FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 januari 2012

'Geen akkoord El Hamdaoui en Fiorentina'

Mounir El Hamdaoui was zaterdag in Florence voor een medische keuring, maar de spits kwam nog niet tot een akkoord met Fiorentina.

Het leek een kwestie van tijd voordat Ajax-spits El Hamdaoui zou tekenen bij Fiorentina, maar de Italiaanse club kan het nog niet eens worden met de Marokkaan, meldt De Telegraaf. Het kamp El Hamdaoui kwam op het laatste moment met aanvullende voorwaarden, wat leidde tot oponthoud.

El Hamdaoui is daarom weer teruggekeerd naar Amsterdam. De verwachting is dat er maandag meer duidelijk wordt over de mogelijke transfer van de banneling naar Fiorentina. El Hamdaoui was aandachtig toeschouwer bij Fiorentina-Siena (2-1), maar is nog geen speler van La Viola.

Ajax en Fiorentina zijn het nog niet eens over een transfersom, maar beide partijen lijken snel tot een akkoord te komen. Daarmee lijkt het slagen van de deal af te hangen van de voorwaarden die El Hamdaoui stelt voor een overstap. Fiorentina staat op dit moment tiende in de Serie A.

Honderden aanhoudingen bij Occupy-protest Oakland

De politie van het Amerikaanse Oakland heeft zaterdag bijna vierhonderd Occupy-demonstranten opgepakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De demonstranten waren het stadhuis van de Californische stad binnengegaan en er met Amerikaanse vlaggen vandoor gegaan. Een van de vlaggen werd in brand gestoken. Daarnaast probeerden de betogers een pand van de christelijke jongerenorganisatie YMCA te bezetten en een leegstaand congrescentrum binnen te gaan. De demonstranten gooiden met stenen en flessen naar de politie, die antwoordde met traangas en schrikgranaten.

De burgemeester van Oakland, Jean Quan, riep de Occupyers zaterdag op 'Oakland niet langer als speeltuin te gebruiken'. "Mensen in de gemeenschap en mensen binnen de Occupy-beweging moeten ophouden dit gedrag te rechtvaardigen", aldus Quan.

Het Occupyprotest trok zaterdag ongeveer 2500 demonstranten. De demonstranten trokken door het centrum en sommigen gingen het gebouw van de YMCA binnen. Terwijl de politie betogers arresteerde bij de YMCA, omsingelden ongeveer honderd agenten het stadhuis terwijl het gebouw werd doorzocht op zoek naar betogers die het gebouw eerder waren binnengedrongen.

De Occupyers zeiden zondag dat de arrestaties illegaal waren. "In strijd met hun eigen beleid heeft de politie ons niet de kans gegeven te vertrekken of gezegd hoe we uiteen moesten gaan", aldus de verklaring van Occupy Oakland. "Deze arrestaties waren compleet illegaal, en dit leidt waarschijnlijk opnieuw tot een collectieve rechtszaak. Zulke rechtszaken hebben Oakland in de afgelopen tien jaar al meer dan 58 miljoen dollar aan schadevergoedingen gekost."


Honderden aanhoudingen bij Occupy-protest Oakland (Foto: Novum)

Tien verkeersdoden door mist en rook in Florida

Zeker tien mensen zijn zondagochtend omgekomen bij een reeks verkeersongelukken op een snelweg in de Amerikaanse staat Florida. Dikke rookwolken en mist waren de oorzaak van de ongelukken, zo lieten de autoriteiten weten.

De ongelukken hadden rond 03.45 uur plaats ten zuiden van de stad Gainesville, op de snelweg I-75. Een brand in een nabijgelegen moeras, die zaterdag begon en nog steeds woedt, zorgde voor dikke rookwolken op de weg. Het zicht werd nog verder belemmerd door mist. Ten minste achttien mensen raakten gewond en zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

De brand in het moeras is mogelijk aangestoken. Volgens een woordvoerder van de parkdienst in Florida is 25 hectare moeras in de as gelegd.

Een aantal voertuigen is in vlammen opgegaan. De politie zei nog niet te weten wanneer de weg weer wordt vrijgegeven, omdat een deel van het wegdek is gesmolten.

De snelweg werd zaterdagnacht korte tijd afgesloten vanwege de rook en de mist. Agenten oordeelden even later dat het zicht genoeg was verbeterd, waarna de weg weer werd vrijgegeven. Het is niet duidelijk hoeveel later het eerste ongeluk gebeurde.


Tien verkeersdoden door mist en rook in Florida (Foto: Novum)

[Serie A] Milan eenvoudig langs Cagliari

AC Milan heeft de achterstand op koploper Juventus in de Serie A weer verkleind tot een punt. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri was in San Siro met 3-0 te sterk voor Cagliari. Zlatan Ibrahimovic opende na ruim een half uur de score. Niet veel later vond ook Antonio Nocerino het net. Massimo Ambrosini zette een kwartier voor tijd de eindstand op het bord.

Bij Milan hadden Clarence Seedorf, Mark van Bommel en Urby Emanuelson een basisplaats. Seedorf werd twintig minuten voor tijd gewisseld. De andere Nederlanders maakten wel de negentig minuten vol.

De Milanezen hebben nu 43 punten uit twintig duels.


Milan eenvoudig langs Cagliari (Foto: Novum)

[WK sprint] Groothuis kampioen met Nederlands record

Stefan Groothuis is in Calgary wereldkampioen sprint geworden. In de afsluitende 1.000 meter zette hij 1.06,96 neer, wat naast een Nederlands record en de ritzege ook betekende dat hij alle rijders voor hem in het klassement voorbij ging. Hij is de derde Nederlandse wereldkampioen sprint ooit, na Jan Bos en Erben Wennemars.


Groothuis juicht na zijn goede 1.000 meter (Foto: Pro Shots)

Groothuis moest als eerste het ijs op van de favorieten voor de eindzege en zette dus zijn fenomenale tijd neer. Hij zag vervolgens Mika Poutala en Dmitry Lobkov hun tanden stukbijten, waarna de slotrit uitkomst moest brengen. De Koreanen Tae-bum Mo en Kyou-hyuk Lee maakten teveel fouten en bleven ver verwijderd van de tijd die ze moesten rijden om voor Groothuis te blijven. Groothuis zette ook een nieuw wereldrecord punten neer.

Sjoerd de Vries werd op de 1.000 meter derde achter Shani Davis en zorgde daardoor voor vier Nederlandse startbewijzen op het WK sprint van volgend jaar.


Groothuis viert zijn wereldtitel samen met zijn begeleidingsteam (Foto: Pro Shots)

Uitslag tweede 1.000 meter

# Schaatster Nat Tijd
1 Stefan Groothuis NED 1.06,96 (NR)
2 Shani Davis VS +0,15
3 Sjoerd de Vries NED +0,76
4 Aleksej Jesin Rus +0,88
5 Haralds Silovs Let +1,02
6 Tae-bum Mo Kor +1,03
- Kyou-hyuk Lee Kor z.t.
8 Hein Otterspeer NED +1.12
11 Pim Schipper NED +1,35


Eindklassement

# Schaatster Nat Punten
1 Stefan Groothuis NED 136.810 (WR)
2 Kyou-hyuk Lee Kor 137.000
3 Tae-bum Mo Kor 137.080
4 Mika Poutala Fin 137.270
5 Shani Davis VS 137.360
6 Dmitry Lobkov Rus 137.420
7 Hein Otterspeer NED 137.510
8 Joji Kato Jpn 137.790
16 Sjoerd de Vries NED 139.125
18 Pim Schipper NED 139.495

Tentoonstelling brengt hoofdkapjes in beeld

In Leiden is vanaf maandag een tentoonstelling te zien over de manier waarop vrouwen in diverse delen van de wereld hun hoofd bedekken. De expositie in het Textile Research Centre is tot 30 mei te bezichtigen.

Niet alleen zijn meer dan vijftig voorbeelden van Nederlandse klederdrachtkapjes van zijde te zien, maar ook talrijke moderne en traditionele manieren waarop vrouwen wereldwijd hun hoofd en haar bedekken of versieren. Diverse ambassades in Den Haag hebben kledingstukken en hoofddeksels van kralen, veren, bont en schelpen beschikbaar gesteld.

Het bedekken van hun haar door islamitische vrouwen krijgt veel aandacht in de media, maar over de enorme diversiteit in de manier waarop vrouwen en meisjes met verschillende religieuze en culturele achtergronden hun hoofd en haar bedekken wordt veel minder geschreven, geeft het centrum als motivatie voor de tentoonstelling.

[AC] Zambia door na zege op Equatoriaal Guinee

Zambia heeft in Malabo de kwartfinale van het toernooi om de Afrika Cup bereikt. Zambia verzekerde zich ook van de groepswinst door met 1-0 af te rekenen met Equatoriaal Guinee. Het gastland wist eerder al een plaats bij de laatste acht af te dwingen. Christopher Katonga maakte zondag in de 67e minuut het enige doelpunt.

Equatoriaal Guinee, dat zijn eerste twee duels verrassend won, neemt het in de kwartfinale vermoedelijk op tegen favoriet Ivoorkust.

Libië werd ondanks een 2-1 zege op Senegal uitgeschakeld. De Libiërs hadden een zege van het gastland op Zambia nodig om door te gaan. Senegal kon de volgende ronde al niet meer bereiken.


Zambia door na zege op Equatoriaal Guinee (Foto: Novum)

[WK sprint] Yu blijft Nesbitt net voor

Jing Yu is wereldkampioen sprint geworden in Calgary. In een bloedstollende slotrit kreeg zij het Canadese publiek stil door net genoeg over te houden op Christine Nesbitt, die wel de 1.000 meter won in 1.12,94, maar slechts 0,04 te kort kwam op de wereldtitel.

In de slotrit nam Yu brutaal een voorsprong, maar kwam Nesbitt na 600 meter langzij. In de laatste bocht wist de Chinese echter aan te klampen en hield de kersverse wereldrecordhoudster op de 500 meter net genoeg over. Het brons ging naar Hong Zhang, die Margot Boer en Annette Gerritsen net van het podium hield.

Marrit Leenstra bleef op de afsluitende 1.000 meter net boven het Nederlandse record van Ireen Wüst. Ze werd met 1.13,89 derde, terwijl Boer (zesde in 1.14,17), Gerritsen (zevende in 1.14,33) en Thijsje Oenema (achtste in 1.14,67) allemaal persoonlijke records neerzetten.

Uitslag tweede 1.000 meter

# Schaatster Nat Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.12,94
2 Jing Yu Chn +0,53
3 Marrit Leenstra NED +0,95
4 Hong Zhang Chn +1,03
5 Heather Richardson VS +1,11
6 Margot Boer NED +1,23
7 Annette Gerritsen NED +1,39
8 Thijsje Oenema NED +1,73


Eindklassement 

# Schaatster Nat Punten
1 Jing Yu Chn 148.610
2 Christine Nesbitt Can 148.630
3 Hong Zhang Chn 149.705
4 Margot Boer NED 149.810
5 Annette Gerritsen NED 149.920
6 Heather Richardson VS 150.190
7 Beixing Wang Chn 150.230
8 Marrit Leenstra NED 150.465
10 Thijsje Oenema NED 150.765

Eerste alcoholboetes bij Grolsch Veste

Twintig mensen zijn zondag op de bon geslingerd omdat ze alcohol bij zich hadden in de omgeving van het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste. Zij kunnen binnenkort een acceptgiro van 85 euro verwachten, laat de politie weten. Daarnaast moeten vier mannen een boete van 120 euro betalen omdat ze wildplasten.

Sinds 22 december geldt rond de Grolsch Veste een alcoholverbod. Na een periode van waarschuwen heeft de Twentse politie Twente zondag een tandje bijgeschakeld. Burgemeester van Enschede Peter den Oudsten had besloten tot het alcoholverbod omdat volgens de politie steeds meer werd gedronken rondom het stadion.

Twente versloeg FC Groningen met 4-1. De sfeer was zowel voor als na de wedstrijd goed en er waren geen bijzondere incidenten. De politie, gemeente, NS en FC Twente kijken dan ook positief terug op de wedstrijd.

Sarkozy kondigt btw-verhoging aan

Het btw-tarief in Frankrijk gaat omhoog van 19,6 procent naar 21,2 procent. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy zondag aangekondigd in een interview op de Franse televisie.

Het is een riskante zet van Sarkozy, met het oog op de presidentsverkiezingen die gepland staan voor april. De extra inkomsten van de btw-verhoging moet de Franse overheid in staat stellen de arbeidskosten voor bedrijven te verlagen, door het bekostigen van sommige arbeidsvoorwaarden over te hevelen van werkgevers naar de staat. Dit moet de concurrentiepositie van het Franse bedrijfsleven verbeteren.

Sarkozy heeft zich nog steeds niet officieel kandidaat gesteld voor de aanstaande presidentsverkiezingen.

Occupy Malieveld mogen blijven

De actievoerders van Occupy mogen op het Malieveld in Den Haag blijven. Dat besloot de rechter in Den Haag zondagavond in een kort-geding dat de betogers hadden aangespannen tegen de gemeente Den Haag.

De actievoerders moeten van de rechters wel tussen 22.00 uur 's avonds en 08.00 uur 's morgens het kamp verlaten. Twee 'bewakers' mogen dan in het tentenkamp verblijven, maar niet slapen.

De gemeente Den Haag had de betogers zondag gezegd dat zij hun tentenkamp moesten opbreken voor 17.00 uur 's middags. De gemeente baseerde zich op de winterregeling voor zwervers, die in werking treedt zodra er vijf achtereenvolgende nachten vorst op komst is.

Actievoerders Occupy Malieveld mogen blijven
Actievoerders Occupy Malieveld mogen blijven (Foto: ANP)

[CT] Hockeysters spelen gelijk tegen Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeysters zijn er niet in geslaagd om het tweede duel op de Champions Trophy winnend af te sluiten. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelde tegen Groot-Brittannië met 2-2 gelijk. Nederland had een 2-0 voorsprong genomen via Naomi van As en Kim Lammers.

Van As zette Oranje al na zeven minuten op voorsprong, nadat ze met een individuele actie de aanval zelf had ingeleid. De titelverdediger was ook daarna de betere ploeg en kort voor rust leverde dat de tweede treffer op van Kim Lammers.

In de tweede helft werd Nederland onder druk gezet door het fysieke spel van de Britten, die de achterstand door een benutte corner verkleinden. Omdat Oranje daarna slordig met de kansen omging sleepte Groot-Brittannië uit een nieuwe corner alsnog een punt uit het vuur.

Nederland had in het Argentijnse Rosario het eerste groepsduel tegen China gewonnen. Dinsdag wacht nog een duel met Japan in poule A.

Gewilde Hazard kiest voor Engelse transfer

Eden Hazard is één van de meest gewilde spelers in Europa, maar de Belg heeft al een keuze gemaakt waar hij wil spelen: Engeland.

Hazard staat nog onder contract bij Lille OSC, maar de Fransen lijken na dit seizoen afscheid te moeten nemen van de Belgisch international. Onder meer Barcelona en Real Madrid hoopten de talentvolle Belg over te nemen, maar Hazard heeft zijn keuze gemaakt en wil naar Engeland.

De middenvelder sluit uit dat in januari verkast bij Lille. "Het is onmogelijk om nu te verhuizen. Ik maak het seizoen hier af omdat we nog steeds in de race zijn voor de landstitel", zei Hazard tegen Canal +. De spelmaker van Lille wil niet zeggen of hij al een keuze heeft gemaakt voor een club.

"De stap naar Engeland is een persoonlijke keuze voor een voetbalstijl die bij me past. Ik wil naar het buitenland en spelen voor een grote club", aldus Hazard, die ook werd gevolgd door het zeer ambitieuze Paris Saint-Germain, maar hij zei niet voor een andere Franse club te willen spelen.

Tumoronderzoek bij mummie leidt tot inzicht

De analyse van een tumor in de prostaat van een Egyptische mummie wijst erop dat prostaatkanker mede wordt veroorzaakt door genetische en niet alleen door omgevingsfactoren. Dat heeft Salima Ikram, een hoogleraar aan de American University in Caïro, gezegd.

Ikram maakt deel uit van een team dat de mummie twee jaar lang heeft bestudeerd in Portugal. "De leefomstandigheden in de oudheid waren heel anders", zei Ikram. "Er waren geen verontreinigende stoffen en gemodificeerd voedsel. Dat doet ons concluderen dat de ziekte niet noodzakelijkerwijs alleen door industriële factoren wordt veroorzaakt."

De mummie was een man die waarschijnlijk rond de 40 jaar oud is geworden. Het gaat om het op een na oudste bekende geval van prostaatkanker. Het oudste geval van prostaatkanker werd vastgesteld bij een 2700 jaar oud skelet van een Russische koning.

Whitmarsh: Samenwerking tussen F1-team beter dan ooit"

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh vindt dat de samenwerking van de Formule 1-teams beter dan ooit is. Dit ondanks dat onder meer Ferrari en Red Bull Racing eind vorig jaar bekendmaakten uit de FOTA te stappen.

Whitmarsh vindt dat zijn organsatie veel bereikt heeft en dat nog steeds kan. "Het zou nooit bestaan hebben zonder de trouwe steun van Red Bull en Ferrari toen de organisatie net was opgericht. Onze mensen uit elke hoek van het team, als het nu gaat om engineering, marketing, PR of financiële zaken, zullen nauw contact blijven houden met de tegenpartij binnen Red Bull Racing en Ferrari, maar ook met de andere teams."

"Luca di Montezemolo, van Ferrari,  was de eerste voorzitter van de FOTA. Hij was een enorm inspirerende en effectieve voorzitter. Samen met de andere teambazen uit die tijd was hij een belangrijk element in het ontwikkelen van de teamorganisatie. Nu drie jaar later, kun je zien dat één van de belangrijkste resultaten van de FOTA is dat Ferrari en Mclaren nog nooit zo'n hartelijke relatie hebben gehad als op dit moment," zei Whitmarsh die hiermee de woorden van Red Bull-adviseur Helmut Marko benadrukt dat de twee aartsrivalen het beter met elkaar kunnen vinden.

"Natuurlijk zijn Formule1-teams altijd bezig met de concurrentiestrijd, maar dat betekent niet dat we niet kunnen en moeten samenwerken. Een samenwerking kan namelijk leiden tot een voordeel voor de gehele sport, dat betrekking heeft op alle teams, zelfs de teams die momenteel niet deel uitmaken van de FOTA."

[WK sprint] Kato wint 500m, K.H. Lee leidt

Joji Kato is de winnaar geworden van de tweede 500 meter op het wereldkampioenschap sprint. Kyou-Hyuk Lee gaat ook na drie afstanden aan de leiding in het klassement.

Kato bleek met een tijd van 34,35 de snelste. De Fin Mika Poutala eindigde in 34,38 als tweede terwijl de Zuid-Korean Tae-Bum Mo in 34,42 derde werd. Hein Otterspeer was met 34,48 op de zesde plaats de beste Nederlander. Stefan Groothuis eindigde met een tijd van 34,74 op de twaalfde plaats.

Kyou-Hyuk Lee werd pas negende en zag zijn voorsprong in het klassement slinken. Hij heeft voor de afsluitende 1.000 meter een voorsprong van 0,16 seconde zijn landgenoot Mo. Ook Poutala staat met een achterstand van 0,19 seconde nog dichtbij. Groothuis bezet in het klassement de vijfde plaats met een achterstand van 0,65 seconde.

Uitslag tweede 500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Joji kato Japan 34,35
2 Mika Poutala Finland 34,38
3 Tae-Bum Mo Zuid-Korea 34,42
4 Yuya Oikawa Japan 34,43
5 Jamie Gregg Canada 34,48
6 Hein Otterspeer Nederland 34,49
12 Stefan Groothuis Nederland 34,74
17 Sjoerd de Vries Nederland 35,01
22 Pim Schipper Nederland 35,18

Stand na tweede 500 meter:

# Naam Land Punten 1.000m
1 Kyou-Hyuk Lee Zuid-Korea 103.005 .
2 Tae-Bum Mo Zuid-Korea 103.085 0,16
3 Mika Poutala Finland 103.100 0,19
4 Dimitri Lobkov Rusland 103.220 0,43
5 Stefan Groothuis Nederland 103.330 0,65
7 Hein Otterspeer Nederland 103.470 0,93
22 Sjoerd de Vries Nederland 105.265 4,52
24 Pim Schipper Nederland 105.335 4,66

Ban Ki-moon breekt lans voor homo's

Afrikaanse landen moeten ophouden homoseksuelen als tweederangsburgers of zelfs als criminelen te behandelen. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zondag gezegd.

Ban deed zijn uitspraak op een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Hij zei dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid 'al veel te lang door te veel landen wordt genegeerd of zelfs bekrachtigd'.

Nog geen enkele Afrikaanse regeringsleider heeft tot dusver gereageerd op de uitlatingen van Ban. In veel Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar en kerken prediken tegen homoseksuelen.

Schöne: "Ik hoop dat dit een keerpunt is"

Lasse Schöne hielp N.E.C. Nijmegen vanmiddag met twee treffers aan een zege op ADO Den Haag. De Deen hoopt de weg omhoog in te slaan.

Schöne stond tot vandaag op twee doelpunten, maar verdubbelde zijn totaalproductie tot vier in het duel met ADO Den Haag (2-0). De Deense middenvelder benutte een strafschop en scoorde op aangeven van Genéro Zeefuik. "Het is altijd lekker als je twee goals maakt en er was veel ruimte voor mij."

"We hebben de wedstrijd tegen Vitesse (0-1 winst) een goed vervolg kunnen geven", zei Schöne tegen Omroep Gelderland. "Er is aansluiting met de middenmoot, maar er zit meer in, want we geven heel weinig weg." De Deens international hoopt zijn goede vorm vast te kunnen houden.

Schöne wil graag met Denemarken richting het EK in Polen en Oekraïne, waar Nederland een tegenstander is in de groepsfase. "Ik heb zelf ook ambities en hoop dat dit een keerpunt is. Ik benader weer mijn oude niveau. Niet alleen vanwege die twee goals, maar ook qua voetbal."

Hof bevestigt doodstraf Iraanse pornositeontwerper

Het Iraanse hooggerechtshof heeft de terdoodveroordeling wegens het verspreiden van onzedelijke beelden van een Iraanse webdesigner gehandhaafd. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars gemeld.

De man, Saeed Malekpour, werd schuldig bevonden aan het promoten van pornografische websites. Malekpour werd in 2008 opgesloten nadat hij op tv had bekend pornografische websites te hebben ontwikkeld.

Fer: "McClaren geeft me veel vertrouwen"

Leroy Fer lijkt opgeleefd bij FC Twente. Het vertrek van Co Adriaanse en de komst van Steve McClaren lijkt voor hem goed uit te pakken.

Fer werd afgelopen zomer overgenomen van Feyenoord, maar bleef onder trainer Adriaanse vaak op de bank. Sinds McClaren aan het roer staat lijkt de middenvelder op te bloeien. Vanmiddag wist hij een doelpunt mee te pikken tegen FC Groningen (4-1 zege). Fer voelt zich nu gelukkig bij Twente.

"Het lijkt soepeler te lopen in de tweede seizoenshelft", zei hij tegen NUsport. "De trainer geeft me veel zelfvertrouwen en dat komt mijn spel ten goede. Na de winterstop hebben we twee keer een grote uitslag neergezet. Ik ben in vorm, de trainer zegt simpel te blijven spelen. Dat gaat goed.”

Fer zag vlak voor de wedstrijd dat zijn oude club Feyenoord won van Ajax. "Ik ben echt blij dat het uiteindelijk 4-2 is geworden. Je bent natuurlijk meer met je eigen wedstrijd bezig, maar ik ging met een lekker gevoel de wedstrijd in met de wetenschap dat Feyenoord zo’n belangrijke wedstrijd had gewonnen. Die liefde voel ik nog steeds. Ik vind het heel mooi voor de boys."

De Boer: "Het had heel anders kunnen lopen"

Ajax-trainer Frank de Boer had het na afloop van het verlies tegen Feyenoord moeilijk. Hij vond zijn ploeg in de eerste helft de betere.De oefenmeester kreeg de vraag over welke speler hij na afloop tevreden was. Hij moest even denken.

"Christian Eriksen heeft het erg goed gedaan", vertelde hij. Daarnaast was hij tevreden over een andere jongeling. "Van Rhijn debuteerde ook goed in de Klassieker, maar je verwacht uiteindelijk toch meer van de ervaren jongens."

Ajax begon het duel beter dan de rivaal. Na achttien minuten zette Christian Eriksen zijn ploeg dan ook op voorsprong. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. "Op basis van de tweede helft hebben we verdiend verloren. Toen deden we het niet goed. Maar het had ook heel anders kunnen lopen."

De makkelijk gegeven penalty was een belangrijk moment in de wedstrijd. De Boer heeft zijn mening er over. "Vertonghen speelt gewoon de bal. Die scheidsrechter gaat echter volledig af op zijn assistent, terwijl hij er zelf toch echt beter voor stond. Maar hij geeft zomaar een strafschop", besloot hij getreurd.

[WK sprint] Yu rijdt WR en leidt

De Chinese Jing Yu heeft bij de wereldkampioenschappen sprint in Calgary een wereldrecord gereden op de 500 meter. Ze nam daarmee ook de leiding in het klassement over van Christine Nesbitt.

Yu nam het in een rechtstreeks duel op tegen de Duitse Jenny Wolf, tot vandaag wereldrecordhoudster met 37,00. Wolf maakte echter al in de eerste honderd meter grote misslag en was kansloos. Yu maakte geen fouten en kwam na een opening van 10,27 uit op 36,94, waarmee ze als eerste vrouw ooit onder de magische grens van 37 seconden dook. Achter Yu eindigde haar landgenoot Beixing Wang in 37,32 als tweede. Sang-Hwa Lee werd in 37,36 derde.

Op de vierde plaats was Annette Gerritsen met 37,75 de beste Nederlandse. Margot Boer werd in 37,83 zevende. Voor de afsluitende 1.000 meter heeft Yu een voorsprong van 0,57 seconde op Christine Nesbitt, die op de 500 meter pas achtste werd. De Chinese dames Beixing Wang en Hong Zhang staan in het klassement derde en vierde. Boer en Gerritsen staan op de vijfde en zesde plaats.

Uitslag tweede 500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Jing Yu China 36,94 WR
2 Beixing Wang China 37,32
3 Sang-Hwa Lee Zuid-Korea 37,36
4 Annette Gerritsen Nederland 37,75
5 Judith Hesse Duitsland 37,79
6 Margot Boer Nederland 37,83
9 Thijsje Oenema Nederland 37,88
16 Marrit Leenstra Nederland 38,29

Klassement na tweede 500 meter:

# Naam Land Punten 1.000m
1 Jing Yu China 111.875 .
2 Christine Nesbitt Canada 112.160 0,57
3 Beixing Wang China 112.695 1,64
4 Hong Zhang China 112.720 1,69
5 Margot Boer Nederland 112.725 1,70
6 Annette Gerritsen Nederland 112.755 1,76
10 Thijsje Oenema Nederland 113.430 3,11
11 Marrit Leenstra Nederland 113.520 3,29


Jing Yu op weg naar een nieuw wereldrecord (Foto: Pro Shots)

Handballers Denemarken veroveren Europese titel

De Deense handballers zijn zondag in Belgrado Europees kampioen geworden. In de finale was de ploeg met 21-19 te sterk voor gastland Servië. De Denen, die in 2008 al eens de beste van Europa waren, hebben zich door de zege ook geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Londen.

Mikkel Hansen was met negen treffers de uitblinker bij Denemarken. De titel wordt overgenomen van Frankrijk, dat het EK in 2010 won. Kroatië zette in de strijd om het brons Spanje aan de kant met 31-27.

Resident Evil op GameBoy Color? Doneer!

Eind jaren 90 werd er gewerkt aan een port van de eerste Resident Evil. Nu is dat op zich geen nieuws aangezien de game op verschillende platformen verscheen, maar het betrof hier een port naar GameBoy Color.

De game is uiteindelijk nooit officieel uitgekomen omdat Capcom niet tevreden was over de kwaliteit, maar desondanks zwerven er een aantal prototypen van de game rond. De game is voor ongeveer 90% af en speelbaar via emulators.

De prototypen van de game zijn in handen van een verzamelaar en als er genoeg geld gedoneerd wordt worden de roms vrijgegeven op internet. Er zullen twee versies vrijgegeven worden zodra er 2000 dollar ingezameld is. Volgens degene die de inzamelingsactie organiseert is de donatie nodig om kosten te dekken en wordt er geen geld verdiend.

re re

re

Voor details omtrent de inzamelingsactie en speelbaarheid van beide prototypen kun je terecht op het forum van Assembler

In 2002 verscheen overigens wel Resident Evil Gaiden voor GameBoy Color, dit was een topdown-kijk op de serie waarbij aanvaringen met vijanden in first person view uitgevochten werden.

Bergen Costa Concordia kan tien maanden duren

Het bergen van het gestrande cruiseschip Costa Concordia gaat mogelijk tien maanden duren. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten zondag gezegd.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit is ingeschakeld om de brandstof uit het cruiseschip te pompen. Smit stelde de operatie zaterdag opnieuw uit. De ruwe zee voor de Toscaanse kust gooide roet in het eten.

Pas als de brandstof uit het schip is gepompt kan worden begonnen met de berging van de Costa Concordia. De eigenaar van het cruiseschip, Costa Crociere, heeft de opdracht voor de berging opengesteld voor biedingen. Dat proces zal zo'n twee maanden in beslag nemen, aldus Crociere.

Sneeuw kan voor gladheid in ochtendspits zorgen

In de loop van de avond gaat het in het oosten van het land licht sneeuwen, waardoor het lokaal glad kan worden. De sneeuw trekt komende nacht en maandag langzaam naar het westen en zuidwesten, meldt het KNMI zondagavond.

Het wordt vooral glad op minder druk bereden stukken en opritten, zegt een woordvoerder van Weeronline. Op snelwegen en andere drukke wegen zorgt strooizout ervoor dat de gladheid beperkt blijft.

Het gaat om een 'ontzettend traag front', dat vanaf middernacht naar het westen trekt. De sneeuw trekt naar verwachting tussen 05.00 uur en 08.00 uur de Randstad in. "Genoeg om waakzaam te zijn", aldus de zegsman van Weeronline.

De rest van de week lijkt het droog te blijven, maar vrijdag en in het weekend nemen de kansen op sneeuw weer toe. Komende week daalt het kwik 's nachts tot min 10 en overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt. "Dus in het weekend staan we op de schaats."

[Bundesliga] Gladbach blijft in kielzog van topploegen

Borussia Mönchengladbach blijft uitstekend presteren in de Bundesliga. De formatie van trainer Lucien Favre won op bezoek bij VfB Stuttgart met 3-0. Mike Hanke zette Gladbach na een halfuur op voorsprong. Marco Reus en Igor de Camargo stelden in de laatste tien minuten de zege veilig.

Gladbach, waar de Nederlandse verdediger Roel Brouwers ontbrak, handhaaft zich op de vierde positie met 39 punten. De achterstand op de drie koplopers Bayern München, Borussia Dortmund en Schalke 04 bedraagt slechts een punt. Stuttgart staat tiende.

FSV Mainz was in eigen huis met 3-1 te sterk voor hekkensluiter Freiburg. Maxim Choupo-Moting nam twee treffers voor zijn rekening. Ook Eugen Polanski scoorde voor Mainz. Pavel Krmas deed iets terug namens Freiburg. Mainz bezet de twaalfde positie.


Gladbach blijft in kielzog van topploegen (Foto: Novum)

Chinees jongetje dood door roltrap

In een warenhuis in de Chinese hoofdstad Peking heeft een negenjarig jongetje vandaag de dood gevonden toen hij zijn hoofd over de rand van een roltrap stak, aldus Chinese media. Het onfortuinlijke kind kwam met zijn hoofd klem te zitten tussen de bewegende roltrap en de vloer. 

Er wordt nog onderzocht hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Vanwege de vakantie was het druk in de winkel en er waren dan ook tientallen mensen getuige van het huiveringwekkende incident.

Het is het tweede dodelijke incident met een roltrap in Peking in betrekkelijk korte tijd. Afgelopen zomer kwam een jongen van dertien om en raakten twintig mensen gewond toen een roltrap in een metrostation ineens van draairichting veranderde.

