"Je zou juist verwachten dat slanke vrouwen meer zelfvertrouwen hebben en avontuurlijker zijn", vervolgt ze. "Het lijkt er nu dus echter op dat volle vrouwen eerder sexier en luxe ondergoed aantrekken met Valentijn."


Deze dame had een vooruitziende blik...

Nieuwe HRT nog niet door crashtests

Het HRT F1 Team heeft de plannen om bij de tweede wintertest in Barcelona te verschijnen met de nieuwe bolide moeten laten varen. De reden is dat de nieuwe auto van de Spaanse renstal nog niet door alle verplichte crashtests is gekomen.

Tot dit seizoen mocht een team al wel testen met een nieuwe auto die nog niet alle tests had gehad, maar autosportfederatie FIA scherpte de regels aan en HRT is hier het slachtoffer van. Het chassis kwam door de tests heen, maar het bodywork schoot op een paar punten tekort. Daarom moet het team enkele nieuwe onderdelen ontwerpen en produceren.

HRT moet hierdoor in de tweede test in Barcelona die op 21 februari begint noodgedwongen met de oude bolide rijden. Bij de derde test die op 1 maart ook in Barcelona start hoopt het team de nieuwe auto wel gereed te hebben. Mocht dit lukken dan is dat een verbetering ten opzichte van de afgelopen twee seizoenen, want toen werd de bolide pas tijdens het eerste raceweekend van het seizoen beproefd.

De super weapons van Nexuiz

Machinima heeft een video online gezet over de game Nexuiz. In de video is drie minuten gameplay te zien en horen we op de achtergrond uitleg over de gameplay en een aantal specifieke dingen van de FPS.

De video focust zich op de groep super weapons. Dit zijn drie soorten speciale wapens in het spel, de super shotgun, de super nex en de super hager. Als we de voice-over moeten geloven zit er in het spel ook een speciale powerup die de wapengeluiden omzet in scheetgeluiden.

Nexuiz komt 29 februari uit via Xbox Live Arcade, PlayStation Network en Steam.

Plummer en Langella in Frears' Muhammad Ali-film

Christopher Plummer en Frank Langella gaan in de biografische film Muhammad Ali's Greatest Fight spelen. Stephen Frears regisseert de film voor betaalzender HBO, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het drama gaat over het gevecht dat Ali voerde met de Amerikaanse overheid toen de bokser weigerde in dienst te gaan voor de oorlog in Vietnam. Ali vond de oorlog in strijd met zijn islamitische geloof. De regering pakte hem op en een juridisch gevecht volgde.

De 74-jarige Langella speelt een rechter in de film en de 82-jarige Plummer zal te zien zijn als jurist. Wie Muhammad Ali gaat spelen, is nog niet bekend. De Britse Frears is bekend van drama's als The Queen en Chéri. Wanneer Muhammad Ali's Greatest Fight in productie gaat, is niet bekend.


Plummer en Langella in Frears' Muhammad Ali-film (Foto: Novum)

Nicolas Cage droeg voodoomasker op set

Nicolas Cage liep op de set van Ghost Rider: Spirit of Vengeance 3D rond met een Carribisch voodoomasker op. "Wie weet of het werkt of niet, maar het hielp me te veranderen in mijn personage", zegt de acteur in een interview met de Britse krant The Sun.

De 48-jarige Cage beschilderde zijn gezicht zodat hij leek op een dode. "Ik deed zwarte contactlenzen in mijn ogen, zodat ik meer leek op en skelet," vertelt de acteur. De medespelers van Cage schrokken zich telkens te pletter als de acteur met zijn masker voorbij kwam lopen. "Je kon geen wit meer zien in mijn ogen."

Cage liet het niet bij make-up, maar naaide ook Egyptische objecten op zijn kostuum. "Het hielp me geloven dat ik echt de geest van wraak was." In Ghost Rider: Spirit of Vengeance 3D speelt Cage weer Johnny Blaze. Hij verkoopt zijn ziel aan de duivel, waarna hij de Ghost Rider wordt, een motorrijder met vlammend skelet die zint op wraak.

Hij bleef zelfs in personage op een feestje in Roemenië waar de film werd opgenomen. "Als je tot laat hebt gefilmd, wordt uitgenodigd voor een kerstfeest, wat schnaps krijgt, en je bent nog in karakter, dan kan de hel losbreken", vertelt Cage. "En dat gebeurde, gelukkig zit ik niet in een Roemeense cel."

De actiefilm Ghost Rider: Spirit of Vengeance 3D draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen.

Tienermeisje verslaafd aan plastic

Kailyn is een bijzonder kind. Het 18-jarige meisje uit het Californische Sacramento is namelijk verslaafd aan plastic. Niet dat ze het nu in haar voorgevel laat spuiten, maar de verslaving kun je best letterlijk nemen. Het tienermeisje kan de verleiding niet weerstaan om plastic voorwerpen op te eten.

Kailyn heeft sinds haar zevende al ruim zestigduizend plastic voorwerpen opgegeten. Ze prefereert zelfs een plastic wegwerpbordje boven een voedzame maaltijd. De jonge Amerikaanse treedt nu met haar eetverslaving naar buiten in een aflevering van het tv-programma 'My Strange Addiction' op vrouwenzender TLC.

"Ik heb al twaalf afstandsbedieningen opgegeten", bekent Kailyn. "Verder heb ik al meer dan 5.000 kralen, meer dan 1.000 cocktailprikkers, 100 vorken, ongeveer tien flessen water, twee fopspenen, drie cd-doosjes, ongeveer 50 hangers en ongeveer 25 plastic deksels opgegeten."

Het gaat haar niet zo zeer om de smaak, maar meer om de structuur van plastic die het zo verslavend maakt. "Het is de manier waarop het kraakt. Het heeft een ruwe maar tegelijk ook gladde structuur."

Van alle plastic voorwerpen die ze heeft gegeten behoort de afstandsbediening wel tot haar favorieten. "Ik haal er een knop af, die ik aan beide kanten van mijn mond laat rollen waarna ik deze doorslik", verklapt Kailyn hoe ze een afstandsbediening opeet.

Het meest gegeten voorwerp is wel een plastic cocktailprikker. Die zijn ruimschoots voorhanden in het restaurant waar ze werkt. "Ik ben gastvrouw in een restaurant. Verreweg het meeste plastic dat ik eet haal ik hier vandaan. Op een normale dag zonder stress, eet ik zo vijftien cocktailprikkers."

Benieuwd naar het meisje en haar verslaving? Een filmpje is hier te zien

Opmeer verzet zich tegen Oostblokmeldpunt PVV

De gemeente Opmeer moet niets hebben van het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen. De gemeenteraad keerde zich donderdagavond unaniem tegen de klachtenlijn na een voorstel hierover van burgemeester GertJan Nijpels (VVD).

Nijpels wil alle klachten die vanuit het Noord-Hollandse Opmeer komen 'niet van toepassing verklaren'. De gemeente zit volgens hem niet te wachten op 'dit soort verwerpelijke initiatieven'. Het meldpunt gaat voorbij aan de grondwet over gelijke behandeling, aldus Nijpels.

Het bestuur roept andere gemeenten in Nederland op om ook een dergelijk voorstel aan te nemen. In Opmeer wonen zo'n 250 mensen uit Midden- en Oost-Europa. Bij de plaatselijke voetbalclub hebben zij zelfs een eigen team.

De PVV zette het meldpunt woensdag op voor klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt. Dat leidde direct tot veel consternatie. Zo vond de Poolse ambassade het initiatief 'schadelijk en beledigend'. Donderdag meldde de PVV dat er na een dag al veertienduizend klachten waren binnengekomen.

Premier Mark Rutte wilde donderdag niets zeggen over het meldpunt. Hij levert naar eigen zeggen nooit commentaar 'op het doen en laten van specifieke partijen'.

'Babbel nieuwe trainer Hoffenheim'

Markus Babbel is de nieuwe trainer van Bundesligaclub Hoffenheim. Dat meldt voetbalmagazine Kicker. De 39-jarige trainer volgt de donderdag ontslagen Holger Stanislawski op. Babbel tekent bij de club van Ryan Babel en Edson Braafheid een contract tot de zomer van 2014.

Hoffenheim is de derde uitdaging als trainer voor Babbel. Hij begon zijn carriere bij VfB Stuttgart, om vervolgens Hertha BSC onder zijn hoede te nemen. Bij de club uit Berlijn werd de oud-international van Duitsland in december ontslagen.

Hoffenheim staat momenteel op een achtste plaats in de Bundesliga, maar wist de laatste tien wedstrijden slechts een keer te winnen. Woensdag werd 'Hoffe' uitgeschakeld in de strijd om de DFB Pokal door tweedeklasser SpVgg Greuther Fürth.


'Markus Babbel nieuwe trainer Hoffenheim' (Foto: Novum)

Politie verijdelt liquidatie met aanhoudingen

Een 51-jarige man is dinsdag opgepakt op verdenking van het geven van een opdracht tot een liquidatie. De politie kwam de man op het spoor doordat misdaadverslaggever Peter R. de Vries belangrijke informatie doorspeelde over een geplande huurmoord.

Maandag werden al drie mannen aangehouden in verband met betrokkenheid bij de voorbereidingen van de liquidatie. Een van hen, een 18-jarige man die de opdracht had ontvangen, is donderdag voorgeleid. Hij is op voorwaarden op vrije voeten gesteld.

