Inspecteurs naar 250 zwembaden

Tweehonderd openbare zwembaden en vijftig niet openbare zwembaden van sauna's, hotels en bungalowparken kunnen op bezoek rekenen van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Dit naar aanleiding van het fatale ongeluk in een Tilburgs zwembad, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) maandag.

Daarbij kwam begin november een vijf maanden oude baby om het leven nadat twee speakers van het plafond naar beneden stortten. De moeder raakte zwaargewond aan haar hoofd. Het ongeval werd veroorzaakt door corrosie. Later werd bekend dat de gemeente Tilburg al maanden wist dat de boxen niet goed waren opgehangen, maar dat er nog niets aan was gedaan.

Eerder liet de minister al weten dat de inspectie onderzoek gaat doen naar de naleving van de voorschriften in zwembaden. Omdat het niet haalbaar is om alle zwembaden in Nederland binnen korte termijn te onderzoeken, spitst het onderzoek zich toe op de baden waar de grootste risico's te verwachten zijn.

Uit een inventarisatie blijkt dat 35 gemeenten sinds 2009 nog geen enkele actie hebben genomen voor wat betreft het toezicht en handhaving; 146 andere gemeenten hebben nog geen reactie gegeven op het verzoek om te rapporteren. De zwembaden in deze gemeenten worden onder de loep genomen. Ook worden vijftig niet-openbare zwembaden bezocht. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.