FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 oktober 2011

Kind (4) lange tijd opgesloten in kamer Amsterdam

Een 4-jarig kind uit Amsterdam is door een verzorger langdurig opgesloten, mishandeld en verwaarloosd. Het kind kreeg te weinig te eten, werd niet verzorgd en kreeg klappen. In de kamer waarin de 4-jarige opgesloten zat, stond een emmer die diende als toilet.

De 25-jarige Amsterdamse vrouw die voor de kleuter moest zorgen, moet volgende week donderdag voor de rechter verschijnen. Of zij de moeder van het kind is, is volgens het Openbaar Ministerie nog onduidelijk.

Tweede Kamer stemt binnen week over steunfonds

De Tweede Kamer moet uiterlijk volgende week definitief beslissen over het reddingsfonds voor de euro en daarmee een van de laatste hordes wegnemen voor uitbreiding van het fonds.

De stemming over het voorstel staat gepland voor volgende week dinsdag, 11 oktober, zegt een staffunctionaris van de Tweede Kamercommissie voor Financiën maandag.

Ze voegt eraan toe dat de stemming naar voren kan worden verschoven en mogelijk al donderdag aan bod komt, als Kamerleden de begroting voor 2012 bespreken tijdens de Algemene Beschouwingen.

Nederland is een van de laatste landen van de zeventien landen tellende eurozone dat een oordeel moet vellen over de verruiming van bevoegdheden en omvang van de European Financial Stability Facility (EFSF), zoals het fonds voluit heet.

Waarnemers gaan er alom van uit dat het voorstel zonder veel problemen door de Kamer zal komen. Landen als Duitsland, Finland en Oostenrijk zijn vorige week al akkoord gegaan met vergroting van hun bijdragen.

Als alle eurolanden instemmen, zal de leencapaciteit van het EFSF uitgebreid worden tot 440 miljard euro van ongeveer 250 miljard euro. Het fonds zal dan tevens obligaties in de markt op mogen kopen en kapitaal mogen verstrekken aan banken.

Naast de steun van regeringspartijen VVD en CDA, kan het minderheidskabinet van premier Mark Rutte (VVD) wat dit betreft niet rekenen op gedoogpartner PVV. Echter, oppositiepartijen als PvdA, D66 en GroenLinks hebben al laten doorschemeren achter het regeringsbeleid te staan.

In het publieke debat is de stemming een stuk kritischer. Peilingen geven aan dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers tegen het geven van meer steun van zwakke eurolanden is.

Net als de Duitse, heeft de Nederlandse regering oproepen tot nog verder ophogen van de leencapaciteit van het fonds tot dusver afgewezen. "Het is speculatie om over vergroting te spreken, zolang niemand me kan uitleggen waarom", stelde Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad in Den Haag.

Vier vermisten na botsing speedboot en vrachtschip

Vier opvarenden van een speedboot die op de Maas bij Cuijk een aanvaring heeft gehad met een vrachtschip, worden maandagavond vermist. Drie andere opvarenden zijn gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van de Brabantse politie.

De aanvaring vond rond 21.00 uur door nog onbekende oorzaak plaats. Het vrachtschip kon drie opvarenden oppikken. De politiewoordvoerder weet niet wat ze exact mankeren, maar ze zijn in ieder geval niet zwaargewond. Hun identiteit is nog onbekend.

Drie van de vier vermiste opvarenden zijn van Nederlandse afkomst. De identiteit van de vierde vermiste is nog onbekend. De hulpdiensten zijn in groten getale uitgerukt om te zoeken.

15-jarig talent vertrekt naar Everton

Everton heeft het vijftienjarige talent George Green weten vast te leggen. De aanvallende middenvelder komt voor een bedrag van 750.000 euro over van Bradford City.

Ook Totenham Hotspur en Bayern München hadden interesse in de talentvolle speler. "Green is een jonge speler met veel potentie", aldus Alan Irvini, hoofd opleidingen van Everton. Irvini is wel van mening dat er nog veel gedaan moet worden om van Green een echte topspeler te maken: "Hij is er nog niet. Hij zal keihard moeten werken."

Ministry documentaire Fix eindelijk op het witte doek

Regisseur Doug Freel heeft een documentaire gemaakt over de industrial rock pioniers Ministry en diens in het oog springende voorman Al Jourgensen. Fix is echter geen doorsnee rock documentaire geworden. Freel maakte opnames van Jourgensen en zijn uit Chicago afkomstige band tijdens hun SpincTour in 1996.

Jourgensen had afgelopen april nog een rechtzaak aangespannen tegen de filmmakers. De Ministry-zanger gaf aan dat hij nog geld tegoed had van de documentairemakers en dat hij ook niet betrokken was geweest bij het voltooien van Fix. Vanwege gezondheidsproblemen zag Jourgensen echter af van de rechtzaak. Zodoende kon Fix alsnog verschijnen.

In Fix zien we, naast de mannen van Ministry, bevriende muzikanten voorbij komen zoals Lemmy Kilmister (Motorhead), Trent Reznor (Nine Inch Nails) en Dave Nacarro (Janes Addiction). In de opnames achter de schermen zien we de bandleden enorme hoeveelheden geestverruimende middelen wegwerken. Vijftien jaar later is Jourgensen helemaal van de drugs afgekickt en kijkt met gemengde gevoelens naar de filmbeelden.

"Voor mij is de hele film als een direct-klaar foto van een periode waar ik helemaal niet trots op ben. Het is alsof je naar een treinramp aan het kijken bent. Of een reality show. Maar ik heb er nu vrede mee. Ik ben nu een geheel ander persoon geworden" aldus Jourgensen in een interview met de Engelse krant the Times.

Of de film ook in Nederland het witte doek zal halen is nog onbekend.


Ministry speelde 'One Fix' tijdens hun SpincTour.

[WK Honkbal] Oranje ruim langs Griekenland

Nederland heeft tijdens het WK honkbal in Panama ook hun tweede duel weten te winnen. Na de 2-1 overwinning op Taiwan werd vandaag Griekenland met maar liefst 19-0 verslagen.

In de eerste inning moest Nederland nog warm draaien, maar vervolgens kwam de Oranje slagmachine op volle toeren. Na twee slagbeurten hadden de Nederlanders al een voorsprong van 8-0 te pakken. Mariekson Gregorius en Curt Smith wisten beiden een homerun te slaan. Na drie innings stond het al 17-0 in het voordeel van Nederland. Danny Rombley was verantwoordelijk voor een homerun in de derde inning.

De Grieken wisten tot vier honkslagen te komen, maar echt dichtbij een score kwam de Griekse ploeg nooit. Ook in de vijfde opslagbeurt lukte dit de Grieken niet, waarna de mercy-rule Griekenland uit zijn lijden verloste.

Nederland gaat na twee speeldagen voorlopig aan de leiding. Alle andere landen komen later vannacht nog in actie.

'Ibrahimovic denkt al aan afscheid'

Zlatan Ibrahimovic denkt al aan zijn afscheid als profvoetballer. De voormalig speler van onder meer Ajax, FC Barcelona en tegenwoordig actief voor AC Milan benadrukte wel dat hij nog wel een paar jaar mee kan.

Tegenover Aftonbladet liet de Zweed weten: "Ik begin te verouderen. De tijd gaat snel, maar ik probeer zeker nog een paar jaar te blijven spelen. Ik voel me volwassener, omdat ik nu twee kinderen heb."

De aanvaller, die vandaag dertig jaar is geworden, liet verder weten dat hij het jammer vindt dat hij al een groot deel van zijn actieve voetballoopbaan al achter de rug heeft: "Het is allemaal zo snel gegaan. Ik ga van het leven genieten zodra ik gestopt ben. Wanneer dat zal zijn? Dat weet ik niet, maar dat duurt nog wel een tijdje."

Afgelopen weekend ging hij met zijn ploeg AC Milan met 2-0 onderuit tegen zijn voormalige werkgever Juventus: "Volgens mij zat er niet meer in voor ons. Ik vier nu mijn verjaardag (dertigste, red.) en focus me daarna op het nationale team."

Ook Ribéry ontbreekt bij Frankrijk

In navolging van Karim Benzema heeft ook Franck Ribéry zich afgemeld bij bondscoach Laurent Blanc voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Bosnië-Herzegovina. De 28-jarige middenvelder kampt met een kuitblessure.

Frankrijk neemt het komende vrijdag op tegen Albanië en vier dagen later staat de belangrijke ontmoeting met Bosnië-Herzegovina op het programma. Op dit moment staat Frankrijk met zeventien punten bovenaan in Groep D, slechts één puntje voor Bosnië.

De afwezigheid van Ribéry is een aderlating voor Blanc, aangezien de speler van Bayern München op dit moment in topvorm verkeert.

Liliane Ploumen vertrekt als voorzitter PvdA

Liliane Ploumen vertrekt in januari als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Ploumen denkt dat haar vertrek het beste is voor de partij. Haar tweede termijn zou aflopen in 2014, maar dan zou haar afscheid nagenoeg samenvallen met campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van het Europees parlement, heeft ze maandagavond bekendgemaakt.

Een jaar later worden daarnaast de leden van de Provinciale Staten en de Tweede Kamer gekozen. Bij de PvdA is de voorzitter verantwoordelijk voor de campagnes. Het is volgens Ploumen van het allergrootste belang dat een nieuwe partijvoorzitter zich goed kan inwerken.

Ploumen neemt op het PvdA-congres in januari afscheid. Tijdens dat congres wordt de helft van de leden van het partijbestuur gekozen. "Dat is daarmee voor mij het moment om plaats te maken", schrijft ze maandagavond in een brief aan de leden van de partij die op de website van de PvdA staat.

Sinds 2007 is Ploumen partijvoorzitter. Toen won ze de verkiezing van oud-minister Jan Pronk. Als partijvoorzitter maakte Ploumen vier verkiezingscampagnes mee. Met die campagnes werd niet altijd het resultaat behaald dat de PvdA wilde, erkent ze.

Ook stelt ze met veel plezier en respect te hebben samengewerkt met partijleider Wouter Bos en zijn opvolger Job Cohen. "Wouter en Job zijn authentieke, gedreven sociaaldemocraten die niet misstaan in het rijtje Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok."

Verder schrijft Ploumen dat het vooruitzicht van een leven na het partijvoorzitterschap haar nu al weemoedig maakt. "Ik geef het eerlijk toe, er waren heus wel eens dagen, waarop ik dacht. 'Mag het vandaag een onsje minder?'" Maar ze heeft wel veel goede herinneringen, zegt ze.

De komende maanden wil Ploumen verdergaan met investeren in een links-progressieve samenwerking. "Met dit rechtse minderheidskabinet aan het roer is een energiek en effectief tegengeluid geboden."

Lekker wippen

Zo. Ik ben weer terug van weggeweest. Ja, ik heb een heerlijke vakantie gehad. Aardig dat u het vraagt. Veel gezien en gedaan, prima weer en vooral heel gezellig.
De dorst was echter niet over. Dus moest ik maar weer eens wat gaan halen. Ik zette een leeg kratje Dommelsch op mijn bagagedrager en dook op de fiets. 'Krak,' hoorde ik onder mij. Dat voelde niet goed.

Yolanthe leefde in angst

Yolanthe Sneijder-Cabau leefde in haar jeugd in grote angst. "Wij woonden op Ibiza en mijn vader verdiende veel geld, maar dat ging mis. Hij raakte aan de drugs. Dat werd heftiger, hij werd agressief. Er was veel angst in huis", vertelt de actrice in het SBS-programma Waar is De Mol?

"Als het stil was, was er angst en anders hoorde je geschreeuw en werd er iemand pijn gedaan", vertelt Yolanthe. Toen zij vijf jaar was nam haar moeder haar en haar broers en zussen mee naar Nederland.

"Mijn vader had zichzelf opgesloten met een paar kinderen, hij was compleet de weg kwijt. Mijn moeder heeft toen in paniek gezegd: we gaan gewoon. Diezelfde dag zijn we nog gevlucht", doet de presentatrice uit de doeken.

Toen Yolanthe met haar broers en zussen naar Nederland kwam, hadden ze het niet breed. "In Nederland hadden we niks meer, behalve veel liefde van mijn moeder en opa en oma. Mijn moeder is alles voor mij. Ik zal alles voor haar doen."

Quick-Step wil Cavendish aantrekken

De wielertoekomst van Mark Cavendish leek zo goed als zeker bij Sky te liggen, maar nu lijkt ook Quick-Step zich te mengen in de strijd om de Britse sprinter. De coureur komt nu nog uit voor HTC-Highroad, maar dat team houdt aan het eind van het jaar op te bestaan.

"Wij zijn sinds kort niet meer zo zeker dat hij volgend jaar bij ons zal rijden. Blijkbaar zijn er een paar dingen veranderd sinds het moment dat Cavendish in Kopenhagen wereldkampioen werd," zei een anonieme bron van Sky tegen de Gazet van Antwerpen.

De reden dat Cavendish mogelijk niet bij Sky gaat rijden is omdat hij contractueel gezien moet gaan rijden op een fiets van Specialized. Sky rijdt op Pinarello. Het met Omega Pharma fuserende Quick-Step zou Cavendish wel die vrijheid geven, omdat het team het contract met de fabrikant van Eddy Merckx-rijwielen heeft opgezegd en de onlangs aangetrokken Tony Martin Specialized trouw kan blijven.

Teammanager Patrick Lefevere ontkent de geruchten. "Of Cavendish volgend jaar bij mij in de ploeg fietst? I wish. Maar ik heb dertig renners onder contract."

Amanda Knox vrijgesproken van seksmoord

De belangrijkste verdachte in een geruchtmakende seksmoord in Italië, de Amerikaanse studente Amanda Knox, is maandag in hoger beroep vrijgesproken. De rechtbank van Perugia bepaalde dat ze onmiddellijk moet worden vrijgelaten. Knox (24) zat vier jaar vast.

Ook haar Italiaanse ex-vriend en medeverdachte, Raffaele Sollecito, is vrijgesproken.

Knox en Sollecito zijn ervan beschuldigd dat ze in 2007 een huisgenote hebben vermoord in een studentenhuis in de Italiaanse stad Perugia. De 21-jarige Britse studente Meredith Kercher werd doodgestoken tijdens een seksspel. Het slachtoffer was halfnaakt, had tientallen steekwonden en haar keel was doorgesneden.

Knox werd wegens de moord op Kercher eerder veroordeeld tot 26 jaar celstraf, haar ex-vriend tot 25 jaar.

De twee gingen daartegen in hoger beroep. Een derde verdachte, de Ivoriaan Rudy Guede, was eerder al veroordeeld in verband met de moord. Hij kreeg 30 jaar celstraf, wat in hoger beroep werd teruggebracht tot 16 jaar.

Amanda Knox vrijgesproken van seksmoord
Amanda Knox vrijgesproken van seksmoord (Foto: ANP)

Reddingsbrigades hadden druk weekend

Het uitzonderlijk mooie weer van afgelopen weekend heeft reddingsbrigades flink wat werk bezorgd. Verspreid over het land werd 179 keer hulp verleend.

Ruim honderd mensen kregen eerste hulp. Negen keer moest worden uitgerukt voor zwemmers in nood. Ook werden 44 zoekgeraakte kinderen herenigd met hun ouders.

In Roermond verleende de reddingsbrigade assistentie bij het zoeken naar een 15-jarige Duitse jongen op de Asseltse plassen. Dat was tevergeefs. Naar het lichaam van de jongen wordt nog gezocht.

Veel reddingsbrigades hadden hun vaste bewakingsperiode eind september al afgesloten. Vanwege het mooie weer waren ze dit weekend toch preventief aanwezig op de stranden en bij binnenwateren.

Chadli maakt rentree bij Jong FC Twente

Nacer Chadli heeft vanavond zijn rentree gemaakt op het voetbalveld bij Jong FC Twente. De Belgische aanvaller speelde een helft mee in het duel met Jong PSV. De Tukkers wonnen de ontmoeting met 2-0.

Chadli ligt op schema om op zaterdag 15 oktober zijn rentree te maken voor het eerste elftal van FC Twente. De ploeg van trainer Co Adriaanse gaat dan op bezoek bij RKC Waalwijk. De aanvaller was twee maanden uitgeschakeld met een ontsteking aan de peesplaat boven de knie.

Stekelenburg haakt af bij Oranje

Maarten Stekelenburg laat de EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal, tegen respectievelijk Moldavië en Zweden, aan zich voorbij gaan. De doelman is onvoldoende hersteld van een blessure aan zijn hoofd.

"Ik ben vandaag weer in Nederland onderzocht", liet Stekelenburg, die sinds de zomer voor AS Roma uitkomt, op de website van Sport Promotion weten. "En daar kwam uit dat ik nog niet honderd procent hersteld ben van de schop tegen mijn slaap.

"Het zou beter zijn als ik nog even rust zou nemen. Daar houd ik me dan ook aan. Ik zal de wedstrijden tegen Moldavië en Zweden aan me voorbij moeten laten gaan. Ik had het graag anders gezien, maar het is op dit moment de beste beslissing."

Stekelenburg liep de hoofdblessure twee weken geleden, tijdens de wedstrijd tussen AS Roma en Internazionale, op. Na acht minuten wedstrijd raakte de goalie buiten bewustzijn, nadat Lucio hem vol op zijn slaap raakte. Afgelopen week stond de keeper alweer op het veld. Dit beviel hem echter slecht, omdat hij na de derde oefensessie opnieuw last kreeg van lichte hoofdpijn.

De voormalig keeper van Ajax vliegt morgen in de loop van de dag terug naar Italië, waar hij vervolgens aan zijn herstel zal werken. Bondscoach Bert van Marwijk heeft vooralsnog geen vervanger voor de sluitpost opgeroepen.

'Pastoor vermoordde 11-jarige Marietje'

De 11-jarige Marietje Kessels is in 1900 verkracht en omgebracht door pastoor George van Zinnicq Bergmann van de Heilig Hartkerk van de Noordhoek in Tilburg. De zaak is door het Vaticaan in de doofpot gestopt. Dat heeft haar nicht Godelieve Kessels gezegd tegen de NOS.

Marietje Kessels, dochter van de eigenaar van een muziekinstrumentenfabriek, verdween in augustus 1900. Zij zou een brief posten, maar die kwam nooit aan. Ook zou zij een afspraak afzeggen met haar pianoleraar, maar die zou ze niet hebben bezocht. Twee dagen na haar verdwijning werd het naakte lichaam van Marietje gevonden in de kerk. Op het stoffelijk overschot waren sporen van verkrachting te zien.

De pastoor was een van de verdachten, maar tegen hem werd geen onderzoek ingesteld. Volgens Kessels, die het verhaal hoorde van haar vader, moest de zaak van het Vaticaan in de doofpot. Twee afgezanten uit Rome zouden op bezoek zijn gekomen bij de opa en oma van Kessels. "Die kwamen vragen de zaak in de doofpot te stoppen, met dreigementen erbij."

Vanaf dat moment heeft het gezin niet meer met buitenstaanders over de zaak gepraat. "Toen wisten mijn opa en oma genoeg, wie de moordenaar was." De vader van Marietje zou bang zijn geweest dat zijn fabriek te weinig opdrachten zou krijgen. Hij wilde zijn werknemers het niet aandoen ze van hun inkomen te beroven, stelt Kessels. "Het was voor hun genoeg om te weten wie de moordenaar was."

Kessels, die een boek heeft geschreven over de zaak, wil zelf echter het liefste dat de kerk van Rome toegeeft wie de moordenaar was en dat de zaak door het Vaticaan onder de mat is geschoven. "Dat zou opa, oma en Marietje goed doen."

De Wereld Draait Door wint BVN Trofee

De Wereld Draait Door heeft de BVN-trofee ontvangen. Presentator Matthijs van Nieuwkerk nam deze prijs maandag live tijdens de uitzending in ontvangst. Het programma werd net als vorig jaar het best bekeken op BVN, een publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland.

Van Nieuwkerk reageerde enthousiast dat hij de prijs voor de tweede keer mocht ontvangen. "Top! Van Zuid-Afrika tot Indonesië kijken ze naar De Wereld Draait Door. We krijgen brieven en mails van over de hele wereld. Bedankt voor deze prijs!"

Floortje Dessing overhandigde de prijs aan Van Nieuwkerk. Zij is sinds dit voorjaar ambassadrice van BVN.

Naast De Wereld Draait Door is ook het NOS Journaal erg populair. Verder wordt in het buitenland vaak gekeken naar onder meer Pauw en Witteman, Nieuwsuur en Hello Goodbye. De jaarlijkse BVN-Trofee werd voor de zesde keer uitgereikt.

Cruijff heeft vertrouwen in T. Janssen

Theo Janssen is niet ineens een slechte speler. Dat zei Johan Cruijff maandag tegen Novum Nieuws. "Het is wat mij betreft geen discussie en zeker geen gebrek aan zijn kwaliteiten." De middenvelder, die vorig jaar bij Twente de gouden schoen als beste voetballer van de Eredivisie veroverde, ligt sinds zijn transfer naar Ajax onder vuur.

Volgens Cruijff zijn er meerdere zaken die spelen. "Als het een enkel iets is, dan los je dat ene op en dan is het hele probleem opgelost." Janssen is volgens de voormalige nummer veertien een 'uitstekende speler'. "Hij heeft enorme positieve kwaliteiten, maar zoals iedereen heeft hij ook negatieve kwaliteiten. Dus als hij terugverdedigend minder is, dan moet je hem meer in zijn rug dekken."

De mogelijkheid dat Marco van Basten directeur voetbalzaken van Ajax wordt, is volgens Cruijff aanwezig. "We zien wel wat er gebeurt." Zondag lekte uit dat de voormalige spits en oefenmeester van Ajax kandidaat is om technisch directeur te worden.

De commissaris van de Amsterdammers waarschuwt dat die positie niet de beste zal zijn in de ArenA. "Zeker het eerste jaar zal het helemaal geen prettige stek zijn. Maar goed, we doen het niet alleen, ofschoon iedereen een andere titel heeft. We zijn met zijn allen gewoon verantwoordelijk."

Baines baalt van 'rollende' Suarez

Everton verloor dit weekend de beladen derby tegen Liverpool (0-2). Luis Suárez eiste een hoofdrol voor zich op met een treffer, maar was ook ergens anders bij betrokken.

Everton moest na 23 minuten verder met tien man, nadat Jack Rodwell van het veld was gestuurd met een directe rode kaart. De verdediger leek een correcte tackle op de bal te maken, maar nam daarin ook Luis Suárez mee. De Uruguayaan bleef vervolgens kermend van de pijn op de grond liggen.

Baines baalt. "Als ik mee werd genomen in zo'n tackle dan zou ik dat accepteren, want dit is een derby", zo laat de verdediger weten aan SkySports. "De tackle was gewoon goed. Suárez werd een beetje geraakt, maar gaat liggen. Misschien dat dat kleine beetje contact pijn deed, dat weet je niet, maar dat is niet het punt van discussie."

"Iedereen is anders. De meesten van zijn team zouden zijn opgestaan, maar hij moet klaarblijkelijk nog even rollen. Je probeert er altijd niet over te praten na afloop, maar dat kost weleens moeite."