De opdrachtgever is gefilmd door de man die de opdracht kreeg. Het beeldmateriaal, waarop duidelijk te zien en te horen is hoe de twee de liquidatie bespreken, is in handen van de politie.

Het motief voor de geplande huurmoord ligt volgens de politie mogelijk in de escortbranche. De opdrachtgever van de huurmoord wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Giggs gaat nog een seizoen door

Ryan Giggs heeft zijn contract bij Manchester United met een jaar verlengd. De 38-jarige vleugelspits begint daardoor na de zomer aan zijn 23e seizoen in de hoofdmacht van de Red Devils. Dat meldt de Premier Leagueclub vrijdag.

Giggs speelde dit seizoen al 22 wedstrijden en staat op een totaal van 898 duels voor United sinds hij in maart 1991 debuteerde. United-trainer Sir Alex Ferguson looft de Welshman als een 'geweldige speler'. "Op veel manieren is hij het beste van al mijn teams bij United: hij heeft zichzelf steeds opnieuw uitgevonden, zich aangepast aan het veranderende spelletje en zijn passie en honger om te winnen behouden."

Giggs stelt zelf dat hij nooit gedacht had zo lang te kunnen spelen bij United. "Maar ik voel me goed en weet dat ik nog steeds mijn steentje kan bijdragen zodat het team voor de prijzen meestrijdt."

Industrieterrein Moerdijk krijgt eigen brandweer

Het industrie- en haventerrein in Moerdijk krijgt een eigen brandweer. De kazerne moet 24 uur per dag bemand zijn. Daar hebben de gemeente, veiligheidsregio en de bedrijven op het terrein afspraken over gemaakt, meldt de gemeente vrijdag.

Aanleiding voor de permanente kazerne is de grote brand bij Chemie-Pack, vorig jaar januari. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht. Met een eigen brandweer moet de veiligheid op het terrein worden vergroot en moeten grote branden worden voorkomen.

Naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) beloofde de veiligheidsregio vorig jaar al dat de specialistische brandweer in Moerdijk wordt uitgebreid. Er komt nu onder meer een schuimblusvoertuig en een hoogwerker. Alle partijen dragen bij aan de komst van de kazerne.


Industrieterrein Moerdijk krijgt eigen brandweer (Foto: Novum)

Bleker en provincies akkoord over natuurbeleid

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en de provincies hebben een akkoord gesloten over de uitvoering van het nieuwe natuurbeleid. Een aantal provincies lag dwars, maar Bleker hoopt dat alle plooien worden gladgestreken na de afspraken die hij met het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft gemaakt.

In het regeerakkoord is afgesproken dat zevenhonderd miljoen wordt bezuinigd op natuur. Belangrijk onderdeel van deze bezuiniging is het overdragen van verantwoordelijkheden naar provinciaal niveau, onder meer het onderhoud en het beheer van natuurgebieden.

Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord-Brabant hadden problemen met deze afspraken. Ze vreesden dat ze er te weinig geld voor zouden krijgen.

Met de nieuwe afspraken die Bleker met het IPO heeft gemaakt kan de uitvoering van het natuurakkoord van start, meent de staatssecretaris. Hij laat weten blij te zijn met de nieuwe stap die is gezet. "Het is een plan dat we ook kunnen realiseren in plaats van er alleen maar over te praten."

Ook Johan Remkes, de voorzitter van het IPO, is positief over het bereikte akkoord. "Deze afspraken geven meer vertrouwen in de uitvoering." De provincies zelf moeten de afspraken nog wel goedkeuren.

Bleker liet vrijdag ook weten dat er niet extra bezuinigd mag worden op de natuur. Tegenover BNR Nieuwsradio zei hij dat als het kabinet komend voorjaar opnieuw gaat bezuinigen, zijn portefeuille buiten schot moet blijven.

PVV: Ontsla RvC NS

De PVV vindt dat de NS verwijtbare fouten heeft gemaakt betreffende reisinformatie, dienstregeling en mediacommunicatie. Dat schrijft de partij in een persbericht als reactie op de winterproblemen op het spoor.

Kamerlid Léon de Jong vindt dat het spoorbedrijf toe is aan een cultuuromslag. "Om te beginnen geen bonussen voor de top, onvoorwaardelijke boetes voor het falende NS beleid en de Raad van Commissarissen, welke verzuimd hebben de directie scherp te houden moet per direct de laan uit worden gestuurd."

Ook vindt de PVV de houding van de NS ronduit 'arrogant'. "Ondanks het feit dat reizigers nu al een week hinder ondervinden van de winterproblematiek op het spoor, heeft de NS nog altijd geen excuses aangeboden. Onbegrijpelijk!"

Tamar van der Wal ook beste in Veluwemeertocht

Foske Tamar van der Wal heeft voor de derde keer deze week een natuurijsklassieker op haar naam geschreven. De marathonschaatser, die bij het Nederlands kampioenschap pas dertiende werd, won vanmorgen de Veluwemeertocht.

Na zestig kilometer liet ze Mariska Huisman, Erna Last en Nederlands kampioene Yvonne Spigt achter zich. Eerder won Tamar van der Wal al de Ronde van Duurswold en de Ronde van Skarsterlan. Hierdoor gaat ze ook ruim aan de leiding in het klassement van de klassiekers.

Radiopresentator zwaargewond geraakt in Zuid-Afrika

Muzikant en Radio 6-presentator Joep Pelt is tijdens zijn vakantie in Zuid-Afrika zwaargewond geraakt bij een ongeluk. Zijn echtgenote kwam om het leven, laat zijn manager vrijdag weten. Ook een inzittende van de andere auto die bij het ongeval betrokken was, verongelukte.

De gitarist en zanger is na het ongeluk in kritieke toestand per helikopter naar Johannesburg gebracht, waar hij zes keer is geopereerd. Zijn toestand is inmiddels stabiel.

Pelts geplande optredens in Frankrijk in maart zijn uitgesteld. Zijn management is inmiddels druk bezig met het plannen van een benefietavond in de Melkweg in Amsterdam, die naar verwachting op 13 maart wordt gehouden.

Cocaïne gevonden in diplomatieke post Ecuador

De Italiaanse politie heeft vorige maand bijna veertig kilo cocaïne in de diplomatieke post van Ecuador gevonden. Dat heeft de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino gezegd. Twee verdachten zijn aangehouden.

Volgens Patino hebben de Italiaanse autoriteiten Ecuador om toestemming gevraagd om de diplomatieke zending, die uit acht kratten bestond, te openen. De vracht was voor vertrek in Ecuador nog door politiehonden geïnspecteerd, maar is via een niet genoemd land naar Italië verscheept, aldus Patino.

Een van de verdachten is Cristian Loor, een Ecuadoraan die toestemming had gekregen van de diplomatieke dienst om voorwerpen bedoeld voor een theaterstuk met de diplomatieke post te verschepen.

Ecuador is een doorvoerland voor cocaïne, voornamelijk uit Colombia.

3FM-DJ: 'Black Keys op Lowlands'

3FM-DJ Michiel Veenstra wist gisteravond te melden dat het Amerikaanse bluesrock-duo The Black Keys op Lowlands staan. Volgens Veenstra zouden ze de laatste dag afsluiten in de grote tent Alpha. De DJ ving dat op tijdens een meeting tussen platenmaatschappijen. Daarnaast wist hij ook te melden dat de Haarlemmers Chef'Special dit jaar op Pinkpop zullen staan.

De 20e editie van Lowlands was afgelopen zaterdag binnen een mum van tijd uitverkocht. De kaartverkoop begon zaterdag om 11.00 uur en amper 2 uur later waren alle ongeveer 55.000 tickets weg. Het driedaagse festival in Biddinghuizen vindt dit jaar plaats op 17, 18 en 19 augustus. Eerder deze week maakte de organisatie al enkele artiesten bekend die acte de présence geven, onder wie Feist en Blaudzun.

Beluister hier het gesprek tussen Michiel Veenstra en collega Roosmarijn over het gerucht.

Almere City biedt fans verwarmde plekken aan

Almere City - sc Cambuur is één van de weinige wedstrijden die dit weekend doorgang vinden in de Jupiler League. De thuisclub wil zijn fans daarom verwennen. Seizoenkaarthouders van de club mogen voor één keer op de verwarmde hoofdtribune plaatsnemen, mits zij zich gedragen en blijven zitten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Deze week werden al zeven wedstrijden in de Jupiler League afgelast. FC Dordrecht - Fortuna Sittard, MVV - FC Emmen, SC Veendam - FC Volendam, FC Eindhoven - Sparta, Telstar - AGOVV Apeldoorn en FC Den Bosch - FC Oss zijn geschrapt.

Vrijdagavond spelen alleen Almere City en sc Cambuur. Zondag staat de wedstrijd tussen FC Zwolle en Go Ahead Eagles op het programma.

Pirelli dichterbij nieuwe testauto

Het testen voor het Formule 1-seizoen 2012 is inmiddels in volle gang. Bandenfabrikant Pirelli zal later dit jaar ook weer enkele testsessies uit gaan voeren, maar heeft hiervoor wel een nieuwe bolide nodig. De 2009-Toytoa is op, maar een oplossing over een nieuwe auto lijkt dichterbij te komen.

