Moord op beste vriend levert vijftien jaar cel op

De 20-jarige Stefano L. uit Amsterdam moet vijftien jaar de cel in voor het doodschieten van zijn beste vriend. De rechtbank acht bewezen dat hij het 16-jarige slachtoffer heeft omgebracht. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het incident gebeurde in september 2010 na een ruzie over een scooterongeluk. L. zou zijn vinger hebben gebroken toen de twee op elkaar botsten waarna hij de jongen, Quincy Schumans, de schuld gaf.

De ruzie die daarna ontstond liep zo uit de hand dat L. het slachtoffer enkele dagen later op straat doodschoot op de Nieuwe Houttuinen in Amsterdam. L. schoot Schumans dood omdat hij niet wilde opdraaien voor de behandelingskosten van zijn gebroken duim. Hij vond dat zijn vriend te weinig respect voor hem had.

Volgens de rechter heeft L. met voorbedachten rade gehandeld. Uit getuigenverklaringen blijkt dat er tussen de vijf schoten genoeg tijd zat om tot bezinning te komen. "Hij had toen moeten beseffen dat hij bezig was met het beëindigen van het leven van Schumans."