Medewerker speciaal onderwijs gepakt om kinderporno

Een Enschedese medewerker van een school voor voortgezet onderwijs is maandag aangehouden voor het bezitten van kinderporno. Uit onderzoek is vooralsnog niet gebleken dat de man kinderporno heeft gemaakt. Ook lijkt hij geen contacten te hebben onderhouden met mensen die werken in de kinderporno-industrie, meldt de politie maandagavond.

De 53-jarige man is in dienst bij school voor voortgezet onderwijs het Schip, dat meerdere adressen in Enschede en een in Oldenzaal heeft. De kinderporno die bij hem is aangetroffen, is afkomstig van internet. De man zit vast.

Marco Borsato kan nog steeds niet voluit zingen

Marco Borsato kan zijn stembanden nog niet voor honderd procent gebruiken. "Het gaat elke dag beter, maar ik kan nog steeds niet voluit zingen", vertelt de zanger in RTL Boulevard.

De 44-jarige zanger werd twee maanden geleden geopereerd aan een poliep op zijn stembanden. "Het moeilijkst vond ik het niet spreken en gedoseerd zingen. Ik heb nog steeds niet kunnen testen of het er allemaal op zit en dat is lastig."

Borsato vindt het niet altijd makkelijk dat zijn stem het nog niet goed doet. "Je moet je voorstellen dat van een pianotoetsenbord vier toetsen het niet doen. Daar word je niet blij van."

De zanger, die momenteel als coach te zien is The Voice of Holland, staat binnenkort weer op het podium. Zijn najaarstournee start 28 oktober in Kerkrade.

[Upd] Enkelblessure voor Alderweireld

Ajax kan mogelijk enkele weken niet over Toby Alderweireld beschikken. Sporza meldt vanavond dat de verdediger, die momenteel deel uitmaakt van de Belgische nationale ploeg, een blessure aan zijn enkel heeft.

Volgens Georges Leekens, bondscoach van de Rode Duivels, zou Alderweireld enkele weken niet inzetbaar zijn. De Amsterdammers hebben het bericht overigens nog niet bevestigd.

Mocht het echter waar zijn, dan is dat een forse tegenvaller voor de ploeg van trainer Frank de Boer. In de eerstvolgende competitiewedstrijd is Gregory van der Wiel namelijk geschorst tegen AZ, waardoor de oefenmeester waarschijnlijk moet puzzelen.

Daarnaast willen de Amsterdammers de nederlaag tegen FC Groningen (1-0) uitpoetsen en dichterbij de top drie komen.

Update:

Hennie Spijkerman, assistent trainer van Ajax, heeft de blessure van Toby Alderweireld aan Ajax Life bevestigd. Het is nog onduidelijk hoelang de verdediger, die morgen voor onderzoek naar het ziekenhuis gaat, buitenspel staat.

Brands: "Van Bommel is van harte welkom"

Mark van Bommel is van harte welkom bij PSV. Dat heeft Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovenaren, aan Voetbal International laten weten. De aanvoerder van het Nederlands elftal liet afgelopen week in Gazzetta dello Sport weten graag terug te willen keren.

Van Bommel komt op dit moment uit voor AC Milan en heeft daar nog een contract, dat tot het einde van dit seizoen loopt. Daarna is de voebtaller van plan te starten met een trainerscursus. PSV was in elk geval erg blij met de openlijke flirt van de middenvelder, maar heeft hem tot op heden nog niet benaderd.

"Omdat een club pas zes maanden voor het aflopen van een contract met een speler mag praten hebben we Mark nog geen aanbieding gedaan", verklaarde Brands. "Het is in onze ogen niet nodig om dat meteen per 1 januari te doen, want we weten hoe het zit. Mark wil graag, wij willen graag."

Maatsen: "Ben nog niet klaar voor basis"

Darren Maatsen kende afgelopen zondag een droomdebuut tegen FC Twente. Dankzij zijn twee goals pakte Excelsior knap een punt in Enschede (2-2). De aanvaller is echter realistisch.

Maatsen stond afgelopen zondag slechts negentien minuten in het veld, maar in die korte tijd liet de aanvaller zien dat hij er was. Maatsen zorgde met een droge knal van net buiten de zestien voor de gelijkmaker, waarna hij enkele minuten later met een intikker de Rotterdammers zelfs op voorsprong bracht. In de slotfase pakte Twente toch nog een punt.

"Ik hoop dat er nog meer van dit soort invalbeurten mogen volgen", grijnst de aanvaller tegenover RTV Rijnmond. "Ik denk alleen eerlijk gezegd dat ik nog niet klaar ben voor een basisplaats. Ik heb het nog steeds zwaar met de wedstrijden. Ik denk niet dat je in de basis kan beginnen als je het maar negentien minuten kan volhouden."

Excelsior staat door het knappe gelijkspel nog wel op de laatste plaats in de Eredivisie. De Kralingers hebben twee punten, maar kwamen wel een punt dichterbij VVV-Venlo, dat zeventiende staat met drie punten.

Drie assistenten Berlusconi berecht

Drie assistenten van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moeten terechtstaan op verdenking van het inhuren van een Marokkaans meisje en diverse andere vrouwen als prostituees. Dat heeft een rechter in Milaan maandag besloten. Het proces tegen de drie gaat 21 november van start.

Het gaat om Emilio Fede, een directeur binnen het media-imperium van Berlusconi; Nicole Minetti, een plaatselijke politica en voormalig showmeisje; en talentenagent Dario 'Lele' Mora. Alledrie ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan het rekruteren van vrouwen om hen als prostituees te werk te stellen.

Berlusconi staat in een andere zaak terecht op verdenking van het betalen van het destijds minderjarige Marokkaanse meisje in ruil voor seks. Ook de premier ontkent het hem ten laste gelegde.

Toen de aanklagers hun onderzoek naar de drie eerder dit jaar afrondden, stelden zij dat Berlusconi de Marokkaanse zeker dertien maal heeft betaald voor seks. Feestjes in de villa van de premier begonnen volgens de aanklagers doorgaans met drank, waarna er erotisch werd gedanst - de premier deed hier aan mee - en Berlusconi tot slot een of meerdere bedpartners uitkoos.


Drie assistenten Berlusconi berecht (Foto: Novum)

Vier karakterposters The Muppets onthuld

Vandaag zijn vier nieuwe karakterposters van The Muppets vrijgegeven. Op de vier posters zijn Kermit, Animal, Miss Piggy en een hele groep met Muppets.

Walter is de grootste Muppets-fan ter wereld en hij is met zijn beste vrienden Gary (Jason Segel) en Mary (Amy Adams) op vakantie in Los Angeles. Hier ontdekt hij het slechte plan van de rijke oliemagnaat Tex Richman (Chris Cooper) om het Muppet-theater te sluiten en er een olieplatform van te maken. Er is 10 miljoen dollar nodig om het theater uit de handen te redden van de oliebaron. Walter, Mary en Gary willen Kermit helpen om de Muppets weer bij elkaar te brengen.

De Muppets zijn ondertussen ieder een eigen leven gaan leiden. Fozzy treedt nu op bij het Reno Casino Tribute Band de Moopets, Miss Piggy is een plus-size fashion editor bij Vogue Paris, Animal is in een kliniek in Santa Barbara om zijn zelfbeheersing onder controle te krijgen en Gonzo is een zeer bekende loodgieter geworden. Iedereen moet bij elkaar worden gesleept om het geld bij elkaar te krijgen, voordat het theater definitief de deuren sluit.

In de film The Muppets zijn onder andere Jason Segel, Amy Adams, Chris Cooper, Emily Blunt, John Krasinski, Zach Galifianakis, Jack Black en Ricky Gervais te zien. Naar verwachting verschijnt de film op 12 februari 2012 in de Nederlandse bioscoopzalen.

The Muppets Kermit

The Muppets Animal

The Muppets Miss Piggy

The Muppets cast

DICE: 'BF3-bèta is een echte bèta'

Karl Magnus Troedsson, grote chef van DICE, heeft nogmaal benadrukt dat de Battlefield 3-bèta absoluut geen demo is en dus amper representatief is voor de volledige game. In een Battleblog update vertelt hij (nogmaals) dat de gratis beschikbare versie bedoeld is om te testen voor een flink aantal spelers.

Volgens hem is de bètaversie meerdere maanden oud en bedoelt om vooral de netcode en engine te testen; dit omdat ze beiden vanaf de grond hebben opgebouwd. Troedsson is blij dat er zes keer zoveel mensen meedoen aan de BF3-bèta dan de Bad Company 2-bèta, en hamert erop dat door de hulp van de spelers de game alleen maar beter kan worden. 

Op de Battefield 3-blog zijn regelmatig updates te vinden over de staat van de game. Battlefield 3 zal 25 oktober uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360. Oh, en geen gehackte servers joinen hè!

FNV zet stuntman in tegen bezuinigingen

Vakcentrale FNV gaat woensdag op het Plein in Den Haag tegenover de Tweede Kamer protesteren tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid. Een stuntman moet in beeld brengen 'hoe het kabinet de mensen laat vallen die juist van dit kabinet nodig hebben'. Dat kondigde de vakcentrale maandag aan.

De Tweede Kamer vergadert dinsdag en woensdag over de bezuinigingen op de bijstand en andere voorzieningen. Dit is voor de vakcentrale aanleiding om aandacht te vragen voor de gevolgen hiervan voor de bijstand, Wajonguitkeringen en de sociale werkvoorziening.

Het kabinet is van plan de algemene heffingkorting voor bijstandsgerechtigden af te schaffen, waardoor een werknemer met het minimumloon niet langer minder verdient dan iemand die in de bijstand zit. Volgens de FNV scheelt dat honderd euro per maand voor een bijstandgerechtigde.

Het kabinet wil daarnaast het aantal jongeren onder de 27 jaar die in de Wajong belanden terugdringen. De sociale werkvoorziening wordt in de toekomst beperkt tot mensen die alleen in een beschermde omgeving kunnen werken.

De FNV-campagne bestaat verder uit een actiewebsite, radiospotjes en advertenties in landelijke dagbladen.

President Cyprus verantwoordelijk voor explosie

De president van Cyprus Dimitris Christofias is de belangrijkste verantwoordelijke voor de 'incompetentie, veronachtzaming en roekeloosheid' die op 11 juli resulteerde in het exploderen van een partij in beslag genomen Iraanse munitie op een marinebasis. Dat is de conclusie van een officieel onderzoek naar het gebeuren, zei Polys Polyviou, hoofd van het onderzoeksteam, maandag.

Christofias legde zelf ook een verklaring af op een hoorzitting van de onderzoekers en zei daarbij dat hij nooit door zijn ondergeschikten was ingelicht over het werkelijke gevaar dat de munitie vormde. De president ontkende verantwoordelijk te zijn voor het ongeluk. Volgens Polyviou had Christofias echter wel degelijk 'grote persoonlijke verantwoordelijkheid'.

De explosie kostte aan dertien mensen het leven en leidde tot een politieke en economische crisis. Of het onderzoek consequenties zal hebben, is de vraag. Het gaat om een niet-bindend rapport.


President Cyprus verantwoordelijk voor explosie (Foto: Novum)

Antikraker nog vaak vogelvrij

Zeventien van de vijftig leegstandsbeheerders hebben zich tot nog toe aangesloten bij het keurmerk dat antikraakbewoners meer moet beschermen. Dat meldt het radioprogramma Dit is de Dag maandag.

Volgens directeur Bob de Vilder van leegstandsbeheerder Camelot worden de privacyregels nog geregeld door bureaus geschonden. Ook zouden een aantal bureaus de termijn van 28 dagen die een zogenoemde antikraakbewoner krijgt om weg te gaan structureel negeren. Het keurmerk ging van start toen het kraakverbod inging, maar veel antikraakbewoners zouden nog steeds 'vogelvrij' zijn.

Zo wordt nog geregeld bij antikraakbewoners op de douchedeur geklopt, terwijl de bewoner onder de douche staat. Een antikraakbewoner in Vlissingen, die via Camelot was ondergebracht, moest daarnaast binnen elf dagen zijn huis verlaten. Zijn kamer werd daarbij hardhandig ontruimd. Zo werden tafelpoten afgebroken om in de opslag te passen. De Vilder erkent dat in deze kwestie een fout is gemaakt. Volgens hem is dit bij zijn bureau echter een uitzondering.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat het toezicht op de branche moet worden aangescherpt als er voor het einde van het jaar geen verbetering in komt. "als dan blijkt dat het nog steeds vrijblijvendheid troef is, moet het keurmerk verplicht worden opgelegd aan de branche."

Robben is blessure spuugzat

Arjen Robben heeft het helemaal gehad met zijn schaambeenblessure. De aanvaller van Bayern München sukkelt al weken met een ontsteking waarvoor geen behandelmethode te vinden is. De international moest maandag weer de eerste training van Oranje in de aanloop naar de interlands tegen Moldavië en Zweden aan zich voorbij laten gaan.

"Ik maak me zorgen. Het gaat absoluut niet goed. Het is vooral vervelend dat ik niet weet waar ik aan toe ben", zei Robben, nadat hij afgezonderd van de ploeg alleen binnen had getraind in Noordwijk.

'Kinect en automatische leeftijdsvergrendeling'

Eén van Microsofts patenten die ze in 2010 hebben ingediend is deze week openbaar gemaakt. Het gaat hier om een patent op het herkennen en meten van verschillende verhoudingen van het lichaam. Hiermee zou Kinect dan een leeftijd kunnen bepalen van die persoon en eventueel automatisch bepaalde content verbieden.

Gelukkig heeft Microsoft al wel nagedacht over een functie om beslissingen terug te draaien of toch goed te keuren aangezien kleine volwassenen toch als kind gezien kunnen worden. Bekijk hieronder een plaatje van het patent.

Patent

Twaalf rechters weg na misdragingen

Elf rechters hebben de afgelopen tien jaar na misdragingen zelf ontslag genomen of zijn met vervroegd pensioen gegaan. Een keer werd een rechter de laan uitgestuurd en acht keer kregen rechters een schriftelijke waarschuwing opgelegd. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag na berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

He is voor het eerst dat de Raad voor de Rechtspraak dergelijke cijfers vrijgeeft. Voortaan worden disciplinaire maatregelen meegenomen in een jaarverslag. "Kennelijk is er behoefte aan dat hierover verantwoording wordt afgelegd", zegt de woordvoerder.

De misdragingen van rechters variëren van ongewenste intimiteiten tot onprofessioneel handelen en autorijden met te veel alcohol. Wanneer die incidenten plaatsvonden en wat er precies aan de hand was, wilden de gerechten uit privacyoverwegingen niet bekendmaken.

De rechter die de wacht kreeg aangezegd, had een ernstig alcoholprobleem en zorgde veertien jaar lang voor veel problemen. Uit de cijfers blijkt verder dat vier rechters een vergoeding meekregen. In een geval ging het om 140 duizend euro en in een ander om 75 duizend. Dit laatste bedrag kreeg een rechter mee die lopende een zaak met twee advocaten belde.

Nederland telt in totaal 2500 rechters. De Raad voor de Rechtspraak stelt dat uit de cijfers blijkt dat rechters niet vaak moeten worden aangesproken op hun gedrag. De woordvoerder vermoedt dat dit deels komt omdat rechters hun werk veelal in de openbaarheid verrichten. Zo kunnen rechtszaken vaak worden bijgewoond.

Daarnaast is de selectieprocedure heel scherp, aldus de zegsman. "Het is moeilijk om toegelaten te worden tot de rechterlijke macht.

Wel pleit de Raad voor de Rechtspraak voor meer mogelijkheden om rechters die zich misdragen aan te pakken. Het gat tussen de bestaande maatregelen, een schriftelijke waarschuwing en ontslag, is nu nog te groot.


Twaalf rechters weg na misdragingen (Foto: Novum)

Eerste tien minuten Dark Souls

Aanstaande vrijdag komt Dark Souls in Europa uit. Veel mensen hebben de game toch al kunnen bemachtigen maar voor wie hem nog niet heeft, of nog twijfelt om hem te gaan halen, hieronder de eerste tien minuten. In Dark Souls zal je verschillende dungeons doorkruisen en vele doden sterven, de game is de spirituele opvolger van Demon's Souls waar ook vele spelers het leven gelaten hebben in het spel.

Als je benieuwd bent of je de game op de PS3 of de Xbox 360 moet halen, bekijk onder de gameplay een vergelijkingsfilmpje.

Veiliger helmen voor Formule 1-coureurs verplicht

De Formule 1-coureurs zullen tijdens de Grand Prix van Japan voor het eerst allemaal rondrijden met een veiligere helm. Een speciale kunststofstrip aan de bovenzijde van het vizier moet er voor zorgen dat de gevolgen van een ongeval zoals Felipe Massa in 2009 in Hongarije had beperkt zullen blijven.

De Brazilaanse rijder kreeg op de Hungaroring in de kwalificatie een metalen veer tegen zijn helm aan, waarna hij bewusteloos raakte en maandenlang uitgeschakeld was. Daarom is nu een vijftig gram zware strip van de sterke kunststofsoort Zylon ontwikkeld die aan de bovenzijde van het vizier wordt geplaatst. Deze moet er voor zorgen dat de impact van een klap op de helm verminderd wordt.

Robben: "Het gaat absoluut niet goed"

Arjen Robben is zijn schaambeenblessure naar eigen zeggen helemaal spuugzat. De aanvaller van Bayern München en het Nederlands elftal kampt al weken met een ontsteking waarvoor geen behandelmethode te vinden is.

Vandaag moest Robben de training van Oranje, in aanloop naar de interlands tegen Moldavië en Zweden, noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. "Ik maak me zorgen. Het gaat absoluut niet goed. Het is vooral vervelend dat ik niet weet waar ik aan toe ben”, aldus Robben, nadat hij afgezonderd van de ploeg alleen binnen had getraind op het trainingscomplex in Noordwijk.

Ook Maarten Stekelenburg deed niet mee aan de groepstraining. De keeper van AS Roma onderging een onderzoek naar zijn hoofdblessure, die de doelman opliep in het competitieduel met Internazionale.

PSV legt talentvolle jeugdspeler vast

Tufan Ozbözkurt heeft bij PSV een contract voor de duur van twee jaar getekend. Dit meldt Voetbal International vandaag. De 18-jarige middenvelder van de Eindhovenaren staat bekend als één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding.

Ozbözkurt begon zijn carrière als voetballer bij Elinkwijk, maar koos er in 2002 voor om aan de jeugdopleiding bij PSV te beginnen. Zo kwam hij al voor verschillende elftallen uit en deed dit seizoen mee met de A1 van de ploeg uit de Lichtstad.

Saillant detail is dat ook Ibrahim Afellay en Zakaria Labyad in het verleden bij Elinkwijk zijn begonnen.

Firstlook 2011

Sinds 2008 kunnen gamefans uit Nederland en omstreken genieten van een gamebeurs van eigen bodem: Firstlook. Tijdens Firstlook kunnen publishers en developers hun waar laten zien aan een kleine groep gamers. Blammo - de organisator van Firstlook - houdt doelbewust het aantal gasten laag om zodoende iedereen een kans te geven om te proeven aan huidige en toekomstige games. Wij - OrganicLifeform en Kn0x - kregen de mogelijkheid om met perskaartjes enkele uurtjes eerder rond te lopen dan 'het gewone volk'. 

Geslaagde knieoperatie voor Afellay

Ibrahim Afellay is vandaag in een ziekenhuis in Barcelona succesvol geopereerd aan zijn linkerknie. Bij de international van Oranje werd de voorste kruisband in het gewricht gereconstrueerd.

De 25-jarige Afellay liep de blessure aan de knie op tijdens een training van zijn ploeg FC Barcelona. De Catalaanse ploeg liet weten dat de artsen verwachten dat Afellay een half jaar nodig heeft om weer topfit te worden. Bondscoach Bert van Marwijk liet vorige week weten ervan uit te gaan dat Afellay het EK zal halen.

Oudere blowers zoeken hulp bij stoppen

Steeds meer ouderen kloppen aan bij de verslavingszorg omdat ze graag willen stoppen met blowen. Het gaat om mensen die lang elke dag geblowd hebben en daar graag van af willen, maar die het niet lukt op eigen houtje te stoppen.

Dat zei Roel Kerssemakers van de instelling voor verslavingszorg Jellinek maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het Nederlandse drugsbeleid. De blowers zijn vaak ook verslaafd aan tabak, wat het extra moeilijk maakt ermee op te houden.

Overigens neemt ook het aantal jongeren dat zich met een verslavingsprobleem meldt toe. Onder de 7000 klanten die Jellinek jaarlijks krijgt zijn 1500 tot 2000 jongeren, schatte Kerssemakers. Overigens betreft dat slechts hooguit 1,5 procent van de schoolgaande jeugd. Zij hebben meestal ook andere problemen die ze met gebruik van softdrugs proberen te vergeten.

Oudere blowers zoeken hulp bij stoppen
Oudere blowers zoeken hulp bij stoppen (Foto: ANP)

Van der Wiel en Castillion één duel geschorst

De KNVB heeft vandaag de strafvoorstellen van de rode kaarten van afgelopen weekend bekendgemaakt. In de Eredivsie kregen Gregory van der Wiel en Geoffrey Castillion beiden tweemaal geel. Zij kregen beiden een schorsing van één duel voorgesteld.

Van der Wiel kreeg gisteren, in de wedstrijd tegen FC Groningen twee gele kaarten en dus rood. De rechtsback van Ajax mist daardoor de ontmoeting met AZ. Ook Castillion kreeg tweemaal geel en dus de rode prent. De spits van RKC Waalwijk, gehuurd van Ajax, kan daardoor niet in actie komen tegen FC Twente. Guy Ramos, eveneens speler van RKC Waalwijk ontving zijn vijfde gele kaart van het seizoen en mist daardoor ook de competitiewedstrijd tegen FC Twente.

In de Jupiler League ontving Leon Hese afgelopen speelronde een rode kaart vanwege ernstig gemeen spel. De speler van SC Cambuur kreeg een schorsing van drie duels voorgeschoteld.  Ook Roderick Gielisse (FC Dordrecht) kreeg een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Stephan Veenboer (Telstar, twee en één voorwaardelijk) en Willem II-trainer Jurgen Streppel (één duel) werden ook geschorst.

Partij voor de Dieren broedt op 'vleestaks'

Denemarken heeft een belasting op vet voedsel en als het aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ligt, krijgt Nederland een 'vleestaks'. Ze wil dat op vlees en wellicht alle dierlijke eiwitten het btw-tarief van 19 procent gaat gelden.

"Daar is draagvlak voor. Onderzoek geeft aan dat twee derde van de Nederlanders vindt dat vlees een luxeproduct is", stelde de fractievoorzitter van de PvdD maandag. Voor de zomervakantie zou het wetsvoorstel, waarover ze nu druk in overleg is met andere partijen, er kunnen liggen.

Partij voor de Dieren broedt op'vleestaks'
Partij voor de Dieren broedt op 'vleestaks' (Foto: ANP)

Bale: "Arsenal beschadigd door vertrek sterren"

Gareth Bale is van mening dat Arsenal een hoge prijs heeft betaald voor het laten gaan van zijn sterspelers. De speler van Tottenham Hotspur wist gisteren met zijn ploeg met 2-1 te winnen van The Gunners.