De teams willen niet dat een renstal oneigenlijk voordeel kan halen uit het testen met een auto van de concurrent, maar Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery zegt dat een oplossing in de maak is. "Er is sprake van voortdurende vooruitgang, maar ik kan daar nog niets over zeggen. Wanneer we ervoor kunnen zorgen dat de data die wij krijgen en dat we beslissingen kunnen nemen op basis van wat we willen doen en niet op basis van druk uit een team, dan denk ik dat we onze neutraliteit behouden. Daar richten wij ons ook op."

Eén van de oplossingen kan zijn een aanbesteding waarin alle teams de kans hebben om een bolide in te brengen, waarna er een keuze gemaakt kan worden. "De tijd begint wel te dringen. Als een team ons een auto wil verkopen voor een gunstige prijs en met goede technische steun, dan hebben we interesse."

[Upd] Grote zoektocht naar kinderlokker in Brabant

De politie in Brabant heeft een grote zoekactie opgezet naar een onbekende man die donderdagmiddag meerdere meisjes probeerde te ontvoeren. Het lukte hem in Oudenbosch om een 5-jarig meisje in zijn auto te trekken. Drie andere pogingen mislukten, meldt de politie.

Het meisje werd op de Burgemeester van der Drieslaan meegenomen. Een uur later werd het kind in de buurt van de plek waar ze was ontvoerd door de bestuurder uit de wagen gezet. Volgens de politie is de 5-jarige ongedeerd.

Eerder probeerde de man in Oud Gastel een 12-jarige zijn auto in te lokken, maar zij weigerde mee te gaan. Ook twee andere meisjes weigerden met de verdachte mee te gaan toen zij werden lastiggevallen in Oudenbosch. Volgens de politie gaat het in alle gevallen om dezelfde man. Hij is nog altijd spoorloos. De politie houdt extra toezicht.

Update 11:35 uur:
Een inwoner van Oudenbosch is aangehouden in verband met de ontvoering van de 5-jarige kleuter. Tijdens een buurtonderzoek van de politie vannacht weigerde de man om open te doen, toen agenten een onderzoek wilden doen in de woning. Toen de politie zich eenmaal toegang had verschaft tot zijn woning, trof de politie een hennepkwekerij aan. Er wordt nu onderzocht of de man bij de kinderontvoering en eerdere pogingen betrokken was.

De lichtblauwe auto van een onbekend merk en model, die de kidnapper gebruikte is nog steeds spoorloos. De politie zet het zoeken naar de ontvoerder wel voort, omdat nog niet zeker is of de man betrokken is bij de ontvoering. Op dit moment wordt volgens de politie op andere wijze naar de dader gezocht. Een signalement van de dader kon vanmorgen nog niet worden gegeven.

Foto van vrouw in boerka wint World Press Photo

De Spaanse fotograaf Samuel Aranda heeft vrijdag de World Press Photo 2012 gewonnen met een foto van een vrouw in boerka. De vrouw op de foto heeft een gewond familielid in de armen. De foto werd genomen tijdens de onlusten in Jemen, op 15 oktober 2011 in hoofdstad Sanaa.

Jurylid Koyo Kouoh zegt dat de foto voor de hele regio spreekt. "Hij staat voor Jemen, Egypte, Tunesië, Libië, Syrië, voor alles wat gebeurd is tijdens de Arabische Lente." Volgens collega-jurylid Nina Berman is het een bijzondere foto. "In de Westerse media worden gesluierde vrouwen zelden op deze manier getoond, op zo'n intiem moment."

Aranda maakte de foto in opdracht van het Amerikaanse dagblad The New York Times. Hij wint tienduizend euro met de foto. De prijsuitreiking vindt op 21 april plaats in Amsterdam.

De wedstrijd en tentoonstelling hebben ook een Nederlands tintje. Vijf fotografen uit Nederland vielen in de prijzen. Een foto van een Afghaanse politierekruut in Kunduz van Ton Koene werd bekroond met de tweede prijs in de categorie Portret Stories.

Rob Hornstra won in de categorie Arts and Entertainment de eerste prijs met The Sochi Project: Sochi Singers. Ook Ilvy Njiokiktjien, Paolo Woods en Pavel Prokopchik vielen voor Nederland in de prijzen.

De tentoonstelling, met wat volgens de World Press Photo de beste persfoto's van het afgelopen jaar zijn, is van 20 april tot 17 juni te zien in De Oude Kerk in Amsterdam.


Foto van vrouw in boerka wint World Press Photo (Foto: Novum)

Vrouw in Istanbul omgekomen door bom

In Istanbul is een vrouw om het leven gekomen toen de bom die zij bij zich had explodeerde. De vrouw werd donderdagavond levenloos op straat aangetroffen nadat omwonenden bij de politie alarm hadden geslagen over een explosie. Dit heeft de Turkse staatstelevisie vrijdag gemeld.

De politie vermoedt dat de vrouw een zelfmoordaanslag wilde plegen of bezig was de bom ergens te plaatsen en dat het projectiel voortijdig is afgegaan.

In het verleden hebben activisten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aanslagen, waaronder zelfmoordaanslagen, in Istanbul gepleegd. De PKK begon in 1984 een gewapende strijd voor een onafhankelijk Koerdistan in het zuidoosten van Turkije. Die strijd heeft in de loop der jaren aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Auto rijdt in op barbezoekers Zürich

In het Zwitserse Zürich zijn één dode en zeker vijf gewonden gevallen toen een auto inreed op een groep mensen buiten bij een bar. Het incident voltrok zich donderdagnacht. Dit heeft een politiewoordvoerster vrijdag bekendgemaakt.

De Zwitserse media meldden dat het er alle schijn van heeft dat de bestuurder van de auto opzettelijk op de groep is ingereden. Hij zou eerder ruzie hebben gekregen met de eigenaar van de bar.

Namco opent nieuwe studio in Japan

Namco Bandai heeft aangekondigd dat zij een nieuwe studio gaan openen in Japan. De studio zal de naam Namco Bandai Studio gaan voeren.

De nieuwe studio neemt zowel de bestaande franchises onder haar hoede, zoals Tekken, SoulCalibur en Tales of, als nieuwe, nog te ontwikkelen IP's.

Namco Bandai Studio zal 1.000 man personeel krijgen, waaronder 80 werknemers vanuit de vorig jaar gefuseerde Namco Tales Studio.

De officiële activiteiten van de studio zijn planning, ontwikkeling en management van zowel thuis- en arcadegames als netwerkcontent.

 

[NBA] Lakers na verlenging langs Celtics

Los Angeles Lakers heeft donderdag in Boston van de Celtics gewonnen. Daar hadden de Lakers wel een verlenging voor nodig: 88-87. In het vierde kwart van de wedstrijd redde Pau Gasol de Lakers door met negen tellen op de klok de stand op 82-82 te brengen. De Spanjaard redde zijn ploeg in de verlenging opnieuw. In de slotseconden blokkeerde hij een schotpoging van Ray Allen.

Oklahoma City Thunder, de koploper in de Western Conference, liep tegen zijn zesde nederlaag van het seizoen aan. Sacramento Kings was in eigen huis met 106-101 te sterk. Russell Westbrook was met 33 punten de topscorer van Oklahoma City, maar daarmee kon hij een nederlaag niet voorkomen. Tyreke Evans pakte de meeste punten voor de Kings: 22.

Denver Nuggets verloor met 101-109 van het bezoekende Golden State Warriors. Houston Rockets won op bezoek van Phoenix Suns: 89-96.

Henry vertrekt weer bij Arsenal

De tweede periode van Thierry Henry bij Arsenal zit er bijna op. De Fransman moet zich op 17 februari weer gaan melden bij zijn werkgever New York Red Bulls. De Amerikaanse club had de Fransman enige tijd uitgeleend aan de Britse club waar hij vele hoogtepunten in zijn carrière heeft gehad.

Arsenal-manager Arsène Wenger wilde Henry graag langer behouden, maar slaagde hier niet in. Henry maakte in zijn tweede periode bij de Londense club twee goals.

'Nederlandse energieprijs lager door overschot'

De energierekening gaat lager uitvallen door een overschot aan aanbod op de Nederlandse energiemarkt. Het overschot wordt veroorzaakt doordat er veel nieuwe energiecentrales worden bijgebouwd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad na een gesprek met de top van energiebedrijf Nuon.

"Vroeger kocht je in de zomer goedkoop in en verkocht je in de winter tegen een hoge prijs", zegt financieel topman Peter Smink. Volgens hem is dat verschil verdwenen, omdat het aanbod van bijvoorbeeld gas is toegenomen. "De vraag naar stroom blijft achter bij de geprojecteerde productiecapaciteit", zegt bestuursvoorzitter Huib Melisse.

Nuon draagt zelf bij aan overcapaciteit door de bouw van drie energiecentrales. Het energiebedrijf in handen van het Zweedse Vattenfall maakte donderdag bekend minder winst en omzet te hebben behaald in 2011, mede door het warme weer vorig jaar en de verkoop van gasvelden.


'Nederlandse energieprijs lager door overschot' (Foto: Novum)

Golfster Boeljon hard onderuit op Australian Open

Golfster Christel Boeljon staat een week na haar zege op de Australian Masters weer met beide benen op de grond. De Nederlandse miste op de Royal Melbourne dankzij twee slechte ronden ruim de cut en kwam niet verder dan een plaats in de achterhoede.

Waar Boeljons tegenstreefster van vorige week, de Zuid-Koreaanse Ryu So Yeon weer aan de leiding staat met 140 slagen (-6) was het de Nederlandse die vandaag in 82 slagen (+9) rondging en uiteindelijk op 156 slagen (+10) uitkwam.

