Kritiek Nijpels laat VVD-ministers koud

VVD-bewindspersonen zijn niet onder de indruk van de kritiek die oud-partijleider Ed Nijpels vrijdag spuide. Nijpels hekelde in een interview met het AD de koers van het kabinet, die volgens hem indruist tegen het liberalisme. "Hij mag zeggen wat hij wil, maar ik ben het niet met hem eens", laat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weten.

Volgens Schippers is partijprominent Nijpels te laat met zijn kritiek. "De dingen die hij bekritiseert staan vrijwel allemaal in het regeer- en gedoogakkoord. Dat ligt er al anderhalf jaar."

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is verbaasd over de uitlatingen van Nijpels. "Het gaat om afspraken die wij anderhalf jaar geleden hebben gemaakt, en die worden nu uitgevoerd."

Nijpels stoort zich, en naar eigen zeggen met hem vele andere VVD'ers, aan de 'symboolwetgeving' van het kabinet zoals het invoeren van minimumstraffen en de plannen tegen de dubbele nationaliteit. Volgens Nijpels durft niemand binnen de partij zijn mond open te trekken om premier Rutte niet voor de voeten te lopen.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat vrijdag weten dat zij zich 'niet herkent in dit geluid'. "Wij zijn een partij waarin gediscussieerd mag worden, en uiteraard mogen de leden roepen wat zij vinden. Ik deel alleen de analyse van de heer Nijpels niet."

Opstelten voelt binnen de partij 'ongelooflijk veel steun voor het kabinetsbeleid'. "Ik spreek heel veel met VVD'ers. Natuurlijk wordt er debat gevoerd, dat is ook goed." Maar de kritiek van Nijpels begrijpt Opstelten niet. "En als liberaal voel ik mij er ook totaal niet door aangesproken."