Brits drietal in cel om haatzaaien

Een Britse rechtbank heeft vrijdag drie mannen tot celstraffen veroordeeld voor het verspreiden van folders waarin werd opgeroepen tot het doden van homoseksuelen. De mannen werden schuldig bevonden aan haatzaaien op basis van seksuele geaardheid.

De 42-jarige Ihjaz Ali kreeg twee jaar cel, zijn handlangers Kabir Ahmed (28) en Razwan Javed (27) kregen beiden vijftien maanden cel opgelegd. Volgens de rechter was de bedoeling van de mannen 'veel ellende te veroorzaken in een vreedzame gemeenschap'.

De mannen zouden folders hebben uitgedeeld met de titel 'De doodstraf' en daarop een strop en de tekst dat homoseksuelen gestraft moeten worden. Twee andere folders werden uitgedeeld om te protesteren tegen een homomars in Derby in 2010.

Het was volgens justitie de eerste keer dat tot haat werd opgeroepen op basis van seksuele geaardheid sinds de wet tegen haatmisdrijven in maart 2010 van kracht werd. Het is al sinds jaar en dag verboden op te roepen tot haat op basis van handicaps, ras of religie. De maximumstraf voor de misdaad is een gevangenisstraf van zeven jaar.