Guidetti: "De fans verdienen deze zege"

Iedereen rondom de stadionclub had de vurige hoop dat de Zweedse aanvaller zou kunnen spelen. De wensen van de fans kwamen uit, Guidetti kon spelen. Hij liet de fans dan ook niet stilzitten. Ze mochten drie maal voor hem juichen. "Voor de fans, voor ons als spelers en voor de staf is dit super", vertelde hij aan Eredivisie Live.

De 19-jarige goalgetter kampte met ontstoken amandelen. "Ik was ontzettend ziek afgelopen week, maar ik heb veel kunnen rusten en ik was nu fit", vertelde hij. "De fans verdienen deze zege. Daarom bleven we ook buiten feesten. Ik hoop dat ze deze drie doelpunten altijd blijven herinneren."

Ook aanvoerder Ron Vlaar was blij met de inbreng van de spits. "Het was een moeizame wedstrijd voor ons", meende de verdediger. "We kwamen op achterstand en hadden geen grip op ons eigen spel. Maar dankzij Guidetti draait het onze kant op. Er hing een prachtige sfeer. Je ziet de ontlading bij iedereen. Dit is gewoon geweldig."

'28 sporters betrokken bij Duits bloeddopingschandaal'

Volgens het Duitse tv-station ARD zit er een groot Duits doping schandaal aan te komen rond sportgeneeskundige Andreas Franke. De Duitser zal het bloed van in totaal 28 atleten hebben behandeld met UV-straling, iets wat al jaren verboden is volgens het WADA (werelddopingagentschap).

Het is een methode waarbij het bloed wordt afgetapt, bestraatld met de UV-straling en vervolgens weer in het lichaam wordt gedaan. Al in het DDR-tijdperk werd deze methode gebruikt, wat leidde tot vele sportsuccessen. Volgens het WADA is elke vorm van invoeren van bloed, bloedcellen of bloedcelachtige producten verboden, zo ook deze.

Er worden momenteel 28 namen genoemd die betrokken zijn in dit schandaal. Hierbij zitten onder andere schaatsster Claudia Pechstein, Nils Schumann (olympisch kampioen op de 800 meter) en Marcel Kittel, sprinter van de Nederlandse wielerploeg i4t1.

Inmiddels heeft de officier van justitie in Erfurt een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Franke, waarbij al enkele computers in beslag zijn genomen vanuit het Olympic Training Center in Erfurt.

Uggs taboe op Amerikaanse school

Leerlingen van een middelbare school in de Amerikaanse staat Pennsylvania mogen niet langer met Uggs op school komen. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender ABC. De reden is dat het schoeisel gebruikt werd om een verbod op mobieltjes aan de wollen laars te lappen.

De directie van de Pottsdam Middle School merkte dat leerlingen ondanks het mobieltjesverbod kennelijk in staat waren om onder schooltijd te posten op sites als Facebook en Twitter. De aap kwam uit de mouw toen de schoolleiding ertoe overging de laarzen van de scholieren te controleren.

Overigens kan de maatregel niet echt de goedkeuring wegdragen van de ouders van de leerlingen. "Het is totaal belachelijk dat een school de individuele vrijheid van leerlingen aan banden legt. Bovendien is het een discriminerende maatregel omdat bijna alleen meisjes de laarzen dragen", aldus één van de ouders.

De meeste ouders pleiten gewoon voor inname van mobieltjes aan het begin van de schooldag, in plaats van het instellen van een 'discriminerend en overbodig verbod'. De schoolleiding houdt echter vooralsnog de poot stijf.

[FA Cup] Arsenal verder dankzij Van Persie

Arsenal heeft zich door een sterke comeback geplaatst voor de vijfde ronde van de FA Cup. De ploeg van trainer Arsène Wenger kwam met 2-0 achter tegen Aston Villa, maar sleepte toch een 3-2 zege uit het vuur. Robin van Persie schoot zijn ploeg tien minuten na rust terug in de wedstrijd en maakte zes minuten later de winnende treffer.

Theo Walcott tekende tussendoor voor de gelijkmaker namens Arsenal. De formatie uit Londen was in de eerste helft op achterstand gekomen door doelpunten van Richard Dunne en Darren Bent.

Arsenal gaat in februari op bezoek bij Sunderland of Middlesbrough. Die ploegen speelden zondag met 1-1 gelijk en moeten op herhaling.


Arsenal verder in FA Cup dankzij Van Persie (Foto: Novum)

Libië herneemt controle over deel gevangenissen

De overgangsregering in Libië is begonnen de provisorische gevangenissen in het land onder haar controle te brengen. Dat heeft de onderminister van justitie Khalifa Ashour zondag gezegd.

Mensenrechtenorganisaties klagen al langer over erbarmelijke omstandigheden in de gevangenissen. Er zou massaal worden gemarteld. Artsen zonder Grenzen maakte donderdag bekend zijn werkzaamheden in gevangenissen in Misrata te staken. Sommige gevangenen belandden alleen nog maar bij het medisch personeel om te worden opgelapt om verdere ondervraging te doorstaan, zo liet AzG weten.

Volgens de Verenigde Naties houden diverse voormalige rebellengroepen tot achtduizend mensen vast in zestig detentiecentra verspreid over Libië. Ashour zei dat de politie het nu voor het zeggen heeft in een deel van de gevangenissen. Hij zei niet om hoeveel gevangenissen het gaat.

Uitslagen Eredivisie speelronde 19

Dit weekend werd in de Eredivisie de negentiende speelronde afgewerkt. Feyenoord won in de Kuip de Klassieker met 4-2 van Ajax, terwijl AZ de koppositie moest afstaan aan PSV. De Alkmaarders verloren met 2-0 van Roda JC Kerkrade, terwijl PSV met 3-1 won van Vitesse.

AZ heeft de koppositie in de Eredivisie af moeten staan aan PSV. De Alkmaarders verloren in Kerkrade met 2-0 van Roda JC, dat vrijwel het hele duel domineerde.

Al bij rust stond de eindstand op het bord. Malki wist al vroeg de 1-0 binnen te koppen, waarna Junker, die eerder een grote kans miste, de eindstand op het bord zette. AZ probeerde na rust nog wel Roda verder terug te dringen, maar het wist niet te scoren.

FC Twente heeft overtuigend gewonnen van FC Groningen. In het eigen Grolsch Veste werden de Groningers, mede door drie goals van Luuk de Jong, met 4-1 geklopt. Hier werd hij mee geholpen door John, die bij alle drie de goals De Jong bediende.

Al na 23 minuten had De Jong er twee inleggen, door twee van de voorzetten van John binnen te werken. Na rust deed Groningen nog wat terug via Van Dijk, maar een derde goal van De Jong deed Groningen de das om. Fer zorgde met een treffer in de 66e minuut voor de eindstand.

Dit weekend werd dus ook de klassieker tussen Feyenoord en Ajax gespeeld. Een verslag van de wedstrijd kan je hier vinden.


Het cruciale moment bij de Klassieker: Gudetti gaat liggen nadat Vertonghen de bal speelt. Penalty volgens scheidsrechter Kuipers. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen speelronde 19:

Thuis Uit Uitslag
PSV Vitesse 3-1
sc Heerenveen FC Utrecht 2-0
NAC Breda De Graafschap 1-1
Heracles Almelo Excelsior 3-0
Roda JC Kerkrade AZ 2-0
Feyenoord Ajax 4-2
FC Twente FC Groningen 4-1
RKC Waalwijk VVV-Venlo 4-0
N.E.C. Nijmegen ADO Den Haag 2-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 PSV 19 12 5 2 41 52-21
2 FC Twente 19 11 6 2 39 52-19
3 AZ 19 12 3 4 39 37-18
4 Ajax 19 9 7 3 34 49-28
5 sc Heerenveen 19 9 7 3 34 43-28
6 Feyenoord 19 10 4 5 34 39-26
7 Vitesse 19 8 5 6 29 24-20
8 FC Groningen 19 8 5 6 29 32-33
9 Roda JC Kerkrade 19 9 1 9 28 34-41
10 Heracles Almelo 19 6 5 8 23 31-27
11 N.E.C. Nijmegen 19 7 2 10 23 20-27
12 NAC Breda 19 6 4 9 22 25-32
13 ADO Den Haag 19 6 4 9 22 25-36
14 RKC Waalwijk 19 6 3 10 21 21-33
15 FC Utrecht 19 4 6 9 18 29-38
16 De Graafschap 19 3 4 12 13 17-42
17 VVV-Venlo 19 3 4 12 13 18-47
18 Excelsior 19 2 5 12 11 12-44

Dumoulin wint Marseillaise, Keizer breekt sleutelbeen en hand

Martijn Keizer heeft in de Grand Prix de Marseillaise zijn sleutelbeen en hand gebroken. De 23-jarige renner van Vacansoleil kwam in de opening van het Europese wielerseizoen zwaar ten val. De Nederlandse formatie hoopt zondagavond meer duidelijkheid over de ernst van de blessures te kunnen geven.

Voor Vacansoleil was er in Marseille ook goed nieuws. De Italiaan Marco Marcato van de ploeg eindigde als tweede. Hij moest alleen de Fransman Samuel Dumoulin van Cofidis voor zich dulden. Arthur Vichot (Française Des Jeux) kwam als derde over de streep.

Gewapende overvallers maken vijf euro buit

Twee overvallers beleefden gisteravond in Geffen een allesbehalve lucratief avondje. Het duo dacht bij een 64-jarige fietser wellicht een grote slag te kunnen slaan, maar kwam bedrogen uit: de buit bedroeg slechts vijf euro. Wel is het de twee tot nog toe gelukt uit de handen van de politie te blijven.

Het slachtoffer fietste rond 22.30 uur op de Heesterseweg toen de twee mannen zijn pad kruisten en hem met een vuurwapen tot stoppen dwongen. Vervolgens moest de man zijn naar later bleek karig gevulde portemonnee afstaan. Na een mislukte poging om de man alsnog met meer over de brug te laten komen droop het tweetal uiteindelijk af. 

Albert: "Mijn seizoen is dik geslaagd"

Niels Albert redde vandaag in Koksijde zijn seizoen door voor de tweede keer wereldkampioen te worden. De Belgische veldrijder zag al zijn klassementen in rook opgaan door een polsblessure, maar kan zijn seizoen toch als geslaagd beschouwen.

"Nu is mijn seizoen dik geslaagd", reageerde Albert op Sporza. "Ik heb alles of niks gespeeld. Het is alles geworden. Ik had een zeer goede dag. Mijn start was perfect. Ik weet dat ik zo snel kan starten,als ik mij concentreer."

"Ik wist dat het zwaar zou worden in het zand. Als je alleen rijdt, kan je zelf je spoor kiezen. Dit zal ik niet snel evenaren. Het is de grootste overwinning van mijn carrière. Na mijn blessure in Spanje heb ik uren op het strand doorgebracht. Ik draaide de hele tijd rond stoelen. Ik had toen maar één doen: alleen ik zou wereldkampioen worden."

De Bakker laat Zagreb lopen wegens enkelblessure

Thiemo de Bakker heeft zich afgemeld voor het ATP-toernooi in Zagreb. De 23-jarige Westlander had zich dit weekeinde via de kwalificaties moeten plaatsen, maar heeft nog te veel last van een enkelblessure. Voor de nummer 211 van de wereld komt de Davis Cup-ontmoeting met Finland van 10 tot en met 12 februari niet in gevaar.

"Vorige week maakte ik op de training een verkeerde beweging en kreeg ik veel last van mijn enkel", zegt De Bakker op zijn website. "Ik moet het nu even laten rusten."

Robin Haase is komende week wel actief in de Kroatische hoofdstad. De nummer zeven van de plaatsingslijst neemt het in de eerste ronde op tegen thuisspeler Kristijan Mesaros. Haase komt samen met Jean-Julien Rojer ook uit in het dubbelspel.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - ADO Den Haag

In de Eredivisie stond vanmiddag om 16:30 uur het duel tussen N.E.C. Nijmegen en ADO Den Haag op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

N.E.C. Nijmegen

2 - 0

ADO Den Haag

 8' Schöne
 17' Schöne (pen.)
 
 
 Gele kaart: Conboy (N.E.C. Nijmegen), Horváth, Kum, Visser (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Szélesi
Cmovs
Nuytinck
Conboy
Van der Velden
Vadócz
Schöne
Koolwijk (Amieux/85)
George (Goossens/72)
Zeefuik (Platje/73)
  Coutinho
Kum
Visser
Horváth (N'Toko/46)
Supusepa
Immers
Radosavljevic (Vicento/46)
Toornstra
W.Verhoek (Van Duinen/76)
J.Verhoek
Chery


Kum (ADO) probeert Koolwijk (N.E.C.) uit te spelen (Foto: Pro Shots)

Gevluchte Belg bij Venlo opgepakt

De politie heeft in Venlo een gevaarlijke, voortvluchtige Belgische crimineel opgepakt op een camping bij Venlo. Dat gebeurde zaterdagmiddag, meldt zondag het Belgische FAST-team, dat is gespecialiseerd in het opsporen van voortvluchtigen.

De crimineel werd in 1997 veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf, maar was vervroegd vrijgekomen. Later werd hij weer veroordeeld en kreeg daarom een enkelband om. Op het moment dat de Belg die vrijdag had doorgeknipt, organiseerde het FAST-team met de lokale politie van Sint-Truiden een zoekactie.

Gevluchte Belg bij Venlo opgepakt
Gevluchte Belg bij Venlo opgepakt (Foto: ANP)

Occupyers Den Haag nog steeds op Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag stonden zondagmiddag na 17.00 uur nog steeds de actievoerders van Occupy. Zij hebben vooralsnog een aanzegging van de politie genegeerd om voor die tijd te vertrekken. Dat zei een woordvoerster van de gemeente. Als ze niet weggaan, komt er uiteindelijk een moment dat de politie gaat ingrijpen, aldus de zegsvrouw. 

Maar de actievoerders zijn nog niet voornemens weg te gaan en hebben medestanders opgeroepen om te komen naar het tentenkampje. In totaal stonden er rond 17.30 uur circa 30 demonstranten. Zij scandeerden leuzen. De politie is er niet.

Actievoerders van Occupy bivakkeren al meer dan 3 maanden op het Malieveld om hun onvrede te uiten over de 'graaicultuur' binnen de financiële sector.

[Serie A] Sneijder met Inter onderuit bij Lecce

Internazionale is zondag tegen een nederlaag aangelopen in de Serie A. De Milanezen gingen op bezoek bij Lecce met 1-0 onderuit. Wesley Sneijder begon in de basis, maar bleef na rust in de kleedkamer achter. Inter had de tegentreffer toen al geïncasseerd. Guillermo Giacomazzi scoorde in de veertigste minuut.

Lazio Roma profiteerde optimaal van de misstap van Inter door een 3-0 overwinning bij Chievo Verona. Anderson Hernanes trof na twintig minuten doel. Miroslav Klose breidde de score met twee treffers uit in de slotfase. Lazio passeert Inter op de ranglijst en staat nu vierde met 36 punten, acht minder dan koploper Juventus. Inter bezet de vijfde stek met 35 punten.

AS Roma moest zich in eigen huis tevreden stellen met een puntje tegen Bologna. De ploeg van doelman Maarten Stekelenburg kwam niet verder dan 1-1. Miralem Pjanic maakte in de 62e minuut gelijk voor de Romeinen, die door Marco di Vaio op achterstand waren gekomen. Roma staat zesde met 31 punten.

AC Milan komt zondagavond nog in actie. De nummer twee van de ranglijst ontvangt Cagliari in San Siro.


Sneijder met Inter onderuit bij Lecce (Foto: Novum)

Shorttrackers oogsten op slotdag EK

De Nederlandse shorttrackers hebben op de laatste dag van het EK vier gouden en twee zilveren medailles gehaald. Jorien ter Mors won de 1.000 meter, werd tweede op de 3.000 meter en was lid van de estafetteploeg die goud won op de 3.000 meter. Niels Kerstholt won de 3.000 meter en Sjinkie Knegt haalde zilver op de kilometer. Beide mannen wonnen met de estafetteploeg de titel op de 5.000 meter.

Vrijdag had Knegt al een Europese titel op de 1.500 meter behaald. Op de schaatsmijl werd Kerstholt bovendien derde. Ter Mors had vrijdag op de 1.500 meter alleen voorrang hoeven verlenen aan Arianna Fontana uit Italië.

In het puntenklassement is Knegt de beste Europese shorttracker. Hij vergaarde in totaal 63 punten, zestien meer dan Kerstholt. Ter Mors werd bij de vrouwen tweede. Haar totaal van 76 punten was ruim minder dan dat van Fontana. De Italiaanse haalde 107 punten.

