Celstraf voor plannen aanslag Jyllands-Posten

Twee mannen zijn maandag in Oslo tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het beramen van een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten. Het zijn de eerste veroordelingen onder nieuwe antiterreurwetgeving in Noorwegen.

De veronderstelde leider van het complot, Mikael Davud, kreeg zeven jaar, zijn medebeklaagde Shawan Sadek Saeed Bujak drieënhalf jaar. Een derde verdachte, David Jakobsen, werd vrijgesproken van aanklachten wegens terrorisme. Wel werd bewezen geacht dat hij de twee anderen had geholpen explosieven te bemachtigen.

Volgens onderzoekers wilden de twee een aanslag plegen om Jyllands-Posten te straffen voor de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed. Het complot zou in het kelderlaboratorium van het drietal in Oslo in samenwerking met een stel planners van Al-Qaida zijn beraamd. Dezelfde planners hadden volgens de onderzoekers in 2009 in diezelfde kelder ook aanslagen op de metro van New York en een winkelcentrum in het Britse Manchester voorbereid.

De rechter achtte maandag bewezen dat Davud 'de aanslag samen met Al-Qaida beraamde'. Davud verwees volgens de rechter in een aantal notities naar zijn contacten met wijlen Saleh al-Somali, die destijds de operaties van Al-Qaida in het buitenland leidde. Al-Somali zou hebben meegewerkt aan de plannen voor aanslagen in New York, Manchester, en ook die in Noorwegen.

Davud, van origine een Oeigoer, had tijdens het proces staande gehouden dat hij het niet op Jyllands-Posten, maar op de Chinese ambassade in Oslo had voorzien. Hij zou zich zo op de regering in Beijing hebben willen wreken omdat die zijn volksgenoten onderdrukt. Omdat Davud dat plan verzweeg voor zijn trawanten gold hun driemanschap onder de Noorse wet niet als een terreurorganisatie en was de Noorse terreurwetgeving dus niet van toepassing, betoogde hij. Bujak hield vol dat het drietal het wel degelijk op de krant en cartoonist Kurt Westergaard hadden gemunt, maar dat de plannen voor een aanslag 'slechts loze woorden' waren.

De rechter wees zowel de verdediging van Davud als die van Bujak van de hand. Hij stelde vast dat Davud het vervaardigde explosief eigenhandig bij de redactie van Jyllands-Posten in Aarhus wilde plaatsen.

Volgens de Noorse politie is het pand van Jyllands-Posten geen moment in gevaar geweest. De politie hield de mannen al een tijdje in de gaten en had een belangrijk bestanddeel voor de springstof vervangen door een onschadelijk middel om te verzekeren dat zij geen werkend explosief konden bouwen.