"Ze zijn zeker beschadigd. Wij hebben deze zomer gelukkig kunnen voorkomen dat onze beste spelers vertrokken, maar Arsenal is daar niet in geslaagd", zo laat de middenvelder weten aan The Sun. "Ze zijn desondanks nog steeds een geweldig team. Ze zijn misschien niet heel goed gestart, maar ik weet zeker dat ze progressie zullen boeken."

Bale was tot slot erg blij met de overwinning op de eeuwige rivaal. "Voor ons is het geweldig als we grote teams verslaan. Vooral onze aartsrivaal. Dat is niet alleen belangrijk voor de spelers, maar ook voor de fans."

Monfils niet in actie in Beijing

Gael Monfils zal niet in actie komen tijdens het China Open in Beijing. De Fransman, die afgelopen weekend in de halve finale van het ATP-toernooi in Bangkok verloor van Donald Young, kampt met een blessure aan de knie.

Monfils was, achter zijn landgenoot Jo-Wilfried Tsonga, in Beijing als tweede geplaatst. De als zesde geplaatste Andy Roddick ging eerder vandaag in de eerste ronde in twee sets ten onder tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson; 4-6 en 5-7.

Lippi: "Juventus en Napoli gaan vechten om landstitel"

Volgens Marcello Lippi zijn Juventus en Napoli dé kandidaten om dit jaar de Scudetto te veroveren. De oud-trainer heeft tot nu een goede indruk gekregen van de twee uitstekend presterende ploegen.

Juventus versloeg dit weekend op eigen veld AC Milan met 2-0, terwijl Napoli Internazionale in Milaan vernederde (0-3). Juventus en Udinese staan nu samen aan kop, Napoli volgt op één punt.

"Ik denk dat Juventus en Napoli dit jaar gaan vechten om de landstitel", zo vertelt Lippi aan Ansa. "Maar ook Inter, Milan en Udinese zijn niet kansloos. Vooral Udinese blijft me verbazen." Ook AS Roma deed dit weekend goede zaken, door thuis met 3-1 te winnen van Atalanta Bergamo.

Kittel schrijft Münsterland Giro op zijn naam

Marcel Kittel, het Duitse sprintkanon van Skil-Shimano, heeft opnieuw een wielerkoers aan zijn erelijst van 2011 toegevoegd. Hij was vandaag de beste in de Sparkassen Münsterland Giro. Na 181 kilometer wist Kittel in de eindsprint zijn land- en toekomstig ploeggenoot John Degenkolb te verslaan.

Het was voor de pas 23-jarige Kittel alweer zijn vijftiende zege van dit seizoen. Eerder dit jaar won hij onder meer een rit in de Ronde van Spanje en het Kampioenschap van Vlaanderen. In de Vierdaagse van Duinkerke en Ronde van Polen wist de Duitser maar liefst vier etappes te winnen.

Politie onderzoekt vuurwerkongeluk tiener

De politie onderzoekt het vuurwerkincident, waarbij een 12-jarige jongen zaterdag zijn hand verloor. Het ongeluk gebeurde bij een voetbalvereniging in Vlaardingen.

Rond 15.30 uur hoorden getuigen een enorme knal. Vervolgens werd de jongen zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Naar omstandigheden maakt hij het nu goed.

Inmiddels is gebleken dat de jongen waarschijnlijk zwaarder vuurwerk heeft afgestoken dan een rookfakkel, zoals eerder werd gedacht. Verder onderzoek moet uitwijzen om wat voor soort vuurwerk het precies ging en wie het heeft meegenomen naar de voetbalvereniging.

Een 50-jarige inwoner uit Maassluis meldde zich in het weekend vrijwillig bij de politie, omdat hij de jongen zaterdag een vuurtje had gegeven. Na verhoor mocht de man weer naar huis.

[Video] Zware rellen in Zwitserse competitie

In de Zwitserse competitie is de stadsderby tussen Grasshoppers en FC Zürich zondag volledig uit de hand gelopen. Een kwartier voor tijd braken er op de tribunes hevige rellen uit.

Grasshoppers leidde op dat moment met 2-1. De scheidsrechter besloot het duel te staken. Beide ploegen spreken van een zwarte dag in de geschiedenis van het Zwitserse voetbal.

Hieronder beelden van de rellen:

'Zeven gemeentewebsites lek'

De websites van zeven gemeenten waren tot voor kort kwetsbaar voor het hacken van DigiD-sessies. Dat meldt Webwereld maandag. De lekken zijn inmiddels gedicht.

Het ging om de websites van Arnhem, Emmeloord, Hellendoorn, Hilversum, Nijmegen, Noordoostpolder en Rotterdam, die kwetsbaar waren voor een zogeheten cross site scripting-aanval. Hackers zouden hierdoor toegang kunnen krijgen tot gegevens van mensen die waren ingelogd met DigiD.

De kwetsbaarheden zijn gemeld, waarop de gemeenten maatregelen hebben getroffen. Webwereld onthulde de lekken in het kader van 'Lektober'. Deze maand presenteert Webwereld iedere werkdag een lek, om hiermee de aandacht te vestigen op de slechte staat van de beveiliging van privacygevoelige informatie.

Hagenaar rijdt agent en politieauto's aan

Een 23-jarige man uit Den Haag die probeerde te ontkomen aan een alcoholcontrole heeft zondag een agent en twee politievoertuigen aangereden. Agenten wisten de verdachte uiteindelijk klem te rijden, meldt de politie maandag.

Agenten wilden de man rond 07.15 uur op het Schenkviaduct onderwerpen aan een blaastest. Hij was hier niet van gediend en reed met hoge snelheid weg. Hierbij reed hij een agent aan.

Op de Stuwstraat kreeg de politie de wagen weer in het vizier. De verdachte reed hier tegen de voorkant van een politieauto. Daarna ramde hij achteruitrijdend een ander politievoertuig dat de doorgang blokkeerde.

Agenten reden de verdachte vervolgens klem. Om de Hagenaar aan te kunnen houden werd pepperspray gebruikt. Hij zit vast en zijn auto is in beslag genomen.

Cruijff: "Van Basten geschikt voor positie TD"

Tegenover AT5 heeft Johan Cruijff bevestigd dat Marco van Basten kandidaat is om technisch directeur bij Ajax te worden. Ondanks het meningsverschil tussen Cruijff en Van Basten in het seizoen 2008/09 vindt Cruijff de voormalig trainer van Ajax 'geschikt' voor de functie.

"Vrienden hebben weleens meningsverschillen", aldus Cruijff. Gisteren bracht Ton Ojers via RTVNH al naar voren dat Van Basten door de Raad van Commissarissen bij Ajax gepolst is om technisch directeur te worden. Ajax wil zelf niet reageren op de berichten. "Over dit soort procedures laten wij ons niet uit. We ontkennen of bevestigen niets", aldus een woordvoerder van de Amsterdamse ploeg.


Marco van Basten in beeld als technisch directeur van Ajax (Foto: Pro Shots)

Been moet spits Vossen lang missen

Racing Genk zal het de komende weken moeten stellen zonder aanvaller Jelle Vossen. De spits van de ploeg van trainer Mario Been raakte zondag in de topper tegen RSC Anderlecht geblesseerd aan de enkel.

Daardoor kan hij ook niet meedoen in de EK-kwalificatiewedstrijden van België tegen Kazachstan en Duitsland. In de wedstrijd tegen Anderlecht kwam Vossen verkeerd terecht na een duel. Hij verliet het stadion vervolgens op krukken. Vossen staat naar verwachting ongeveer vier weken buitenspel.

Square Enix nog niet klaar met Deus Ex

De grote baas van Square Enix, Yoichi Wada, heeft vandaag bekendgemaakt dat ze nog niet klaar zijn met Deus Ex. Deze zomer kwam Square met het derde deel uit de reeks en deze werd goed ontvangers door gamers wereldwijd. De game scoorde hogen ogen, waaronder een zeer nette 9,5 door FOK!games.

Op de vraag wat de toekomst gaat brengen voor Deus Ex: "I would like to, but I don't know what the future is right now. I know that Wada-san said he had a plan for the future, but right now we're celebrating the success of the game, since it's the first game of the studio. I don't know if you've seen the credits of the main game, but there were a lot of production babies, so I think people want to spend some time with their families and take some time off. That's pretty much where we are right now."

Deus Ex was de eerste titel van de nieuwe vestiging van Square Enix, Eidos Montreal. Momenteel is de studio bezig met het vierde deel in de Thief-reeks.

Album Michael Jackson verschijnt volgende maand

Een nieuw album van Michael Jackson, met daarop een aantal ontdekte opnames, ligt volgende maand in de winkels. Op Immortal staan bovendien vernieuwde versies van de hits van de King of Pop en remixes van eerder uitgebrachte nummers. Dat maakte platenmaatschappij Sony maandag bekend.

Voor Immortal werd onder meer gebruikgemaakt van nooit eerder verschenen materiaal. Zo had Kevin Antunes, die de muzikale leiding in handen had, de beschikking over een alternatieve versie van ABC van de Jackson 5 en het koortje dat Jackson inzong voor They Don't Really Care About Us.

"Michaels nalatenschap is onvoorstelbaar inspirerend", zegt Antunes over het nieuwe album. "Immortal is gemaakt met liefde en respect voor Michaels muziek, familie en zijn miljoenen fans."

De muziek hoort bij de nieuwe Cirque du Soleil-show Michael Jackson: The Immortal World Tour. De acrobatische show beleefde zondagavond zijn première in Las Vegas en is daar nog tot eind van het jaar te zien. Immortal ligt op 21 november in de winkels.

Mäenpää tekent contract tot einde seizoen bij AZ

Doelman Niki Mäenpää zal tot het einde van dit seizoen bij AZ blijven. De Fin trainde vanaf eind augustus mee met de Alkmaarders en dit heeft hem een contract voor dit seizoen opgeleverd.

Sinds deze zomer is Mäenpää transfervrij, nadat hij eerder drie seizoenen voor FC Den Bosch en twee seizoenen voor Willem II onder de lat stond. De doelman heeft de transfer deels te danken aan ploeg- en landgenoot Niklas Moisander. De AZ-aanvoerder is dik bevriend met de doelman en regelde met AZ dat hij met de club mocht meetrainen.

Engels vertrekt na zeven seizoenen bij Quick-Step

Addy Engels neemt na zeven seizoenen afscheid bij wielerploeg Quick-Step. De inmiddels 34-jarige Nederlander kreeg van de ploeg te horen dat zijn aflopende contract niet zal worden verlengd.

Engels, die sinds 2000 prof is, reed dit jaar zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. Vanaf 2012 vormt Quick-Step samen met Omega Pharma een nieuwe wielerformatie.

Engels wil nog niet denken aan stoppen en ziet zijn eigen komend jaar nog tussen de profs fietsen. "Maar het kan ook zijn dat ik in 2012 niet meer in het peloton fiets", aldus Engels. "Er spelen ook andere zaken, maar daar kan ik nog niets over zeggen."

Ni No Kuni krijgt westerse naam

Het rollenspel Ni No Kuni: Shiroki Seihai no Joō gaat in de Verenigde Staten de naam Ni No Kuni: Wrath of the White Witch krijgen. Dat blijkt uit de registratie van een handelsmerk door gamebedrijf Level-5. De game voor de PlayStation 3 moet begin volgend jaar in de Verenigde Staten in de winkels liggen. Een Europese releasedatum is nog niet bekend.

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch is, nog voordat het spel überhaupt in de winkel ligt, populair onder gamers. Ten grondslag aan de hype rond het spel voor de PlayStation 3 ligt de samenwerking tussen Level-5 en Studio Ghibli. Level-5 is bekend van onder meer de puzzelserie Professor Layton en de rollenspelserie White Knight Chronicles. Studio Ghibli is de bekendste animatiestudio uit Japan, onder meer dankzij de animatiefilm Spirited Away, die in 2002 een Oscar won.

Het rollenspel gaat over de 13-jarige Oliver. Via een magisch boek kan hij naar een fantasiewereld waar hij zijn pas overleden moeder misschien tot leven kan wekken. In de fantasiewereld komt hij mensen tegen die gebaseerd zijn op mensen die hij kent uit zijn echte leven.


Ni No Kuni krijgt westerse naam (Foto: Novum)

Klassieke en exclusieve spellen voor Playstation 3

Gamers die rollenspellen als Odin Sphere en Grimgrimoire en de actiegame God Hand nooit gespeeld hebben, kunnen opgepoetste versies van deze PlayStation 2-spellen binnenkort downloaden voor de PlayStation 3. Sony wil bovendien meer exclusieve games aanbieden via het PlayStation Network. Dat heeft de hardwaregigant aangegeven tegenover het gamevakblad MCV.

Sony is vanaf deze week van plan wekelijks een exclusief spel voor de PlayStation 3 online aan te bieden. Het avonturenspel Rochard is het eerste spel dat uitsluitend voor de spelcomputer wordt gelanceerd. Sony volgt hiermee het pad dat Microsoft al enkele jaren beloopt. De Amerikaanse softwaregigant weigert spellen via Xbox Live te verkopen als ze eerder zijn verschenen voor de PlayStation 3.

In het geval van de opgepoetste PlayStation 2-spellen gaat het vooral om spellen die in 2007 en 2008 op de markt kwamen. De PlayStation 3 en Xbox 360 lagen toen al in de winkel, waardoor de spellen voor de PlayStation 2 niet veel aandacht meer kregen.


Klassieke en exclusieve spellen voor Playstation 3 (Foto: Novum)

Roddick snel onderuit in Beijing

Tennisser Andy Roddick is al in de eerste ronde gesneuveld van het toernooi in Beijing. De als zesde geplaatste Amerikaan ging met 6-4 en 7-5 onderuit tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson.

"Ik serveerde heel slecht. Dan kan je niet winnen," zei Roddick die hierop een vraag van een Chinese journalist kreeg of hij niet beter zijn racket aan de wilgen kon hangen. "Ik denk dat jij met pensioen moet gaan," zei de Amerikaan op venijnige toon.

Battlefield 3 wordt nu al verbeterd

Zoals de meeste van jullie wel weten, is momenteel de bèta bezig van Battlefield 3. Een bèta is bedoeld om de laatste bugs, glitches en dergelijke te vinden en te verbeteren voor het eindproduct op de markt komt. DICE is momenteel druk bezig met het verwerken van alle data en heeft al een kleine lijst online gezet met verbeterpunten.

  • Fixed occasional client crash when reviving.
  • Fixed killcam showing glitched area under map if your killer is dead.
  • Issue with spawning on dead squad mates fixed.
  • Fixed a bug where shooting at a moving enemy could cause more than the intended amount of damage.
  • Crosshairs for shotguns have been replaced with a new, thinner, art.
  • A subtle low health screen effect has been added.
  • Tweaked scores of Medals and Service Stars.
  • Tweaked the Rank progression.
  • Pushing prone on console will not play the animation twice.
  • Fixed loss of Squad Leader after EOR at some times.
  • Framerate stability fixes.
  • The 3D spotting icons has been tweaked to better match the target's visibility.Icons will show frequently less on mostly obscured targets.
  • Fixed issue with crosshair disappearing after round transition.
  • Fixed issue with crosshair disappearing after trying to deploy while the countdown timer still active.
  • Squad list now shows specializations chosen, VOIP activity and dead squad mates.
  • Non working options in squad menu fixed: "Private" flag and "Switch Teams".
Battlefield 3 moet deze maand uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Kuipers: "Vijfde plaats is een verrassing"

Dennis Kuipers sloot gisteren in het World Rally Championship de wedstrijd in Frankrijk af met een vijfde plaats. Hiermee behaalde de Ford-coureur de beste klassering ooit voor een Nederlander in een WK-rally. Zelf noemt de coureur de prestatie een verrassing.

Kuipers is dit jaar bezig aan zijn eerste volledige seizoen in het WRC en moet het opnemen tegen onder meer Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Mikko Hirvonen en Kimi Räikkönen. "Ik rijd zo goed omdat alles op zijn plaats valt. Het team functioneert. Rallyrijden is meer dan twee mensen in een auto. De mensen om de auto heen zijn net zo belangrijk. Op verkeerd afgestelde banden kan ik geen goede proef rijden bijvoorbeeld," zei Kuipers.

Er hoort ook een talentvolle rijder bij, maar zo wil de Nederlander zichzelf niet omschrijven. "Maar ik vind dat anderen dat van je moeten zeggen. Ik weet wel dat ik er keihard voor werk. Als ik iets graag wil, ga ik er voor 200 procent voor. Maar die vijfde plaats in Frankrijk was absoluut een verrassing. Ik had van zo'n resultaat alleen nog maar gedroomd," zei Kuipers die dankzij zijn team FERM Ford beschikt over een auto die bijna te vergelijken is met een fabrieksbolide.

De Nederlander zegt ook veel te danken te hebben aan zijn navigator de Belg Frederic Miclotte. "Op hem vaar ik blind. Ik voel me prettig in de auto. Zaak is je huiswerk goed te doen. Voor de klassementsproef mogen we twee keer de route verkennen en daar besteden Frederic en ik heel veel aandacht aan," zei Kuipers die mede hierdoor geen angst heeft om hard te gaan over de proeven.

Duizenden arrestaties in Syrië

Syrische militairen hebben in de stad Rastan de afgelopen drie dagen zeker drieduizend mensen opgepakt. Ze gingen daarbij van deur tot deur. Dat heeft een activist maandag gezegd. De arrestanten worden vastgehouden in een cementfabriek, een aantal scholen en een groot gebouw.

"Tien van mijn familieleden zijn opgepakt", aldus de activist, die alleen zijn voornaam, Hassan, bekend wilde maken."De situatie in de stad is vreselijk." Rastan, dat zo'n zeventigduizend zielen telt, is volgens Hassan de afgelopen vijf dagen zwaar gebombardeerd. Volgens activisten heeft het Syrische leger in de stad de strijd aangebonden met honderden gedeserteerde militairen en antiregeringsdemonstranten. De gevechten in Rastan zijn de hevigste sinds het begin van de opstand in Syrië half maart.

Volgens Hassan heeft de Syrische regering zondag honderden werklui laten aanrukken om de straten op te ruimen en schade aan gebouwen te herstellen. Het lijkt erop dat dit een poging is om de enorme schade als gevolg van de bombardementen te verbloemen. Syrische staatsmedia meldden dat het leger de macht in Rastan heeft overgenomen en 'gewapende terroristen' heeft opgepakt.

De gevechten laten zien dat de opstand meer en meer militair van aard wordt. In een poging een front te vormen tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad heeft de Syrische oppositie zondag een raad opgericht. De Syrische oppositie beschuldigt de regering ervan het land op de rand van een burgeroorlog te hebben gebracht.

Volgens de Syrische parlementariër Khaled Abboud is de raad echter niet in staat het regime af te zetten. Volgens hem houdt de oppositie 'zichzelf voor de gek'. Het afzetten van het regime is een 'droom die nooit zal uitkomen', aldus Abboud.

Dochter Patty Brard hoopt nog op contact met moeder

De enige dochter van Patty Brard hoopt nog elke dag dat ze weer gewoon contact heeft met haar moeder. "Maar dan wel echt, dat ze het echt wil", vertelt de 28-jarige Priscilla Nasi in het BNN-programma Je Zal het Maar Zijn.

Priscilla verbrak het contact met haar moeder twee jaar geleden. "Op dit moment is het voor ons allebei gewoon beter dat we geen contact hebben", vertelt Priscilla aan Sophie Hilbrand. Priscilla is bij het grote publiek vooral bekend van de realityshow Patty's Posse, waarin ze met haar moeder te zien was.

Volgens Brard ontstonden de problemen die ze met haar dochter heeft doordat Priscilla ongevraagd in de belangstelling kwam te staan. "De aandacht die ik had gewild, heb ik naar mijn gevoel niet gekregen", legt Priscilla echter uit in Je Zal het Maar Zijn. Volgens Priscilla richtte Patty zich vooral op haar werk. "Werk is natuurlijk belangrijk en de spotlight is natuurlijk ook belangrijk, maar wij samen vind ik belangrijker."

Priscilla zegt dat ze haar moeder niet meer herkende tijdens de opnames voor Patty's Posse. "Ik kon het verschil tussen Patty Brard en mama niet meer zien. En ik heb het gevoel dat Patty dat ook niet wist."

De aflevering van Je Zal het Maar Zijn met Priscilla Nasi, die in het teken staat van volwassenen die worstelen met hun ongewone opvoeding, wordt dinsdagavond uitgezonden.

Onderzoek naar integriteit Roermondse wethouder

Er komt een onderzoek naar de integriteit van de Roermondse wethouder van Economische Zaken Jos van Rey (VVD) vanwege aantijgingen dat hij de gemeentelijke gedragscode heeft geschonden. Dat heeft burgemeester van Roermond Henk van Beers (CDA) besloten na overleg met commissaris van de koningin van Limburg Theo Bovens.

Aanleiding vormt berichtgeving van De Limburger dat Van Rey structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich laadt. Hij zou tegen de gemeentelijke gedragscode in hebben meebeslist over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij een bevriende ontwikkelaar is betrokken.

Ook zou zijn onafhankelijkheid in het geding zijn vanwege zijn eigen zakelijke activiteiten. De 66-jarige Van Rey, oud-Tweede Kamerlid en tegenwoordig senator, is actief in de vastgoed- en verzekeringswereld.

Het onderzoek richt zich ook op de rol van het college van burgemeesters en wethouders, laat Van Beers maandag weten. De oppositie in de Roermondse gemeenteraad had gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de integriteit van Van Rey door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). De burgemeester laat echter weten dat op dit moment contact wordt gezocht met kandidaten, waarna de opzet van het onderzoek wordt bepaald.

De Limburger schreef zaterdag over de kwestie. De partner van Van Rey bezorgde die dag een plastic zak met een stuk vis erin op het thuisadres van een journalist van De Limburger, meldt de krant. In de tas zaten verder de artikelen over Van Rey en een briefje met de tekst: wie kaatst, moet de bal verwachten. Zij attendeerde de journalist zaterdagmiddag met een sms op het geurende presentje, 'vanwege het warme weer'.

Friends with Benefits nog steeds populair

Friends with Benefits is ook deze week de best bezochte bioscoopfilm in Nederland. De film met Justin Timberlake en Mila Kunis kwam vorige week binnen op de eerste plek van de bioscooplijst.

Ook de Nederlandse film De Bende van Oss doet het goed, deze komt binnen op plaats twee. De film die dit jaar het Nederlands Film Festival bracht dit jaar al ruim tweehonderdduizend euro in het laatje. Crazy, Stupid, Love levert weer een plek in en zakt naar plaats drie. Colombiana zakt een plaats naar de derde positie.

Fright Night en Phantom of the Opera komen nieuw binnen op de vijfde en zesde plaats. De Smurfen is na negen weken nog steeds in de toptien van de lijst te vinden. De blauwe wezentjes bezetten de negende plaats en brachten tot nu meer dan zes miljoen euro op.