Unlucky Ajax

Nog niet eens zo heel veel jaren geleden kopten de kranten regelmatig over ‘Lucky Ajax’. Ik herinner me dat vooral de Sp!ts een goed resultaat van Ajax vaak op die manier simpel kon verklaren: geluk. Ook vrienden van me gooiden het vaak op de factor geluk. Tot mijn grote ergernis, want ik ben een Ajacied en vond het eerder kwaliteit dan geluk. Maar ik hield me in, want mensen die tegen Ajax zijn, daar valt niet mee te discussiëren over voetbal.

Vrouw pleegt winkeldiefstal met 'geleend' kind

In Eindhoven is zaterdagmiddag een winkeldievegge aangehouden die een 'geleend' kindje bij zich had. De oma van het kind had de vrouw op de Woenselse Markt gevraagd even op te passen, zodat zij naar het toilet kon. Toen ze terugkwam was de vrouw verdwenen. Ze bleek met het kind een supermarkt in te zijn gegaan waar ze spullen meenam zonder te betalen.

De vrouw werd rond 13.30 uur aangehouden in de winkel aan de Woenselse Markt. Agenten namen haar en het kind mee naar een politiebureau. Ze praatte niet en gaf geen antwoord op vragen.

De oma en de vader belden 's avonds naar de politie over het vermiste kind, waarna ze met elkaar werden herenigd. De vrouw kreeg een transactievoorstel van tweehonderd euro aangeboden voor de winkeldiefstal. Omdat haar identiteit nog niet is vastgesteld zit ze nog in de cel, laat de politie zondag weten.

[Jupiler League] Den Bosch boekt late zege op Willem II

FC Den Bosch blijft prima presteren in de Eerste Divisie. In de Brabantse derby werd zondag gewonnen van Willem II: 1-0. Paco van Moorsel schoot in de slotminuut een strafschop raak nadat Hasan Kilic was neergelegd in het zestienmetergebied. Den Bosch is door de zege zeker een dag derde. Sparta Rotterdam speelt maandag tegen Go Ahead Eagles en kan weer over Den Bosch heen.

In de Vliert waren de Tilburgse bezoekers bijna de hele wedstrijd beter, maar kregen de bal maar niet in het net. Terwijl de meeste Bossche fans zich al hadden neergelegd bij een gelijkspel, werd hun ploeg toch nog de winnaar. Willem II blijft door de onterechte nederlaag zesde.

Boris Dittrich krijgt COC-prijs

De Bob Angelo-penning van het COC is dit jaar toegekend aan voormalig D66-leider Boris Dittrich en uitgever Maria van Oosten. Het duo ontving de prijs zondagmiddag uit handen van COC-voorzitter Vera Bergkamp, die hen roemde voor hun bijzondere verdienste voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

"Dittrich leverde als politicus een cruciale bijdrage aan de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht", motiveert Bergkamp de keuze. "Nu het huwelijk tien jaar is opengesteld en negen landen het Nederlandse voorbeeld volgden, willen we hem daarvoor eren." Hij krijgt de onderscheiding ook voor zijn inzet als directeur seksuele minderheden bij Human Rights Watch voor de rechten van LHBT's die worden onderdrukt en vervolgd.

Maria van Oosten nam in december na twintig jaar afscheid als uitgever en initiatiefnemer van het Zij aan Zij-magazine, dat inmiddels de naam ZZ THIS = US draagt. "Een prachtige glossy, maar vooral ook een niet meer weg te denken platform waar lesbische en biseksuele vrouwen herkenning, erkenning en rolmodellen vinden", aldus Bergkamp. "Daarmee leverde ze een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland."

De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het pseudoniem van COC-oprichter Niek Engelschman. De prijs werd ingesteld in 1991 en eerder toegekend aan onder anderen Erwin Olaf, Hans van Manen, Andreas Burnier, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Henk Krol en Arie Boomsma.

COC-voorzitter Bergkamp riep hetero's en LHBT's zondag in haar nieuwjaarsspeech op zelf in actie te komen en zo de emancipatie een stap verder te brengen. "Als LHBT-organisaties leggen we de bal voor het doel, maar zonder de steun van vijftien miljoen Nederlanders kunnen we niet scoren."

Crossmotor rijdt in publiek: 2 gewonden

Een motor is zondagmiddag tijdens een indoorcross in een manege in Lochem (Gelderland) het publiek ingereden. Daardoor raakten twee mannen gewond.

Volgens een woordvoerster van de politie vloog de bestuurder van de motor rond 15.30 uur uit de bocht. De gewonden in het publiek zijn een 21-jarige man uit Lochem en een 22-jarige man uit Didam. De motorrijder bleef ongedeerd.

De 22-jarige was er met hoofdletsel het ernstigst aan toe. Voor hem kwam de traumaheli. Maar omdat de verwondingen minder zwaar bleken, is hij uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook de ander moest naar het ziekenhuis.

De cross, in een manege aan de Koedijk, werd na het ongeval afgelast. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Pastoor stopt vanwege celibaat

Pastoor-deken Rudy de Kruijf uit Wijchen stopt als priester omdat hij het celibaat niet langer als leidraad voor zijn leven ziet. Dat heeft hij heeft aan het bisdom Den Bosch laten weten, dat zijn besluit 'ten zeerste' betreurt.

De Kruijf vroeg bisschop Antoon Hurkmans medio november om een tijd van bezinning om persoonlijke redenen. De bisschop gaf hem die ruimte en onthief hem van zijn taken in Wijchen. De Kruijf koos in 1998 voor het priesterschap. Hij mag vanaf nu geen missen meer opdragen of sacramenten toedienen. Het bisdom is bezig een vervanger te zoeken.

Dodental afkickcentrum Peru opgelopen tot 27

Het dodental als gevolg van een brand in een afkickcentrum in de Peruaanse hoofdstad Lima is opgelopen tot 27. Vijf mensen verkeren nog in kritieke toestand. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, zo liet de politie weten.

Volgens de Peruaanse autoriteiten zijn 26 mensen ter plekke omgekomen, het 27e slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De meeste mensen kwamen door verstikking om het leven, aldus de brandweer. Alle slachtoffers waren mannen.

Het 'Christus is liefde'-centrum voor drugs- en alcoholverslaafden had geen vergunning en was overvol. Volgens minister van volksgezondheid Alberto Tejada werden de inwoners behandeld 'als gevangenen'. Journalisten van persbureau Associated Press die ter plekke waren zeiden dat alle zichtbare ramen in het gebouw van tralies waren voorzien.

Een van de patiënten zei dat hij zich op de tweede verdieping bevond toen hij de vlammen omhoog zag komen vanaf de eerste verdieping, waar de brand begon. Hij is uit een raam gesprongen om aan de vuurzee te ontkomen. "De deuren zaten op slot, er was geen andere manier om te ontsnappen", zei de patiënt.

De autoriteiten zeiden niet te weten hoeveel mensen zich in het pand bevonden ten tijde van de brand. Ze zijn op zoek naar de eigenaren en staf van het centrum, die klaarblijkelijk op de vlucht zijn geslagen.

Zoila Chea, een tante van een van de slachtoffers, zei dat de omwonenden constant klaagden, en dat het centrum al twee keer door de autoriteiten is gesloten. Volgens Chea waren bezoekjes tijdens de eerste drie maanden van de behandeling verboden. De behandeling bestond volgens haar vooral uit het voorlezen uit de bijbel.

Het nationale hoofd van de brandweer, Antonia Zavala, zei het een brand van 'danteske proporties' was. De brandweer moest gaten slaan in een muur die gedeeld werd met een naburig gebouw om mensen uit het centrum te bevrijden. "We moesten elektrische zagen gebruiken om door de tralies bij de deuren heen te komen", aldus Zavala.

[EK] Servische waterpoloërs beste van Europa

De Servische waterpolomannen hebben in Eindhoven de Europese titel veroverd. In een spannende finale werd buurland Montenegro met 9-8 geklopt. Servië was in 2006 ook al Europa's beste. Eerder op zondag had Hongarije al het brons veroverd. Dat land won de troostfinale van Italië met 12-9. Nederland eindigde op de tiende plaats.

In de eerste helft van het duel tussen Servië en Montenegro werd er niet vaak gescoord. Montenegro begon de tweede helft met een kleine 4-3 voorsprong, maar raakte die snel kwijt. Servië lag in het derde en vierde kwart telkens voor, Montenegro moest steeds terugkomen. Dat lukte bij 8-8 voor het laatst.

Zuid-Sudan weigert oliekraan open te zetten

Zuid-Sudan heeft de olieproductie volledig stilgelegd en is niet van plan de productie te hervatten tenzij Sudan tegemoet komt aan een lijst met eisen. Dat heeft de Zuid-Sudanese minister van Petroleum en Mijnbouw gezegd.

Zuid-Sudan wil graag onderhandelen, aldus minister Stephen Dhieu Dau. Sudan moet echter wel instemmen met het aanbod van Zuid-Sudan om voor het gebruik van de oliepijpleidingen die op het grondgebied van Sudan liggen 1 dollar per vat olie te betalen. Sudan heeft eerder geëist dat 32 dollar per vat wordt betaald. Bovendien wil Zuid-Sudan 2,4 miljard dollar aan financiële hulp van zijn noorderbuur.

Sudan moet volgens de minister ook troepen terugtrekken uit de betwiste grensregio Abyei en stoppen met het financieren van rebellengroepen in Zuid-Sudan. Een internationaal verdrag, dat wordt gegarandeerd door 'internationale supermachten', moet ervoor zorgen dat de overeenkomst wordt nageleefd.

Zuid-Sudan heeft de olieproductie stilgelegd na berichten dat Sudan omgerekend ruim 630 miljoen euro aan olie van Zuid-Sudan heeft gestolen.

Halsema polste Britta Böhler als leider GroenLinks

Femke Halsema heeft oud-senator Britta Böhler gepolst voor het leiderschap van GroenLinks toen ze haar afscheid voorbereidde. Böhler, die tegenwoordig schrijver en hoogleraar advocatuur is, zegt in een interview met dagblad De Pers dat ze geen belangstelling had.

Halsema droeg het leiderschap in december 2010 na acht jaar over aan Jolande Sap. Halsema polste een aantal mensen, onder wie Böhler, die toen in de Eerste Kamer zat voor GroenLinks. "Ze gaf heel snel aan dat ze geen interesse had en daarmee was het afgedaan."

"Meer een grapje onder vrienden", zegt Böhler over het gesprek met Halsema. "Ik denk ook dat zij van meet af aan wist dat ik daar geen belangstelling voor had. De 51-jarige oud-advocate ambieerde geen fulltime politieke carrière, hoewel ze nu een eventueel ministerschap niet bij voorbaat zou uitsluiten.

Böhler zegt niet te weten hoe het zou zijn gelopen als ze Halsema niet direct had afgewezen.

Iran draalt met totale stop olie-export

Iran overweegt de uitvoer van ruwe olie naar Europa te staken in verband met de pas aangekondigde boycot van Iraanse olie door de Europese Unie.

Een wetsontwerp dat moet leiden tot dit olie-embargo, wordt deze week voorbereid. Dit zei de voorzitter van de parlementaire commissie energie, Emad Hosseini, zondag.

Eerder kondigden beleidsmakers in Teheran aan dat het parlement zondag zou besluiten de oliekraan voor Europa dicht te draaien. De kwestie is echter niet in stemming gebracht.

Muiterij Republikeinse Garde Jemen neergeslagen

Leden van de Jemenitische Republikeinse Garde die loyaal zijn aan president Ali Abdullah Saleh hebben een muiterij binnen de eigen gelederen de kop ingedrukt. De muiters eisten het aftreden van de zoon van Saleh, die het bevel voert over de Republikeinse Garde. Dat heeft een bron bij de Garde vrijdag gezegd.

Volgens de bron is een onbekend aantal mensen gewond geraakt. De Revolutionaire Garde wordt gezien als een steunpilaar van het Jemenitische regime.

Jemen bereidt zich momenteel voor op presidentsverkiezingen, die op 21 februari moeten plaatshebben. Velen vrezen dat Saleh zal proberen zijn bondgenoten aan de macht te houden.

Commissie wil één meldpunt slachtoffers misbruik

Er moet één meldpunt komen waar slachtoffers van seksueel misbruik terechtkunnen. Daarvoor gaat de commissie-Samson zich sterk maken. "Dat moet een onafhankelijk meldpunt zijn, met een lage drempel en een deskundige bezetting", zei commissievoorzitter Rieke Samson zondag.

De commissie-Samson onderzoekt sinds medio 2010 seksueel misbruik van door de overheid in katholieke instellingen en pleeggezinnen geplaatste kinderen. Ook misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking en de achtergronden van plegers zijn onderwerp van onderzoek. Bekeken wordt of er destijds signalen van misbruik bekend waren bij overheidsinstanties en hoe de overheid daarmee is omgegaan.

In Amersfoort werd zondag de eerste lotgenotenbijeenkomst gehouden. Er waren 32 slachtoffers. "Het is goed dat slachtoffers met elkaar hun ervaringen delen", zei Samson. "Dat helpt bij de verwerking, maar heeft ook praktische kanten. Zo kunnen er tips gegeven worden over hoe slachtoffers met hun emoties kunnen omgaan en waar zij terechtkunnen."

De lotgenotendag was op verzoek van de commissie-Samson georganiseerd door Slachtofferhulp Nederland. Naast vertegenwoordigers van de commissie waren er ook medewerkers van de Stichting 'hulp na seksueel misbruik'. "Je kon merken dat veel slachtoffers zich herkenden in elkaars verhalen", blikt Samson terug. "De bijdragen waren vaak aangrijpend en emotioneel, maar ook vaak troostend. Het zou mooi zijn als er een voortzetting komt in de vorm van lotgenotengroepen."

Het onderzoek van de commissie, die inmiddels zevenhonderd meldingen heeft ontvangen, omvat de periode van 1945 tot nu. Het rapport wordt eind dit jaar verwacht. Daarin wordt niet alleen een beeld gegeven van de aard en omvang van het seksueel misbruik. "Ook zullen we komen met aanbevelingen om in de toekomst zo veel als mogelijk is, misbruik te voorkomen", aldus Samson.

In een tussenrapportage schreef de commissie in juni geschokt te zijn door de ernst en de duur van gevallen van seksueel misbruik.

Uitslagen Eredivisie (29/01/2012)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14:30 twee duels op het programma. FC Twente nam het in eigen huis op tegen FC Groningen, terwijl RKC Waalwijk thuis VVV-Venlo ontving. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

FC Twente

4 - 1

FC Groningen

 14' De Jong
 23' De Jong
 58' De Jong
 66' Fer
   47' Van Dijk
 
 Gele kaart: Douglas (FC Twente), Van Dijk, Sparv (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.900
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli (Cornelisse/7)
Brama
Chadli (J. John/73)
Fer
Bajrami (Janssen/57)
De Jong
O. John
  Luciano
Hiariej (Keurntjes/64)
Van Dijk
Kwakman
Kappelhof
Andersson (Suk/67)
Kieftenbeld
Pedersen (Bacuna/72)
Sparv
Tadic
Texeira

RKC Waalwijk

4 - 0

VVV-Venlo

 29' Sno(pen)
 31' Van Mosselveld
 80' Braber
 90+1' Ten Voorde
 
 
 Gele kaart: Schet (RKC Waalwijk), Vorstermans, Nwofor, Berghuis (VVV-Venlo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
Van Mosselveld
Sno
Braber
Duits (Auassar/81)
Schet (Ten Voorde/85)
Németh (Castillion/84)
Meijers
  Gentenaar
Timisela
Vorstermans (De Regt/31)
Yoshida
Leiwakabessy
Holla
Meeuwis
Maguire (Verbeek/46)
Berghuis
Nwofor (Wildschut/72)
Linssen

14-jarige Ko wint profgolftoernooi

Lydia Ko zal de boeken ingaan als de jongste winnaar ooit van een professioneel golftoernooi. De pas 14-jarige Nieuw-Zeelandse won het New South Wales Open dat deel uit maakt van de Australische vrouwentour ALPG en verbeterde zo het record dat op naam stond van de Japanner Rory Ishikawa die bij zijn zege vijftien jaar oud was.