Borsato houdt eigen kinderen uit The Voice Kids

Marco Borsato wil zijn kinderen voorlopig niet zien in The Voice Kids. De zanger, die in het programma fungeert als coach, heeft zijn twee zoons en dochter in bedwang moeten houden.

"Ik heb ze echt een beetje moeten afremmen, want ik vind het nog wat vroeg", zegt hij vrijdag in De Telegraaf. Als ze op latere leeftijd willen gaan voor een zangcarrière zal hij ze wel steunen. "Het is dus best mogelijk dat we een van mijn kinderen ooit een keer zien in The Voice."

Borsato en zijn echtgenote Leontine zijn ouders van zoons Luca (13) en Senna (10) en dochter Jada (9). Het gezin mist geen aflevering van The Voice Kids. "Dan zitten we met het hele gezin op de bank voor de televisie", zegt hij. "Ze zijn er helemaal weg van."

Kwart draait thermostaat 's nachts niet lager

Bij ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat 's nachts niet lager. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht en de universiteit Berkeley in Californië onder ruim 1700 huishoudens.

Door in de periode dat wordt geslapen de thermostaat wel lager te draaien, kan de gasrekening met gemiddeld elf procent omlaag. Omdat uit het onderzoek ook blijkt dat 43 procent niet bewust is van het maandelijkse gasverbruik, pleiten de onderzoekers voor de invoering van een slimme thermostaat.

Zo'n slimme thermostaat zorgt er met bewegingssensoren en efficiënte verwarmingsprogramma's voor dat het energieverbruik wordt teruggebracht. De overheid moet het gebruik deze thermostaten stimuleren, vinden de onderzoekers.

"Nu wordt bijvoorbeeld ingezet op energielabels op producten. Maar daarmee moeten mensen bewust een keuze maken", licht onderzoeker Dirk Brounen toe."Slimme meters maken de keuzes die mensen vaak zelf niet maken, voor die mensen." De Nederlandse woningmarkt is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de jaarlijkse uitstoot aan CO2.


Kwart draait thermostaat 's nachts niet lager (Foto: Novum)

Schaatser De Jong toch naar Hamar

Schaatser Bob de Jong zal dit weekend toch in Hamar op de vijf kilometer in actie gaan komen. Hij verkiest de wereldbekerwedstrijden schaatsen boven de natuurijsklassiekers die dit weekend op het programma staan.

De Jong, die eerder deze week het NK natuurijs niet uitreed, ziet BAM-ploeggenoot Jorrit Bergsma en SOS Kinderdorpenrijder Douwe de Vries niet afreizen naar Noorwegen. Het duo had zich eerder deze week al afgemeld en wordt vervangen door reserves Ted-Jan Bloemen en Koen Verweij.

Bij de vrouwen zal Marrit Leenstra niet deel gaan nemen aan de ploegenachtervolging. De rijdster van Team Hart wil wat meer rust nemen in de aanloop naar het WK allround dat volgende week in Moskou op het programma staat. Ze wordt vervangen door Jorien Voorhuis die met Linda de Vries en Diane Valkenburg een ploeg zal gaan vormen. Bij de mannen rijden Rhian Ket, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen de ploegenachtervolging.

Van der Garde blij na eerste testdag

Giedo van der Garde mocht gisteren op Jerez voor het eerst kennis maken met de nieuwe Caterham CT01. De reservecoureur van het team was ondanks een kleine spin aan het eind van de dag tevreden met zijn eerste volledige testdag in de Formule 1.

"Dat was een goede dag. Ik ben blij, omdat ik veel kilometers heb kunnen maken en het was de eerste keer sinds Monza vorig jaar dat ik in een racewagen zat. Ik moest vanmorgen dus even weer in het ritme komen. Ik ben bijzonder tevreden, omdat ik tegen het einde van de dag begon te wennen aan alle nieuwe dingetjes in de Formule 1. Ik heb nog veel te leren, maar weet ook op welke onderdelen. Dus de volgende keer ben ik dan wat vlugger op snelheid," zei Van der Garde na zijn test.

"Het eerste waar ik aan kan werken is het remmen. Ik ben een stijver pedaal gewend in de GP2, dus ik moest mijn rijstijl wat aanpassen. Gelukkig ging dat vrij snel. Ook moet ik nog wat meer tijd krijgen op de nieuwe banden. Je snelste tijd zet je in feite direct in je eerste ronde uit de pits neer. We hebben zowel KERS als DRS gebruikt en daar kon ik vrij gemakkelijk mee omgaan. Jarno zal beide systemen morgen verder perfectioneren, dus zal ik verder kunnen leren als ik opnieuw in de auto plaatsneem."

"Maar ik heb het naar mijn zin gehad. Het team werkte heel goed met me samen en hebben me snel thuis laten voelen. Daar wil ik ze graag voor bedanken en ik kijk uit naar mijn volgende run," zei de Nederlander die later dit jaar bij een aantal races een vrijdagtraining in actie mag gaan komen.

Hoe krijg je PSP-games op je Vita

Sony heeft in een blog uitgelegd op welke manier je jouw gedownloade PSP-games op je nieuwe Vita kunt krijgen. Deze uitleg betreft de digitale PSP-games, de UMD-games zijn helaas niet (goedkoper) over te zetten en moeten opnieuw digitaal gekocht worden.

Er zijn twee mogelijkheden om PSP-games uit de PlayStation Store op je Vita te krijgen. De eerste en gemakkelijkste methode is om op je Vita naar de PlayStation Store te gaan en de games dan te kopen en te downloaden. Dit kan enkel in een WiFi-netwerk, niet over 3G. 

De tweede manier is het downloaden van de games via je PlayStation 3 waarna je ze op je Vita kunt overzetten door middel van een USB-kabel. Hierbij moet je wel rekening houden met de beperkingen van dit systeem. PSP-games kun je op twee apparaten activeren, als je in het verleden zowel een gewone PSP als een PSP Go hebt gehad heb je pech.

Op dit moment zijn er 275 PSP-games beschikbaar voor je Vita en dit worden er steeds meer. Sony houdt de lijst up-to-date via hun PlayStation Blog welke je hier kunt vinden.

Ullrich heeft spijt van contact Fuentes

Oud-wielrenner Jan Ullrich geeft toe dat hij contact heeft gehad met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Dat deed hij donderdag nadat het sportarbitragehof CAS hem een tweejarige schorsing oplegde. "Ik weet dat het een grote fout was, waar ik erg veel spijt van heb", trok de Duitser op zijn website het boetekleed aan. "Terugkijkend zou ik in sommige situaties anders hebben gehandeld."

Ullrich, de tourwinnaar van 1997, accepteert de schorsing. "Niet omdat ik het er volledig mee eens ben, maar omdat ik de zaak eindelijk wil laten rusten." Ullrich werd met terugwerkende kracht vanaf augustus vorig jaar voor twee jaar geschorst. Bovendien raakte hij al zijn uitslagen vanaf mei 2005 kwijt.

'Onvrede binnen VVD om samenwerking PVV'

De VVD schuift te veel op richting de PVV. Dat zegt de oud-partijleider van de liberalen, Ed Nijpels, vrijdag in het AD. Volgens Nijpels bestaat er grote onvrede binnen de partij maar trekt niemand z'n mond open om premier Rutte niet voor de voeten te lopen.

Nijpels zegt in de krant dat veel VVD'ers zich storen aan de 'symboolwetgeving' van het kabinet, die indruist tegen het liberalisme. Als voorbeeld noemt hij de invoering van de minimumstraffen, die het wantrouwen in rechters zou aanwakkeren. Ook de plannen tegen de dubbele nationaliteit passen volgens Nijpels niet in het gedachtegoed van de VVD.

De reden dat niemand in de partij z'n mond opendoet is volgens Nijpels een 'traumatische herinnering' aan interne vetes. Hij noemt de strijd tussen Rita Verdonk en Rutte om het lijsttrekkerschap.

VVD-partijvoorzitter Ben Korthals heeft met Nijpels gesproken over de kritiek. Hij zegt binnen de partij juist grote steun te zien voor het kabinet, aldus een woordvoerder in de krant.

Olieterminal Rotterdam tientallen keren in de fout

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell is in de afgelopen tien jaar tientallen keren in de fout gegaan. Sinds 2003 zijn bij controles 64 overtredingen geconstateerd door de Arbeidsinspectie, Milieudienst en brandweer. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) in antwoord op Kamervragen van partijgenoten Pieter Omtzigt en Michiel Holtackers.

In totaal hebben de autoriteiten 86 keer om maatregelen gevraagd of het bedrijf gewaarschuwd. Tweemaal werd het bedrijf stilgelegd en zeven keer een proces verbaal opgemaakt. Het opslagbedrijf is daarnaast twee keer veroordeeld omdat de chemische stoffen butaan en benzeen vrijkwamen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Odfjell opnieuw kan worden vervolgd voor de vele gevaarlijke situaties die zich bij het bedrijf afspelen. Atsma ziet voorlopig geen reden om een ander diepgaand onderzoek te starten. Omtzigt noemt de lijst met overtredingen in een reactie 'verbijsterend'.

Buma/Stemra door rechter op vingers getikt

Het kort geding dat Rietveldt heeft aangespannen tegen auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft op 7 februari bij de rechter gediend. Het was de eerste juridische procedure in een geschil dat al ruim 4,5 jaar duurt.