The Hangover acteur Zach Galifianakis haat acteurs

The Hangover-acteur Zach Galifianakis heeft geen hoge pet op van zijn collega's. "Ik vind acteurs zo vervelend, ik haat ze gewoon", zei de 42-jarige acteur in een interview tijdens het New Yorker Festival, schrijft de filmsite Moviefone. Hij ziet de ironie wel in van het feit dat hij onderdeel is van de beroepsgroep.

"Ik vind ego's grappig", zegt Galifianakis. Hij presenteert de online talkshow Between Two Ferns waarin hij Hollywoodsterren op een ironische manier aan de tand voelt. "Ik wil gewoon beroemdheden belachelijk maken."

Galifianakis zag het succes van The Hangover aankomen, maar heeft geen interesse om in kaskrakers te blijven spelen. De Amerikaanse komiek en acteur vindt grote Hollywoodproducties niet interessant. "Ik wil graag de rest van mijn leven kleine films blijven maken, maar dat is moeilijk omdat niemand die films wil financieren."


Acteur Zach Galifianakis haat acteurs (Foto: Novum)

Rowan Atkinson denkt prima spion te zijn

Rowan Atkinson vindt zichzelf een uitstekende undercoveragent. "Als ik geen bekende acteur was geweest, zou ik geknipt zijn voor het beroep van spion", zegt hij in een interview met Novum Nieuws. De Britse komiek en acteur is vanaf donderdag te zien in de spionagekomedie Johnny English Reborn.

"Ik ben doordacht, behoorlijk slim, kan discreet zijn en kan goed schieten", zegt de 56-jarige Atkinson droogjes. "Ik was aanvoerder van het schietteam tijdens mijn studietijd."

Voor Atkinson was Johnny English Reborn een jongensdroom die uitkwam. De soms zo braaf ogende acteur houdt namelijk van supersnelle auto's. "Ik ben geen onverdienstelijk coureur." Dat heeft de acteur dit jaar bewezen in het Britse autoprogramma Top Gear, waarin hij de snelste tijd neerzette toen hij in een goedkope auto een rondje reed op een testcircuit.

Atkinson heeft al veertien jaar zijn eigen racemonster, een McLaren F1. "Dat is mijn favoriete auto. Ik heb er helaas een paar weken geleden een ongeluk mee gehad." De acteur ramde in augustus een lantaarnpaal en een boom, waarna de bolide in brand vloog. Hij kon zelf uit de auto klimmen.

En dan is er nog de Rolls Royce Phantom, een beest met zestien cilinders en een motorinhoud van negen liter waar Johnny English in rondrijdt. "De auto bestaat echt, maar die motor is nooit in productie gegaan. De mannen van Rolls Royce hebben 'm speciaal voor ons in het chassis gehangen. Ik ben dol op Phantoms, ze zijn gewoon een heerlijke manier om van A naar B te komen."

Hoewel Atkinson van snelle auto's en stoere geweren houdt, was hij niet tevreden over die ene keer dat hij in een echte Bondfilm speelde, in Never Say Never Again uit 1983. "Ik was nooit zo te spreken over mijn personage Nigel Small-Fawcett uit Never Say Never Again, ik vond het te karikaturaal." De acteur acht de kansen op een reprise van deze rol kleiner dan ooit. "Nu is het te laat, want wie wil nu een man in de nieuwe Bondfilm zien die wel erg lijkt op Johnny English?"


Rowan Atkinson denkt prima spion te zijn (Foto: Novum)

Nobelprijswinnaar blijkt overleden

De Canadese immunoloog Ralph Steinman (68), aan wie maandag de Nobelprijs voor Geneeskunde is toegekend, blijkt afgelopen vrijdag te zijn overleden aan alvleesklierkanker. Dat hebben zijn universiteit en het Nobelcomité maandagmiddag bekendgemaakt.

De Canadees Steinman werkte voor de Rockefeller Universiteit in New York. Het Nobelcomité eerde hem wegens de ontdekking van de dendritische cellen, die het menselijke immuunsysteem aansturen. Het is nog niet duidelijk of de dood van Steinman gevolgen heeft voor het toekennen van de Nobelprijs.

Bij Steinman was 4 jaar geleden alvleesklierkanker vastgesteld. Hij kreeg een speciale behandeling, die was gebaseerd op de door hemzelf ontdekte dendritische cellen, aldus de Rockefeller Universiteit.

De Rockefeller Universiteit laat in een reactie weten verheugd te zijn dat haar hoogleraar Steinman is geëerd met de Nobelprijs voor de Geneeskunde, "maar het nieuws is bitterzoet, omdat we vanochtend van zijn familie hoorden dat hij enkele dagen geleden is overleden, na een lange strijd tegen kanker."

Aan de Nobelprijs voor de Geneeskunde is een bedrag van bijna 1,1 miljoen euro verbonden. Steinman zou de helft daarvan krijgen. De andere helft is voor de Amerikaan Bruce Beutler en de Luxemburgs-Franse Jules Hoffmann. Zij hebben onderzoek gedaan naar de zogeheten natuurlijke immuniteit. Dat is de eerste 'verdedigingslinie' van het lichaam bij infecties.

Nobelprijswinnaar Steinman blijkt overleden
Nobelprijswinnaar Steinman blijkt overleden (Foto: ANP)

De Graafschap ontslaat Johnson na ongeval

De Graafschap heeft Dulee Johnson ontslagen. De 26-jarige Liberiaan is niet meer welkom op de Vijverberg omdat hij zondag een eenzijdig ongeval veroorzaakte. Johnson verleende geen medewerking aan een ademtest en een bloedproef. De politie vermoedt dat de middenvelder onder invloed was van alcohol.

Johnson kwam in het verleden al vaker in opspraak. Bij het Zweedse AIK Solna moest hij zijn biezen pakken nadat hij beschuldigd was van verkrachting. "De Graafschap en Johnson hebben bij het opmaken van het eenjarige contract uitvoerig gesproken over het verleden van de speler", meldt de club. "De Graafschap wilde Johnson een tweede kans bieden. Hij kende de consequentie bij een misstap."

Afgelopen zomer tekende Johnson een contract voor een jaar met een optie voor nog twee seizoenen. De Afrikaan kwam in Doetinchem niet verder dan drie invalbeurten.

Motorrijder ten val door touw over weg

Een 21-jarige motorrijder is zondag in het Limburgse Voerendaal ten val gekomen omdat er een touw over de weg was gespannen. Hij kwam er met lichte verwondingen vanaf. Dat meldt de politie.

De man uit Eindhoven reed rond 17.45 uur over de Veeweg. Twee familieleden reden op een andere motor. De bestuurder van de tweede motor zag het touw en schoot direct in de remmen. Hij wist te voorkomen dat zijn motor en de bijrijder onderuit gingen.

De 21-jarige zag wat er voor hem gebeurde, remde ook af, maar kwam wel ten val. De politie laat weten de zaak hoog op te nemen en is een onderzoek gestart.

Nightwish geeft in voorjaar concert in Amsterdam

Nightwish komt komend voorjaar naar Nederland voor een concert. De Finse symphonische metalband staat op 13 april in de Amsterdamse Heineken Music Hall, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend.

Het concert van Nightwish is onderdeel van de Imaginaerum World Tour 2012-2013. De voorverkoop voor het optreden gaat vrijdagochtend van start. Nightwish stond twee keer eerder in een uitverkochte Heineken Music Hall.

Nightwish werd opgericht in 1996 en bracht tot nu toe zeven albums uit. De nieuwe cd van de band heet Imaginaerum en verschijnt naar verwachting begin december.


Nightwish geeft in voorjaar concert in Amsterdam (Foto: Novum)

Van der Vaart herkent zich niet in kritiek Arsenal

Rafael van der Vaart herkent zich totaal niet in de kritiek van Arsenal na het duel van zijn club Tottenham Hotspur tegen de rivaal. Arsenal zei dat Van der Vaart rood had moeten krijgen en dat zijn goal niet had mogen tellen. De Gunners verloren de derby, onder meer door een goal van Van der Vaart, met 2-1. "Arsenal moet niet zeiken, maar zijn verlies nemen. Ze zijn stapelgek daar!"

De middenvelder zou bij het controleren van de bal de hand hebben gebruikt. Daarnaast wordt hem verweten zijn doelpunt te fanatiek te hebben gevierd met de supporters. In Engeland kan dat worden bestraft met een gele kaart. "Ik geef toe dat ik een beetje te veel heb gejuicht, maar het was absoluut geen hands bij mijn goal."

In Tottenham kan men niet meer om de Heemskerker heen, nu hij na drie ontmoetingen met Arsenal al vier keer heeft gescoord. "Het is lekker dat ik belangrijk kan zijn voor de club" zegt Raffie. "Ik ben erg blij met mijn goal en kan nu helemaal niet meer stuk bij de fans."

Van der Vaart meldde zich vandaag in Noordwijk voor het trainingskamp van Oranje. Het Nederlands elftal speelt de komende week de laatste kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië en Zweden. Nederland is al zeker van het EK, maar heeft nog een punt nodig om als groepswinnaar te eindigen.

'Trainers Kunduz werkloos door Nederlandse eisen'

Vanwege de eisen van Nederland zijn in de Afghaanse provincie Kunduz nauwelijks agenten beschikbaar om te worden getraind door Nederlanders. Hierdoor zit een deel van de Nederlanders duimen te draaien. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag. Defensie kon niet direct reageren.

Dertig Afghaanse politiemannen begonnen zaterdag aan de eerste door Nederlanders gegeven basiscursus. In acht weken worden ze getraind in onder meer fouilleren en schieten. Van de cursisten kunnen er maar vijf lezen. Tekeningen en Playmobil moeten hierbij soelaas bieden.

Vooral vanwege eisen van GroenLinks is het uit den boze dat de agenten militaire taken uitvoeren. Dit is volgens de krant lastig voor de internationale partners in Kunduz, vooral de Duitsers. Verder kan het leeuwendeel van de docenten van de marechaussee niets doen, omdat er maar één klas is. Dat komt mede omdat de grenspolitie niet meer mag worden opgeleid.

Marechaussee Ron Stobbelaar wijt dit aan de 'knellende beperkingen' van de politiek. "Ik hoop dat ze er in Den Haag over nadenken hoeveel mensen ze hiernaartoe sturen. Het zou veel slimmer zijn om naar behoefte trainers te sturen, want nu zitten hier mensen voor niks."

Naast GroenLinks stelden ook D66 en ChristenUnie eisen om te garanderen dat de agenten niet worden ingezet voor militaire doeleinden. Gedoogpartner PVV stemde niet in met de operatie van het minderheidskabinet van CDA en VVD. Ook de PvdA heeft geen vertrouwen in de missie van ruim vijfhonderd man.

"Nederland maakt het ons wel lastig", zegt Bernd Schuhmann, het plaatsvervangend hoofd van het opleidingscentrum in een reactie in de krant.

Hackers oorzaak storing Wegener-websites

De problemen met de websites van Wegener zijn veroorzaakt door hackers. Zij hebben de advertenties op die sites geïnfecteerd met een zogeheten Trojaans paard. Andere sites met dezelfde advertenties zijn mogelijk ook geïnfecteerd met het virus. Dat bevestigt het bedrijf Coolconcepts, dat de advertenties verspreid.

Dit weekend gingen de websites van Wegener offline. Inmiddels zijn alleen nog de websites met economisch nieuws en met beursinformatie niet te bereiken, omdat daar de betreffende advertenties op stonden.

De met het virus 'Fakealert!grb' geïnfecteerde advertenties werden verspreid via het advertentienetwerk van Coolconcepts. Op de website van Coolconcepts worden onder meer ook kranten.com en Reedbusiness als klanten genoemd. NRC Media staat ook op de klantenlijst, maar zegt al maanden geen klant meer te zijn.

Als alle klanten van Coolconcepts slachtoffer zijn, kunnen via websites van die klanten mogelijk miljoenen bezoekers geïnfecteerd zijn. Nieuwswebsite Nieuws.nl bevestigt last te hebben gehad van het virus. De betreffende advertenties zijn nu niet meer op die site te bekijken, zegt uitgever Wout Reinders van de nieuwssite.

Volgens een woordvoerder van Coolconcepts zijn de problemen inmiddels opgelost. "We onderzoeken nu hoe dit kon gebeuren en of er wellicht ook collega's van ons last van hebben."

De woordvoerder wil niet zeggen hoe een gebruiker het virus kan herkennen. "Het virus is ontdekt door virusscanners. Geen enkele gebruiker heeft zich bij ons gemeld, dus we weten niet wat de gevolgen zijn voor een computer." Het virus zorgt waarschijnlijk voor irritante pop-ups en beschadiging van bestanden.

Reinders van nieuws.nl raadt gebruikers aan om de laatste versie van hun virusscanner te downloaden en te gebruiken. De veel gebruikte virusscanner McAfee kent het virus al sinds januari.

Lelystad decor van 'VOC-horror'

In Lelystad is vanaf zaterdag te zien dat bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie achter de weelderige façade macabere dingen binnen de organisatie gebeurden in de zeventiende eeuw. Op onder meer de Bataviawerf in Lelystad gaat dan de tentoonstelling Schipbreuk van start, die ingaat op de slachting onder de opvarenden van De Batavia.

Het beroemde schip verging in juni 1629 op haar eerste reis. Het schip voer niet de juiste koers en liep vast op een rif voor de westkust van Australië. De meeste opvarenden wisten zich te redden en vonden vaste grond op koraaleilanden. Daar greep de 'psychopatische' onderkoopman Jeronimus Cornelisz de macht, waarop hij met zijn kompanen een 'dramatisch schrikbewind' voerde.

De schipbreuk was een van de sensationeelste gebeurtenissen van de zeventiende eeuw, aldus Bataviawerf, waar het schip werd nagebouwd. De gebeurtenissen na de stranding 'tarten ieders verbeelding'. De tentoonstelling brengt dit verhaal van muiterij en moordzucht, rivaliteit en ontberingen, angst en waanzin tot leven. "Zeventiende-eeuwse horror die eigenlijk met geen pen te beschrijven is."

De Oost-Indiëvaarder vertrok met 341 mensen aan boord, van wie 122 de reis overleefden. Een aantal opvarenden overleed door ziekte, tientallen anderen verdronken. Honderdtwintig mannen, vrouwen en kinderen werden echter vermoord door Cornelisz en de zijnen.

Op de tentoonstelling is van alles te zien over de bouw van de Batavia, het verloop van de zeereis, de stranding, het verblijf op de Houtmans Abrolhos-eilanden, de redding en de rechtspraak. Centraal staan het vastlopen van het schip en de lotgevallen van de passagiers en de bemanning in de maanden daarna.

Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad kunnen bezoekers een indruk krijgen van de archeologische vondsten rond de Batavia. Het gaat onder meer om het skelet van een jonge vermoorde vrouw, een grote laat-Romeinse camee, een kostbaar juweel dat normaliter in het Geldmuseum Utrecht is te zien.

Ook zijn een baardmankruik, een bronzen scheepsbel en een bronzen kookpot te zien. De archeologische vondsten zijn in bruikleen gegeven door het Western Australian Museum. Ze zijn nog nooit in Nederland getoond.

De tentoonstelling wordt volgend jaar op 29 oktober afgesloten.


Lelystad decor van 'VOC-horror' (Foto: Novum)

Deurloo mist WK turnen door blessure

Bart Deurloo heeft zich afgemeld voor het WK turnen, dat later deze week in Tokyo begint. De 20-jarige turner van het Bossche Flik-Flak heeft last van een handblessure, meldt de gymnastiekunie KNGU. Deurloo maakte vorig jaar in Rotterdam zijn WK-debuut.

De plek van Deurloo wordt overgenomen door Carlo van Minde, die aanvankelijk als reserve was aangewezen. Het mannenteam turnt zondag in Tokyo de kwalificatieronde.

Valencia wil niet met Barcelona afwisselen

De organisatie van de Grand Prix van Europa op het stratencircuit van Valencia wil het liefst niet een race af gaan wisselen met Barcelona. Dit zou dan moeten gaan om de Grand Prix van Spanje waarvoor eenzelfde constructie gehanteerd kan worden als in Duitsland het geval is.

De wethouder van sport in Valencia wil het tot 2014 lopende contract met de Formule 1 graag verlengen tegen de best mogelijke voorwaarden. Racepromotor Jorge Martinez Aspar voegt hier aan toe dat het delen van de aandacht voor een race niet goed voor Barcelona of Valencia is en dat de stad daarom geen race af wil wisselen.

Desmonds verhaal klaar in 2012 in Assassin's Creed

In november verschijnt alweer het vierde deel in de Assassin's Creed-serie. In deel één hebben we met Altaïr mogen stoeien en in de trilogie daarna hebben we alles geleerd van Ezio. Assassin's Creed: Revelations zal dit najaar alle losse eindjes van Ezio en Altaïr aan elkaar vastknopen. Toch zullen we nog niet alles te weten komen over Desmond. Hiervoor moeten we tot 2012 wachten.

Alexandre Amacio van Ubisoft geeft aan dat het verhaal toewerkt naar het einde van de wereld in december 2012. Ze willen het verhaal dan ook nog voor die tijd vertellen. Ze hebben met de afgelopen games geprobeerd het sterkte en diepe verhaal zo goed en compleet mogelijk te vertellen en dit zal een grote ontknoping hebben in 2012.

We had such a complex and strong narrative that we ourselves did our best to just try to execute these games before that date. It would be stupid of us to be centring a game on a semi-reality and then have that conclusion happen after that date in real life.”

Hiermee kunnen we dus alvast concluderen dat ook in 2012 een nieuwe Assassin's Creed zal verschijnen. Mochten er nog meer games in de serie verschijnen, dan zal dit, volgens Amacio, met een ander hoofdpersonage en andere verhaallijn zijn.

Assassin's Creed: Revelations verschijnt 15 november voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De versie voor de pc zal later verschijnen.

Noorwegen stelt Utøya open voor media

Noorwegen heeft journalisten maandag toestemming gegeven om het eiland Utøya te betreden. Het eiland was in juli het toneel van een bloedbad. De Noor Anders Behring Breivik schoot er destijds 69 mensen dood.

De politie sloot na het drama het eiland voor het publiek. Adrian Pracon, een 21-jarige overlevende, noemde de heropening van Utøya belangrijk omdat 'mensen dan kunnen begrijpen wat er gebeurd is'.

Meer dan honderd journalisten en fotografen zijn maandag naar het eiland vertrokken.


Noorwegen stelt Utøya open voor media (Foto: Novum)

Kroongetuige verrast opnieuw met Holleeder

Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, blijkt vijf jaar geleden bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een verklaring te hebben afgelegd over Willem Holleeder.

Deze verklaring is tot dusver onbekend en geheim gebleven. Zelfs de officieren van justitie die het Passageproces doen, waren niet op de hoogte van het bestaan ervan, zo bleek maandag tijdens een zitting in de bunker in Amsterdam-Osdorp.

Nathan Drake maakt reclame voor Subway

Uncharted 3 wordt gesponsord door Subway. Hier waren we al van op de hoogte want je kon eerder bij Subway-broodjes een code krijgen voor de multiplayer-bèta en op de E3 in 2011 waren heerlijke broodjes aanwezig voor de pers. Nu is ook Nathan Drake, hoofdpersoon van de Uncharted-serie, gestrikt om reclame te maken voor Subway. Het resultaat is hieronder te zien.

In de eerste video zien we hoe Nathan Drake zelfs in de moeilijkste situaties tijd maakt voor een Subway-broodje. In de tweede video kunnen we zien hoe we exclusieve Subway-schatten kunnen bemachtigen.

In Uncharted 3 zal Nathan Drake het wederom moeilijk krijgen als hij opzoek gaat naar oude mysteries. Hij zal onder andere in de woestijn terecht komen. Uncharted 3 verschijnt in november voor de PlayStation 3.

Verdachte van moord op Pool in Schiedam gepakt

Een 39-jarige Pool is zondagavond aangehouden in verband met de moord op een landgenoot. Het 35-jarige slachtoffer werd op 24 juli dood gevonden op een eilandje dat wordt omringd door sloten aan de Schiedamse Polderweg. Na lang onderzoek in de buurt van Eindhoven is de verdachte uit de plaats Chorzow opgepakt, meldt de politie.

Het achterhalen van de identiteit van het slachtoffer nam weken in beslag. Toen duidelijk werd dat de man uit Polen kwam, hebben familieleden aldaar het slachtoffer op basis van foto's geïdentificeerd.

De verdachte wordt verhoord. Naar de exacte toedracht wordt een nader onderzoek verricht.

'Temperatuur halveert komende dagen'

De temperaturen in Nederland halveren de komende dagen. Daarvoor waarschuwt weerinstituut Weeronline maandag.

In veel plaatsen in Nederland werd zaterdag en zondag nog 26 graden gemeten. Maar onder invloed van de restanten van de orkaan Ophelia, die de afgelopen weken van Afrika naar Midden-Amerika trok, domineren vanaf donderdag in Nederland weer wind, regen en aanzienlijk lagere temperaturen.

Weeronline voorspelt vanaf donderdag temperaturen van maximaal 14 graden. Een zegsman spreekt van een 'uitzonderlijk snelle temperatuursverandering'.

Weer minder zwartrijders Rotterdam door poortjes

Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer in Rotterdam is dit jaar nog verder gedaald. Waar drie jaar geleden nog 11 procent van de reizigers in de metro zonder kaartje reisde, ligt het percentage nu op een kleine 2 procent. Vorig jaar was het percentage zwartrijders 3,4, blijkt uit cijfers van stadsvervoerder RET.

Ook in de tram en in de bus werden minder zwartrijders betrapt. Volgens algemeen directeur Pedro Peters is dat vooral het gevolg van de invoering van de OV-chipkaart, de bijbehorende poortjes en intensieve controles. "Door de invoering van de chipkaart in combinatie met de toegangspoortjes ontstaat een gesloten systeem, waardoor zwartrijden een stuk moeilijker is", laat hij weten in een reactie.

Peters wil met nog meer gerichte controles ook de resterende zwartrijders stoppen. Zij glippen vooral mee met betalende klanten en trappen poortjes in. "Dit irriteert ons en onze klanten", aldus Peters.

RET telde naast minder zwartrijders ook minder geweldsincidenten. Dat aantal daalde van 156 in de eerste negen maanden van 2010 tot 115 tot nu toe dit jaar.


Weer minder zwartrijders Rotterdam door poortjes (Foto: Novum)

Politieheli beschenen met laserpen

Twee mannen zijn vrijdag in de Haagse wijk Ypenburg aangehouden voor het beschijnen van een politiehelikopter met een laserpen. Dat meldt de politie maandag. Het hinderen van piloten met een laserpen is gevaarlijk en verboden.

De helikopter werd vrijdagavond ingezet om te zoeken naar de overvallers van een avondwinkel. Terwijl de heli in de omgeving van Voorburg vloog, merkte de bemanning dat de helikopter beschenen werd met een laserpen. Al gauw kon de locatie van de mannen vastgesteld worden. Ook werd vanuit de lucht een foto gemaakt van de daders.