Ko, die nu nog als amateur te boek staat, legde in het toernooi de derde en laatste ronde af in 69 slagen waarmee ze op een totaal van 202 slagen (-14) uitkwam. Tweede werd Becky Morgan uit Wales die in totaal vier slagen meer nodig had.

Albert beste in Belgisch feestje bij WK veldrijden

Het wereldkampioenschap veldrijden in Koksijde is uitgelopen op een groots Vlaams feest. In de Belgische kustplaats reed Niels Albert in de eerste ronde weg en werd vervolgens pas bij de finish teruggezien. De daarop volgende zes plaatsen werden ook ingevuld door een Belg, waarvan Peeters en Pauwels ook op het podium eindigden. Voor Albert is het zijn tweede wereldtitel bij de eliterenners.

Albert en de Tsjech Zdenek Stybar gingen er in de eerste ronde ervandoor, maar al snel bleek dat de tweevoudig wereldkampioen niet goed genoeg was in het zand. Aan het eind van de ronde moest hij Albert al laten gaan en halfweg koers was hij ook niet meer terug te vinden bij de achtervolgers.

Achter Albert, die al ruim veertig seconden te pakken had, gingen zes Belgen strijden om de overige twee podiumposities. Daarvan leek Meeusen het sterkste en die ging in de één na laatste ronde ervandoor, maar werd al snel gepasseerd door Rob Peeters, die vervolgens door reed naar het zilver.

Het was allemaal ver achter Albert, die al lang en breed zijn tweede wereldtitel aan het vieren was. De eerste niet-Belg was Radomir Simunek, die op een dikke twee minuten achtste werd. De beste Nederlander was Niels Wubben op plaats vijftien op ruim drie en een halve minuut.

Vrouw gewond door tuinslang over fietspad

Een 47-jarige fietsster uit Lemelerveld is gewond geraakt toen ze in Raalte tegen een stuk tuinslang aanreed. De tuinslang was door onbekenden tussen twee bomen gespannen.

De vrouw reed vrijdag rond 15.00 op het fietspad langs de Wolthaarsdijk Westzijde tegen de tuinslang aan en raakte verstrikt. De weg maakt op dit punt een bocht en loopt naar beneden. Ze viel net niet, maar liep wel blauwe plekken op.

De politie is op zoek naar de daders en vraagt getuigen contact op te nemen.

Overvallers stuiten op rechercheurs in burger

Twee Tilburgers van 28 en 29 jaar zijn zondagochtend aangehouden toen ze twee agenten in burger onder bedreiging van een mes wilden beroven.

De rechercheurs reden in een gewone auto over de Bredaseweg en zagen twee mannen wenken. Ze stopten, waarop een van de mannen vroeg of ze tijd hadden om hen weg te brengen. De rechercheurs antwoordden dat ze met andere dingen bezig waren en geen tijd hadden.

"Gewoon instappen", riep een van hen tegen zijn maat, die een mes openklapte. Hierop stapten de agenten uit de auto en trokken hun vuurwapen. Ze lieten de verdachten rond 04.35 uur knielen op de Bredaseweg en arresteerden ze.

Ook de andere verdachte bleek een mes bij zich te hebben. De politie gaat ervan uit dat de mannen hen wilden beroven of de auto wilden afpakken.

'Scarlett Johansson wil naar Londen verhuizen'

Scarlett Johansson wil een huis kopen in Londen. De actrice wil haar ex-man Ryan Reynolds en zijn vriendin Blake Lively niet constant tegen het lijf lopen in New York en zou daarom een nieuw leven willen beginnen in Engeland.

"Scarlett heeft er genoeg van om Ryan en Blake steeds tegen te komen", vertelt een bekende van de actrice aan de Britse boulevardkrant Daily Mail. De 27-jarige Johansson zou al een makelaar in Londen hebben ingeschakeld om een appartement te zoeken.

Volgens de bron leidt Johansson een teruggetrokken leven in New York. "Ze laat het nachtleven aan zich voorbijgaan. Op dit moment neemt ze een film op in Schotland, maar uiteindelijk hoopt ze wel een nieuwe liefde tegen het lijf te lopen. Ze heeft een zwak voor Britse mannen en zou graag een huis en man vinden in Londen."

[AO] Djokovic verslaat Nadal na prachtige finale

Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn carrière de Australian Open op zijn naam geschreven. De Servische nummer één van de wereld was in een enerverende finale voor de zevende keer op rij te sterk voor Rafael Nadal; 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5) en 7-5.

Nadal nam het initiatief in de eerste set en nam een 4-2 voorsprong. Die break gaf hij twee games later echter weer weg, maar een break in de elfde game was voldoende om verdiend de eerste set binnen te halen. Aan het begin van de tweede set ging het niveau van Djokovic omhoog, wat resulteerde in een vroege break. Nadal wist echter in de negende terug te breaken na een dubbele fout van Djokovic, die al drie setpunten had gemist. Nadal deed in de daarop volgende game hetzelfde door op het vierde setpunt van de Serviër ook een dubbele fout te slaan.

In de derde set bleef Djokovic sterk retourneren, waardoor hij Nadal diverse malen op zijn service onder druk wist te zetten. Het leverde hem tevens een break op in de vierde game. Zijn eigen games bleven makkelijk verlopen voor de nummer één van de wereld, waarna hij op 5-2 opnieuw door de service van Nadal brak.

Ook in de vierde set had Djokovic het op zijn servicegames vrij makkelijk. Nadal moest echter op zijn eigen service knokken voor elk punt, maar hield toch stand tot de achtste game. Toen leek Djokovic al voor de beslissing te zorgen, maar drie breakpunten waren niet aan hem besteed. Vrijwel direct daarna was er een regenonderbreking, die voor een kwartier oponthoud zorgde.

Het liep uiteindelijk uit op een tiebreak, waarin Nadal een minibreak voorsprong weggaf. Djokovic nam het initiatief over, maar liet twee grote kansen om op matchpoint te komen liggen. Nadal sloeg toe op zijn eerste setpunt, wat hij al vierde alsof hij de titel in Melbourne al binnen had. Het leverde een vijfsetter op tussen de twee kemphanen, iets wat in hun eerste 29 ontmoetingen nog niet was gebeurd.

In de vijfde set leek Djokovic, net als in de partijen tegen Andy Murray en David Ferrer, conditioneel problemen te krijgen. Nadal sloeg op zijn eerste breakpunt toe, maar toch brak Djokovic de game erna direct terug. De Serviër begon weer meer punten te maken op de service van Nadal en benutte op 5-5 zijn tweede breakpoint.

Na ruim vijf en een half uur kon Djokovic gaan serveren voor de wedstrijd, maar Nadal gaf zich niet zomaar gewonnen. Een 30-0 achterstand maakte hij ongedaan, maar een breakpoint was niet aan hem besteed. Twee punten later stond Djokovic op matchpoint, welke hij direct benutte. Het betekende na ruim vijf en drie kwartier de derde eindzege voor Djokovic in Australië. Eerder was hij in 2008 en vorig jaar de sterkste.

E-fietsen blijven populair

De verkoop van e-bikes is vorig jaar opnieuw toegenomen. De fiets met trapondersteuning blijft onverminderd populair in Nederland, tegen de trend van een licht dalende fietsverkoop in. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van de Vereniging RAI.

In 2011 zijn er in totaal 1,71 miljoen fietsen verkocht. Dat is 3,6 procent minder dan in het jaar daarvoor. De omzetdaling bleef beperkt tot 1,3 procent omdat de kopers bereid waren meer geld uit te geven.

De gemiddelde besteding kwam dan ook 4,4 procent hoger uit op 960 euro. De stijgende verkoop van e-bikes speelde daarbij een belangrijke rol. In 2011 werden 7 procent meer van deze fietsen verkocht met een gemiddelde prijs van 1918 euro. Inmiddels heeft 15 procent van alle fietsen die worden verkocht, trapondersteuning.

E-fietsen blijven populair
E-fietsen blijven populair (Foto: ANP)

Handballers tegen IJsland voor WK-kwalificatie

De Nederlandse handballers strijden met IJsland om een ticket voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Spanje. Dat wees de loting tijdens de slotdag van het EK in Belgrado zaterdag uit. Nederland gaat 9 of 10 juni op bezoek bij de IJslanders. Een week later volgt de return.

Oranje verzekerde zich van een extra kans op deelname aan het WK, dat volgend jaar in januari wordt gehouden, door in de kwalificatiepoule af te rekenen met Estland en Finland.

"Ik vind het een mooi resultaat. IJsland is natuurlijk een zware tegenstander, maar dit geldt voor ieder land dat we hadden kunnen treffen", laat bondscoach Mark Schmetz weten. Vooraf kan je zeggen dat de krachtsverhouding op ongeveer 70 tegen 30 in het voordeel van IJsland ligt, maar ik zie nog steeds een stijgende lijn bij Oranje."

Onverschrokken pompbediende jaagt overvallers weg

Een medewerker van een tankstation heeft zaterdagavond in Maastricht twee overvallers verjaagd. Hoewel ze een vuurwapen op hem richtten, greep hij een ijzeren staaf en stormde op zijn belagers af. Die namen direct de benen en vluchtten op een scooter, meldt de politie.

De overvallers hadden bij het tankstation op de Keurmeestersdreef rond 19.30 uur een plastic zak op de toonbank gesmeten en geld geëist. De pompbediende verklaarde tegen de politie dat hij meteen door had dat hij met een nepwapen werd bedreigd.

De politie probeert de overvallers te pakken te krijgen aan de hand van de beelden van de bewakingscamera van het tankstation.

Hond bijt peuter in gezicht

Een hond heeft zaterdag in Sneek een 3-jarig jongetje in zijn gezicht gebeten. De eigenares had haar pittbullachtige hond vastgebonden aan een fietsenrek om iets te kopen in een winkel aan het Normandiaplein.

De peuter wilde het dier aaien, wat in eerste instantie goed ging, maar plotseling beet de hond het jongetje in zijn gezicht. De eigenares werd erbij gehaald, maar wilde van niets weten en liep weg. De politie is op zoek naar de vrouw. Het gewonde jochie is behandeld door een dokter.

Golfer Rock klopt Woods in Abu Dhabi

Robert Rock heeft het golftoernooi van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De 34-jarige Brit kwam in de slotronde binnen in zeventig slagen, wat voldoende was voor de zege.

Na drie ronden stonden Rock en Tiger Woods gedeeld eerste. Waar Rock een goede ronde liep, was het Woods die in 72 slagen het clubhuis bereikte en zo terugviel naar een gedeelde derde plaats. Joost Luiten kwam in hetzelfde toernooi niet verder dan een gedeelde 42e plaats.

Bedrijf wil geld terug na mislukte Gaga-deal

Een Russisch mediabedrijf stapt naar de rechter na een mislukte deal over een optreden van Lady Gaga. Het bedrijf telde 1,5 miljoen dollar neer voor een show van de zangeres tijdens een awardshow van muziekzender MUZ-TV in juni, maar de deal gaat niet door.

Het mediabedrijf, TV Service ZAO, heeft ondanks de afgeketste deal zijn geld nog niet terug, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. ZAO dacht Lady Gaga te hebben geboekt via NWE, een bedrijf in Miami, maar NWE bleek de zangeres uiteindelijk niet te kunnen strikken.

ZAO zegt het betaalde geld meerdere keren te hebben teruggevraagd bij NWE, zonder resultaat.

Dinand Woesthoff herdenkt Guusje

Dinand Woesthoff heeft zondag weer even stilgestaan bij de dood van zijn vrouw Guusje Nederhorst. De actrice en zangeres overleed precies acht jaar geleden aan borstkanker.

"29 januari. Een speciale dag", twittert Woesthoff, die in 2003 zoon Dean Maddy kreeg met Nederhorst. "Toch kwam ik er vanmorgen pas achter. Dat is ook goed." De Kane-zanger trouwde in 2009 met de Britse Lucy Hopkins, met wie hij nog twee zoontjes kreeg.

Cricketscheidsrechter slaat 15-jarige jongen dood

In Bangladesh is een 15-jarige toeschouwer van een cricketwedstrijd doodgeslagen door een scheidsrechter. De jongen werd door de man met een bat op zijn hoofd geslagen, nadat er een verschil van mening over een beslissing was ontstaan.

Nazrul Islam liep tijdens een amateurwedstrijd het veld op en ging in discussie met de scheidsrechter. Deze was hier duidelijk niet van gediend, pakte een bat van één van de spelers en sloeg de 15-jarige jongen dood.

De klap was echter niet verantwoordelijk voor het intreden van de dood, maar zorgde wel voor de aanleiding. In de nacht die daarop volgde, kreeg de jongen namelijk een inwendige bloeding. Hier is de tiener uiteindelijk aan bezweken.

"Hij (Islam, red.) beschuldigde de scheidsrechter van partijdigheid. Op een bepaald moment werd de scheidsrechter boos, nam de bat en sloeg de jongen op het hoofd", liet de plaatselijke politiechef, Mosharraf Hossain, aan het AFP, weten.

De scheidsrechter in kwestie wordt inmiddels door de politie gezocht, maar is ondergedoken.

Uitslag Feyenoord - AFC Ajax

Feyenoord en Ajax stonden vanmiddag voor de 56e keer tegenover elkaar in de Kuip. In Amsterdam werd het nog 1-1, maar in eigen huis waren de Rotterdammers te sterk en zegevierden met 4-2. Het breekpunt was een discutabele penalty, die arbiter Kuipers in de eerste helft gaf.

Beide ploegen begonnen onrustig aan het duel. Feyenoord liet Ajax de bal rond spelen, maar zorgde er wel voor dat men er kort bovenop zat. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Vurnon Anita. De verdediger stoomde na een kwartier vanaf de rechterzijde op en schoot van buiten het strafschopgebied op het doel van Erwin Mulder, die het schot wist te pareren.

Drie minuten later was het alsnog raak. Na een corner van Feyenoord, die werd afgeslagen, gingen de Amsterdammers in hoog tempo naar het doel van de tegenstander. Eenmaal daar aangekomen slaagde Christian Eriksen er in om de bal achter Mulder te werken. Ook daarna bleven de bezoekers het spel maken, waar de Rotterdammers moeite hadden om in de buurt van het doel van de tegenstander te komen.


Lorenzo Ebecilio stuit tijdens een aanval op doelman Erwin Mulder (Foto: Pro Shots)

Feyenoord kreeg uiteindelijk hulp van arbiter Kuipers, die de bal na een overtreding van Jan Vertonghen op John Guidetti op de stip plaatste. De huurling van Manchester City maakte vervolgens geen fout en trok de stand weer gelijk. De gelijkmaker zorgde er eveneens voor dat de aanwezige fans de sfeer in de Kuip verder verhoogden.

Op slag van rust maakte Guidetti, die enkele dagen geleden nog ziek was, zijn tweede van de wedstrijd, waardoor Feyenoord de leiding nam. Ook in de laatste minuten van het eerste bedrijf bleven de Rotterdammers oppermachtig en waren via Ruben Schaken zelfs nog dichtbij de 3-1.


John Guidetti viert zijn tweede treffer van de middag (Foto: Pro Shots)

Na vijf minuten in de tweede helft leek Otman Bakkal een einde te maken aan de illusies van Ajax. De huurling van PSV tekende namelijk voor de 3-1, waarbij de verdediging van de Amsterdammers er niet goed uit zag. Niet veel later kreeg Theo Janssen een enorme kans, maar zag zijn poging gestopt worden door Mulder, waardoor de aansluitingstreffer uitbleef.

In het laatste half uur wilde trainer Frank de Boer proberen een opening te forceren en bracht Nicolás Lodeiro en Davy Klaasen in. Zij vervingen respectievelijk Miralem Sulejmani en Eyong Enoh en zou voor meer stootkracht voorin moeten zorgen. Ajax wist wel een aantal aanvallen op te zetten, maar was te onzorgvuldig om echt gevaarlijk te worden.

Tien minuten voor tijd was daar toch de 3-2, nadat doelman Mulder een enorme blunder maakte. De doelman van Feyenoord wilde de bal uittrappen, maar Dimitry Bulykin reageerde alert door de bal te stoppen, die vervolgens in het doel dwarrelde. In de slotfase gooide Guidetti de deur definitief in het slot, nadat hij voor de derde keer raak schoot. De Zweed kreeg de bal aangespeeld van Schaken en rondde vervolgens fraai af.

In de blessuretijd, die zo'n vier minuten in beslag nam, geloofden beide ploegen het wel. De wedstrijd kabbelde naar het einde, waardoor Feyenoord voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 in eigen huis een competitiezege op Ajax boekt.


