'Schultz toont gebrek aan ambitie spoor'

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV is ernstig teleurgesteld over de brief die minister Schultz van Haegen van Verkeer aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de problemen op het spoor van de afgelopen week. "Uit de brief komt een schandelijk gebrek aan ambitie naar voren. In plaats van de spoorsector bestand te laten zijn tegen normaal Nederlands weer, wordt er voor gekozen om frank en vrij treinen op te heffen", zegt Voor Beter OV tegen FOK! 

In de brief schrijft de minister dat vervoerders eerder hun dienstregelingen moeten inkrimpen en minder treinen moeten laten rijden om te voorkomen dat er meer vertragingen ontstaan. Voor Beter OV geeft aan uiteraard voorstander te zijn van minder vertragingen, maar ziet het uitdunnen van de dienstregeling als preventief middel absoluut niet als oplossing.

Al eerder is aangegeven dat het probleem dat vooral NS heeft gehad niet zozeer een te groot aantal treinen op het spoor tijdens de sneeuwval is, maar vooral het grote gebrek aan bijsturing van het beschikbare personeel en materieel. De voorgestelde maatregelen hebben misschien een positief effect op de punctualiteit van treinen, maar zijn verwoestend voor de betrouwbaarheid en reistijden voor reizigers. Het is wederom gebleken dat NS niet precies wist waar het personeel was. "Omdat de NS vasthoudt aan een uitermate ondoelmatige inzet van het personeel, reizen conducteurs en machinisten kris kras door het land, waardoor bij een storing onderweg de complete personeelsinzet -en daarmee de treindienst- in de soep loopt", aldus de reizigersclub.

Voor Beter OV hoopt dat de Tweede Kamer volgende week dinsdag tijdens het debat opkomt voor de reiziger en de minister zal vragen echte oplossingen te bieden die de betrouwbaarheid van het vervoer zullen bevorderen. "Normale weersomstandigheden als koude, wind en val van blaadjes zijn het probleem ieder geval niet."