De mannen van 20 en 21 jaar oud, konden kort daarop worden aangehouden. Na politieverhoor konden ze zondag weer naar huis, zonder laserpen, maar met een dagvaarding op zak. Ze moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Aparte kleedkamers ouders in zwembad Utrecht

Ouders met kinderen moeten sinds kort gescheiden omkleden in een zwembad in Utrecht. In De Kwakel in de multiculturele wijk Overvecht zijn aparte kleedkamers voor mannen met dochters, mannen met zonen, vrouwen met dochters en vrouwen met zonen. De VVD in Utrecht vindt de gescheiden kleedkamers 'te gek voor woorden'.

Volgens de gemeente Utrecht zijn de aparte kleedkamers in het leven geroepen om eventuele gevoelens van ongemak onder kinderen van 10 tot 12 jaar weg te nemen. Zij zouden het vervelend kunnen vinden om in het bijzijn van onbekende mannen en vrouwen zich in hun zwemkledij te hijsen.

De VVD heeft het college om opheldering gevraagd. Mogelijk heeft de scheiding een religieuze achtergrond, oppert de partij. De partij vindt de maatregel niet in 'onze open samenleving' passen en wil dat de situatie wordt teruggedraaid.

Bovendien zouden de kleedkamers volgens de VVD helemaal niet worden gebruikt door de doelgroep. Voor oudere kinderen is voldoende individuele omkleedruimte ter beschikking.

Volgens wethouder Rinda den Besten (PvdA) is daar geen sprake van. "We moeten ophouden overal een allochtonenkwestie van te maken", stelt ze in een reactie. Volgens haar was het een verzoek van zowel allochtone als autochtone pubers. "Dat snap ik heel goed, want zo gaat dat nu eenmaal als je die leeftijd hebt bereikt, dat weet ik ook uit eigen ervaring."

Bezoekers van het zwembad zouden bovendien geen enkel probleem met de aanpassingen aan de kleedkamers hebben. Volgens een woordvoerder van de gemeente volgt iedereen de aanwijzingen op.

In De Kwakel werden in 2007 al aparte kleedkamers voor baby's en peuters ingevoerd. Ook is er een apart bad waar alleen vrouwen mogen komen.

Nuytinck: "PSV had niets in te brengen"

Bram Nuytinck en Ryan Koolwijk namen na de nederlaag tegen PSV hun ploeggenoot Leroy George niets kwalijk ondanks zijn rol bij de late openingstreffer.

George kwam in de tweede helft binnen de lijnen voor Genero Zeefuik en leidde met balverlies het doelpunt van Zakaria Labyad in. Het duel leek op een gelijkspel af te stevenen, maar door de fout van George pakte PSV drie punten. De voorsprong werd na de 0-1 nog uitgebouwd door Tim Matavz. "Dit is klote. Ik heb in de kleedkamer nagedacht over wat ik had kunnen doen. Achteraf had ik de bal gewoon weg moeten schieten", aldus George na de wedstrijd.

De teleurstelling droop ook van het gezicht af van Bram Nuytinck, die zijn teamgenoot niets kwalijk nam. "Hij doet dat ook niet expres", zei Nuytinck tegen Goal.com. "We krijgen op dit moment alleen teveel van dit soort tegendoelpunten. Dat moet er gewoon uit." Ryan Koolwijk zocht George direct op na zijn fout. "Ik wilde hem steunen en gaf hem een tikje op de rug van kom op", aldus de middenvelder van NEC, die in eerste helft een opgelegde kans kreeg.

Koolwijk stond oog in oog met PSV-doelman Andreas Isaksson. "Ik kreeg de bal in de kluts mee en had het gevoel dat ik de bal in de rechterhoek kon plaatsen, maar achteraf hoorde ik dat de bal opstuiterde. Het is jammer dat die bal er niet in ging. De teleurstelling is groot omdat we het gevoel hadden dat er wat te halen viel", aldus Koolwijk. Nuytinck zag NEC domineren. "PSV had niets in te brengen. Een onnodige nederlaag, drie punten verspeeld."

"We stonden verdedigend goed en PSV kreeg maar een paar kansen. Je moet niet vergeten dat PSV een hele sterke aanvalslinie heeft, dus wat dat betreft hebben we het goed gedaan tot de tegendoelpunten. Ik baal enorm, ben zelfs een beetje kwaad", zei de verdediger. Koolwijk zag ondanks de nederlaag positieve punten. "We verliezen voor de vierde keer op rij, maar na deze wedstrijd kunnen we toch een positief gevoel overhouden. We speelden gewoon goed."

De middenvelder, die afgelopen zomer overkwam van Excelsior, hoopte PSV dwars te zitten na de Europese wedstrijd tegen Rapid Boekarest. "We wilden PSV gelijk aanpakken, omdat we wisten dat ze misschien nog vermoeid waren na het duel met Rapid. Het eerste half uur was een tactisch steekspel, maar daarna kregen we goede kansen en PSV werd ook dreigend. PSV hoopte waarschijnlijk op een snel doelpunt om vervolgens terug te zakken. Dat gebeurde niet."

Een paar minuten voor tijd werd NEC alsnog geklopt door treffers van Labyad en Matavz. "Na de 0-1 was het verzet gebroken, dan is het jammer dat je ook nog die tweede tegen krijgt. We hebben alles gegeven en de longen uit ons lijf gelopen", zei Koolwijk, die tijdens de wedstrijd nog een opstootje had met Giorginio Wijnaldum. "We raakten elkaar in een duel. Daarna kwam opeens iedereen erbij. Het stelde niet heel veel voor, we hebben het ook al uitgesproken."

Smedley zorgt voor relletje na opruiende woorden

Op de officiële site van de Formule 1 is een filmpje opgedoken wat voor een relletje heeft gezorgd. Engineer Rob Smedley gaf via de boordradio coureur Felipe Massa het advies de race van Lewis Hamilton 'zoveel mogelijk te verzieken'.

Tijdens de GP van Singapore botste Massa en Hamilton, dit resulteerde vervolgens in een confrontatie tussen de twee na de race. Smedley liet tijdens de race weten de Brit zoveel mogelijk te willen hinderen: "Hou Hamilton zo veel mogelijk op", aldus de Brit van Ferrari. "Verziek zijn race zo veel als je kan." Het is niet duidelijk of Smedley dit voor of na de botsing zei.

Hamilton is de laatste tijd vaker negatief in het nieuws, inhaalacties die falen hebben hem al meermaals de race gekost. 

Ajax laat zich niet uit over Van Basten

Marco van Basten werd zondag door RTV Noord-Holland in verband gebracht met een functie als technisch directeur van Ajax. "We ontkennen of bevestigen niets."

Ajax wil niet reageren op het gerucht. "Over dit soort procedures laten wij ons niet uit", zegt woordvoerder Miel Brinkhuis in Metro. "We ontkennen of bevestigen niets."

Volgens RTV Noord-Holland zou de raad van commissarissen Van Basten zien als de ideale technische man. In 2008 en 2009 was hij naast hoofdtrainer ook technisch directeur.

Na een wat mindere periode met Ajax, waarin de landstitel uit zicht raakte, stapte Van Basten vlak voor het einde van de competitie op. Hij was in die tijd ook in botsing geraakt met Johan Cruijff.

Cruijff wilde Ajax weer op weg helpen nadat het alsmaar bergafwaarts ging met de club. Van Basten kon zich echter niet vinden in de rigoreuze plannen van Cruijff. Van Basten wees het plan van Cruijff af waarna laatstgenoemde zijn hulp introk.

Hugh Jackman blij met scenario Wolverine

De productie van de superheldenfilm The Wolverine heeft een tijdje stilgelegen maar is weer in volle gang. Hugh Jackman is enthousiast over het nieuwe scenario van Mark Bomback over 's werelds bekendste X-Man. "Dit is de beste versie die ik ooit heb gelezen", zegt de Wolverine-acteur tegen de Amerikaanse filmsite Collider.

Regisseur Darren Aronofsky, bekend van de balletfilm Black Swan, stapte in maart uit het filmproject, omdat hij voor de opnames een jaar lang in het buitenland zou moeten verblijven. Na een lange zoektocht werd hij vervangen door James Mangold. "Ik denk dat het net zo sterk, of misschien sterker, wordt dan de film die we met Darren gemaakt zouden hebben", zegt de 42-jarige Jackman.

Aan het scenario is niet veel gesleuteld. "We hadden een scenario onder regie van Darren en dit is voor 85 procent hetzelfde." De opnamen van gaan in 2012 van start. Wanneer de film uit moet komen, is nog onbekend.

PVV wil geldstroom naar ProRail stopzetten

De geldkraan naar ProRail moet per direct worden dichtgedraaid. Dat eist de PVV naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin de spoorbeheerder harde kritiek krijgt. De gedoogpartij is geschokt.

De Rekenkamer conlcudeert onder andere dat de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten bij ProRail, dat volledig eigendom van de staat is. Ook is het budget voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor de afgelopen jaren niet volledig uitgegeven - 1,1 miljard euro bleef onbesteed.

De gedoogpartij reageert 'geschokt' op het onderzoek. "Ongelooflijk", laat Kamerlid Léon de Jong weten. "In tijden van grote crises laten ze bij ProRail maar liefst 1,1 miljard euro aan gemeenschapsgeld slingeren, terwijl iedere winter het treinverkeer volledig dichtvriest wegens gebrekkig onderhoud en vele reizigers de dupe zijn. Het is een grote schande."

De PVV eist opheldering van minster van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD). "Dit moet tot de bodem worden uitgezocht en tot die tijd moet de geldkraan per direct worden dichtgedraaid", aldus De Jong. Hij zegt er niet bij hoe het onderhoud van het spoor dan moet worden gefinancierd.

Demo Forza 4 nu uit

Vanaf vandaag is de demo van Forza Motorsport 4 te downloaden vanaf Xbox Live Marketplace. Het bestand weegt met 1,27 gigabyte behoorlijk zwaar en biedt alvast een voorproefje op de volledige game die volgende week uitkomt.

In de demo kun je losgaan met de Bernese Alps include 1970 Mercury Cougar Eliminator, Kia cee’d, 2011 Subaru WRX STI en 2011 Ferrari 599 GTO. De Quick Race-optie is waar je het mee moet doen deze week. Forza Motorsport 4 ligt 14 oktober in de winkel en komt exclusief uit op de Xbox 360. Klik hier om alvast de download te starten.

CAS wijst beroep Bin Hammam af

Het internationale sporttribunaal CAS heeft besloten dat Mohamed Bin Hammam niet terug kan keren als voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC. De Qatarees is door wereldvoetbalbond FIFA levenslang geschorst vanwege omkoping in de strijd om het FIFA-voorzitterschap.

Volgens de wereldvoetbalbond zou Bin Hammam geprobeerd hebben om stemmen te kopen van de Caribische voetbalbond. Hiervoor werd hij nog tijdens de verkiezingscampagne geschorst. De Qatarees was de enige tegenkandidaat van de huidige FIFA-voorzitter Joseph Blatter, maar trok zich terug toen hij in opspraak raakte. Hij houdt nog steeds vol onschuldig te zijn.

"Op 30 september heeft het CAS het beroep van meneer Bin Hammam tegen de Aziatische voetbalfederatie afgewezen," zo meldt de AFC op haar website. Zhang Jilong zal nu de opvolger van de geschorste Qatarees worden.

Leerling voelt zich veilig op middelbare school

Leerlingen in het voortgezet onderwijs voelen zich veilig op school. Dat blijkt uit de eerste landelijke tevredenheidsenquête die door brancheorganisatie voor het voortgezet onderwijs VO-raad werd afgenomen op bijna de helft (1300) van alle middelbare scholen. Zowel de leerlingen als hun ouders geven hun school het rapportcijfer acht als het gaat om de veiligheid.

De uitkomsten van de enquête zijn opvallend, omdat het kabinet wil dat incidenten op scholen verplicht geregistreerd worden om zo de veiligheid te verbeteren. VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter vindt dit geen goed idee, want veel scholen hanteren nu zelf al een vorm van incidentenregistratie. "Het risico bestaat dat bij verplichting scholen gaan registreren om aan de wet te voldoen en minder ter verbetering van het eigen schoolbeeld", zegt Slagter.

Verder blijkt uit de vragenlijst dat de middelbare scholen ook in het algemeen een dikke voldoende scoren: ouders geven een 7,3 en leerlingen een 6,9. Leerlingen op het vwo en hun ouders zijn het meest tevreden over het onderwijs, gevolgd door leerlingen die naar de praktijkschool gaan en hun ouders.

De enquête werd afgenomen in het kader van het project Vensters voor Verantwoording van de VO-raad, waarmee de raad meer openheid wil geven in de kwaliteit van het onderwijs. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle scholen de tevredenheidsenquête jaarlijks gaan afnemen.

'Piekerende kankerpatiënt is ongezonder'

Kankerpatiënten die veel negatieve emoties ervaren en deze niet uiten, zijn er lichamelijk en emotioneel slechter aan toe dan andere kankerpatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van medisch psycholoog Floortje Mols van de Universiteit Tilburg.

Mols onderzocht het verband tussen persoonlijkheidstypes en de gezondheidstoestand van ruim drieduizend kankerpatiënten. Negatieve kankerpatiënten hebben niet alleen een slechtere gezondheid, ze functioneren ook sociaal slechter. Ook zijn zij vaker moe en depressief dan mensen zonder deze persoonlijkheidstrekken.

"Het hebben van kanker lijkt een grotere invloed te hebben op het leven van mensen met dit type persoonlijkheid dan op dat van mensen met andere persoonlijkheidskenmerken", licht Mols haar uitkomsten toe. "Bovendien praten deze patiënten vaak niet over de symptomen die ze ervaren, waardoor ze lastiger zijn om te behandelen voor artsen".

De onderzoekster adviseert behandelaars dan ook om extra aandacht te hebben voor deze groep kankerpatiënten. Behandelaars moeten bij deze patiënten meer doorvragen naar hun gesteldheid.

Mols kreeg voor haar onderzoek een prestigieuze subsidie van 250 duizend euro. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) looft de subsidie uit aan talentvolle, recent gepromoveerde onderzoekers.

Verwarde zoon groef dode man Wolvega op

De man die zondag dood werd gevonden in een sloot in Wolvega, blijkt te zijn opgegraven uit zijn graf. Zijn zoon, die geestelijk in de war is, had hem boven de grond gehaald en daarna in het water gegooid, zegt een woordvoerder van de politie maandag. Hij is opgepakt.

Het stoffelijk overschot werd zondagochtend door een voorbijganger ontdekt in het water aan de Schipsloot. Duikers van de brandweer hebben hem uit het water gehaald. Via waslabels in de kleding van de man kwam de politie achter zijn identiteit. Verbazingwekkend genoeg bleek dat hij al januari was overleden en begraven.

Op de begraafplaats bleek dat het graf van de man leeg was. Volgens de woordvoerder waren er sporen te zien van recente graafwerkzaamheden.

De politie spreekt van een 'bizarre' zaak. De zoon is na zijn arrestatie opgenomen in een psychiatrische inrichting. Wat er verder met hem gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het lichaam van zijn vader is naar een mortuarium gebracht.

[Upd] Ogier wint Rally van Frankrijk, Kuipers vijfde

Sébastien Ogier heeft de Rally van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Fransman bleef met zijn Citroën de Mini van de Spanjaard Dani Sordo uiteindelijk 6,3 seconden voor. Derde werd de Noor Petter Solberg. Dennis Kuipers werd de beste Nederlander ooit in een WRC-rally met een zesde plaats.

De rally kende in het begin met Sébastien Loeb al een belangrijke uitvaller. De Fransman had op de derde proef een opgeblazen motor, waardoor voor hem het evenement voorbij was. Dat was het voor die proef al voor Kimi Räikkönen die bij het opwarmen van zijn banden zijn Citroën in de achterzijde van de Ford van Henning Solberg parkeerde en met schade op moest geven.

Ford wist maar ten dele van het uitvallen van Loeb te proviteren, want Mikko Hirvonen was met de vierde stek de beste rijder van het Amerikaanse merk. De Fin kreeg deze plaats cadeau van teamgenoot Jari-Matti Latvala die bij proef 23 te vroeg incheckte en zo twee minuten straftijd kreeg. Achter dit duo eindigde Dennis Kuipers op een fraaie zesde plaats, zijn beste resultaat in het WRC tot nu toe. Peter van Merksteijn jr. kwam niet aan de finish.

In het kampioenschap gaat Loeb met nog twee wedstrijden voor de boeg aan de leiding met 196 punten. De Fransman heeft in de ranking Citroën-teamgenoot Sordo en Hirvonen slechts drie punten achter zich staan.

Update 13:05 uur

Petter Solberg is uit de uitslag van de Rally van Frankrijk geschrapt omdat zijn Citroën bij de weging na afloop van de rally te licht bleek te zijn. Hierdoor schuift Hirvonen naar plaats drie in de wedstrijd, voor Latvala en Kuipers die hiermee een vijfde plaats behaalde.

De diskwalificatie van Solberg heeft ook in de titelstrijd gevolgen, want de leiding in het klassement wordt nu gedeeld door Loeb en Hirvonen met 196 punten. Loeb heeft echter wel meer overwinningen behaald dan de Fin waardoor hij bij een gelijk aantal punten bovenaan blijft staan.

Savinova Europees atlete van het jaar

Maria Savinova is uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar. De 26-jarige Russin dankte deze uitverkiezing aan haar goede prestaties gedurende het seizoen en haar gouden medaille op het WK in Daegu waar ze de 800 meter in een tijd van 1.55,87 won.

Savinova zal haar prijs op 15 oktober in het Spaanse Arona gaan ontvangen. Ze is na Irina Privalova (1994), Svetlana Masterkova (1996) en Yelena Isinbayeva (2005 en 2008) de vierde Russin die de prijs mag ontvangen.

Legerleider Egypte verdedigt Mubarak

De leider van de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, heeft de aanklagers van de verdreven president Hosni Mubarak de wind uit de zeilen genomen. Tantawi verklaarde vorige week in de rechtszaak tegen Mubarak dat die nooit opdracht heeft gegeven om het vuur te openen op de betogers. Dat zei hij zondag tegen het Egyptische staatspersbureau MENA.

Tantawi legde zijn getuigenis op 24 september achter gesloten deuren af. Uit gelekte informatie bleek al dat de legerleider probeerde Mubarak vrij te pleiten van betrokkenheid bij de dood van bijna 850 betogers gedurende de opstand tegen het regime van Mubarak. Als de oud-president schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de moorden kan hij de doodstraf krijgen.

"Mijn getuigenis in de zaak van de moord op de betogers was de getuigenis van een oprecht man en een man die al veertig jaar militair is, een soldaat van God en Egypte. We hebben geen opdracht gekregen om het vuur te openen op betogers en we zullen dat nooit doen", aldus Tantawi. De veldmaarschalk ging niet in op de vraag of politieagenten en andere veiligheidstroepen wel opdracht hadden gekregen te schieten op de demonstranten.

Tantawi bekleedde in de regering van Mubarak ruim twintig jaar lang de positie van minister van defensie. Naar verluidt was hij zeer loyaal aan de ex-president. Desalniettemin nam Tantawi, samen met zo'n twintig andere generaals, het landsbestuur in handen toen Mubarak aftrad. Sindsdien hebben de generaals forse kritiek gekregen van jongerenorganisaties die menen dat de Opperste Militaire Raad te weinig doet om het regime van Mubarak te ontmantelen. De raad zou te weinig doen om voormalige leden van het regime te berechten.

Er wordt nog steeds geregeld gedemonstreerd in Egypte en leuzen tegen Tantawi en de Opperste Militaire Raad zijn allang niet meer ongewoon. De demonstraties lijken de ergernis te hebben gewekt van de generaals die menen dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij het afzetten van Mubarak door neutraal te blijven tijdens de opstand.


Legerleider Egypte verdedigt Mubarak (Foto: Novum)

Gesprek tussen Manchester City en Tévez

Het bestuur van Manchester City heeft vandaag een gesprek gehad met Carlos Tévez. De Argentijnse aanvaller krijgt mogelijk weer een nieuwe kans bij The Citizens. Het bestuur bevestigde alleen dat er een gesprek heeft plaatsgevonden.

Tévez kwam afgelopen dinsdag negatief in het nieuws nadat hij in de met 2-0 verloren Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München in de rust weigerde in te vallen. Trainer Roberto Mancini zei toen na afloop helemaal klaar te zijn met de Argentijn. Tévez ontkende de werkweigering, maar werd door de Engelse ploeg wel voor twee weken geschorst.

Wozniacki moeizaam naar tweede ronde Beijing

Caroline Wozniacki heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Beijing. De Deense nummer één van de wereld leverde tegen de Tsjechische Lucie Hradecka de eerste set in, maar stapte na bijna twee uur spelen toch als winnares van de baan: 3-6, 6-0 en 7-5.

Wozniacki kwam in de derde set met de schrik vrij. Bij een 4-3 achterstand moest ze twee breakpoints wegwerken. Op 5-5 sloeg de Deense vervolgens zelf toe, waarna ze de wedstrijd overtuigend uitserveerde.

In de tweede ronde stuit Wozniacki net als vorige week in Tokyo op Jarmila Gajdosova. In Japan won ze in de drie sets van de Australische, om vervolgens tegen Kaia Kanepi onderuit te gaan.


Wozniacki moeizaam naar tweede ronde Beijing (Foto: Novum)

'Amy Winehouse had trouwplannen'

Amy Winehouse en haar vriend Reg Traviss hadden serieuze trouwplannen. Dat onthult de regisseur in een openhartig interview met het Britse dagblad Sunday Times, schrijft de krant Daily Mail. "Zeker, we spraken geregeld over een huwelijk", zegt Traviss.

Een datum hadden de tortelduifjes echter nog niet geprikt. "Maar het kwam geregeld ter sprake. Vast stond dat Amy en ik zouden trouwen." Winehouse stierf in juli op 27-jarige leeftijd.

Traviss kan nog steeds niet bevatten dat zijn grote liefde dood is. "Niet de camera's en alle aandacht waren raar, maar het plotseling verliezen van iemand. Het ene moment sprak ik nog met haar, het volgende was ze dood." Traviss heeft de dood van zijn vriendin nog niet verwerkt. "Het is alsof we halverwege een gesprek waren en opeens was ze weg."

De filmmaker viel vorig jaar juni voor de zangeres. "Amy was tenger, vrouwelijk, briljant", somt Traviss moeiteloos op. "We hadden al snel een relatie. Wat klikte is dat we een soortgelijke achtergrond hadden. We hadden dezelfde stijl. Ik denk dat ze me vanaf de eerste dag begreep en ik begreep haar."

Waaraan Winehouse, die worstelde met alcohol- en drugsverslavingen, stierf moet nog blijken uit aanvullend onderzoek. Eerder werd al duidelijk dat geen drugs of medicijnen zijn gevonden in haar lijf.

Traviss heeft zijn eigen theorie over de dood van zijn geliefde. Hij legt een link met haar vele afkickpogingen. "Ze stopte met drugs puur op wilskracht, maar lichamelijk was ze zwakker. Ze was altijd druk en altijd bezig, maar dat is ook gevaarlijk, het legt veel druk op een lichaam."