Feyenoord

4 - 2

AFC Ajax

 30' Guidetti(pen)
41' Guidetti
50' Bakkal
83' Guidetti
   18' Eriksen
 80' Bulykin
 
 Gele kaart: G. Fernandez (Feyenoord), Vertonghen, van Rhijn (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
Vlaar
Martins Indi
Nelom
Mokotjo
Clasie (de Vrij/88)
Bakkal
Schaken
Guidetti (Cabral/90+1)
G. Fernandez (Cissé/82)
  Vermeer
Anita
van Rhijn
Vertonghen
Blind
Eriksen
Enoh (Klaassen/64)
Janssen (Bulykin/74)
Sulejmani (Lodeiro/64)
de Jong
Ebecilio

Taekwondoka Mollet plaatst zich voor Spelen

Taekwondoka Tommy Mollet heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen. De Nederlander bereikte in het Russische Kazan bij een kwalificatietoernooi de finale in de categorie tot 80 kilogram en verzekerde zich hiermee van een olympisch startbewijs.

Mollet wist in de voorrondes de Fransman Mamedy Doucara en de Serviër Stojan Rabijac te kloppen, waarna hij in de halve finale met 9-1 afrekende met de Noor Erik Nilssen Bratli.

Gisteren wisten Dennis Bekkers en Deborah Louz zich net niet te plaatsen voor de Spelen.

'Vicevoorzitter RvS transparant benoemen'

De vicevoorzitter van de Raad van State kan beter 'transparant' worden benoemd. "Het is zeer de vraag of een open sollicitatie de juiste weg is voor dit soort functies", zei scheidend vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De procedure moet volgens hem een uiting zijn van het politieke klimaat en de politieke conjunctuur.

Vorig jaar was er voor het eerst een openbare vacature voor de functie. Al lang voordat de vacature er was, leek vast te staan dat oud-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de functie zou krijgen. Hij werd uiteindelijk ook gekozen en begint de komende week bij de raad.

Enkele sollicitanten menen dat zij 'geen schijn van kans' hebben gehad en zijn naar de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer gestapt. Hij overweegt een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken rond de benoeming. De kritiek op de Raad van State rond de procedure noemde Tjeenk Willink in Buitenhof 'vervelend'.

Hij liet zich ook nog uit over de zogenoemde hoofddoekjesaffaire. PVV-leider Geert Wilders had stevige kritiek op koningin Beatrix toen zij op staatsbezoek in een moskeeën in Oman en Qatar een hoofddoek droeg. Beatrix noemde zijn kritiek in een reactie 'onzin'. Daarmee deed de koningin volgens Tjeenk Willink geen politieke uitspraak, maar een feitelijke constatering.

Occupy Den Haag: We gaan niet weg

De actievoerders van Occupy op het Malieveld in Den Haag zijn niet van plan om zondagavond hun kamp op te breken. Dat heeft een woordvoerder van de groep zondag laten weten.

De gemeente Den Haag wil dat de betogers zondag weggaan, omdat dan de winterregeling voor zwervers van kracht wordt. De actievoerders van Occupy vallen daar volgens de gemeente ook onder. ,,Het is voor hun eigen gezondheid’’, aldus een zegsman van de gemeente. ,,Het is niet verantwoord om met dit weer buiten te slapen.’’

Maar de actievoerders zijn goed voorbereid op de koude, stelt een woordvoerder. ,,We hebben warme kleren’’, stelt hij. ,,We staan hier niet voor niets al 100 dagen te demonstreren.’’

Lurling wil carrière bij NAC afsluiten

Anthony Lurling heeft het goed naar zijn zin bij NAC Breda. De 34-jarige aanvaller is bezig aan een prima seizoen en scoorde dit weekend nog tegen De Graafschap. Onlangs verlengde de routinier nog zijn contract in Breda met een jaar.

"Dit was alweer mijn zesde treffer van het seizoen. Bijna alles gaat erin. Ik denk dat ik dit seizoen een stuk of tien grote kansen heb gehad. Het zou mooi zijn als ik dit jaar de dubbele cijfers weer haal. Dat is me na mijn tijd bij Heerenveen niet meer gelukt," zei Lurling tegen NUsport.

"Hoe het komt dat het zo goed gaat? Ik ben het hele seizoen fit, heb misschien zes trainingen gemist. En ik heb plezier in het spelletje. Dat was vorig jaar wel anders. Toen was ik veel geblesseerd. En dan heb je het ook minder naar je zin," zei de aanvaller die zijn contract verlengde. Dit duurde even omdat NAC het financieel lastig heeft en hierdoor minder konden bieden dan Lurling verwacht had.

"Het is altijd mijn intentie geweest om bij NAC te blijven. Dit is mijn zesde seizoen in Breda. Ik heb in die tijd een band opgebouwd met de mensen bij de club en de supporters. Ik hoef hier niet meer weg, wil afsluiten bij NAC. Ik heb heel lang het plaatje in mijn hoofd gehad dat ik zou afsluiten bij FC Den Bosch. Dat is toch de club waar ik vanaf mijn derde rondliep. Maar nu wil ik in de Eredivisie blijven. Den Bosch is alleen een optie als NAC over een jaar niet met me verder wil en ik nog niet wil stoppen."

SP wil parlementaire enquête naar misbruik kerk

De SP wil dat een parlementaire enquête wordt ingesteld naar het misbruik in de rooms katholieke kerk. Dat zei SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

In de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan naar het seksueel misbruik is volgens haar geen oog geweest voor mishandeling en de rol van vrouwen. Ook kan met een parlementaire enquête volgens haar het probleem worden verholpen dat veel zaken niet meer te bewijzen zijn doordat dossiers zijn vernietigd. Met zo'n onderzoek kunnen mensen namelijk onder ede worden gehoord. Zo kunnen de feiten volgens haar alsnog boven tafel komen.

Bekenden nemen afscheid van Etta James

Honderden vrienden en familieleden hebben zaterdag in Los Angeles afscheid genomen van Etta James. De rouwdienst werd bijgewoond door verschillende sterren, onder wie Stevie Wonder en Christina Aguilera.

Dominee Al Sharpton las onder meer een verklaring voor van president Barack Obama, die zei dat James wordt herinnerd 'vanwege haar legendarische stem en haar bijdragen aan het muzikale erfgoed' van de Verenigde Staten.

Stevie Wonder zong drie liedjes tijdens de dienst en Aguilera liet weten dat ze James' nummer At Last tijdens al haar concerten zingt als eerbetoon aan de zangeres. "Van alle zangers die ik ooit heb gehoord, was zij degene die me in mijn ziel raakte", zei Aguilera.

Etta James stierf vorige week vrijdag aan de gevolgen van leukemie. De zangeres, die 73 jaar oud werd, won tijdens haar carrière zes Grammy Awards. James kampte al jaren met een slechte gezondheid.

[AO] Mattek-Sands en Tecau winnen gemengd dubbel

De Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en haar Roemeense partner Horia Tecau hebben zondag de Australian Open gewonnen. In de finale van het gemengd dubbelspel troefden ze het Russisch-Indiase koppel Elena Vesnina - Leander Paes af. Mattek-Sands en Tecau wonnen de eerste set met 6-3, maar verloren het tweede bedrijf met 5-7. In de supertiebreak sleepten ze met 10-3 alsnog de zege binnen.

Zowel voor Mattek-Sands als Tecau is het de eerste grandslamtitel. De Amerikaanse kwam zowel in het vrouwendubbelspel als het gemengd dubbelspel nooit verder dan de halve finale. Tecau speelde de afgelopen twee jaar de mannendubbelfinale op Wimbledon, maar verloor beide keren.


Mattek-Sands en Tecau winnen gemengd dubbel (Foto: Novum)

Kabam koopt Fearless Studios

Kabam, een ontwikkelaar van hardcore social games, heeft Fearless Studios gekocht. Met deze zet heeft Kabam meer ontwikkelruimte en staat het sterker tegenover social games-grootmacht Zynga.

Deze deal levert Kabam zes nieuwe werknemers op, naast de 450 man die al in dienst zijn. Fearless Studios wordt geleid door prijzenwinnende schrijver en spelregisseur Haden Blackman (Star Wars: The Force Unleashed) en technologieexpert Cedrick Collomb. Beide hebben ze gewerkt bij LucasArts, wat ze enorm waardevol maakt voor Kabam.

The Fearless Studios team brings a wealth of talent and experience in creating outstanding, highly successful AAA titles across a range of genres”, zegt Kevin Chou, CEO van Kabam. “Their skills in game design, emerging technologies and proficiency in making the transition from 2D to 3D on consoles mesh perfectly with Kabam’s strategy. We’ll significantly strengthen our industry leadership as the online gaming market transitions to higher fidelity, 3D gameplay with our acquisition of Fearless Studios.

Links: Blackman; Rechts: Collomb.

Filmmaker Hazanavicius wint belangrijke regieprijs

Michel Hazanavicius heeft een belangrijke regieprijs in de wacht gesleept voor zijn stomme film The Artist. De Franse filmmaker kreeg de award van de Directors Guild of America en maakt nu een goede kans op een Oscar in dezelfde categorie.

De prijs van de Directors Guild of America is een belangrijke graadmeter voor de Oscars. In de 63-jarige historie van de Guild Awards is het maar zes keer voorgekomen dat de winnaar geen Oscar kreeg voor beste regie.

The Artist is in tien categorieën genomineerd voor een Oscar, waaronder film, regie, acteur, kostuum, muziek en scenario. Eerder deze maand won de Franse film al drie Golden Globes, onder meer voor beste film en beste regie. De Oscars worden op 26 februari uitgereikt in Los Angeles.

Vijfde wereldtitel Vos bij het veldrijden

Marianne Vos heeft in het Belgische Koksijde haar vijfde wereldtitel bij het veldrijden veroverd. De alleskunner reed in de eerste ronde weg, om vervolgens pas bij de finish weer teruggezien te worden. Het zilver was voor Daphny van den Brand, die de Belgische Sanne Cant in een sprint naar de derde plaats verwees.

In de eerste ronde leek dat al één van de buitenlandse kanshebsters op een medaille uitgeschakeld. Katherine Compton kwam, zoals wel vaker, ten val en moest al vroeg een grote achterstand ongedaan maken. Vooraan besloten Van den Brand en Vos alvast te gaan en werden geholpen door twee andere landgenotes die een gat lieten.

Vos besloot echter niet om met Van den Brand, bezig aan haar laatste WK, te wachten en ging er nog in de eerste ronde vandoor. De achterstand van Van den Brand was op de streep al tien seconden, terwijl de nummer drie Sanne van Paassen op bijna een halve minuut volgde.

De strijd vooraan leek al vroeg gestreden, aangezien de achterstand van Van den Brand alleen maar opliep. Van den Brand kreeg het gaandeweg de koers lastiger en zag na drie rondes Van Paassen, Compton en de Belgische Sanne Cant aansluiten. Compton leek zich al leeggereden te hebben in de achtervolging en moest al snel afhaken.

Vos was inmiddels bijna een minuut weggereden en kon op haar gemak richting haar vijfde wereldtitel in het veldrijden rijden. Daarachter streden Van den Brand, Van Paassen en Cant nog steeds om het zilver. Van Paassen moest na de laatste duin afhaken, terwijl Van den Brand Cant eruit sprintte om het zilver.

FOK!filmtips van de dag: Once Upon a Time in America

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Voor vandaag stippen we twee films aan die volgens ons zeer de moeite waard zijn. Op België 1 is vanmiddag de film The Women te zien. Deze oude film uit 1939 werd geregisseerd door George Cuker en heeft onder andere Norma Shearer, Joan Crawford en Paulette Goddard in de hoofdrollen. Het acteerwerk in de film is sterk en opmerkelijk is dat de cast van deze film uitsluitend uit vrouwen bestaat. Deze klassieke film draait om roddel, achterklap en afgunst. Mary Haines ligt in een scheiding en haar vriendinnen nemen haar mee naar Reno. Opweg daar naar toe ontmoet ze in de trein de gravin DeLave die voor de vierde keer gaat trouwen. 

De FOK!filmtip van de dag is Once Upon a Time in America. Deze film uit 1984 is vanavond om 20:00 te zien op RTL 7. Dit groots opgezette misdaaddrama heeft onder andere Robert de Niro en James Woods in de hoofdrollen. De film speelt zich af in New York aan het begin van de vorige eeuw. David en Maximilian vormen met enkele vrienden een jeugdbende die later zal uitgroeien tot een groep gangsters die de macht hebben tijdens de drooglegging. Vijf en dertig jaar na een ongelukkig verlopen overval ontvangt David een mysterieuze brief die het vergeten verleden weer naar boven brengt.

Trailer Once Upon a Time in America

Abbas: Israël oorzaak van impasse

Israël heeft ervoor gezorgd dat de verkennende gesprekken met de Palestijnen op niets zijn uitgelopen, omdat het geen gedetailleerde voorstellen heeft gedaan. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas zondag gezegd.

De beide partijen hebben de afgelopen maand in Jordanië op verzoek van het Midden-Oosten Kwartet verkennende gesprekken gevoerd over onder andere grenzen en veiligheid. Het Kwartet, bestaande uit de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland, hoopte dat het overleg zou leiden tot vredesonderhandelingen.

Abbas zei echter dat Israël het overleg in een impasse heeft gebracht door 'geen heldere visie te presenteren'. Israël zei de gesprekken te willen voortzetten en serieus te zijn over het bereiken van een vredesovereenkomst. Abbas besluit deze week of hij het overleg voortzet.

Microsoft dient klacht in over Halo 4-domeinnaam

Microsoft heeft een klacht ingediend tegen de website die beweerde bètacodes van Halo 4 in bezit te hebben. De website, halo4beta.net, had voornemens deze uit te delen. Daar is Microsoft niet van gediend.

343 Industries' creative director David Ellis had al snel en accuraat gereageerd door te zeggen dat het allemaal nep was en dat je er niet op in moest gaan. Microsoft heeft zijn klacht ingediend bij het National Arbitration Forum. Die gaat nu kijken of de praktijken inderdaad malafide zijn. Blijkt van wel - dat onderzoek moet niet zo lang duren - dan krijgt Microsoft de domeinnaam en wordt de site offline gehaald.

Ajax-directeur Sturkenboom bedreigd

Martin Sturkenboom heeft van een groep Ajax-supporters een 'laatste waarschuwing' gekregen. De algemeen directeur ad-interim van Ajax kreeg, naar nu bekend is geworden, in de nacht van woensdag op donderdag bezoek van een tiental fans die hem bij zijn eigen huis intimideerden.

"Wij komen jou waarschuwen. Je moet oprotten uit de ArenA. Jij weet niet welke maatregelen wij kunnen nemen tegen jou en jouw gezin", luidde de boodschap.

Sturkenboom heeft dezelfde nacht een verklaring afgelegd bij de politie en deed vrijdag formeel aangifte. "Ik ben erg geschrokken. Dit was pure intimidatie", liet de directeur weten. "Nadat de groep was vertrokken, kreeg ik een aantal intimiderende en bedreigende sms'jes. Het is triest dat zakelijke onenigheid nu ook een wissel trekt op mijn privéleven. Op deze manier wordt het werken mij bijna onmogelijk gemaakt."

Vooralsnog gooit Sturkenboom de handdoek niet in de ring, maar hij erkent wel dat de werkomstandigheden bij Ajax op dit moment allerminst plezierig zijn. De oud-voorzitter van FC Utrecht is door de raad van commissarissen onder leiding van Steven ten Have naar voren geschoven als algemeen directeur ad-interim. Het is de bedoeling dat Louis van Gaal hem rond de zomer opvolgt.

Dreigementen voor Ajax-directeur Sturkenboom
Dreigementen voor Ajax-directeur Sturkenboom (Foto: ANP)

Rhythm Heaven Fever naar Europa

Nintendo heeft in de meest recente Iwata Asks-podcast bekendgemaakt dat het populaire ritmespel Rhythm Heaven Fever zijn opwachting maakt op de Wii in Europa. De focus ligt op duwen en stampen.

Voor deze versie heeft het ontwikkelteam, dat drie keer groter is dan bij het origineel, veel geëxperimenteerd. Zo zullen we geen kekke bewegingen maken tijdens het spelen, omdat de besturing niet precies genoeg is. Ook blijven de personages tweedimensionaal, omdat 3D-modellen minder goed reageerden.