Rietveldt heeft al die jaren Buma/Stemra verzocht om rechtmatige repartitie van zijn auteursrecht op een muziekwerk dat onder een anti-piraterij spotje is gezet en die zonder toestemming van Rietveldt al die jaren door de grote filmmaatschappijen op miljoenen dvd's is geperst.

Buma/Stemra is opeens in de aanloop van dit kortgeding toch verschillende partijen gaan aanschrijven met het verzoek tot opgave en afdracht. De rechter heeft uitdrukkelijk aangegeven dat Stemra op zijn zachtst gezegd 'wel iets voortvarender' te werk had mogen gaan ‘en dan druk ik me heel netjes en waardevol uit'. Ook de toon die Buma/Stemra aansloeg in de correspondentie met Rietveldt keurde de rechter af: "Ik vraag me wel af of je zo met je leden om moet gaan."

Omdat Buma/Stemra opeens de afgelopen 4 weken aan de slag is gegaan met de hete adem van het kort geding in de nek, kon de rechter in dit kortgeding geen dwangsom op de nakoming van de overeenkomst met Rietveldt opleggen. Ook vond zij in het kader van dit kortgeding onvoldoende aanleiding om het voorschotbedrag van 164.974 euro toe te wijzen. Dit bedrag is gebaseerd op slechts 6 internationale dvd-titels op basis van omzetcijfers in slechts 6 landen en voor een deel van de dvd-titels in de Benelux.

De rechter heeft Buma/Stemra wel veroordeeld tot betaling van 20.000 euro voorschot aan Rietveldt. Ook heeft zij de zaak aangehouden en Buma/Stemra verplicht in de komende paar maanden met spoed door te zetten waar zo vlak voor dit kortgeding pas mee was begonnen: Alle zusterorganisaties alsmede de Nederlandse homevideo producenten en filmmaatschappijen aan te schrijven. Hoe meer bewijzen Rietveldt in diezelfde periode verzamelt dat zijn muziekwerk op nog meer dvd's staat, hoe meer partijen Buma/Stemra dan moet aanschrijven.

Tot 2 mei heeft de rechter de zitting aangehouden om Stemra de tijd te geven om de juiste gegevens te verkrijgen. Rietveldt zal van die tijd gebruik maken om nog meer dvd-titels te verzamelen waar zijn muziek op staat. Ook was het verzoek om samen te gaan werken in het onderzoek naar de titels en feiten. Ondertussen blijven er in Europa duizenden dvd's verkocht worden waar Rietveldt zijn muziek op staat, zonder daar een rechtmatige repartitie van te hebben ontvangen in 4,5 jaar. Stemra geeft nu eindelijk aan deze zaak op te willen lossen.

Daling aantal WoW-abonnees stabiliseert

Activision Blizzard heeft tijdens de bekendmaking van hun kwartaalcijfers aangegeven dat er minder World of Warcraft-spelers vertrokken zijn dan in het derde kwartaal.

Beleggers vinden deze titel erg belangrijk, omdat de franchise de meest winstgevende titel is en het een vaste bron van inkomsten oplevert door de miljoenen gebruikers die het spel spelen. Het bedrijf eindigde dit kwartaal met 10,2 miljoen World of Warcraft-abonnees. Vorig kwartaal waren dat er 10,3.

Het verlies van honderdduizend abonnees is kleiner dan de zevenhonderdduizend abonnees die tijdens het derde kwartaal opstapten. Chief Executive Officer Bobby Kotick vertelde Reuters in een interview dat beleggers overdreven hebben gereageerd op de dalingen in het derde kwartaal. Hij zei dat de World of Warcraft-update van eind november geholpen heeft spelers aan boord te houden."Toen we de patch introduceerden dachten we dat de cijfers zich weer zouden stabiliseren en dat is gebeurd", zei hij in het interview.

Activision heeft tijdens de conference call de dreiging van EA's Star Wars: The Old Republic niet besproken. Analysten zijn ervan overtuigd dat de nieuwe MMO, dat nu zo'n 1,7 miljoen betalende spelers heeft, zeker heeft gezorgd dat spelers bij World of Warcraft zijn vertrokken. "Het zal duidelijk een impact hebben op Activision en ze hebben er niets over gezegd. Het is moeilijk te geloven dat EA een geheel ander publiek dan die van World of Warcraft heeft gevonden voor hun game", zegt Mike Hickey, een analist bij National Alliance Capital Markets.

Eurolanden nog niet overtuigd door Griekenland

De Eurolanden zijn nog niet overtuigd door Griekenland. De ministers van financiën van de zeventien Eurolanden hebben donderdagavond besloten dat Griekenland vooralsnog niet de zo broodnodige tweede noodlening van 130 miljard euro krijgt.

Of de lening wordt verstrekt wordt pas volgende week besloten, zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Eurogroep.

Juncker zei dat de nieuwe bezuinigingen die de Griekse partijen uiteindelijk zijn overeengekomen eerst nog door het Griekse parlement moeten worden goedgekeurd. Volgens Athene gebeurt dat zondag.


Eurolanden nog niet overtuigd door Griekenland (Foto: Novum)

Chantal Janzen ziet zichzelf niet als sekssymbool

Chantal Janzen vindt het nog steeds apart dat anderen haar zien als sekssymbool. "Het is vleiend, maar zo zie je jezelf natuurlijk helemaal niet. Nul, niks, nada, noppes", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws.

Janzen weet nog niet of ze ooit nog een sexy fotoshoot doet. "Zeg nooit nooit", stelt de actrice die niet helemaal uit de kleren wil gaan. "Maar misschien denk ik over een paar jaar: straks ziet het er helemaal niet meer uit, misschien moet ik het nu nog maar doen."

Lady Gaga worstelde met eetstoornis

Lady Gaga kampte gedurende haar middelbare schooltijd met boulimia. De 25-jarige zangeres 'gaf constant over', schrijft de Amerikaanse krant New York Post.

Gaga deed de onthulling tijdens een conferentie, waar het publiek haar vragen kon stellen. Een meisje, dat toegaf ontevreden te zijn over haar lichaam, wilde weten hoe de zangeres zo zelfverzekerd kan zijn. "Ik gaf constant over toen ik op de middelbare school zat, dus zo zelfverzekerd ben ik niet", zei Gaga.

"Ik wilde een slanke, kleine ballerina zijn, maar ik was een voluptueus klein, Italiaans meisje die elke avond gehaktballen kreeg voorgeschoteld van haar vader", vertelde ze. Gaga's passie voor zingen werd uiteindelijk haar redding. "Het overgeven was slecht voor mijn stem, dus ik moest ermee stoppen."

Top bedrijfsleven boert goed met bonussen

Topbestuurders in Nederland hebben vorig jaar hogere bonussen opgestreken. De directeuren verdienden in totaal 41,6 miljoen euro met het verzilveren van opties en aandelen. Dat is een stijging van 34 procent, blijkt uit onderzoek van De Volkskrant.

Volgens de krant zijn de gegevens een eerste indicatie dat de beloningen van bestuurders over 2011 hoger uitkomen. Door licht gestegen beurskoersen zijn beloningen in opties en aandelen meer waard.

Topman Eric Meurice van chipmachinefabrikant ASML heeft het beste jaar achter de rug. Hij inde vorig jaar in totaal 6,7 miljoen euro en is daarmee een van de best betaalde bestuurders in Nederland. Mogelijk komt alleen Peter Voser van Shell daar bovenuit. Zijn aandelenbonussen zijn onbekend maar zijn jaarbonus staat nu zeker al op 3,5 miljoen euro.

Uitbreiding missie Kunduz taboe voor GroenLinks

GroenLinks wil geen verdere uitbreiding van de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz. Fractieleider Jolande Sap ziet het niet zitten dat Nederlanders ook de noordelijke Afghaanse grenspolitie gaan opleiden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Sap wil bovendien niet dat Nederland de opleiding gaat verzorgen van politieagenten die buiten Kunduz gaan opereren. Ze wil hoogstens steun geven aan extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Zonder de steun van GroenLinks heeft het kabinet geen meerderheid voor uitbreiding van de missie. Premier Mark Rutte zag vorig jaar, mede op verzoek van de NAVO, nog kansen voor een uitbreiding. Nederland heeft sinds de start van de missie meer dan vijfhonderd militairen en agenten naar Kunduz uitgezonden.


Uitbreiding missie Kunduz taboe voor GroenLinks (Foto: Novum)

[Upd] FOK!ker doet Elfzwedentocht 3FM

Fendy, forummoderator van Uitgaan & Vrije tijd, doet in de nacht van donderdag op vrijdag mee aan de Elfzwedentocht van 3FM. Wat deze tocht exact gaat inhouden is hem op dit moment nog niet bekend, maar er staan Lowlandskaarten op het spel.

Drie deelnemende koppels gaan in de nacht van donderdag op vrijdag om 01.00 uur van start en de Elfzwedentocht zal duren tot 10.00 uur vrijdagmorgen. De finale is dus in het programma van Giel Beelen.

Fendy, die meedoet onder de naam Bruijntjes, heeft onderweg hulp nodig bij het vervullen van opdrachten of het beantwoorden van vragen. Hij zal zorgen dat hij onderweg de beschikking heeft over zijn laptop, iPad en dergelijke. Wil jij Fendy als echte FOK!ker morgennacht steunen en hem indien nodig helpen met opdrachten? Meld je dan in dit topic.

