'Octrooibeleid moet er snel komen'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) wil dat er zo snel mogelijk een akkoord komt over een gemeenschappelijk Europees octrooibeleid. Dat zei hij maandag tijdens een bezoek aan het Europees octrooibureau in Rijswijk.

Het goedkoper maken van het aanvragen en verdedigen van octrooien is een onderwerp waar al dertig jaar over wordt gesproken. Een akkoord is dichtbij, maar er is nog geen overeenstemming over de locatie van het Europese octrooigerecht. De kwestie wordt maandagavond besproken tijdens een Europese Raad in Brussel.

"Nederland doet er alles aan om tot een akkoord te komen", zei Verhagen. "Het zou een enorme impuls geven aan het groeivermogen van de Europese economie. Europa mag deze kans niet laten liggen vanwege onenigheid over de locatie van het octrooigerecht."

Octrooien aanvragen en verdedigen is binnen de Europese Unie tien keer zo duur als in de Verenigde Staten en Japan. Vorig jaar bereikte Nederland met een groep van 25 EU-landen een principeakkoord over het invoeren van één Europees octrooi. Dankzij dat akkoord hoeft een octrooi nog maar in één enkele taal te worden vertaald.

Het Europees octrooibureau zorgt er voor dat bedrijven met één aanvraag een octrooi in verschillende Europese landen kunnen krijgen. Het heeft verschillende vestigingen in Europa en een hoofdkantoor in München. Van de zesduizend mensen werken er 2600 in Rijswijk.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van de Europese instelling in Nederland in totaal zo'n 5500 arbeidsplaatsen oplevert en een toegevoegde waarde van 560 miljoen euro per jaar.


Verhagen wil snel akkoord over octrooibeleid (Foto: Novum)