Zo is er in de podcast nog veel meer besproken. Een uitgetikt verslag daarvan vind je op GoNintendo.com. Binnen enkele weken schijnt het spel al uit te komen. Wanneer is niet bekend.

Asare: "We hopen op goede tijden"

FC Utrecht verloor gisteravond met 2-0 van sc Heerenveen. Utrecht-middenvelder Nana Asare baalde van het makkelijke verlies. Hij vond echter ook dat Heerenveen echt goed speelde.

"Ik denk dat het een lastige wedstrijd was, maar we gaven die twee doelpunten makkelijk weg. Heerenveen speelde goed en er zat veel beweging in hun team. We kwamen niet aan ons eigen spel toe", vertelde de 25-jarige aanvoerder van FC Utrecht. "We creërden bijna niets nee, maar Heerenveen deed het erg goed."

De degradatie streep komt steeds dichterbij voor de club uit de Domstad. De ploeg staat op een teleurstellende vijftiende plaats in de Eredivisie. Asare, oud speler van onder andere Feyenoord en KV Mechelen gelooft nog zeker in betere tijden. "We blijven geloven en het team werkt erg had. We hopen op goede tijden."


Asare: "We hopen op goede tijden" (Foto: Pro Shots)

SP breekt peilingrecords

De SP bereikt deze week in de peiling van Maurice de Hond de hoogste score die de partij ooit gehaald heeft. De partij was vorige week al de grootste in de peiling, deze week komen er twee zetels bij waardoor de partij uitkomt op 34 zetels. Het is volgens De Hond nooit eerder voorgekomen dat een partij zonder duidelijke aanleiding zoals de val van een kabinet in korte tijd zo'n grote groei doormaakt.

De zetelwinst van de SP komt deze week van GroenLinks en 50Plus. GroenLinks daalt van negen naar acht zetels en 50Plus van twee naar een.

Vaak wordt beweerd dat de SP vooral groeit doordat teleurgestelde PVV-kiezers zicht tot de socialisten wenden. De partij zegt dat uit eigen onderzoeken anders blijkt en de peiling van De Hond lijkt de partij daarin te steunen.

Van de negentien zetels winst zijn er volgens De Hond namelijk tien afkomstig van de PvdA. Bijna een derde van degenen die in 2010 PvdA hebben gestemd, zou nu SP stemmen. Bij de GroenLinks-stemmers is dat een kwart (goed voor twee tot drie zetels), daarna volgen de ChristenUnie-stemmers met vijftien procent (ongeveer een zetel) en dan de PVV-stemmers met dertien procent (ongeveer drie zetels).

Zonder de PVV-overstappers zou de SP volgens deze peiling dus nog steeds een zetel groter zijn dan de VVD. Van de VVD-kiezers geeft vijf procent aan dat hij nu PVV zou stemmen, omgekeerd is dat ook vijf procent. Beweging van de SP-kiezers naar de PVV is er nauwelijks. Slechts 0,9 procent is van plan PVV te stemmen.

Uit de peilingen blijkt al langer dat de kiezers trouw zijn aan de SP. Zo geeft 92 procent aan dat hij opnieuw SP zou stemmen. Bij de VVD en D66 ligt dat rond de tachtig procent, bij de PVV is dat gedaald naar 65 procent en bij GroenLinks, PvdA en CDA geeft maar de helft aan opnieuw op die partij te stemmen.

Pre-order Kid Icarus: Uprising, krijg 3D Classic cadeau

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Kid Icarus: Uprising in Noord-Amerika met meer dan alleen de gratis standaard geleverd wordt. Wanneer je het spel pre-ordert, krijg je er gratis de 3D Classics-versie van het origineel bij.

In Europa kun je de 3D Classics-versie gratis krijgen door het registreren van twee games uit de speciale Club Nintendo-actie. Deze actie loopt tot 31 januari. Met deze actie kun je tevens een limited edition Mario, Peach of Toad-3DS winnen.

[WK sprint] Gerritsen: "Ga ik echt zo langzaam?"

Schaatsster Annette Gerritsen was gisteren de ongelukkige die op de 1.000 meter op het wereldkampioenschap sprint tegen Christine Nesbitt moest rijden. De Canadese verpulverde in Calgary het wereldrecord, terwijl Gerritsen twee seconden achter haar over de meet kwam.

De Nederlandse was na afloop van de race nog beduusd. "Jeetje. Gedurende de race dacht ik: ga ik echt zo langzaam? Ik zag op haar rondebord op de kruising 26,6 staan voor de eerste volle ronde. Dat is echt hard. Ik was echt even van slag. Ik verlies het vooral bij het uitkomen van de bocht. Zij versnelt mega uit, en ik iets. Dat moet veel beter," zei Gerritsen.

Nesbitt klokte 1.12,68 waar Gerritsen op 1.14,67 bleef steken, voor haar doen een goede tijd, maar ver verwijderd van de eerste plaats. "Er moet voor mij echt nog een heleboel gebeuren. In Vancouver tijdens de Winterspelen verloor ik het goud aan haar op tweehonderdste van een seconde en nu rijdt ze mij op twee seconden," zei de Team Liga-rijdster.

Youssou N'Dour slaags met politie

Youssou N'Dour is zaterdag slaags geraakt met de politie. De Senegalese zanger, die afgelopen week hoorde dat hij niet mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen in zijn land, wilde het politiebureau binnengaan waar mensenrechtenactivist Alioune Tine wordt vastgehouden.

N'Dour werd door de politie weggeduwd toen hij naar binnen wilde gaan. De 52-jarige zanger was zaterdag onderdeel van een grote menigte die solidariteit met Tine wilde betuigen. De activist organiseerde vrijdag een demonstratie nadat het constitutionele hof van Senegal had bepaald dat zittend president Abdoulaye Wade opnieuw mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

N'Dour is in Nederland vooral bekend van het nummer 7 Seconds. Hij scoorde in 1994 een hit met het duet met Neneh Cherry. De zanger houdt zich al jaren bezig met politieke zaken.


Youssou N'Dour slaags met politie 

[NBA] Lakers verliezen bij Milwaukee

Los Angeles Lakers is zaterdag tegen de negende nederlaag van het NBA-seizoen aangelopen. Op bezoek bij Milwaukee Bucks bogen de Lakers met 100-89. Kobe Bryant en Pau Gasol toonden wel hun klasse voor de bezoekers. Bryant scoorde 27 punten, Gasol twaalf en voegde daar vijftien rebounds aan toe. Voor de winnende Bucks was Drew Gooden goed voor 23 punten.

Francisco Elson won met Philadelphia 76ers in eigen huis van Detroit Pistons: 95-74. De Rotterdammer speelde zo'n 4,5 minuut mee. Daarin scoorde hij twee punten. Andre Iguodala van de Sixers haalde precies een triple double. Hij scoorde tien punten, pakte tien rebounds en gaf tien assists.

Overige uitslagen NBA zaterdag:

Charlotte Bobcats - Washington Wizards 99-102
Houston Rockets - New York Knicks 97-84
Utah Jazz - Sacramento Kings 96-93
Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 86-84


Lakers verliezen bij Milwaukee (Foto: Novum)

Eerste natuurijsmarathon moet toppers missen

De eerste natuurijsmarathon van deze winter, die de komende week wordt verwacht, zal het zonder topschaatsers moeten doen. Zij zitten allemaal in Oostenrijk, zegt landelijk coördinator natuurijs bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond Teun Breedijk zondag.

Omdat het ijs in Nederland vaak uitblijft, zijn alternatieven in het buitenland ontwikkeld om de schaatsers in vorm te houden. Zo wordt sinds 1989 op de Oostenrijkse Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht georganiseerd. Ook deze week zitten de top en de subtop van de Nederlandse marathonschaatsers daar.

Als de komende week in Nederland een natuurijsmarathon wordt gehouden, zullen zij daar niet voor terugkeren, zegt de woordvoerder. "Zij zijn gebonden aan de afspraken die gemaakt zijn. Erg jammer voor de ijsbanen in Nederland, maar zij hebben er gelukkig wel begrip voor."

Het is nog maar de vraag of de marathonschaatsers deze winter op Nederlands natuurijs in actie te zien zijn. Volgende week zitten zij in Italië en daarna in Zweden.

Ieder jaar strijden Noordlaren in Groningen, Haaksbergen en Gramsbergen in Overijssel en Veenoord in Drenthe om het organiseren van de eerste natuurijsmarathon. De primeur lijkt dit jaar naar een ijsbaan in het oosten te gaan, zegt een woordvoerder van Weeronline. "In het noorden staat nog aardig wat wind, wat de ijsvorming belemmert. In het oosten is het daarbij net iets kouder."

Het ijs dat deze week wordt verwacht zal maar korte tijd blijven, zegt een woordvoerder van Weeronline. Hij denkt dat donderdag al op natuurijsbanen kan worden geschaatst.

"Er is ook een goede kans dat in het weekeinde kan worden geschaatst op recreatiemeren en uiterwaarden van bijvoorbeeld de IJssel." Hij adviseert schaatsers wel de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. "Een goede vuistregel is om nooit te gaan schaatsen waar niemand anders schaatst. Ga nooit alleen schaatsen en zorg dat je het materiaal hebt om uit een wak te komen."

Er is de komende week ook kans op sneeuw. "Die kan als een isolerende laag op het ijs gaan liggen, maar de kans is klein dat er zoveel sneeuw valt dat die de schaatspret bederft."

Wielrenner Schep fietst met gebroken sleutelbeen

Baanwielrenner Peter Schep heeft in de Zesdaagse van Berlijn een sleutelbeenbreuk opgelopen. De Nederlander liep de breuk donderdag rond middernacht op. Hij stapte in eerste instantie gewoon weer op de fiets.

Schep, die eerder deze winter al de zesdaagses van Rotterdam en Bremen won, vormde in de Duitse hoofdstad een duo met Danny Stam. De sleutelbeenbreuk bij Schep werd later in het ziekenhuis geconstateerd.

Verbeek: ''Nederlaag mijn schuld''

AZ verloor zaterdagavond de koppositie aan PSV, doordat de club met 2-0 onderuit ging bij Roda JC. Trainer Gertjan Verbeek stak na afloop de hand in eigen boezem.

"Roda JC was klaar voor AZ. AZ was niet klaar voor Roda. Dat is mijn schuld", tekende NUsport op uit de mond van de coach. "We hebben Roda vorige week in dezelfde samenstelling zien spelen tegen ADO Den Haag, dus we kwamen hier met het idee dat ze geen geheimen voor ons hadden. Maar we hebben ons huiswerk niet goed gedaan", aldus Verbeek.

Verbeek zag zijn ploeg op alle fronten worden afgetroefd. "Het ontbrak bij ons aan alles. We waren duidelijk de onderliggende partij." Verder maakte hij er weinig woorden aan vuil. "We moeten gauw kijken naar de volgende wedstrijd (ADO Den Haag-uit, red.)."

Roda-coach Harm van Veldhoven kon de woorden van zijn collega onderschrijven. De Belg was vol lof over zijn ploeg. "Wij waren inderdaad klaar voor AZ, ook tactisch. Complimenten voor mijn groep. Dit zijn natuurlijk extra punten voor ons."

'Zonnestroom scheelt consument geld'

Het is voor huiseigenaren goedkoper om zonnepanelen om hun huis te plaatsen, dan dat ze stroom afnemen van energieleveranciers. Dat meldde het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA zondagochtend op basis van onderzoek van de organisatie Natuur& Milieu en de ASN BANK.

Zonnepanelen werden de afgelopen jaren 80 procent goedkoper, waardoor een kilowattuur zonnestroom nog maar 21 cent kost. Bij de energieleveranciers stegen de prijzen juist tot 25 cent. Een consument zou duizenden euro's kunnen besparen door zonnepanelen op zijn dak te leggen'', beweert Natuur & Milieu.

Pau!l trekt weer meer kijkers dan Gordon

Paul de Leeuw heeft zaterdagavond weer meer kijkers weten te trekken dan Gordon. Naar Pau!l keken bijna 1,2 miljoen mensen, terwijl Minute to Win it goed was voor 976.000 kijkers. Ook de afgelopen twee weken versloeg De Leeuw Gordon.

All You Need is Love was zaterdag wederom een succes op primetime. De show van Robert ten Brink trok 1,4 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Alleen het achtuurjournaal deed het beter met 1,8 miljoen kijkers.

De komische sketchshow Wat Als ging op RTL 4 van start met bijna 1,1 miljoen kijkers. Naar de herhaling, die later op de avond werd uitgezonden, keken nog eens 631.000 mensen.

[WK sprint] Groothuis: "Laatste bocht was een drama"

Stefan Groothuis staat na de eerste dag op het WK sprint derde. Er had wellicht al meer in gezeten, als hij de laatste binnenbocht op de 1.000 meter beter was doorgekomen. Nu wist de rijder van Control net overeind te blijven.

"Opeens zeiden mijn benen: bekijk 't maar", omschreef Groothuis zijn laatste bocht. "Die bocht was echt een drama. Als ik 'm had kunnen doorrammen, had ik Shani nog gepakt." Momenteel staat Groothuis 0,26 achter in het klassement op leider Kyou-hyuk Lee. "Het kan zondag in elk geval een stuk sneller", besloot Groothuis over zijn kansen op de wereldtitel.

HRW: verschrikkelijk dat Saleh eersteklas zorg krijgt

Saleh wordt in de VS behandeld aan de verwondingen die hij vorig jaar opliep als gevolg van een aanslag. Door een explosie in de moskee van zijn paleis liep Saleh over heel zijn lichaam brandwonden op, ook  zitten er nog veel houtscherven in zijn borst.

Het bezoek aan de VS is niet onomstreden. Human Rights Watch stelt dat honderden antiregeringsdemonstranten zijn omgekomen bij botsingen met veiligheidstroepen. De organisatie noemt het 'verschrikkelijk' dat Saleh 'eersteklas zorg krijgt terwijl honderden Jemenitische slachtoffers die door zijn veiligheidstroepen zijn aangevallen geen fatsoenlijke zorg krijgen en geen gerechtigheid voor de misdaden die zij moesten ondergaan'.

Het is niet bekend hoe lang Saleh in de VS blijft. In een speech voor zijn vertrek beloofde hij voor de verkiezingen terug te zijn. De VS en zijn bondgenoten willen echter dat hij nooit terugkeert. Het is ook niet de bedoeling dat hij in de VS blijft. Het land wil niet worden beschuldigd van het herbergen van een autocratische leider die door velen wordt beschuldigd van geweld tegen zijn landgenoten.

Saleh vroeg in december een visum aan. Daardoor stond de regering van president Barack Obama voor de lastige keuze de president van een bevriend land te weigeren of het risico te worden gezien als veilige haven voor een autocraat met bloed aan zijn handen. Uiteindelijk is gekozen hem toe te laten. Dat zou het risico op verstoringen in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen verlagen.


President Jemen aangekomen in VS (Foto: Novum)

Aanpassing grondwet inzet campagne Suu Kyi

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi wil dat de door het leger opgestelde grondwet wordt aangepast. Ze deed die oproep tijdens haar eerste politieke reis sinds ze bekendmaakte mee te doen aan de tussentijdse verkiezingen.

"Er zijn bepaalde wetten die een obstakel zijn voor de vrijheid van het volk en we gaan strijden om deze wetten ongedaan te maken binnen de kaders van het parlement", sprak Suu Kyi. De toespraak maakte duidelijk wat de inzet van de Nobelprijswinnares wordt in de komende politieke strijd.

Suu Kyi wil af van de macht van het leger om mensen in het kabinet te benoemen, de mogelijkheid om het land over te nemen in geval van nood en het feit dat het leger automatisch een kwart van de zetels in het parlement krijgt.

Chaos bij audities The Hobbit

Het was een enorme chaos in Nieuw-Zeeland tijdens de casting voor enkele figurantenrollen in de film The Hobbit: An Unexpected Journey. Ongeveer 3000 mensen blokkeerden een snelweg om een rol te veroveren als Elf of Hobbit. 

De producenten van de film hadden verwacht dat ongeveer 1200 mensen er op af zouden komen, maar dit bleek dus ietsje meer te zijn. Al deze mensen dachten geschikt te zijn voor een rolletje aangezien ze tussen de 1,55 en 2,03 meter lang zijn. Tevens moesten ze óf erg dun zijn óf gezet en in het bezit zijn van flinke spierballen. Uiteindelijk lukte het slechts 800 mensen om de studio daadwerkelijk binnen te komen. Bekijk hieronder de beelden.