Update 22.00 uur: 
Komende nacht om 01.00 uur is het dan zover. Dan is de aftrap van Fendy's Elfzwedentocht. Dat het spannend gaat worden, is één ding wat zeker is. Inmiddels heeft zich ook een tegenstander van Fendy in het topic gemeld. Steun jij Fendy (of Bram) al? Laat je stem horen!

Update 8.00 uur:
Team Bruijntjes heeft inmiddels tien van de elf opdrachten succesvol afgerond. Ze zoeken alleen nog een Zweed, die met ze mee kan rijden naar de studio, om daar zijn paspoort te tonen. Alle hulp is welkom.

'Chirurg deed zwart illegale borstoperaties'

Een plastisch chirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft jarenlang illegaal borstimplantaten ingebracht bij vrouwen. De inmiddels overleden man kreeg daarvoor zwart betaald, schrijft De Telegraaf vrijdag. De patiënten kregen echter geen nazorg.

Bij een deel van de vrouwen gebruikte de man, bekend als de 'tietendokter', de omstreden PIP-implantaten. Dat deed hij in de jaren negentig toen de Franse protheses nog niet eens op de Nederlandse markt waren. Veel vrouwen kampen nu met lekkende implantaten.

De chirurg is geen onbekende bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). "Er zijn meerdere signalen binnengekomen die tot op heden niet te verifiëren zijn. Dat komt doordat veel signalen van internetfora komen waar meldingen anoniem zijn", zegt een woordvoerder in de krant.

De IGZ wil een onderzoek naar de man en heeft daarvoor hulp gevraagd van het Bossche ziekenhuis. Die was verbaasd te horen 'dat er zwart betaald zou zijn voor borstoperaties'.

Personeel Nedcar legt werk neer

Het personeel van Nedcar legt vrijdag het werk neer. Naar verwachting staken zeker duizend werknemers tegen de sluiting van de autofabriek in Born, meldt FNV Bondgenoten.

De werknemers willen dat eigenaar Mitsubishi meewerkt aan een nieuwe toekomst voor de fabriek en het personeel. Ze hebben enkele dagen vrij gehad om het slechte nieuws te verwerken. Op de dag dat ze weer aan het werk zouden moeten, leggen de werknemers massaal het werk neer.

Volgens FNV-bestuurder Henk van Rees is een sluiting 'dramatisch voor de werknemers die zich met hart en ziel vaak jarenlang hebben ingezet'. "Het mooist is natuurlijk dat er ruimte voor werk in de auto-industrie komt, maar andere activiteiten zijn ook denkbaar. Alle creativiteit moet benut worden", vindt hij.

In actiecentrum De Hanenhof zijn vrijdagochtend onder meer toespraken van Van Rees en PvdA-leider Job Cohen. Bij een manifestatie dinsdag was SP-fractievoorzitter Emile Roemer al aanwezig.

Alan Wake collector's edition voor pc onthuld

De pc-versie van Alan Wake gaat uitkomen in meerdere vormen. Het spel is vanaf 16 februari verkrijgbaar via Steam. Een standaard Steam-versie kost 30 dollar met alle DLC en de collector's edition kost 35 dollar.

Als je tot 2 maart kunt wachten, dan kun je ook de retailversie kopen. Deze komt in de standaardversie uit met een aantal goodies, maar komt ook in een collector's edition uit.

Het volledige overzicht van de retailversies ziet er als volgt uit, met dank aan eurogamer:
Standard Edition:

  • Premium packaging
  • Disc 1: Main game plus both DLCs - "The Signal" and "The Writer".
  • Disc 2: OST of the game including 13 Tracks (Audio-CD).
  • Six post cards with different pictures/scenes from the game.
  • Manual.
  • One poster (printed on both sides).
  • Seven stickers with different pictures/scenes/characters from the game.

Collector's Edition

  • Premium packaging.
  • Disc 1: Main game plus both DLCs "The Signal" and "The Writer"; Additionally, the main game of the LCE contains audio commentary and background information by Remedy, which can be switched on in addition to the game.
  • Disc 2: OST of the game including 13 Tracks (Audio-CD).
  • Disc 3: Bonus Disc: History of Remedy, Making of "Alan Wake", Making of a thriller, music videos by the "Old gods of Asgard", several trailers to the game, Storyboard (witch concept art) as a movie clip.
  • The "Alan Wake Files"; 144 pages with evidence on the mysterious incidents around Alan Wake and Bright Falls, compiled by the fictitious author Clay Steward (same print format as the game manual).
  • Six post cards with different pictures/scenes from the game.
  • Manual.
  • One poster (printed on both sides).
  • Seven stickers with different pictures/scenes/characters from the game. 

NMa: kwaliteit vergelijkingssites onder de maat

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is kritisch over de kwaliteit van de meeste vergelijkingssites. De kartelwaakhond onderzocht bijna veertig sites voor spaarrekeningen en reisverzekeringen. Een groot deel daarvan klopte niet, meldt de NMa vrijdag.

"Vergelijkingssites zijn heel nuttig voor de consument, maar dan moeten ze wel volledig, correct en transparant zijn," benadrukt NMa-bestuurslid Henk Don. Volgens hem heb je er anders niets aan omdat je niet weet of je de beste keuze krijgt voorgeschoteld.

Uit het onderzoek blijkt dat de informatie op 60 procent van de vergelijkingssites niet juist is. Ook wordt op zo'n 30 procent van de sites te weinig producten vertoond en is het bij de helft niet duidelijk wie de eigenaar is.

De NMa wil dat er een gedragscode voor dergelijke sites komt. Zolang die er niet is, adviseert de waakhond om meerdere vergelijkers langs te gaan en die zelf te vergelijken met de informatie van de aanbieder van de beoogde spaarrekening of verzekering.

Spelers bepalen de kaart van Firefall

In de nieuwste dev diary van Red 5 Studios leggen de makers uit hoe spelers van Firefall bepalen waar de kaart in het spel zich heen ontwikkeld. Door het bouwen van speciale bouwwerken wordt een groter deel van de kaart speelbaar. De plaatsing van deze gebouwen bepaalt welk deel van de kaart dit wordt.

Firefall is een gratis MMO die op dit moment in een gesloten bèta draait. Het spel moet ergens in 2012 uit gaan komen.

Activision: "Verwacht Diablo III in Q2 en een nieuwe CoD dit jaar"

Activision Blizzard heeft haar financiële cijfers over 2011 en het vierde kwartaal bekendgemaakt. Het bedrijf heeft het jaar afgesloten met een omzet van 4,76 miljard dollar ten opzichte van 4,45 miljard in 2010. In het vierde kwartaal was de omzet 1,41 miljard dollar, waar deze in het vierde kwartaal 2010 nog 1,43 miljard was.

Tijdens de presentatie heeft de studio ook aangegeven dat Diablo III in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht kan worden, dus ergens van april tot en met juni. Ook komen zij dit jaar met een nieuwe editie in de Call of Duty-serie die 'betekenisvolle innovatie' gaat krijgen.

"Blizzard Entertainment's World of Warcraft maintained its leadership position as the number one subscription-based MMORPG around the world and Activision Publishing's Call of Duty: Modern Warfare 3 was the number one selling game. Skylanders Spyro's Adventure was the biggest new IP launch in Activision's history and it is on track to become an important and sustainable franchise", zegt Activision-baas Bobby Kotick in de bekendmaking.

In maart komt Activision met de Call of Duty: Modern Warfare 3 Content Collection op Xbox 360. Dit is een verzameling content die eerder beschikbaar is gekomen voor Call of Duty Elite members. De verzameling bevat onder meer de maps Piazza, Liberation en Overwatch.

Het bedrijf heeft ook bevestigd dat er twee nieuwe releases komen in 2012. Eén daarvan is het eerdergenoemde Diablo III. De verwachtingen zijn dat de tweede de i-uitbreiding is voor Starcraft II.

Apple meer waard dan Microsoft en Google samen

De beurswaarde van Apple is donderdag de gecombineerde waarde van Microsoft en Google voorbijgestreefd. Het bedrijf is op de Amerikaanse beursvloer nu tegen de 460 miljard dollar waard.

Voor de uitstaande aandelen van Microsoft moet thans 258 miljard dollar worden neergeteld, terwijl Googles waarde op de beursvloer bijna 199 miljard dollar bedraagt. De mijlpaal voor Apple kwam na een koersstijging van ruim drie procent op donderdag, terwijl Microsoft en Google met geringe stijgingen het nakijken hadden.

Na het overlijden van Steve Jobs blijft het Apple voor de wind gaan. Eind vorige maand boekte het bedrijf dankzij de immer populaire iPhone en iPad een recordwinst van meer dan 13 miljard dollar. Ook de gestegen verkoop van Macs droeg hieraan bij. Googles prestaties bleven ondertussen achter bij de verwachtingen, terwijl Microsoft zijn inkomsten voor Windows terug zag lopen.

In augustus ging Apple de oliegigant Exxon Mobil voor het eerst voorbij als grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar beurswaarde. Die waarde is sindsdien met een slordige 113 miljard dollar toegenomen. Volgens de geruchtenmolen zal Apple overigens nog deze maand de iPad 3 presenteren.

Een spelletje Monopoly op de iPad
Een spelletje Monopoly op de iPad

Israël wijst Palestijnse coalitie af

De Israëlische regering accepteert geen Palestijnse regering waar de Islamitische Verzetsbeweging, Hamas, aan deelneemt. Dit heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, donderdag in New York tegenover diplomaten beklemtoond.

