Ruim helft Nederlanders is te dik

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de mannen tussen de 30 en 70 jaar is zestig procent te zwaar. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is 44 procent te dik.

Volgens het RIVM hebben steeds meer mensen een te grote buikomtrek. Van de mannen heeft 27 procent een omtrek van 102 centimeter of meer. Bij de vrouwen heeft 39 procent te veel buikvet. Zij hebben een te grote buikomtrek als die meer dan 88 centimeter is.

Vooral bij vrouwen tussen de 30 en 39 jaar is het aantal vrouwen met een te grote buikomtrek toegenomen. Ging het halverwege de jaren negentig om vijftien procent van deze vrouwen, zo kampt in het onderzoek nu 26 procent van de vrouwen met een te grote buikomtrek.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna vierduizend mensen. Vijftien jaar geleden deed het RIVM voor het laatst een grootschalig onderzoek naar overgewicht. Toen was bijna de helft van de mannen te dik en een derde van de vrouwen. Overgewicht kan onder meer leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.