Aanval Nieuw Volksleger op mijnen Filipijnen

Meer dan tweehonderd zwaarbewapende guerrillastrijders van het communistische Nieuwe Volksleger (NPA) hebben maandag drie mijnbouwbedrijven in het zuiden van de Filipijnen aangevallen. De guerrillastrijders ontwapenden bewakers, staken zware machines in brand en trokken zich na ongeveer vijf uur weer terug.

'Het was machtsvertoon' van de rebellen, zei minister van binnenlandse zaken Jesse Robredo. Militairen die doorgaans in het gebied gelegerd zijn ondergingen elders training en ook de politie was in de afgelegen provincie Surigao del Norte op plaatsen druk met guerrillabestrijding, zei hij.

Rebellenwoordvoerder Jorge Madlos zei dat tot de actie was overgegaan omdat de mijnbouwbedrijven niet hadden gereageerd op klachten over milieuvervuiling. Hij beschuldigde de bedrijven ook van uitbuiting van arbeiders. "Als ze niet hervormen en ons blijven negeren, zullen er grotere aanvallen volgen. Ze weten nu dat we daar toe in staat zijn."

Het NPA telt ruim vierduizend guerrillastrijders. Onderhandelingen om de 42 jaar oude rebellie te beëindigen zijn in juni vastgelopen, maar beide partijen werken er aan om het overleg, waarin in Noorwegen werd bemiddelt, weer vlot te krijgen.