Hij doelde op het akkoord dat de beweging Fatah, de oude garde van de Palestijnse politiek die wordt aangevoerd door president Mahmoud Abbas, en Hamas-leider Khaled Meshaal deze week in Qatar hebben gesloten. De twee kwamen maandag overeen dat Abbas een interim-regering gaat leiden waar Hamas ook aan deelneemt. Die moet nieuwe verkiezingen organiseren.

Israël beschouwt Hamas als een terroristische organisatie.

Rechter Garzon elf jaar geschorst

De Spaanse rechter Baltasar Garzon mag elf jaar zijn beroep niet uitoefenen, omdat hij zijn boekje te buiten is gegaan in een corruptiezaak waarbij de Spaanse conservatieve Partido Popular (PP) betrokken was. Dat heeft het hooggerechtshof donderdag bepaald.

Garzon zou opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken tussen gedetineerden en hun advocaten. De verdachten werden beschuldigd van het betalen van smeergeld aan politici om lucratieve overheidscontracten binnen te halen. Afluisteren is expliciet toegestaan in terrorismezaken, maar de Spaanse wet is vager over niet aan terrorisme gerelateerde zaken.

Volgens advocaat Francisco Javier Baena Bocanegra is Garzon aangeslagen door het vonnis, maar overweegt hij in beroep te gaan. "Hij is volkomen onschuldig", zei Bocanegra. "Wij hebben een lange weg te gaan, maar wij zullen sterk zijn."

Garzon zei de mogelijkheden om in beroep te gaan te bestuderen. Hij ontkende fel dat hij de wet heeft overtreden.

"Ik heb gewerkt tegen terrorisme, drugshandel, misdaden tegen de menselijkheid en corruptie. Ik heb dat gedaan met de wet in de hand, samen met aanklagers, rechters en de politie", liet hij in een verklaring weten. "Ik heb mij altijd strikt aan de regels gehouden, ik heb de rechten van verdachten en slachtoffers in zeer ongunstige situaties verdedigd."

Garzon zei tijdens de rechtszaak dat hij opdracht had gegeven tot afluisteren omdat hij dacht dat de advocaten instructies van de gedetineerden kregen om geld wit te wassen. Maar volgens het hof waren er geen reële gronden voor de verdenking en maakte het afluisteren inbreuk op het recht van de verdachten op een eerlijk proces. "Dit zijn praktijken die vandaag de dag alleen in totalitaire regimes voorkomen, waarbij alles geoorloofd wordt geacht om informatie te verkrijgen die van belang is, of waarvan gedacht wordt dat het van belang is voor de staat", zei het hof.

Het openbaar ministerie meende dat Garzon niets strafbaars had gedaan en besloot in de zaak geen vervolging in te stellen. Volgens de Spaanse wet echter kunnen burgers - in dit geval de betrokken advocaten - iemand toch laten vervolgen, ook als het openbaar ministerie er zelf geen brood in ziet.

Met het vonnis is zo goed als zeker een einde gekomen aan de carrière van Garzon (56).

Garzon wacht nog op het vonnis in de zaak over de vraag of hij bewust zijn bevoegdheden te buiten zou zijn gegaan door een onderzoek in te stellen naar de wreedheden begaan tijdens en na de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Dat proces werd woensdag afgesloten en de uitspraak wordt over een paar weken verwacht.

Garzon kreeg internationale bekendheid toen hij in 1998 een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet en in 2003 tegen Al-Qaida-leider Osama bin Laden.


Rechter Garzon elf jaar geschorst (Foto: Novum)

'Schultz toont gebrek aan ambitie spoor'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV is ernstig teleurgesteld over de brief die minister Schultz van Haegen van Verkeer aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de problemen op het spoor van de afgelopen week. "Uit de brief komt een schandelijk gebrek aan ambitie naar voren. In plaats van de spoorsector bestand te laten zijn tegen normaal Nederlands weer, wordt er voor gekozen om frank en vrij treinen op te heffen", zegt Voor Beter OV tegen FOK! 

In de brief schrijft de minister dat vervoerders eerder hun dienstregelingen moeten inkrimpen en minder treinen moeten laten rijden om te voorkomen dat er meer vertragingen ontstaan. Voor Beter OV geeft aan uiteraard voorstander te zijn van minder vertragingen, maar ziet het uitdunnen van de dienstregeling als preventief middel absoluut niet als oplossing.

Al eerder is aangegeven dat het probleem dat vooral NS heeft gehad niet zozeer een te groot aantal treinen op het spoor tijdens de sneeuwval is, maar vooral het grote gebrek aan bijsturing van het beschikbare personeel en materieel. De voorgestelde maatregelen hebben misschien een positief effect op de punctualiteit van treinen, maar zijn verwoestend voor de betrouwbaarheid en reistijden voor reizigers. Het is wederom gebleken dat NS niet precies wist waar het personeel was. "Omdat de NS vasthoudt aan een uitermate ondoelmatige inzet van het personeel, reizen conducteurs en machinisten kris kras door het land, waardoor bij een storing onderweg de complete personeelsinzet -en daarmee de treindienst- in de soep loopt", aldus de reizigersclub.

Voor Beter OV hoopt dat de Tweede Kamer volgende week dinsdag tijdens het debat opkomt voor de reiziger en de minister zal vragen echte oplossingen te bieden die de betrouwbaarheid van het vervoer zullen bevorderen. "Normale weersomstandigheden als koude, wind en val van blaadjes zijn het probleem ieder geval niet."

Deel Markermeer wordt eilandgebied

Natuurmonumenten gaat een deel van het Markermeer omtoveren tot de Marker Wadden. In het gebied rondom de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen komen eilanden die bestaan uit zandplaten, wilgenbossen en moeras.

Het project werd al eerder bedacht, maar tot nog toe was de financiering een probleem. De Nationale Postcode Loterij heeft echter bekendgemaakt een bijdrage van vijftien miljoen euro toe te kennen aan de realisatie van de Marker Wadden.

De tienduizend hectare grote Marker Wadden moeten volgens Natuurmonumenten een paradijs worden voor vogels, bevers en otters, maar ook rust en ruimte bieden aan de mensen die rondom het Marker- en het aangrenzende IJmeer wonen. Nu nog zou het zeventigduizend hectare grote gebied kampen met aanhoudende achteruitgang van de natuur, doordat er een enorme hoeveelheid slib het bodemleven verstikt. De oevers zouden daarbij te hard en te steil en het water te diep zijn voor waterplanten.

'Elfstedentocht met wc-papier te redden'

Naast sneeuwschuivende burgers en soldaten had de Elfstedentocht met de hulp van een flinke lading billenlint best door kunnen gaan. Een combinatie van ijs en papier is namelijk 'zo sterk als beton', aldus professor Ton Peijs van de TU Eindhoven.

De wetenschapper, verbonden aan de faculteit Scheikundige Technologie, leukt zijn colleges al jaren op met een demonstratie van de kracht van pykrete, een mengsel van ijs en circa 14 procent houtpulp. "Dan laat ik twee bakjes met ijs zien. In een daarvan zitten laagjes wc-papier. Het ijs met papier is zelfs met een hamer niet kapot te krijgen", vertelt Peijs.

De Elfstedentocht kan volgens hem prima op dun ijs worden verreden, mits de route van ongeveer een miljoen vierkante meter papier wordt voorzien. "Je kunt dan een schaatswedstrijd houden op een laagje van een paar centimeter", stelt de professor.

In de Tweede Wereldoorlog is voorgesteld om oorlogsschepen van pykrete te maken. Die zouden immers niet alleen sterk zijn, maar bovendien met zeewater kunnen worden gerepareerd.


Hierin zit geen gebruikt wc-papier, maar zaagsel

Hack KPN had mensenlevens kunnen kosten

Het hacken van KPN had grote gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van klanten. In het ergste geval hadden mensen geen 112 kunnen bellen, gaf een woordvoerder van het bedrijf donderdag toe tegen de NOS. Een van de hackers zegt dat de hack simpel voorkomen had kunnen worden als systemen beter waren onderhouden, zo meldt ict-nieuwssite Webwereld.

Woensdag werd bekend dat vorige maand een geslaagde digitale inbraak was gepleegd bij KPN. De hacker kon onder meer bij namen, adressen en bankrekeningnummers van klanten komen.

KPN ontdekte de hack, die op dat moment vermoedelijk al een paar dagen oud was, al op 20 januari. De maatregelen die het bedrijf daarop nam werkten niet meteen: een week later had de hacker nog steeds toegang tot de server. Op dat moment zou het lek alsnog zijn gedicht en zouden de autoriteiten zijn ingeschakeld.

De hack zou mogelijk zijn geworden, doordat de software verouderd was en soms al jaren niet voorzien was van updates. De hacker beweert tegen Webwereld dat hij geen kwaad in de zin had. Vanwege het strafrechtelijke onderzoek naar de hack wil hij echter anoniem blijven. De hackers wilden lekken aan de kaak stellen.

De inbraak vond plaats in een domein waar ook InternetplusBellen staat. Op het moment dat duidelijk werd dat door een verstoring het bellen van 112 onmogelijk zou kunnen worden, zijn direct de autoriteiten gewaarschuwd en code rood over het bedrijf zijn afgeroepen, zo legt de KPN-zegsvrouw uit aan Webwereld. Dat betekent dat een acuut probleem de wereld uit moet worden geholpen.