De film The Hobbit is gebaseerd op het boek van J.R.R. Tolkien en gaat over een Hobbit die een magische ring vindt. Hiermee gaat het vooraf aan de film The Lord of the Rings. The Hobbit wordt in twee delen op het witte doek gebracht en het eerste deel verschijnt eind dit jaar in de bioscopen. 

Drie zeilmedailles in Miami

Bij de wereldbekerwedstrijden zeilen in Miami, waarbij niet de gehele wereldtop aanwezig was, heeft de Delta Lloyd Kernploeg drie medailles veroverd. Goud was er voor de Lisa Westerhof en Lobke Berkhout in de 470-klasse. De tweevoudig wereldkampioenen eindigden zaterdag in de medalrace op de derde plaats, ruim voldoende om de koppositie vast te houden in het eindklassement.

In dezelfde discipline was er bij de mannen zilver voor Sven en Kalle Coster. De gebroeders moesten alleen het Australische koppel Mathew Belcher en Malcolm Page voor zich dulden. Het verschil was 6 punten. In de medalrace konden de twee Nederlanders (achtste) hun titelkansen niet verzilveren.

In de Laser Radial eindigde Marit Bouwmeester op de tweede plaats. De wereldkampioene kwam 8 punten tekort op de Chinese Lijia Xu, die in de medalrace op de achtste plaats eindigde. Bouwmeester kwam in de finale als negende binnen.

Drie zeilmedailles in Miami
Drie zeilmedailles in Miami (Foto: ANP)

Zes auto's uitgebrand in Rotterdam

In Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag zes auto’s uitgebrand op de binnenplaats van een garage. Dat heeft de politie gemeld.

Het vuur ontstond in één van de auto’s en sloeg daarna over naar de andere vijf voertuigen. Drie andere wagens raakten licht beschadigd door het vuur.

De politie heeft geen aanwijzingen gevonden dat het om brandstichting zou gaan.

Zes auto’s uitgebrand in Rotterdam
Zes auto's uitgebrand in Rotterdam (Foto: ANP)

Racistische opmerking in Minecraft opgelost

Minecraft biedt zijn users een hoop aanpassingsmogelijkheden, maar een recente taaloptie heeft voor nogal wat opschudding gezorgd. Als spelers de taal tot gisteren aanpasten naar Afrikaans stond er in het menuscherm 'You are a nigger', wat door spelers als racistisch werd aangemerkt.

Jens Bergensten, een van de programmeurs bij ontwikkelaar Mojang, heeft via Twitter zijn excuses gemaakt voor de fout. De taaloptie Afrikaans laat inmiddels weer 'enkelspeler' zien wat een juiste vertaling is voor de singleplayermodus.

Minecraft

Betogers Occupy opgepakt in Oakland

De Amerikaanse politie heeft zaterdag meer dan honderd mensen gearresteerd die meededen aan een Occupy-protest in Oakland in de staat Californië. De demonstranten werden door de agenten tegengehouden toen zij onder meer probeerden een conferentiecentrum en het stadhuis binnen te vallen.

Volgens de politie raakten drie agenten gewond, werden politiewagens beschadigd en winkelruiten ingegooid. Er werd traangas ingezet om de meer dan duizend demonstranten uit elkaar te jagen.

De betogers kondigden eerder een 'festival van de opstand' aan voor het weekend. Het protest in Oakland is een afsplitsing van Occupy Wall Street, dat in september begon met protesteren tegen economische ongelijkheid en de macht van de financiële sector. De actie vond navolging op veel andere plekken in de VS en de rest van de wereld.

Betogers Occupy opgepakt in Oakland
Betogers Occupy opgepakt in Oakland (Foto: ANP)

Artsen vinden parasitaire tweeling in kind

Artsen in Peru hebben een 'parasitaire tweeling' in de maag van een 3-jarige jongen gevonden. Ze willen het weefsel maandag operatief verwijderen.

De aandoening komt volgens arts Castor Astocondor bij het Las Mercedes ziekenhuis in Chiclayo een keer per half miljoen geboortes voor. De deels gevormde foetus weegt zevenhonderd gram en is ongeveer 25 centimeter lang.

De hersenen, het hart, de longen en de darmen hadden zich nog niet ontwikkeld voordat de foetus in de baarmoeder werd geabsorbeerd door de andere foetus. De foetus heeft wel wat haar op de schedel, ogen en wat botten.

Zijlstra krijgt Unesco-dossier Teylers Museum

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) heeft zaterdag het dossier overhandigd gekregen waarmee het Teylers Museum op de Werelderfgoedlijst van Unesco hoopt te komen. Dit gebeurde bij de opening van een tentoonstelling over de Gouden Eeuw in het Haarlemse museum.

Maandag wordt het bijna tien kilo zware pakket in Parijs overhandigd aan Kishore Rao, directeur van het World Heritage Centre van Unesco. In de zomer van 2013 wordt duidelijk of het Teylers Museum daadwerkelijk op de Werelderfgoedlijst komt.

Nederland heeft nu negen vermeldingen op de Werelderfgoedlijst. De grachtengordel van Amsterdam werd in 2010 als laatste aan de lijst toegevoegd.


Zijlstra krijgt Unesco-dossier Teylers Museum (Foto: Novum)

Herdenking bevrijding Auschwitz

In Amsterdam heeft zondag de jaarlijkse Auschwitzherdenking plaats. Tijdens de bijeenkomst staan nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en andere belangstellenden stil bij de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945. Ook herdenken zij de miljoenen Joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen die door de nazi's werden vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De belangstellenden verzamelen zich 's ochtends in het stadhuis van Amsterdam. Rond 11 uur lopen zij in een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark. Daar worden bloemen gelegd en toespraken gehouden. Burgemeester Eberhard van der Laan is een van de sprekers. Vertegenwoordigers en ambassadeurs van zo'n 20 landen zullen hierbij aanwezig zijn.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) zegde onlangs financiële steun toe aan het programma van de jaarlijkse International Holocaust Memorial Day (27 januari) om de herinnering levend te houden en jongeren te betrekken bij herdenkingen.

Herdenking van bevrijding Auschwitz
Herdenking van bevrijding Auschwitz (Foto: ANP)

Auto rijdt pizzeria binnen

Een auto is zaterdagavond in het Noord-Brabantse Sint Willebrord een pizzeria binnengereden. Dat meldt de politie. Op het moment van het voorval waren er mensen binnen, maar er vielen geen gewonden. De eigenaar van de pizzeria zegt op Omroep Brabant dat er vijf of zes jongeren in de auto zaten. Nadat de auto met volle vaart door de gevel naar binnen was gereden, renden zij weg. De eigenaar slaagde erin twee jongeren te pakken. Het is nog niet bekend of het om joyriders gaat.

De pizzeria is na het ongeluk dichtgetimmerd. De eigenaar hoopt zondag weer open te kunnen gaan.

IAEA-inspecteurs in Iran

Inspecteurs van de het VN-agentschap voor kernenergie IAEA zijn zondag aangekomen in Iran. De delegatie hoopt te ontdekken of het atoomprogramma van de islamitische republiek gericht is op de ontwikkeling van kernwapens, zoals westerse landen vermoeden, of slechts voor de opwekking van energie, zoals Iran zelf volhoudt.

Het bezoek volgt kort op de afkondiging van EU-sancties tegen Iran, waaronder een olieboycot die in juli van kracht wordt. Het regime in Teheran overweegt inmiddels per direct de oliekraan naar Europa dicht te draaien. Dat zou voor een aantal kwetsbare Zuid-Europese landen tot problemen kunnen leiden omdat die dan geen tijd meer hebben om andere leveranciers te vinden.

Chinees Nieuwjaar ook begroet in Den Haag

Het Chinese Nieuwjaar is zaterdag feestelijk ingeluid in Den Haag. Gedurende de gehele dag woonden duizenden mensen de festiviteiten op verschillenden plekken in de hofstad bij, schatte een woordvoerster van de landelijke viering.

In de wijk Chinatown liepen ongeveer 300 mensen mee in een optocht met leeuwen- en drakendansers. Duizenden keken toe.

Vorig jaar trok de landelijke viering 10.000 tot 11.000 belangstellenden. In andere delen van het land werd met lokale vieringen het nieuwe jaar al ingeluid. Op 23 januari begon het Chinese nieuwe jaar.

Chinees Nieuwjaar ook begroet in Den Haag
Chinees Nieuwjaar ook begroet in Den Haag (Foto: ANP)

Westernacteur Joaquin Martinez (81) overleden

Naar nu bekend is geworden is afgelopen 3 januari de Mexicaanse acteur Joaquin Martinez op 81-jarige leeftijd overleden. De acteur overleed in zijn huis in Everdingen (vlak onder de rook van Utrecht), na een korte strijd met alvleesklierkanker.

Martinez was het meest bekend van zijn rol als Paints His Shirt Red in de film Jeremiah Johnson van Sydney Pollack. Daarnaast was hij ook bekend van de titelrol in Robert Aldrich's Ulzana's Raid uit 1972. Martinez speelde diverse gastrollen in westernseries zoals The High Chapparal, Bonanza en Gunsmoke en andere series zoals Marcus Welby, M.D., Ironside, Quincy, L.A. Law, Dynasty en Northern Exposure.

Joaquin Martinez werd geboren in Cozumel, Mexico. In 1967 breekt de acteur door met de film Pedro Páramo. De film werd onder meer op het filmfestival van Cannes vertoond. Vlak daarna verhuisde Martinez naar Los Angèles waar hij over drie decennia in films, tv-series en toneelrollen te zien was. Zo zien we de acteur op het witte doek in onder meer Revenge (1990), The House of the Spirits (1993) en Die another Day (2001).

Joaquin Martinez
Joaquin Martinez als Paints His Shirt Red.

President Saleh van Jemen aangekomen in VS

President Ali Abdullah Saleh van Jemen is zaterdag aangekomen in de Verenigde Staten, waar hij een medische behandeling zal ondergaan. Dat heeft een woordvoerder van de Jemenitische ambassade in Washington gemeld.

Saleh was het afgelopen jaar het mikpunt van bloedige protesten. Hij raakte zelf ernstig gewond door een aanslag op zijn paleis. Onlangs droeg Saleh na 33 jaar op het pluche de macht over aan vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Alleen op papier is hij nog staatshoofd van het Arabische land.

President Saleh van Jemen aangekomen in VS
President Saleh van Jemen aangekomen in VS (Foto: ANP)

[Primera División] Real loopt verder uit op Barcelona

Real Madrid is in de Spaanse competitie weer wat verder weggelopen bij FC Barcelona. Waar Real zaterdagavond met 3-1 won van hekkensluiter Real Zaragoza, bleef Barça bij degradatiekandidaat Villarreal steken op 0-0. Na twintig van de 38 speelronden bedraagt het verschil tussen de twee topclubs zeven punten.

Het publiek in het Estadio Bernabeu schrok even toen Angel Lafita Zaragoza in de elfde minuut brutaal op voorsprong zette. Real kwam echter nog voor rust via Kaka op gelijke hoogte. Vroeg in de tweede helft stelden Cristiano Ronaldo en Mesut Özil de drie punten voor de thuisclub veilig.

Barcelona kwam in de uitwedstrijd tegen Villarreal voor de derde keer dit seizoen niet tot scoren. In El Madrigal liet Lionel Messi in de openingsfase een goede kans liggen. Cesc Fàbregas raakte diep in de tweede helft de lat.

Studente ziet coke aan voor anthrax

Een studente in de Verenigde Staten was nogal verbaasd toen ze een tweedehands lesboek over terrorisme opende. Het boek had ze net via de post ontvangen van Amazon.

Sophia heeft het boek nodig voor haar studie. Ze zat wat door haar nieuwe aankoop te bladeren, toen er iets onverwachts uitviel. "Er viel een klein pakje met wit poeder uit. Ik had zoiet van, wat is dit? Wit poeder? Daar heb ik net over gelezen in mijn lesboek. En mijn broer had iets van, oh man dat is eng."

Aangezien Sophia op dat moment net een stukje in haar boek aan het lezen was over anthrax raakte ze behoorlijk in paniek en besloot het pakje naar de politie te brengen. Naar nu blijkt was het witte poeder een heel ander poeder dan Sophia aanvankelijk dacht: "Na 10  minuten testen kwamen de agenten terug en vroegen me of ik cocaïne bij mijn lesboek had besteld, en ik had echt zoiets van, nee."

Uiteindelijk bleek er 3 gram cocaïne in het pakketje te zitten, met een straatwaarde van 300 tot 400 dollar. De politie heeft het in beslag genomen en vernietigd. Aangezien het om een studieboek gaat, is het niet waarschijnlijk dat Amazon de drugs in het boek heeft verstopt. Waarschijnlijk baalt de vorige eigenaar als een stekker en zal die de volgende keer twee keer nadenken waar de drugs verstopt worden.

[Jupiler League] Eindhoven boekt regelmatige zege

FC Eindhoven blijft in de Jupiler League enigszins in het spoor van koploper FC Zwolle. De ploeg uit de lichtstad staat dankzij de 2-0 zege op SC Veendam weer elf punten achter op de leider in de tussenstand.

Eindhoven sloeg al in de beginfase van de wedstrijd toe dankzij een goal van Theo Lucius in de vierde minuut. Nog geen drie minuten later verdubbelde de van PSV gehuurde Youness Mokhtar de score, waarna de eindstand al op de borden stond.

[WK sprint] Davis wint 1.000m, K.H. Lee leidt

Kyou-Hyuk Lee gaat bij de wereldkampioenschappen sprint na de eerste dag aan de leiding. De 1.000 meter werd gewonnen door Shani Davis.

Davis nam het in de slotrit op tegen Stefan Groothuis. de Amerikaan, die geen rol speelt in het klassement, bleek in 1.07,25 de sterkste. Groothuis werd in 1.07,50 tweede. Lee eindigde in 1.08,01 als vierde en dit bleek na zijn goede 500 meter eerste vandaag genoeg om de leiding te nemen in het klassement. Daarin staat Groothuis nu derde, nog achter de rus Dimitri Lobkov.

Davis
Davis wint de 1.000m (Foto: Pro Shots)

De andere Nederlanders stelden teleur. Hein Otterspeer kwam niet verder dan 1.08,54 en de elfde plaats terwijl Pim Schipper met 1.08,87 veertiende werd. Sjoerd de Vries reed 1.09,25 en werd slechts 25e.

Uitslag 1.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis VS 1.07,25
2 Stefan Groothuis Nederland 1.07,50
3 Tae-Bum Mo Zuid-Korea 1.07,99
4 Kyou-Hyuk Lee Zuid-Korea 1.08,01
5 Denny Morrison Canada 1.08,05
11 Hein Otterspeer Nederland 1.08,54
14 Pim Schipper Nederland 1.08,87
25 Sjoerd de Vries Nederland 1.09,45

Klassement na 1.000 meter:

# Naam Land punten 500m
1 Kyou-Hyuk Lee Zuid-Korea 68.335 .
2 Dimitri Lobkov Rusland 68.510 0,18
3 Stefan Groothuis Nederland 68.590 0,26
4 Tae-Bum Mo Zuid-Korea 68.665 0,33
5 Mika Poutala Finland 68.720 0,39
7 Hein Otterspeer Nederland 68.990 0,66
21 Pim Schipper Nederland 70.155 1,82
27 Sjoerd de Vries Nederland 70.255 1.92

Boko Haram verwerpt dialoog

De extremistische islamitische sekte Boko Haram in Nigeria wil geen dialoog met de federale regering. Een woordvoerder van de groepering, Abul Qaqa, zei dit zaterdag en dreigde met meer aanslagen als gevangen genomen leden van Boko Haram niet worden vrijgelaten. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan had tot een gesprek opgeroepen.

De anti-westerse sekte terroriseert delen van het land dat in het arme noorden islamitisch is en in het economische sterkere zuiden overwegend christelijk. Bij bloedige aanslagen op 20 januari in de Noord-Nigeriaanse stad Kano vielen minstens 185 doden. Sinds de terreur van Boko Haram in 2009 losbarstte, heeft de sekte bijna 1000 mensen de dood in gejaagd.

In het noordwestelijke Maiduguri zijn zaterdag 11 leden van de groep gedood in een vuurgevecht met Nigeriaanse militairen, meldde het leger.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.