Kamer niet goed geïnformeerd over ProRail

De Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren niet goed duidelijk gekregen hoe ProRail omgaat met geld. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) informeert de Kamer onduidelijk en onvolledig over de spoorbeheerder. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een maandag verschenen rapport. Schultz van Haegen wijst de meeste aanbevelingen van de rekenkamer af.

De bedrijfsvoering van ProRail is ook niet op orde. Het staatsbedrijf kampt met een gebrekkige informatiehuishouding, een chronisch gebrek aan kennis en structurele personeelstekorten.

Het spoorbedrijf krijgt sinds 2005 jaarlijks ongeveer twee miljard euro om het spoornet te beheren. De minister stuurt ProRail echter op 'diffuse' wijze aan, constateren de onderzoekers. Het ministerie kan niet eenduidig vaststellen welk deel van het budget daadwerkelijk is besteed. Het nog niet bestede deel bedraagt maximaal 1,1 miljard van de in totaal 11,5 miljard euro.

Het rijksbudget voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor is de afgelopen jaren dus niet volledig besteed, terwijl zich vertragingen voordoen bij het wegwerken van achterstanden in het onderhoud, het oplossen van knelpunten, de spoorbeveiliging en het verhogen van de betrouwbaarheid van het spoornet.

Het ministerie hanteert andere begrippen voor de taken van ProRail dan het spoorbedrijf zelf. Ook de administratie van beide instanties sluit niet op elkaar aan. Ook laat ze belangrijke strategische onderwerpen als de invoering van het beveiligingssysteem ERTMS grotendeels over aan ProRail. Daarmee maakt de minister zich afhankelijk van de spoorbeheerder. De Algemene Rekenkamer doet tal van aanbevelingen en dringt erop aan dat de minister nog dit jaar maatregelen treft.

ProRail herkent de bevindingen en stelt dat de onderbesteding binnen de gebruikelijke marges vallen. Schultz van Haegen stelt echter dat ProRail veel minder dan 1,1 miljard euro van het budget nog niet heeft besteed.

De Tweede Kamer krijgt wel informatie, maar krijgt achteraf niet te horen of plannen ongewijzigd zijn uitgevoerd, planningen zijn gehaald en of het geld is uitgegeven. De Tweede Kamer heeft al langer het idee dat het budget niet optimaal wordt benut. Hierover brengt een parlementaire onderzoekscommissie in januari een rapport uit.

De Algemene Rekenkamer adviseerde overigens al in 2009 om de aansturing van en het toezicht op ProRail bij het ministerie te scheiden, maar die aanbeveling is niet opgevolgd.

De spoorbeheerder wordt sinds 11 april geleid door Marion Gout-van Sinderen. De president-directeur kwam over van het ministerie van Defensie en koppelt volgens ProRail 'ruime ervaring in publieke dienstverlening aan expertise in operationele processen'.

Miljoenen aan mestboetes

Ruim honderdtwintig boeren en mesttransporteurs hebben een boete gekregen omdat zij zich in 2009 niet hielden aan de mestwetgeving. In totaal deelde de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor tweeënhalf miljoen euro aan boetes uit, zo is maandag bekendgemaakt.

Inspecteurs controleerden 2500 bedrijven. In dertien gevallen werd de maximale boete van 45.000 euro opgelegd. Boeren en transporteurs van mest zijn verplicht een administratie bij te houden over de hoeveelheden mest die ze gebruiken en transporteren. Uit deze administratie moet blijken dat de normen niet worden overtreden.

Mislukte carrière vader inspireert George Clooney

George Clooney heeft zich door zijn vader laten inspireren voor zijn politieke film The Ides of March. Journalist Nick Clooney deed in 2004 voor de Democraten mee aan de verkiezingen voor het Amerikaanse congres, maar verloor. "Ik zag hoe smerig het spel is, en dat was alleen nog maar voor een zetel in het Congres", zegt de 50-jarige acteur tegen de lokale krant Cincinnati Enquirer uit Kentucky.

"Het maakt niet uit hoe eerlijk je probeert te blijven, je zult altijd moeten samenwerken met mensen die je niet vertrouwt", zegt Clooney over de politieke ambities van zijn vader. Nick Clooney is zijn hele leven politiek actief geweest. "Veel van zijn ideeën waren een belangrijk onderdeel van mijn opvoeding."

Clooney schreef het scenario voor The Ides of March, tekende voor de regie en speelde de hoofdrol. Hij speelt de Democratische gouverneur Mike Morris die een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Ryan Gosling is te zien als campagnemedewerker van Morris, die door de tegenpartij wordt verleid over te lopen.

The Ides of March draait vanaf 20 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Kurt Russell vervangt Kevin Costner in western

Kurt Russell gaat een sadistische slaventrainer spelen in Django Unchained van Quentin Tarantino. De 60-jarige acteur is in gesprek om de rol van Kevin Costner over te nemen, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Costner moest de film laten schieten in verband met andere verplichtingen.

Django Unchained gaat over de slaaf Django, gespeeld door Jamie Foxx, die wordt gekocht door slavendrijver Candie, een rol van Leonardo DiCaprio. De slaven moeten vechten tot de dood erop volgt. Russell speelt Ace Woody, een woeste slaventrainer. Django weet de dans te ontspringen met de hulp van een premiejager gespeeld door Christoph Waltz. Samen proberen ze ook zijn vriendin te bevrijden.

De opnamen van Django Unchained beginnen in november. Het wordt de tweede keer dat Russell samenwerkt met Tarantino. Russell speelde in 2007 in de actiefilm Death Proof.

Dreiging aanslag niet hoger door Breivik

De aanslagen in Noorwegen hebben niet geleid tot een verhoging van het dreigingsniveau in Nederland. Het kan echter niet worden uitgesloten dat de ideeën en daden van Anders Breivik een inspiratie kunnen zijn voor 'gefixeerde dan wel verwarde eenlingen'. Dat staat in het maandag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, dat ieder kwartaal wordt opgesteld.

De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland blijft 'beperkt'. Dit is het op één na laagste dreiginsniveau. Er zijn vier mogelijke niveaus: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek.

De grootste dreiging komt nog steeds uit de hoek van het moslimextremisme. De afgelopen maanden is op meerdere internationale jihadistische websites opgeroepen tot geweld tegen Nederland. Moslimextremisten zien Nederland als een legitiem doelwit, vooral vanwege 'gepercipieerde islambewegingen in Nederland', zo staat in het door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTb) opgestelde rapport.

De aanslagen van Breivik worden door de NCTb ook aangemerkt als terroristische daden. "Voor het eerst zijn in Europa tientallen mensen gedood door iemand die zich in zijn manifest beroept op hoofdzakelijk anti-islamitische, anti-multiculturele en anti-linkse denkbeelden."

Ook in Nederland is er steun voor deze ideeën. Concrete aanwijzingen dat individuen of groepen die deze denkbeelden delen terroristisch geweld willen toepassen zijn er niet. De NCTb sluit echter niet uit dat eenlingen geïnspireerd worden door Breivik en neemt de dreiging die van hen kan uitgaan serieus.

Ma houdt dochter (16) 5 jaar als seksslavin

Australië is in de ban van een schokkende incestzaak. Een 40-jarige vrouw uit Brisbane heeft haar 16-jarige dochter maar liefst vijf jaar misbruikt als seksslavin.

Het meisje werd door haar moeder uitgebuit als prostituee. Bang om te worden uitgehongerd of te worden gestraft deed ze alles wat haar moeder haar opdroeg.

"Ze leefde als een sekslavin", zo laat de politie in een verklaring weten. "Ze woonde bij haar moeder die haar onder controle had." Uiteindelijk wist het meisje te ontsnappen waarna ze bij haar vriendinnen het hele verhaal vertelde.

Bij de vrouw thuis, die met haar kinderen en haar 60-jarige vriend in Brisbane woont, stuitte de politie op naaktfoto's van het meisje en haar twee broers. Ook werden er 200.000 Australische dollars in een kluis gevonden. De vrouw en haar vriend zijn opgepakt wegens onder andere het prostitueren van een kind onder de 16 jaar.

'Terreurplannen Al Qaida geschaad'

De dood van een een aantal hoge Al Qaidaleiders in Pakistan en Jemen de afgelopen maanden maakt het moeilijker voor de terreurorganisatie om op grote schaal aanslagen te plannen en uit te voeren. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta maandag gezegd. Panetta zei tevens dat de samenwerking met Jemen blijft bestaan, ook als de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh aftreedt.

Vorige week kwam bij een aanval met een drone de radicale anti-Amerikaanse geestelijke Anwar al-Awlaki om het leven. Ook Samir Khan, de hoofdredacteur van een webtijdschrift dat de anti-westerse ideologie van Al Qaida in het Engels verspreidt, kwam om. Enkele maanden geleden werd ook al Al Qaidaleider Osama bin Laden gedood.

"Door het elimineren van deze leiders, denk ik dat het voor Al Qaida moeilijker wordt om plannen en operaties te ontwikkelen voor het uitvoeren van grootschalige aanvallen in het buitenland", aldus Panetta. Hij voegde daaraan toe niet te weten of de belangrijkste bommenmaker van Al Qaida, Ibrahim al-Asiri, eveneens om het leven is gekomen bij de drone-aanval. Eerder waren er berichten dat dit het geval was, maar de Jemenitische regering sprak dit tegen.

Panetta zei tevens zondag dat er betrekkingen zijn aangeknoopt met een aantal leden van de Jemenitische regering. Volgens de minister maakt een ieder die Saleh kan vervangen als president zich zorgen over Al Qaida. De samenwerking met de Verenigde Staten zal dan ook gewoon worden voortgezet na een machtswissel.

Lopez wil Kubica meer tijd gunnen

Lotus Renault GP-eigenaar Gerard Lopez wil pas in november de knoop doorhakken over de rijdersbezetting voor het volgend seizoen. De Luxemburger wil zo Robert Kubica meer tijd geven om te bewijzen dat hij terug kan keren in de Formule 1 na zijn ernstige rallyongeval eerder dit jaar.

Teambaas Eric Boullier wilde halverwege deze maand al duidelijkheid, maar Lopez gaf in een interview met Auto Motor und Sport aan meer tijd te willen nemen. "We gaan de zaak begin november bekijken. Als een coureur als Robert op de markt is, kiezen we daar natuurlijk voor," zei Lopez die een F1-test niet noodzakelijk acht om de fitheid van Kubica aan te tonen. "We kunnen alle data tegenwoordig zo goed analyseren dat hij ook best in een andere auto kan testen of het fysiek weer gaat en hij terug kan keren."

De Luxemburger benadrukt dat de financiën voor zijn team minder belangrijk zijn en dat daarom niet per se voor betalende rijders als Bruno Senna en Vitaly Petrov zal worden gekozen. "Ons bedrijfsmodel vereist namelijk ook dat we op de baan succesvol zijn."

Volgens Lopez zijn de geruchten dat het team in financiële problemen verkeert dan ook niet waar. "We hebben ons personeelsbestand dit jaar van 480 naar 520 mensen vergroot, zijn bezig met de constructie van een nieuwe simulator en hebben onze windtunnel uitgebreid. Daarnaast hebben we ook Roberts salaris gewoon doorbetaald, ook al heeft hij geen races voor ons gereden. Volgens mij zijn dat allemaal geen dingen die je doet als je alleen maar aan het geld denkt."

Boymans in 2011 niet meer in actie

Ruud Boymans zal in 2011 niet meer in actie komen voor AZ. De van VVV-Venlo overgekomen spits kampt al het gehele seizoen met een enkelblessure. Binnenkort ondergaat Boymans een operatie aan het gewricht.

Uit onderzoek is gebleken dat Boymans een breuk in zijn rechterenkel heeft opgelopen. Daardoor steekt er een botje uit, wat met een operatieve ingreep verwijderd zal worden. Boymans liet op Twitter weten blij te zijn dat er iets gevonden is: "Datum operatie aan mijn enkel is nog niet bekend. Een klein botje moet operatief verwijderd worden. Toch opgelucht dat er iets gevonden is!"

De aanvaller wil voor de winterstop nog fit zien te worden. In zijn periode bij VVV-Venlo kampte Boymans al eens eerder met een soortgelijke enkelblessure.

Sekstape van Tupac Shakur opgedoken

Een onbekende persoon zegt een sekstape van rapper 2Pac in handen te hebben. Het filmpje stamt uit 1991, vijf jaar voordat de rapper die werd geboren als Tupac Shakur werd doodgeschoten. De eigenaar van de opname overweegt de video binnenkort openbaar te maken, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De video begint volgens TMZ met beelden van een huiskamer vol groupies. 2Pac loopt met zijn broek op z'n enkels de kamer binnen en trekt een van de vrouwen naar zich toe. Zij bezorgt de rapper oraal genot terwijl hij, met een cocktail in één hand en joint in de andere, met zijn heupen wiegt en meezingt met zijn eigen muziek.

Vorige maand was het precies vijftien jaar geleden dat 2Pac overleed. Op 13 september 1996 werd hij tijdens een bezoek aan Las Vegas geraakt door vier keer kogels. Hij overleed zes dagen later aan zijn verwondingen. 2Pac wordt gezien als een van de grootste rappers ooit.

Doelpuntenmaker imiteert ook Guns N' Roses

Vorige maand kwam Marcello Matrone, speler van het Finse HIK, al eens in het nieuws nadat hij Shakira imiteerde na het maken van een doelpunt. Afgelopen weekend wist hij in het met 2-0 gewonnen duel tegen Honka opnieuw te scoren en ditmaal imiteerde hij zanger Axl Rose van de muziekband Guns 'N Roses.

Na het gemaakte doelpunt zette hij zijn gebruikelijke gang naar de middenlijn in en ditmaal lagen er weer een aantal artikelen klaar. Een pruik en hoofdband, die zanger Axl Rose kenmerken, lagen gereed voor de Braziliaan. Na een worsteling met zijn bandana kon hij op de klanken van Sweet Child O' Mine op zijn manier het doelpunt vieren.

Hieronder de beelden van de imitatie:

Zwemster Schreuder vervolgt loopbaan in Zwitserland

Hinkelien Schreuder zal haar zwemcarrière toch voortzetten. De Olympische estafettekampioene uit 2008 werd afgelopen zomer op het laatste moment uit de WK-selectie gezet, nadat haar coach Marcel Wouda de samenwerking met haar ontbrak.

Schreuder twijfelde er vervolgens aan of ze nog wel genoeg motivatie had om haar zwemcarrière voort te zetten. Inmiddels heeft de zwemster een nieuwe uitdaging gevonden. Ze heeft zich aangesloten bij een Zwitserse zwemclub en zal zich daar voorbereiden op de EK kortebaan, die in december plaatsvinden.

'Afschrijving nodig om vastgoedmarkt te redden'

Om de enorme leegstand in de kantorenmarkt tegen te gaan en de vastgoedsector weer gezond te maken, moeten banken en beleggers voor ongeveer zeven miljard euro afschrijven op hun bezittingen. Dat stelt de stuurgroep Actieprogramma Leegstand Kantoren in het het Financieele Dagblad maandag.

Door de vergrijzing en de toenemende populariteit van het thuiswerken, is er minder vraag naar kantoren. In de stuurgroep proberen beleggers, projectontwikkelaars en lokale overheden een oplossing te vinden voor de leegstand van kantoren. Die is dit jaar opgelopen tot bijna vijftien procent, vier procent meer dan vorig jaar.

Volgens voorzitter van de stuurgroep Hans de Jonge lopen we 'grote maatschappelijke schade op' als maatregelen uitblijven. Hij is ervan doordrongen dat de afwaardering grote problemen kunnen opleveren voor beleggers, banken en ook particuliere beleggers.

Om problemen te voorkomen moet volgens hem het proces van afschrijven geleidelijk gaan. "De ballon moet leeglopen, maar wel beheerst."

Twee arrestaties in moordzaak bejaarde in Zeist

Twee mannen zijn aangehouden in verband met de moord op een 80-jarige man uit Zeist. Ze werden vrijdagavond bij een tankstation aan de A2 door een arrestatieteam opgepakt. Dat meldt de politie maandagochtend.

De bejaarde man werd op 19 juni in een woning aan de Amalia van Solmslaan om het leven gebracht. Uit politieonderzoek bleek dat meerdere verdachten in het huis zijn geweest.

De twee verdachten zijn 29 en 30 jaar en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het motief van de moord is nog onduidelijk.

Portugees op proef bij Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft vanaf vandaag de Portugees Joshua Silva op proef. Dit meldt de ploeg op de clubsite. De ploeg van trainer Peter Bosz is nog altijd op zoek naar een vervanger van de geblesseerde Birger Maertens.

Joshua Silva is een 21-jarige Portugees die eerder in zijn eigen land speelde voor Farense. Afgelopen seizoen kwam hij eenmaal uit voor Jong Portugal. De verdediger is transfervrij, nadat zijn aflopende contract bij Farense niet werd verlengd. "Hij is een talentvolle verdediger die we eens rustig een weekje van nabij gaan bekijken", aldus technisch directeur Nico-Jan Hoogma.

Eerder werd de Franse verdediger Cedric D'Ulivo ook getest, maar de speler van Olympique Marseille werd niet goed genoeg bevonden voor een vast contract. Heracles is op zoek naar een vervanger voor Maertens, die minimaal een half jaar is uitgeschakeld met een gescheurde kruisband.

Vriend blijkt lesbo met houten penis

Nicole Lindsay uit Glasgow voelt zich flink genaaid. Jarenlang had de jonge Schotse een relatie met Lee. Lee blijkt uiteindelijk een lesbische vrouw te zijn, die tijdens de seks een houten toiletrolhouder gebruikte om Nicole mee te penetreren.

Nicole leerde de vrouw, Samantha Brooks, in 2001 kennen. Omdat ze nog maar 14 jaar oud was, bloedde de relatie dood. Vijf jaar later was Nicole een alleenstaande moeder met een kind van anderhalf jaar. Het stel begon toen aan een LAT-relatie. In 2007 belandde Samantha echter wegens seks met een 14-jarig meisje in de gevangenis.

Na anderhalf jaar kwam Samantha weer vrij en nam ze weer contact op met Nicole. De liefde tussen de twee vrouwen bloeide weer op. Nicole had inmiddels twee kinderen, maar viel nog altijd als een blok voor de zedendelinquent. Er werd zelfs een huwelijksdatum gepland ergens in maart vorig jaar.  

Nicole dacht nog altijd dat ze een relatie met een man had genaamd Lee. Zo had Brooks haar borsten ingezwachteld met als reden dat deze onder de littekens zat, toegebracht door een ex. Tijdens de seks penetreerde zij Nicole met een houten wc-rolhouder, die ze voor dit doel had aangepast.

Nicole bleef in haar vriend geloven, maar haar familie werd achterdochtig. Lee had namelijk geen baardhaar en ook geen adamsappel. "Ik geloofde niet dat Lee een vrouw was", vertelt Nicole aan Britse media. "We hadden jarenlang continu seks. Maar ik wist dat hij iets te verbergen had."

Pas vorige maand werd de waarheid Nicole hard duidelijk. Haar 'vriend' werd door de politie in de boeien geslagen, die de moeder vertelde hoe de vork in de steel zat. De politie had echter geen poot om op te staan en Samantha werd vrijgelaten. Nicole heeft besloten met haar verhaal naar buiten te komen om anderen te waarschuwen voor de gladde praatjes van haar vrouwelijke ex-vriend.

McClaren: " Het ontbrak aan ambitie"

Trainer Steve McClaren heeft verklaard waarom hij zijn contract heeft ingeleverd bij Nottingham Forest. Volgens de coach ontbrak het aan ambitie bij de club.

Het korte huwelijk tussen McClaren en Nottingham Forest kende geen hoogtepunten. Afgelopen zondag leed Forest alweer zijn zesde nederlaag van het seizoen op bezoek bij Birmingham City. Dat was voor McClaren de druppel.

De Engelsman wilde bouwen aan een succesvolle ploeg, maar voelde zich daarin niet gesteund door de clubleiding. McClaren was onder meer ontevreden over het aankoopbeleid. "Ik heb ontslag genomen omdat de club niet de ambitie deelde waarvoor ik hier naartoe kwam."

CBS: Overheidstekort 16,5 miljard

Het gat tussen inkomsten en uitgaven bedroeg de eerste helft van dit jaar 16,5 miljard euro. Daarmee was het tekort even groot als het eerste halfjaar van 2010.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De sociale fondsen kwamen in de eerste helft van dit jaar 9 miljard euro te kort. Dat komt door de steeds stijgende uitgaven aan uitkeringen en zorg.

De overheidsschuld blijft stijgen en bedroeg aan het einde van de eerste helft van dit jaar 63,8 procent van het bruto binnenlands product. Dit was 1,0 procentpunt meer dan eind vorig jaar.

CBS: overheidstekort 16,5 miljard
CBS: Overheidstekort 16,5 miljard (Foto: ANP)

[Serie A] Uitslagen speelronde 5

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de vijfde speelronde afgewerkt. Internazionale ging daarin pijnlijk met 0-3 onderuit tegen Napoli. Ook stadsgenoot AC Milan wist niet te winnen. Op bezoek bij Juventus werd met 2-0 verloren. Daardoor gaat Juventus, samen met Udinese, na vijf speeldagen aan de leiding. Hieronder de uitslagen, stand en programma voor speelronde zes.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
AS Roma Atalanta 3-1
Internazionale Napoli 0-3*
Novara Calcio Catania 3-3
Cesena Chievo 0-0
Fiorentina Lazio Roma 1-2
Lecce Cagliari 0-2
US Palermo AC Siena 2-0
Parma Genoa 3-1
Udinese Bologna 2-0
Juventus AC Milan 2-0*
* Klik op de uitslag voor een verslag van deze wedstrijd

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 5 3 2 0 11 9-3
2 Udinese 5 3 2 0 11 7-1
3 US Palermo 5 3 1 1 10 9-6
4 Napoli 5 3 1 1 10 9-3
5 Cagliari 5 3 1 1 10 8-5
6 AS Roma 5 2 2 1 8 6-4
7 Lazio Roma 5 2 2 1 8 7-6
8 Chievo 5 2 2 1 8 6-5
9 Fiorentina 5 2 1 2 7 6-4
10 Genoa 5 2 1 2 7 9-8
11 Catania 5 1 3 1 6 5-7
12 Parma 5 2 0 3 6 6-10
13 Novara Calcio 5 1 2 2 5 10-10
14 AC Siena 5 1 2 2 5 4-4
15 AC Milan 5 1 2 2 5 5-8
16 Atalanta 5 3 1 1 4 8-7
17 Internazionale 5 1 1 3 4 7-11
18 Lecce 5 1 0 4 3 3-9
19 Cesena 5 0 1 4 1 2-7
20 Bologna 5 0 1 4 1 2-10

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Rodrigo Palacio Genoa 5
Sebastian Giovinco Parma 5

Programma speelronde 6

Datum Thuis Uit
za 15 okt, 18:00 Catania Internazionale
za 15 okt, 20:45 AC Milan US Palermo
za 15 okt, 20:45 Napoli Parma
zo 16 okt, 12:30 Cesena Fiorentina
zo 16 okt, 15:00 Atalanta Udinese
zo 16 okt, 15:00 Cagliari AC Siena
zo 16 okt, 15:00 Chievo Juventus
zo 16 okt, 15:00 Genoa Lecce
zo 16 okt, 15:00 Novara Calcio Bologna
zo 16 okt, 20:45 Lazio Roma AS Roma

Ruim kwart werknemers werkt thuis

Ruim een kwart van de werknemers werkte vorig jaar gedeeltelijk thuis. Van alle hoogopgeleiden werkte bijna de helft een deel van hun arbeidsuren thuis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Thuiswerken stijgt in populariteit: werkte in 2005 nog ruim 25 procent van de mensen wel eens vanuit thuis, vijf jaar later is dat ruim 27 procent. Per thuiswerker werd in 2010 gemiddeld 6,2 uur per week vanuit huis gewerkt, tegen 5,5 uur in 2005.

