Cadmium bedreigt drinkwater Chinese steden

De drinkwatervoorziening van verscheidene Chinese steden wordt bedreigd door een cadmiumlozing in de rivier Longjiang. De verontreiniging kwam half januari aan het licht door vissterfte in de rivier. Het giftige metaal is mogelijk afkomstig van een mijnbouwbedrijf waar zink wordt gewonnen.

Over een lengte van honderd kilometer zijn in het water van de rivier cadmiumwaarden gemeten die de toegestane waarden met een factor vijf overtreffen, berichtte het staatspersbureau Xinhua maandag. Op foto's en televisiebeelden was te zien hoe soldaten zakken helder geel aluminiumchloride in het water strooiden om het cadmium te neutraliseren. Zeven fabrieken en mijnen die afvalwater op de rivier lozen zijn voorlopig stilgelegd.

Inwoners van de miljoenenstad Liuzhou zijn begonnen flessen drinkwater in te slaan. In sommige dorpen wordt drinkwater in tankauto's aangevoerd. De stedelijke autoriteiten overwegen de waterinname uit de rivier en spaarbekkens op te schorten en over te schakelen op de grondwaterreserves.

Veel gebieden in het zuiden en midden van China zijn economisch afhankelijk van mijnbouw en metaalwinning. De vervuilers zijn dikwijls staatsbedrijven.