Uiteindelijk zouden ze zestien gigabyte aan data hebben opgehaald. De hackers konden met deze informatie klanten aan- en afsluiten, als ze dat hadden gewild, stelt de hacker. KPN beweerde woensdag nog dat de hackers niet aan de haal waren gegaan met informatie. Volgens de hacker zijn de gegevens inmiddels vernietigd.

Siena zet stapje richting finale Coppa

Siena heeft een voorzichtige stap gezet richting de finale van de Coppa Italia. De Toscaanse club, die nooit eerder de eindstrijd van het Italiaanse bekertoernooi bereikte, was in de eerste halve finale met 2-1 te sterk voor Napoli. Pas op 21 maart staat de return in San Paolo in Napels op het programma.

Siena leek na ruim een uur spelen op rozen te zitten. Nadat Reginaldo kort voor rust de score had geopend, maakte Gaetano D'Agostino er in de 66e minuut 2-0 van. Een eigen doelpunt in de slotfase van Emanuele Pesoli maakte de uitgangspositie voor Napoli plots een stuk rooskleuriger.

Woensdag deed Juventus goede zaken door het eerste halve finaleduel uit bij AC Milan met 2-1 te winnen. Op 20 mei wordt in Rome de finale gespeeld.

Lazio met tien man langs Cesena

Lazio heeft donderdag een zwaarbevochten thuiszege geboekt op Cesena. De ploeg uit Rome was met 3-2 te sterk voor de degradatiekandidaat. Lazio stond bij rust met 2-0 achter en was na een rode kaart van Abdoulay Konko bovendien gereduceerd tot tien man, maar liet in de tweede helft zien over veerkracht te beschikken.

Cesena kwam na een kwartier spelen dankzij Adrian Mutu op voorsprong. De van Juventus gehuurde Vincenzo Iaquinta zorgde in de 35e minuut uit een penalty voor 0-2, nadat Konko een doorgebroken speler had gevloerd.

Een prachtige uithaal van Hernanes bracht Lazio terug in de wedstrijd. Tien minuten later stond de thuisploeg door goals van Senad Lulic en Libor Kozak zelfs op voorsprong. Die klap kwam Cesena, de nummer negentien in de Serie A, niet meer te boven. Lazio stijgt door de zege naar de derde plaats.


Lazio met tien man langs Cesena (Foto: Novum)

Tweënhalf jaar geëist voor spelletjes met kinderen

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft donderdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen een 27-jarige Harlinger die minderjarige jongens over zijn blote lijf en geslachtsdeel liet lopen. De man zegt zelf dat hij niet besefte dat er een seksuele lading aan kleefde toen hij de jongens, in de leeftijd van 8 tot 16 jaar, op zijn slaapkamer op zijn lichaam liet staan.

Op de dagvaarding kwamen uiteindelijk acht zaken terecht. Daarbij horen ook de tientallen foto's en filmpjes die op de computer van de verdachte en op een externe harde schijf zijn aangetroffen.

Hij ging nooit uit, een vriendin had hij nog nooit gehad, seks ook niet. De jonge jongens die bij hem thuis kwamen, kende de Harlinger van kleins af aan. Ze woonden bij hem in de buurt, hij voetbalde met ze en ze speelden computerspelletjes bij hem thuis. Hij voelde zich op zijn gemak bij de jongens, meer dan bij zijn leeftijdgenoten.

Het idee om de jongens op zijn buik te laten staan, kwam toen hij in aanraking kwam met zogeheten K1-fighting. Zijn nieuwsgierigheid raakte geprikkeld, vooral door de manier waarop de sporters trainden. "Ik wou dat weleens meemaken", zei de Harlinger, waarop hij de jongens vroeg of ze op zijn buik wilden staan.

De trainingen werden steeds verder uitgebouwd: de jongens moesten op zijn armen staan en op zijn hoofd. Later vroeg hij ze om op zijn ontblote geslachtsdeel en op zijn keel te gaan staan. Hij maakte een checklist voor de jongens waarop ze konden aangeven waar ze wel en niet wilden staan. Staan op de penis stond op de lijst als de 'au au'-plek.

Bij het staan op de keel raakte hij door ademgebrek eenmaal buiten bewustzijn. Een beangstigende ervaring voor de jongens, volgens de officier van justitie. Hij had de jongens gevraagd om er thuis niet over te praten.

Ze kregen vaak een kerstmuts of een trui over het hoofd als ze op zijn blote penis stonden. Volgens de verdachte deels omdat hij zich schaamde, aan de andere kant hoefden de jongens dan niet te zien waar ze mee bezig waren.

De jongens werden beloond met gamecards voor World of Warcraft, cd's en soms met geld. De jongens moesten steeds verder gaan, maar iets seksueels moest er volgens de Harlinger niet achter gezocht worden.

Achteraf kijkt hij er anders tegenaan. Hij bestrijdt dat hij fysieke dwang heeft uitgeoefend. Op een van de filmpjes zou hij een van de jongens telkens bij zich op bed hebben getrokken, terwijl de jongen iets anders wilde doen. Die gebeurtenis was op de dagvaarding als aanranding terechtgekomen.

Een psychiater wil nog niet zo ver gaan de Harlinger als een pedofiel te bestempelen. Hij is nog jong en zijn persoonlijkheid is nog in ontwikkeling. Wel zijn er aanwijzingen voor sadomasochisme met pedoseksuele kenmerken.

Een behandeling is volgens de deskundigen dringend noodzakelijk, evenals een strakke begeleiding bij terugkeer in de maatschappij. De zaak kwam in de zomer van 2011 aan het rollen toen ongeruste ouders bij de politie aan de bel trokken.

Het verhaal ging dat de Harlinger minderjarige jongens bij hem thuis uitnodigde en een soort internetspel speelde waarbij de jongens gefilmd werden en bovenop hem moesten staan. Met het maken van foto's en filmpjes heeft hij zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan het vervaardigen van kinderporno.

De rechtbank doet op 23 februari uitspraak.

[PL darts] Van Barneveld begint met een gelijkspel

Raymond van Barneveld is de Premier League begonnen met een gelijkspel.  De Hagenaar maakte donderdagavond in Manchester tegen de Australiër Simon Whitlock een achterstand van 5-7 goed om uit te komen op 7-7.

Barney opende de partij sterk met een 4-2 voorsprong en had een gemiddelde van 107. Na de pauze kwam Whitlock sterk terug. The Wizard won vijf van de zes legs en pakte al deze legs binnen vijftien pijlen.  Van Barneveld redde een punt door de laatste twee legs te winnen met twaalf en dertien pijlen. Met 102.58 gemiddeld kan Barney terug kijken op een goede avond.

Debutant Andy Hamilton opende de avond met een overwinning op James Wade, het werd 8-5. De partij ging gelijk op tot 4-4. In de negende leg brak Hamilton Wade met een 77-finish om vervolgens de partij niet meer uit handen te geven.

Ook de andere debutant Kevin Painter is de competitie goed begonnen. The Artist versloeg de titelverdediger Gary Anderson met 8-6. De eerste vijf legs waren voor Painter. In het tweede deel van de partij kreeg Painter problemen op de dubbels en Schot kwam terug tot 6-6. Mede door een 124 finish won de darter uit Daventry de wedstrijd.

De avond in Manchester werd besloten door het koppel dat afgelopen weekend het WK voor koppels heeft gewonnen. Adrian Lewis en Phil Taylor speelden in een spectaculair duel 7-7 gelijk. The Power gooide een gemiddelde van 115 en wereldkampioen Lewis noteerde 105. Jackpot kwam met 5-0 met een uitgooipercentage van 100%. In de tweede gedeelte van de wedstrijd komt Taylor terug mede door acht 180'ers. Het werd 6-6. In de laatste leg kon Lewis de partij nog winnen, maar hij faalde op 140. Met dubbel 16 pakte Taylor een punt. Volgende week verhuist de lucratieve competitie naar Aberdeen.

# Naam Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Saldo
1 Andy Hamilton 1 1 0 0 2 +3
2 Kevin Painter 1 1 0 0 2 +2
3 Raymond van Barneveld 1 0 1 0 1 0
4 Simon Whitlock 1 0 1 0 1 0
5 Adrian Lewis 1 0 1 0 1 0
6 Phil Taylor 1 0 1 0 1 0
7 Gary Anderson 1 0 0 1 0 -2
8 James Wade 1 0 0 1 0 -3

Dodental door kou in Europa inmiddels 460

Zeker 460 mensen zijn in Europa omgekomen door de kou van de laatste weken. Op het hele continent is het nog steeds bitter koud, met name in het oosten. In Polen en Oekraïne vielen tot nog toe meer dan de helft van de slachtoffers; in Oekraïne alleen zelfs al meer dan 130.

In Italië zijn hele dorpen ingesneeuwd. Daar kwamen de afgelopen weken 43 mensen om van de kou. In Bulgarije zijn tot nog toe 28 levens te betreuren; het is daar rond de min 28 graden Celsius. In Tsjechië zijn al 25 mensen omgekomen door de kou; daar is het zelfs min 40 in de bergen en min 25 in hoofdstad Praag.

De rivier de Donau, die door tien landen stroomt, is bevroren van Oostenrijk tot aan de monding in de Zwarte Zee. Scheepvaartverkeer en vervoer van goederen over het water ondervinden daarvan grote hinder.

Dodental door kou in Europa inmiddels 460
Dodental door kou in Europa inmiddels 460 (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.