Hoogopgeleiden werken het vaakst thuis; bijna de helft van hen doet aan thuiswerken. Bij de werknemers met een middelbare opleiding was dat een op de vijf en bij de laagopgeleiden een op de acht. Verder komt thuiswerken meer voor bij 25-plussers dan bij jongeren.


Ruim kwart werknemers werkt thuis (Foto: Novum)

'Rookpauze is geen werktijd'

Ambtenaren van de Belgische deelstaat Wallonië moeten voortaan een prikklok gebruiken als ze buiten gaan roken. De tijd die ze roken wordt afgetrokken van hun arbeidstijd. Dat berichtte de Belgische krant Le Soir maandag.

De algemeen directeur van de administratie vindt dat de rokende ambtenaren voor de kantoren slecht zijn voor het imago van de dienst, schreef hij in een brief aan de medewerkers.

De vakbonden spreken van een stigmatisering van rokers. Ze willen dat de directie terugkomt op de plannen.

Wallonië: rooktijd is geen werktijd meer
Wallonië: rooktijd is geen werktijd meer (Foto: ANP)

F3 Euroseries wederom op de schop

De Formule 3 Euroseries zullen voor volgend seizoen wederom onder handen worden genomen. Dit seizoen kende de raceklasse slechts twaalf deelnemers. Om dit te verhogen wordt het toegestaan om ook met oudere bolides te racen, zoals in de andere F3-klasses al langer toegestaan is.

Volgend jaar is het laatste jaar dat er met de huidige motoren kan worden geracet in de nieuwe bolides. Vanaf 2013 zullen er nieuwe motoren komen voor de nieuwe generatie auto's. In de oudere auto's kan dan nog wel gereden worden met de huidige motoren. Rijders die goed presteren in de zogenaamde Class One kunnen de financiële middelen krijgen om het jaar er op in een nieuwe F3-auto plaats te nemen.

In 2012 zullen er weer negen raceweekenden met elk drie races zijn. Zeven weekenden, waaronder dat op Zandvoort, zullen gekoppeld zijn aan de DTM.

Oranje mist mogelijk Stekelenburg

Het is nog niet zeker of Maarten Stekelenburg in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Moldavië en Zweden het doel kan verdedigen van Oranje. De keeper ondergaat vandaag een onderzoek naar zijn hoofdblessure die hij twee weken terug bij zijn ploeg AS Roma opliep.

Destijds kwam de doelman hard in botsing met Inter-verdediger Lucio. Stekelenburg werd per brancard van het veld gebracht, maar de blessure bleek mee te vallen. Toch zal zijn hoofdblessure nu nader onderzocht worden. Aan de hand van de uitkomsten wordt bepaald of Stekelenburg in actie kan komen voor Oranje.

De selectie verzamelt zich vanmiddag in Noordwijk voor de voorbereidingen op de twee duels. Komende vrijdag staat het duel met Moldavië in de Rotterdamse Kuip op het programma. Volgende week dinsdag speelt het uitduel bij Zweden.

Russell Brands douanekwestie was grap

Russell Brand heeft iedereen afgelopen weekeinde in de maling genomen. De komiek zou zaterdagavond optreden in Canada, maar twitterde dat hij het land niet in mocht van de douane. Dat blijkt echter helemaal niet waar.

"Help! Ik kom te laat voor mijn show in Orillia", twitterde Brand, die de indruk wekte dat hij vastzat in het Canadese luchtruim. De Britse grapjas was echter nooit vertrokken van het vliegveld in Los Angeles, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Het vliegtuig van Brand kampte met een technisch mankement, waardoor het niet kon opstijgen. Het lukte vervolgens niet om op tijd een vervangend toestel te regelen, waarna de show werd geannuleerd.

[Video] Huntelaar schiet Schalke 04 voorbij HSV

Schalke 04 wist gisteren, op bezoek bij Hamburger SV, met 1-2 te winnen. Grote man aan de kant bij de ploeg uit Gelsenkirchten was Klaas-Jan Huntelaar. Hij was verantwoordelijk voor beide doelpunten. In de eerste helft scoorde hij met een knappe kopbal de 0-1. Zijn tweede treffer, die hij ruim een kwartier voor tijd maakte, was van nog grotere schoonheid.

Hieronder de beelden van de wedstrijd tussen Hamburger SV en Schalke 04:

Maatsen: "Kan het amper nog geloven"

Darren Maatsen zorgde gisteren hoogstpersoonlijk voor de ommekeer in de wedstrijd tussen FC Twente en Excelsior. Met twee doelpunten in een tijdsbestek van twee minuten boog de invaller van de Rotterdammers een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong.

Door een treffer in de laatste minuut van Luuk de Jong eindigde de wedstrijd uiteindelijk in 2-2. Na afloop van de wedstrijd kon Maatsen het allemaal nog niet bevatten: "Man, ik kan het nog amper geloven. Dit zijn mijn eerste doelpunten in de Eredivisie. Ongelofelijk. En dat tegen een topclub als FC Twente en in dit prachtige stadion.”

Excelsior-trainer John Lammers was trots op zijn ploeg: "We voelden dat er wat te halen viel, zeker omdat FC Twente nog een Europese wedstrijd in de benen had. Voor ons is dit een enorme opsteker, gelijk spelen tegen een potentiële kampioenskandidaat geeft vertrouwen voor de toekomst.”


Maatsen wordt bejubeld na de 1-1 en scoort ietsje later zelfs de 1-2 (Foto: Pro Shots)

Woods buiten top-50 op wereldranglijst

Tiger Woods zal op de nieuwste wereldranglijst mogelijk twee plaatsen inleveren en zakt daarmee naar de 51ste plek. Daardoor behoort de golfer voor het eerst sinds vijftien jaar niet meer tot de beste vijftig golfers van de wereld.

De voormalig nummer één van de wereld boekte in 2009 zijn laatste toernooizege. Destijds wist hij de Australian Masters op zijn naam te schrijven. Sindsdien wist de Amerikaan geen toernooi meer te winnen. Daardoor verloor hij op de ranglijst veel punten en viel daardoor ver terug.

Op 13 oktober 1996 stond Woods voor het laatst buiten de top vijftig. Destijds stond de golfer op de 61ste plek.

[Premier League] Uitslagen speelronde 7

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de zesde speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor komende week.

Uitslagen speelronde 7:

Thuis Uit Uitslag
Everton Liverpool 0-2
Aston Villa Wigan Athletic 2-0
Blackburn Rovers Manchester City 0-4
Sunderland West Bromwich Albion 2-2
Wolverhampton Wanderers Newcastle United 1-2
Manchester United Norwich City 2-0
Bolton Wanderers Chelsea 1-5
Fulham Queens Park Rangers 6-0
Swansea City Stoke City 2-0
Tottenham Hotspur Arsenal 2-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 7 6 1 0 19 24-5
2 Manchester City 7 6 1 0 19 23-5
3 Chelsea 7 5 1 1 16 17-8
4 Newcastle United 7 4 3 0 15 9-4
5 Liverpool 7 4 1 2 13 10-8
6 Tottenham Hotspur 6 4 0 2 12 11-10
7 Aston Villa 7 2 5 0 11 9-5
8 Stoke City 7 2 3 2 9 4-8
9 Norwich City 7 2 2 3 8 7-10
10 Swansea City 7 2 2 3 8 6-9
11 Queens Park Rangers 7 2 2 3 8 5-13
12 Fulham 7 1 4 2 7 10-7
13 Everton 6 2 1 3 7 6-8
14 Wolverhampton Wanderers 7 2 1 4 7 6-10
15 Arsenal 7 2 1 4 7 10-16
16 Sunderland 7 1 3 3 6 9-8
17 West Bromwich Albion 7 1 2 4 5 5-10
18 Wigan Athletic 7 1 2 4 5 5-11
19 Blackburn Rovers 7 1 1 5 4 8-17
20 Bolton Wanderers 7 1 0 6 3 9-21


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Wayne Rooney Manchester United 9
2 Sergio Agüero Manchester City 8
3 Edin Dzeko Manchester City 6
4 Dembe Ba Newcastle United 4
= Gabriel Agbonlahor Aston Villa 4
= Luis Suárez Liverpool 4


Programma speelronde 8:

Datum Thuis Uit
za 15 okt, 13:45 uur
Liverpool Manchester United
za 15 okt, 16:00 uur Manchester City Aston Villa
za 15 okt, 16:00 uur Norwich City Swansea City
za 15 okt, 16:00 uur Queens Park Rangers Blackburn Rovers
za 15 okt, 16:00 uur Stoke City Fulham
za 15 okt, 16:00 uur Wigan Athletic Bolton Wanderers
za 15 okt, 18:30 uur Chelsea Everton
zo 16 okt, 13:00 uur West Bromwich Albion Wolverhampton Wanderers
zo 16 okt, 14:30 uur Arsenal Sunderland
zo 16 okt, 17:00 uur Newcastle United Tottenham Hotspur

'Colombia pakt geweld tegen vakbonden niet aan'

Colombia maakt nagenoeg geen vorderingen in de aanpak van geweld tegen vakbondsactivisten. Dat heeft onderzoek van Human Rights Watch uitgewezen. De Amerikaanse regering, die het Congres hoopt te overtuigen een vrijhandelsverdrag met Colombia goed te keuren, bestrijdt de bevindingen van de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Human Rights Watch is slechts voor zes van de 195 moorden die tussen januari 2007 en mei 2011 plaatsvonden een dader veroordeeld. De speciale afdeling van het openbaar ministerie die het geweld tegen vakbondsactivisten onderzoekt heeft in bijna 90 procent van de zaken nog geen verdachte op het oog. In het merendeel van de dossiers die wel tot een vonnis hebben geleid bekende de verdachte schuld in ruil voor een milde straf.

Bovendien laten de aanklagers na 'de motieven achter de misdrijven afdoende te onderzoeken'. Volgens Human Rights Watch negeerden zij bewijs dat politici opdracht gaven voor menig moord. De Colombiaanse regering en het Witte Huis kwamen in 2006 een vrijhandelsverdrag overeen. De Republikeinen in het Congres willen het verdrag, dat volgens hen de Amerikaanse werkgelegenheid ten goede zal komen, binnenkort goedkeuren. Maar enkele Democraten houden staande dat de regering in Bogota zich eerst meer moet inspannen om het bloedvergieten te stoppen.

Al jaren is een vakbondsloopbaan nergens ter wereld gevaarlijker dan in Colombia, en het geweld houdt aan. Ten minste 38 vakbondsactivisten zijn vermoord sinds president Juan Manuel Santos in augustus 2010 aan de macht kwam. "Een belangrijke reden voor het aanhoudende geweld is het blijvende ontbreken van rekenschap", aldus Human Rights Watch.

Postzegels worden duurder

Postzegels worden per 1 januari 2012 duurder. Voor het versturen van een brief of kaart binnen Nederland moet dan vijftig eurocent worden afgerekend, vier cent meer dan nu. Dat maakte PostNL maandag bekend.

Voor het versturen van post binnen Europa gaat een basistarief gelden van 85 eurocent, zes cent meer dan het huidige tarief. Voor een postzegel op een brief met een bestemming buiten Europa moet net als nu 95 cent worden afgerekend.

Dit jaar worden de decemberzegels al duurder. Voor een kerstkaart versturen moest in 2010 34 cent worden afgerekend, aankomende feestdagen is dat 36 cent. In 2012 wordt dit verder verhoogd naar 40 cent.

PostNL is afgelopen juni gestopt met het afdrukken van de tarieven op de postzegels. Sindsdien staat er een 1 of een 2 op de postzegels. Voor de tariefswijziging gekochte postzegels kunnen hierdoor na 1 januari 2012 zonder bijplakken gebruikt worden.

De tariefverhoging valt binnen de wettelijke grenzen en is getoetst door de toezichthouder. Per huishouden, waar gemiddeld voor dertig euro per jaar aan postzegels worden geplakt, stijgen de kosten met twee euro, berekent PostNL.

'Posthuma rijdt volgend seizoen bij GreenEdge'

GreenEdge Cycling wordt mogelijk de nieuwe werkgever van Joost Posthuma. De nieuw te formeren Australische wielerploeg heeft de dertigjarige coureur een aanbieding voor volgend seizoen gedaan.

Op deze manier krijgt GreenEdge een oranje tintje. Eerder legde de ploeg ook al de Nederlanders Pieter Weening, Sebastian Langeveld en Jens Mouris vast. Ook Robbie McEwen, die gisteren nog de eindzege pakte in de Franco-Belge, Matthew Goss en Stuart O’Grady zullen volgend seizoen voor GreenEdge rijden.

Dit seizoen rijdt Posthuma voor Leopard-Trek, dat binnenkort gaat fuseren met RadioShack.


Joost Posthuma op weg naar GreenEdge Cycling (Foto: Pro Shots)

Opgepakte Feyenoordfan eist excuses

Een Feyenoordfan die werd opgepakt bij de rellen bij De Kuip op 17 september eist excuses van de politie. Hij beweert dat hij niets verkeerd heeft gedaan en ten onrechte drie dagen heeft vastgezeten. Dat schrijft het AD maandag.

De 19-jarige man meldde zich vorige week zondag op het politiebureau om te kijken of hij op foto's van verdachten stond. Daar merkte hij dat de politie van plan was een foto van hem te gaan tonen op Opsporing Verzocht en op billboards in Rotterdam. Hij werd opgepakt en zat drie dagen vast.

De man zegt niets met de ongeregeldheden te maken te hebben. Hij liep slechts mee in de protestmars. "Het enige wat ik deed was op korte afstand staan kijken."

Na afloop van de mars probeerden tientallen relschoppers het Maasgebouw bij de Kuip binnen te dringen. Agenten konden de hooligans buiten de deur houden door hun dienstwapen te trekken.

'Liesveld zei 'sorry' tegen Van der Wiel'

Na afloop van de wedstrijd tussen FC Groningen-Ajax reageerde scheidsrechter Richard Liesveld op de gebeurtenissen in de partij. Hij gaf in de wedstrijd Gregory van der Wiel tweemaal geel en kende vervolgens FC Groningen een penalty toe.

Liesveld vertelde voor de camera dat hij de rechtsback van Ajax terecht met twee gele kaarten van het veld stuurde. De tweede kaart ontving de Ajacied omdat hij met een handsbal een scoringskans van FC Groningen had ontnomen. Uit de toegekende penalty scoorde Leandro Bacuna de enige treffer van de wedstrijd.

Nadat de arbiter uit het licht van de schijnwerpers trad, passeerde hij Van der Wiel. Liesveld zei 'sorry' tegen de Ajacied, tot verbazing van Van der Wiel zelf. Hij haalde volgens het AD verbaasd zijn wenkbrauwen op.


Scheidsrechter Liesveld toont Van der Wiel de rode kaart (Foto: Pro Shots)

"Batman krijgt nog een derde avontuur"

Het ziet er naar uit dat Batman nog een derde avontuur zal gaan beleven. Althans, als het aan de makers van Batman: Arkham Asylum en Batman: Arhkam City ligt. Rocksteady geeft aan dat, zolang ze nog nieuwe verhalen over Batman te vertellen hebben, ze door zullen gaan met de serie.

Dax Ginn van Rocksteady vindt het belangrijk dat ze nog plezier houden in het maken van nieuwe Arkham-games en hopen met deze games een bijdrage te kunnen leveren aan het gigantische Batman-universum.

"There’s some amazing stuff going on with Batman all around the world at the moment and we feel as though we’re making our own little contribution in the form of the Arkham-verse.”

Volgens Ginn zijn ze positief over meer Batman-games maar moeten we wel onthouden dat niet zij maar dat Warner Bros. de rechten heeft voor het uitgeven van Batman-games. Ze vinden dat deze games alleen maar mogelijk zijn gemaakt door Batman als hoofdpersonage. Zodra je deze veranderd, zal de hele game veranderen.

“There’s no other character that’s as awesome as Batman who’s got such an incredible rogues gallery, who’s got such and amazing structure for gameplay. All it takes is to give a guy an assault rifle and it changes the entire nature of combat."

In Batman: Arkham City kunnen we met The Dark Knight los gaan in Arkham City waar verschillende bendes van The Joker, Two Face en The Penguin de dienst uitmaken. Batman: Arkham City verschijnt eind deze maand voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De pc-versie laat nog even op zich wachten. Deze staan gepland voor begin november.

Schalk opgeroepen voor Jong Oranje

Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje, heeft Alex Schalk opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Oostenrijk. De 19-jarige spits van NAC Breda vervangt Género Zeefuik. De aanvaller van N.E.C. Nijmegen kreeg in de competitiewedstrijd tegen PSV een knietje in zijn bovenbeen en is waarschijnlijk niet op tijd fit.

Eerder moesten ook Jordy Clasie (Feyenoord) en Ola John (FC Twente) wegens blessures afhaken. Johan Kappelhof (FC Groningen) en Steven Berghuis (FC Twente) nemen de plaatsen in van de geblesseerde spelers. Schalk kan overigens tegen de Oostenrijkers zijn debuut maken voor Jong Oranje. Ook Leandro Bacuna (FC Groningen) en Jeffrey Gouweleeuw (SC Heerenveen) zijn debutanten in de selectie van Pot.

Jong Oranje trapt donderdag om 19:00 uur in Innsbruck af tegen de leeftijdsgenoten uit Oostenrijk. Na twee duels is Jong Oranje met zes punten uit twee duels koploper in groep 10. Jong Oostenrijk staat tweede, met drie punten uit één wedstrijd.

De Bakker zakt verder weg op wereldranglijst

Thiemo de Bakker is uit de top 200 van de wereldranglijst weggevallen. De Nederlander, die vorig jaar juli nog veertigste stond, vinden we nu terug op de 207e plaats. De Bakker zakte tien plaatsen ten opzichte van vorige week.

Beste Nederlander is nog altijd Robin Haase met een 41ste plaats. Daarmee evenaart hij zijn hoogste klassering die onze landgenoot ooit wist te behalen. Op gepaste afstand staan Thomas Schoorel (124e), Igor Sijsling (139e) en Jesse Huta Galung (184e).

Bij de vrouwen blijft Arantxa Rus de beste Nederlandse tennisser. Ze zakte van de 82e naar de 83e plaats. Michaëlla Krajicek steeg drie plekken en staat nu 112e.

Janssen cynisch: "Verlies ligt alleen aan mij"

Er wordt goed gelet op Theo Janssen nu hij zijn draai niet lijkt te kunnen vinden bij Ajax. De middenvelder zelf is cynisch over de commotie rond zijn prestaties.

"Deze nederlaag ligt alleen aan mij", reageerde hij geprikkeld na het 1-0 verlies tegen FC Groningen, toen hem vragen werden gesteld over zijn prestaties. "Laten we het lekker weer eens over mijn positie hebben."

"FC Groningen deed het gewoon goed, gaf onze achterhoede geen tijd om op te bouwen en het veld werkte ook niet echt mee om er doorheen te voetballen", vond Janssen tegen De Telegraaf. "We hadden steeds ruimte op het middenveld, maar we werden niet bereikt of verloren de bal te snel."

Janssen hoopt snel op betere tijden. De wedstrijd tegen AZ is cruciaal voor de Amsterdammers. "We staan nu zes punten achter, maar spelen de volgende wedstrijd tegen koploper AZ. Die moeten we gewoon winnen", aldus Janssen.

Meer geweld tegen personeel Sociale Dienst

Het geweld tegen medewerkers van de Sociale Dienst is in vergelijking met vier jaar geleden toegenomen met 8 procent. Dat blijkt uit een rapportage over agressie tegen mensen in de publieke sector die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2007 presenteerde het kabinet een stevigere aanpak van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Het doel was het aantal incidenten terug te brengen met 15 procent. Zo'n twee derde van de medewerkers kreeg toen te maken met ongewenst gedrag. Nu is dat 59 procent.

Meer geweld tegen personeel Sociale Dienst
Meer geweld tegen personeel Sociale Dienst (Foto: ANP)

Brandbrief aan NS om veiligheid

FNV Spoor heeft een brandbrief gestuurd aan de NS over de veiligheid in treinen. Omdat veel omroepinstallaties defect zijn of niet goed werken kunnen bij calamiteiten reizigers en eigen medewerkers niet goed worden geïnstrueerd, aldus bestuurder Roel Berghuis maandag.

Volgens Berghuis rijden er momenteel veel treinen met een kapotte of niet goed werkende omroepinstallatie. Bij een calamiteit is er dan niet goed te communiceren. Dat kan gevaarlijk zijn bij een brand in de trein, of bij een incident in een spoortunnel.

Brandbrief aan NS om veiligheid
Brandbrief aan NS om veiligheid (Foto: ANP)

[Primera División] Uitslagen speelronde 6

Afgelopen weekend werd in de Primera División de zesde speelronde afgewerkt. FC Barcelona behield, door een 0-1 zege bij Sporting Gijón, de leiding. Levante staat tweede met hetzelfde aantal punten, maar heeft een minder doelsaldo. Real Madrid won met 0-4 van Espanyol en staat na dit weekend, met een punt achterstand op Barcelona, op de derde plaats.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Osasuna Real Mallorca 2-2
Villarreal Real Zaragoza 2-2
Racing Santander Rayo Vallecano 1-1
Valencia Granada CF 1-0
Malaga CF Getafe CF 3-2
Real Sociedad Athletic de Bilbao 1-2
Real Betis Sevilla Levante UD 0-1
Atletico Madrid Sevilla FC 0-0
Sporting de Gijón FC Barcelona 0-1*
Espanyol Real Madrid 0-4*
* Klik op de uitslag voor een verslag van de wedstrijd
Stand
# Club Wed. Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona 6 4 2 0 14 23-4
2 Levante UD 6 4 2 0 14 8-3
3 Real Madrid 6 4 1 1 13 20-5
4 Malaga CF 6 4 1 1 13 10-4
5 Valencia 6 4 1 1 13 9-6
6 Sevilla FC 6 3 3 0 12 6-3
7 Real Betis Sevilla 6 4 0 2 12 9-7
8 Atletico Madrid 6 2 2 2 8 8-6
9 Real Mallorca 6 2 1 3 7 5-7
10 Osasuna 6 1 4 1 7 5-12
11 Real Sociedad 6 2 1 3 7 7-8
12 Real Zaragoza 6 1 3 2 6 7-13
13 Villarreal 6 1 3 2 6 7-11
14 Rayo Vallecano 6 1 3 2 6 6-10
15 Espanyol 6 2 0 4 6 5-11
16 Athletic de Bilbao 6 1 2 3 5 7-9
17 Getafe CF 6 1 1 4 4 6-10
18 Racing Santander 6 0 4 2 4 4-9
19 Granada CF 6 1 1 4 4 2-8
20 Sporting de Gijón 6 0 1 5 1 2-10

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1. Lionel Messi FC Barcelona 8
2. Cristiano Ronaldo Real Madrid 7
3. Radamel Falcao Atlético Madrid 5
Roberto Soldado Valencia 5

Programma speelronde 7
Datum Thuis Uit
za 15 okt, 18:00 Real Mallorca Valencia
za 15 okt, 18:00 Getafe CF Villarreal
za 15 okt, 18:00 Real Madrid Real Betis Sevilla
za 15 okt, 20:00 FC Barcelona Racing Santander
za 15 okt, 22:00 Granada CF Atletico Madrid
zo 16 okt, 12:00 Rayo Vallecano Espanyol
zo 16 okt, 16:00 Real Zaragoza Real Sociedad
zo 16 okt, 18:00 Levante UD Malaga CF
zo 16 okt, 22:00 Sevilla FC Sporting de Gijón
ma 17 okt, 21:00 Athletic de Bilbao Osasuna

Voormalig hotel in Berg en Dal in de as gelegd

In een voormalig hotel in het Gelderse Berg en Dal heeft maandagochtend een grote brand gewoed. Daarbij is een groot gedeelte van het pand in de as gelegd, meldt een politiewoordvoerder.

