KNSB gebruikt prestatiematrix voor achtervolging

Schaatsbond KNSB gebruikt een prestatiematrix om te bepalen welke tien schaatsers en schaatssters er naar de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi mogen gaan. Zo hoopt de bond ervoor te zorgen dat de Nederlandse schaatsploeg ook op de achtervolging successen zal gaan boeken.

De matrix berekent welke rijders op basis van hun verleden en nu gereden tijden de grootste kans hebben op olympisch succes. Door ook de ploegenachtervolging daarin mee te nemen worden eerst de rijders voor deze dicipline aangewezen, waarna de plaatsen die open blijven opgevuld worden met andere rijders.

Sven Kramer is in ieder geval voorstander van de nieuwe methode. "Als je de ploegachtervolging serieus neemt en echt kans wilt maken op olympisch goud, moet je kunnen beschikken over de beste mensen," zei de Fries

Hij krijgt geen bijval van Control-coach Jac Orie die veel sprinters onder contract heeft staan. Hij denkt dat sprinten onder geschikt kan worden aan de achtervolging. "Je moet voor de ploegachtervolging blijven kiezen uit de mensen die zich individueel voor de Spelen hebben geplaatst. Dat zijn immers de mensen in vorm."