Kwart draait thermostaat 's nachts niet lager

Bij ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens staat de thermostaat 's nachts niet lager. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht en de universiteit Berkeley in Californië onder ruim 1700 huishoudens.

Door in de periode dat wordt geslapen de thermostaat wel lager te draaien, kan de gasrekening met gemiddeld elf procent omlaag. Omdat uit het onderzoek ook blijkt dat 43 procent niet bewust is van het maandelijkse gasverbruik, pleiten de onderzoekers voor de invoering van een slimme thermostaat.

Zo'n slimme thermostaat zorgt er met bewegingssensoren en efficiënte verwarmingsprogramma's voor dat het energieverbruik wordt teruggebracht. De overheid moet het gebruik deze thermostaten stimuleren, vinden de onderzoekers.

"Nu wordt bijvoorbeeld ingezet op energielabels op producten. Maar daarmee moeten mensen bewust een keuze maken", licht onderzoeker Dirk Brounen toe."Slimme meters maken de keuzes die mensen vaak zelf niet maken, voor die mensen." De Nederlandse woningmarkt is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de jaarlijkse uitstoot aan CO2.


Kwart draait thermostaat 's nachts niet lager (Foto: Novum)