Het vuur ontstond omstreeks 03.00 uur in het voormalige hotel aan de Oude Kleefsebaan. 25 mensen die in het pand sliepen, konden op tijd in veiligheid worden gebracht. Niemand raakte gewond. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Elf doden door overstromingen Vietnam

Door overstromingen in de Vietnamese Mekongdelta zijn de afgelopen week elf mensen omgekomen. De Vietnamese regering maakte maandag bekend dat onder de slachtoffers vijf kinderen zijn. In vijf getroffen provincies staan meer dan twintigduizend woningen onder water. Vijfduizend hectare aan rijstvelden is verwoest.

Ieder jaar gaat het regenseizoen in het stroomgebied van de Mekong gepaard met overstromingen, maar sinds 2000 kwam het water er niet zo hoog.

In de afgelopen vier maanden hebben aanhoudende moessonregens, tyfoons en stormen honderden mensen in Zuidoost-Azië, China en Japan het leven gekost.

Vier zeelieden verdronken bij scheepsramp Taiwan

Vier bemanningsleden van een Panamese vrachtvaarder zijn verdronken toen hun schip maandagochtend in zwaar weer voor de Taiwanese kust aan de grond liep. Reddingswerkers wisten elf opvarenden te redden en zoeken nog naar zes anderen. Dat heeft de Taiwanese kustwacht bericht. Volgens het ministerie van defensie brak het schip in tweeën toen het op de klippen liep voor de rede van de havenstad Keelung. De herkomst van de opvarenden is niet bekend.

Taiwan kampte in het weekeinde met flarden van de passerende tyfoon Nalgae.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 8

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de achtste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Kaiserslautern VFB Stuttgart 0-2
Borussia Dortmund FC Augsburg 4-0
Bayer Leverkusen VFL Wolfsburg 3-1
1.FC Nürnberg FSV Mainz 05 3-3
SC Freiburg Borussia Mönchengladbach 1-0
1899 Hoffenheim Bayern München 0-0
Hertha BSC 1.FC Köln 3-0
Hannover 96 Werder Bremen 3-2
Hamburger SV FC Schalke 04 1-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 8 6 1 1 19 21-1
2 Werder Bremen 8 5 1 2 16 16-10
3 Borussia Mönchengladbach 8 5 1 2 16 9-4
4 FC Schalke 04 8 5 0 3 15 17-13
5 Hannover 96 8 4 3 1 15 11-10
6 Borussia Dortmund 8 4 1 3 13 13-7
7 VFB Stuttgart 8 4 1 3 13 12-6
8 1899 Hoffenheim 8 4 1 3 13 12-7
9 Bayer Leverkusen 8 4 1 3 13 10-11
10 Hertha BSC 8 3 3 2 12 12-9
11 1.FC Nürnberg 8 3 2 3 11 9-10
12 1.FC Köln 8 3 1 4 10 13-18
13 VFL Wolfsburg 8 3 0 5 9 9-15
14 FSV Mainz 05 8 2 2 4 8 12-18
15 SC Freiburg 8 2 1 5 7 13-22
16 FC Kaiserslautern 8 1 2 5 5 5-12
17 FC Augsburg 8 0 4 4 4 6-16
18 Hamburger SV 8 1 1 6 4 9-20

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 8
2 Huntelaar Schalke 04 7
3 Abdellaoue Hannover 96 6
3 Pizarro Werder Bremen 6
3 Papiss Cissé SC Freiburg 6

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 14 okt, 20:30 Werder Bremen Borussia Dortmund
za 15 okt, 15:30 Bayern München Hertha BSC
za 15 okt, 15:30 FSV Mainz 05 FC Augsburg
za 15 okt, 15:30 VFB Stuttgart 1899 Hoffenheim
za 15 okt, 15:30 VFL Wolfsburg 1.FC Nürnberg
za 15 okt, 15:30 Borussia Mönchengladbach Bayer Leverkusen
za 15 okt, 18:30 FC Schalke 04 FC Kaiserslautern
zo 16 okt, 15:30 SC Freiburg Hamburger SV
zo 16 okt, 17:30 1.FC Köln Hannover 96

Aantal windmolens verdrievoudigd in 2020

Het kabinet investeert in de komende jaren flink in het aantal windmolens. In 2020 moet het aantal molens op het land verdrievoudigd zijn. Dat staat in de zogeheten Green Deal, een overeenkomst van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) met de energiesector, schrijft De Telegraaf maandag.

Over iets meer dan acht jaar moet er minimaal zesduizend megawatt aan molens in Nederland staan. Dat zijn er naar schatting 1500, drie keer zoveel als er nu zijn.

In de overeenkomst staat verder dat in 2015 minimaal vijftienduizend elektrische auto's rijden en tachtig procent van de huishoudens in 2020 een slimme elektriciteitsmeter hebben. Ook moeten kolencentrales voor tien procent op biomassa draaien.

Verhagen maakt de plannen maandag bekend.

Nederlandse ernstig gewond in Spaans natuurpark

Een 67-jarige Nederlandse vrouw is zaterdag bij een wandeltocht op Tenerife ernstig gewond geraakt aan haar been toen zij in een natuurpark ten val kwam. Zij moest door een traumahelikopter naar een ziekenhuis worden gebracht. Dat melden de autoriteiten op de Canarische Eilanden.

Een groep wandelaars alarmeerde de hulpdiensten zaterdagochtend toen de vrouw was gevallen in een krater in natuurpark Montaña Amarilla. De reddingsactie kon niet over land plaatsvinden. Daarom werd de helikopter ingeschakeld.

'Ouders willen psycholoog op school'

Scholen moeten gebruik maken van psychologen en orthopedagogen om de kloof tussen ouders en docenten van middelbare scholen te dichten. Veel ouders ervaren nu een muur tussen hen en de school, schrijft de Volkskrant maandag op basis van onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Onderwijs Innovatie Groep.

De inzet van specialisten is nodig omdat ouders bezorgd zijn over de gevolgen van het groeiende aantal probleemleerlingen. Ze zouden hun kind tegenwoordig niet zomaar meer toevertrouwen aan school.

Ook nemen ouders geen genoegen meer met de beknopte informatie die ze van school over hun kind ontvangen. Leerkrachten moeten beter samenwerken met ouders. Twee tienminutengesprekken per jaar is daarvoor niet voldoende, zeggen zij.

"Contact met ouders is zeker een thema", reageert Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad voor het voortgezet onderwijs, in de krant. "Vooral bij de opvang van kinderen met een beperking, die straks bij het passend onderwijs verplicht wordt. Dan hebben ouders veel behoefte aan overleg en vragen zij ook inspraak."

Engeland zonder Gerrard en Ferdinand

Bondscoach Fabio Capello van Engeland heeft Steven Gerrard en Rio Ferdinand niet opgeroepen voor de interland tegen Montenegro.  Beide spelers kenden de laatste tijd veel blessureleed.

Gerrard keerde dit weekeinde terug van een langdurige blessure en speelde een helft mee bij Liverpool tegen Everton (0-2 winst). Manchester United-verdediger Ferdinand keerde ook onlangs terug van een blessure. Capello besloot alsnog de routiniers niet op te roepen.

Verrassende nieuwkomers in de selectie van The Three Lions zijn Phil Jones en Danny Welbeck (beiden Manchester United) en Tottenham Hotspur-verdediger Kyle Walker. De jonge Walker was zondag, net als Rafael van der Vaart, trefzeker voor Spurs in de derby tegen Arsenal.

Van der Wiel: "Verbaasd over tweede gele kaart"

Ajax verloor gisteren in de Euroborg met 1-0 van FC Groningen. De Amsterdammers maakten de wedstrijd af met tien man, nadat Gregory van der Wiel halverwege de tweede helft zijn tweede gele kaart ontving van scheidsrecter Liesveld. Leandro Bacuna maakte vervolgens vanaf elf meter de enige treffer van de wedstrijd.

Hij kreeg in de eerste helft zijn eerste gele prent voor een overtreding op Dusan Tadic. Na rust maakte Van der Wiel hands in zijn eigen strafschopgebied en onthield volgens de scheidsrechter Groningen-speler Andersson zo van een scoringskans. De rechtsback van Ajax vond vooral zijn tweede gele kaart overdreven.

Tegenover Eredivisie Live was de handsbal niet expres: "De bal kwam per ongeluk tegen mijn hand. Ik was niet verbaasd over de penalty, maar wel over de tweede gele kaart."

Aspirine vergroot kans op oogaandoening

Uit onderzoek blijkt dat ouderen die dagelijks aspirine innemen, meer kans lopen op de oogaandoening maculadegeneratie. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, geleid door de Nederlandse hoogleraar oogheelkunde Paulus de Jong, in het tijdschrift Opthalmology.

Bij maculadegeneratie neemt de gezichtsscherpte af, onder meer omdat lijnen en kleuren vervagen. Het leidt op den duur tot slechtziendheid.

Normaliter krijgen twee op de 100 mensen maculadegeneratie. Mensen die dagelijks aspirine nemen, zien de kans verdubbelen.

Aspirine vergroot kans op oogaandoening
Aspirine vergroot kans op oogaandoening (Foto: ANP)

Recordgat in ozonlaag Noordpool

Na de Zuidpool, is er nu ook op de Noordpool een echt gat in de ozonlaag geconstateerd. Door extreme kou strekte het gat zich deze lente uit over oost-Europa, Rusland en Mongolië. Bewoners zijn daardoor tijdelijk blootgesteld aan hogere UV-straling, wat huidkanker kan veroorzaken.

Dat meldde wetenschapster Gloria Manney van het Amerikaanse Jet Propulsion Laboratory in het tijdschrift Nature zondag.

De ozonlaag filtert de UV-straling van de zon, maar de laag is aangetast door gassen uit koelkasten, spuitbussen en andere apparatuur. Kou verergert dat proces.

Recordgat in ozonlaag Noordpool
Recordgat in ozonlaag Noordpool (Foto: ANP)

DICE dreigt accounts gehackte servers te bannen

DICE heeft onlangs opgemerkt dat spelers van de pc-bèta van Battlefield 3 wat servers aan het hacken zijn, waarbij ze pogen andere spelmodi en hogere spelersaantallen beschikbaar te maken. Nu dreigt DICE de accounts van spelers te bannen die op zo'n gehackte server spelen.

De bèta van Battlefield 3 is mateloos populair, maar de Rush-map die ze beschikbaar hebben gesteld is niet door iedereen gewaardeerd. In een poging wat nieuws te proberen zijn er servers verschenen met een andere spelmode en een spelerslimiet van 64 of zelfs 128. Volgens DICE zijn beide spelersaantallen al uitvoerig getest, hoewel de 128-spelers-server volgens hen fikse vertragingen had.

Als ze daadwerkelijk overgaan tot het verbannen van een speler, dan kan dit ook gevolgen hebben voor het Origin-account en alle games die daaraan gekoppeld zijn. 

Battlefield 3 moet op 25 oktober verschijnen op Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

BF3 hacked

Clasie en John niet in actie voor Jong Oranje

Jordy Clasie en Ola John hebben zich gisteren afgemeld bij Jong Oranje-coach Cor Pot voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. Beide spelers liepen afgelopen weekend een blessure op.

Clasie, middenvelder van Feyenoord, heeft last van een bovenbeenblessure. John, die gisteren nog tot scoren kwam voor zijn ploeg FC Twente, heeft enkelklachten. Pot heeft Johan Kappelhof (FC Groningen) en Steven Berghuis (FC Twente) opgeroepen als vervangers. De wedstrijd tegen Jong Oostenrijk staat komende donderdag om 19:00 uur op het programma in Innsbruck.

De wereld over 1000 jaar: 2889

Hoeveel wonderlijker zouden ons dan onze moderne steden lijken, met hun straten, honderd meter breed en hun huizen die driehonderd meter hoog zijn, met hun steeds gelijkmatige temperatuur en met hun hemel, doorkruist door duizende luchtauto's en luchtbussen. Wat waren, in vergelijking met onze steden, wier bevolking vaak de tien millioen haalt, het Parijs, het Londen, het Berlijn, het New-York van vóór duizend jaren eigenlijk toch dorpen en gehuchten: slecht geventileerde en modderige vlekken, waarin het verkeer werd onderhouden door hotsende kisten, voortgetrokken door paarden – ja, paarden; ongelooflijk!

Arrestaties deren Wall Street-betogers niet

De Amerikaanse activisten zeggen woensdag opnieuw te betogen bij Wall Street, ondanks de massale arrestaties dit weekeinde. De protesten tegen geldzucht gaan nu hun derde week in. Ongeveer 800 demonstranten hebben een tentenkamp opgeslagen in een park in de New Yorkse wijk Manhattan.

"Arresteer één van ons en er verschijnen twee nieuwe. We zijn een legioen", zegt Robert Camisos, een 49-jarige voormalige bouwvakker. Hij was zaterdag korte tijd opgepakt tijdens de betoging tegen de bankreddingen en de invloed van bedrijven op het Amerikaanse beleid.

Arrestaties deren Wall Street-betogers niet
Arrestaties deren Wall Street-betogers niet (Foto: ANP)

Wegenerkranten weer online

De websites van de Wegenerkranten, die zondagavond op zwart werden gezet vanwege een virus, zijn weer online. Dat meldde Kees Pijnappels, de hoofdredacteur van De Gelderlander, maandag.

Alleen de economiepagina's en de pagina's met beursgegevens blijven op zwart. "Daar kwam het virus tot uiting", aldus Pijnappels. De virussen, waarmee de sites besmet waren, opereren onder de naam fakealert!grb.

De websites van de Zeeuwse krant PZC, De Gelderlander, De Stentor, Twentsche Courant Tubantia, het Eindhovens Dagblad, het Brabants Dagblad en BN De Stem werden zondagavond uitgeschakeld ,,om verder verspreiding van het virus te voorkomen’’, aldus Pijnappels. Het virus blijkt vrij bekend te zijn, vandaar dat Pijnappels meent dat het probleem ook buiten de sites van Wegener verspreid kan zijn.

De papieren kranten worden niet getroffen door het virus. Die komen maandag gewoon uit, aldus Pijnappels. Hij adviseert iedereen die zondag de site van De Gelderlander of van een andere Wegenerkrant heeft bezocht, om zijn of haar virusscanner te actualiseren.

Held van 'The Room' komt met videogameserie

De director, writer en acteur van de epische film The Room, Tommy Wiseau, komt met een geheel nieuwe serie over videogames. Hierin laat hij merken dat geen een game veilig is voor zijn mooie mening, of iets in die trant. Want wat de beste knaap duidelijk probeert te maken weet nooit iemand.

Voor diegene die Tommy niet kennen, hij is de maker van de grote cultfilm The Room. De film is geroemd omdat die absurd slecht is, wat je onder andere hier en hier kunt zien. De film wordt nog steeds maandelijks in bioscopen uitgezonden, gewoon om gezellig te lachen om een film.

De beste knaap dacht na de film dat hij een echte komediant was en is dus overal begonnen met series over zichzelf en nu dus ook over videogames. Uiteraard weten we al dat het een gigantische flop gaat worden, maar toch is zijn aanwezigheid al genoeg om er naar te gaan kijken! Hieronder kun je de eerste tweet uizendingen bekijken, meerdere volgen snel.

[WK Honkbal] Oranje wint van Taiwan

Het Nederlandse honkbalteam is het WK in Panama begonnen met een zege. Taiwan werd in Aguadulce met 2-1 verslagen. Een hoofdrol in de wedstrijd tegen het Aziatische land was weggelegd voor Shairon Martis.

De Antilliaan stond zeven innings op de heuvel, kreeg slechts drie honkslagen tegen, stuurde zes Taiwanezen met drie slag naar de kant en zag slechts één Taiwanees een run maken.

In aanvallend opzicht was Nederland niet in goede doen, maar in de tweede slagbeurt waren drie honkslagen genoeg om de winst binnen te slepen. Bryan Engelhardt en Vince Rooi wisten de punten te scoren. Morgen staat de volgende groepswedstrijd tegen Griekenland op het programma. Zij verloren gisteren met 8-5 van gastland Panama.

Golfer Hoey wint Alfred Dunhill Links

Michael Hoey heeft het golftoernooi Alfred Dunhill Links Championship op zijn naam geschreven. de Noord-Ier rekende op de slotdag van het evenement op The Old Course in St. Andrews (Schotland) af met zijn grootste concurrent Rory McIlroy. Joost Luiten kende een goede slotdag en werd gedeeld negende.

De nummer drie van de wereld McIlroy startte op de slotdag met vier birdies en een eagle op de eerste negen holes, waardoor hij de leiding greep. Hoey bleef echter koel en maakte drie birdies in de laatste vier holes om zo op 266 slagen (-22) uit te komen en McIlroy twee slagen voor te blijven. Het was voor Hoey zijn derde zege op de Europese Tour.

Luiten was zaterdag door een goede ronde al opgeklommen naar een gedeelde dertiende plaats en kwam dankzij een ronde van 68 slagen uit op 273 slagen (-15). Ook Maarten Lafeber overleefde de cut. Hij sloot het toernooi af met 279 slagen (-9) wat heb een gedeelde 39e plaats opleverde. Hij vecht nog voor het behoud van zijn tourkaart, terwijl Luiten al verzekerd is van nog een seizoen op het hoogste niveau.

Edisonpopprijzen Nick & Simon en Ilse DeLange

Nick& Simon en Ilse DeLange hebben zondagavond de Edison Pop Publieksprijs gekregen. Rob de Nijs en Anouk wonnen de Edison Pop 2011 in de categoriën beste mannelijke en vrouwelijke artiest, zo maakte de organisatie bekend. Racoon won in de categorie beste groep.

De uitreiking van de popprijzen vond plaats in het World Trade Center in Rotterdam. Artiesten maakten een kans op een Edison in negen categorieën. Eerder was al bekendgemaakt dat Marco Borsato dit jaar de Edison Pop Oeuvreprijs heeft gewonnen.

Edisonpopprijzen Nick& Simon en Ilse DeLange
Edisonpopprijzen Nick& Simon en Ilse DeLange (Foto: ANP)

War of the Dead in première op After Dark festival

Fans hebber er lang op mogen wachten maar het lijkt er op dat War of the Dead nu eindelijk het witte doek gaat halen. De epische zombie oorlogsfilm, bij sommigen ook bekend onder de titel Stone's War, is geregisseerd door de Finse regisseur Marko Mäkilaakso. Mäkilaakso was tot nu toe voornamelijk bekend van zijn videoclips voor bands zoals Apocalyptica en Indica.

Op YouTube circuleren al clips van War of the Dead sinds 2008. Aan de film, met Andrew Tiernan in de hoofdrol, wordt al zo'n vijf jaar gewerkt en staat inmiddels al te boek als de duurste filmproductie ooit gemaakt in de republiek Litouwen. Tiernan speelt Kapitein Martin Stone, de leider van een Amerikaanse en Finse elite eenheid, die de strijd aangaat met Duitse troepen in de Russische bossen. Stone ontdekt echter een gruwelijk geheim.

De wereld première van de zombiefilm zal plaatsvinden op zaterdag 22 oktober op het After Dark festival in Toronto. Via de website van Bloody Disgusting verscheen vandaag een teasertrailer voor War of the Dead. Voor een ieder die weer eens zin heeft aan nazi zombies staat hieronder albast een voorproefje.


De teaser voor War of the Dead.

7: Moeilijkste games

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Met de release van Dark Souls aan het einde van deze week, die net als zijn voorganger er om bekend staat dat het een zeer lastige game is, zijn de zeven redacteuren op zoek gegaan naar andere zeer uitdagende games. OrganicLifeform, Notorious_Roy, Nebo, Kn0x, KoosyNL, SuperFruitig en Koei maakten hun keuzes en lichten deze in de special toe.

Win Dark Souls

Dark Souls?
Begin 2009 verscheen Demon's Souls, een actie RPG van ontwikkelaar From Software. De game verscheen in de eerste instantie enkel in Japan, maar vond bijna anderhalf jaar later ook zijn weg naar Europese bodem. Menig PlayStation 3 en gamer werd op de pijnbank gelegd met de hoge moeilijkheidsgraad van de game. Vanaf komende vrijdag ligt de opvolger, Dark Souls, in de Europese winkels voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Dark Souls kent gelijksoortige gameplay als zijn voorganger. Spelers gaan los in een open wereld vol kastelen, grotten, kerkers en andere locaties om te verkennen met je nobele krijger. Naast een zwaard en schild heb je de beschikking over meer dodelijke wapens. Ook magie speelt een rol. Kenners van Demon's Souls weten dat je vaak dood zal gaan in Dark Souls, wellicht nog meer dan in Demon Souls, want de ontwikkelaar geeft aan met Dark Souls een nog uitdagendere game neer te zetten.

Wil je niet in je eentje strijden tegen skelet-krijgers, everzwijnen, draken en ander demonisch tuig? Dan kun je met Dark Souls online samenwerken om de levels tot een goed einde te brengen. De game staat garant voor honderden uren aan plezier, voldoening, maar ook haat, wanneer je voor de zoveelste keer het loodje legt.

WIN!
Wil jij Dark Souls winnen? Dan heb je geluk! FOK!games mag drie exemplaren weggeven voor Xbox 360. Zoals je op FOK!games hebt kunnen lezen, hebben zeven redacteuren hun moeilijkste game toegelicht in een special. Lees de special en ga snel naar het actie-topic om mee te dingen naar de geweldige prijzen. Wil je eerst weten of Dark Souls de moeite waard is? Lees dan Kensuke's Dark Souls-dagboek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.