Rusland weert Hollandse runderen

Behalve schapen en geiten zijn ook runderen uit Nederland niet meer welkom in Rusland. Zuivel en vlees uit Nederland mag wel naar Rusland. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw maandagavond.

Aanleiding voor de importstop is de uitbraak van het Schmallenbergvirus. Volgens de woordvoerder heeft Rusland over de Nederlandse schapen, geiten en runderen nog een aantal vragen. Die moeten eerst worden beantwoord, voordat de dieren er de grens weer over mogen.

Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november onder runderen werd aangetroffen. Sinds december is bekend dat Nederland te kampen heeft met het Schmallenbergvirus.

Het virus veroorzaakt bij dieren onder meer koorts, diarree, zwakte en verminderde melkproductie. Ook kan het tot misvormingen bij geboortes leiden. Vooralsnog is het virus bij 87 geiten-, schapen- en runderbedrijven in Nederland aangetoond.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft nog geen overdracht van het virus naar mensen kunnen aantonen.