Schippers wil meer innovatie in zorg

De zorg in Nederland moet meer inzetten op innovatie. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Volgens de bewindsvrouw tonen bedrijven daar aan dat innovatie tegelijkertijd kostenbesparend kan zijn en de kwaliteit in de zorg kan verhogen.

Zorginstellingen in Nederland gebruiken innovaties nu nog te vaak naast bestaande technieken en behandelingen. Daardoor wordt volgens haar niet bespaard.

Schippers wil dat artsen en verpleegkundigen meer bij de ontwikkeling van nieuwe producten en behandelingen worden betrokken. Kinderziektes en gebruiksonvriendelijkheid zouden hierdoor moeten worden voorkomen.

Ook wil ze dat innovaties niet alleen worden aangeschaft, maar ook goed worden toegepast. Door ze goed in te passen in de werkprocessen zullen medewerkers er positiever op reageren.

Volgens Schippers moeten zorg, wetenschap en bedrijfsleven nauw samenwerken. "Dan kan de kwaliteit van de zorg en van het werken in de zorg omhoog gaan, terwijl we tegelijkertijd kosten besparen. Dat is goed voor de patiënt, goed voor de zorgverlener en winst met het oog op de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst."