Verhagen zet vergunning Borssele in de wacht

De vergunningsprocedure voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele wordt voorlopig stilgelegd. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de bekendmaking van het Zeeuwse energiebedrijf Delta vorige week dat de plannen voor een nieuwe kerncentrale voor twee tot drie jaar in de ijskast worden gezet. Dat besluit werd onder meer ingegeven door de economische crisis en de huidige lage energieprijzen. Zodra de 'omgevingsfactoren' verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op.

Verhagen gaat nog wel met Delta in overleg over de stappen die het bedrijf nog in de vergunningsprocedure willen zetten en binnen welke termijn dat gebeurt. Formeel hebben Delta en het Duitse RWE het voornemen voor een vergunning nog niet ingetrokken, schrijft de bewindsman.

Het besluit van Delta heeft geen gevolgen voor het kabinetsbeleid ten aanzien van kernenergie, schrijft Verhagen verder. Het energiebeleid van het kabinet is namelijk gericht op de lange termijn. Het kabinet streeft een duurzame energievoorziening, waarin kernenergie een belangrijke rol kan spelen. "Ik ga door met de activiteiten die nodig zijn voor een robuust kader voor kernenergie in Nederland", aldus Verhagen.


Verhagen zet vergunning Borssele in de wacht (Foto: Novum)