Rowan Atkinson denkt prima spion te zijn

Rowan Atkinson vindt zichzelf een uitstekende undercoveragent. "Als ik geen bekende acteur was geweest, zou ik geknipt zijn voor het beroep van spion", zegt hij in een interview met Novum Nieuws. De Britse komiek en acteur is vanaf donderdag te zien in de spionagekomedie Johnny English Reborn.

"Ik ben doordacht, behoorlijk slim, kan discreet zijn en kan goed schieten", zegt de 56-jarige Atkinson droogjes. "Ik was aanvoerder van het schietteam tijdens mijn studietijd."

Voor Atkinson was Johnny English Reborn een jongensdroom die uitkwam. De soms zo braaf ogende acteur houdt namelijk van supersnelle auto's. "Ik ben geen onverdienstelijk coureur." Dat heeft de acteur dit jaar bewezen in het Britse autoprogramma Top Gear, waarin hij de snelste tijd neerzette toen hij in een goedkope auto een rondje reed op een testcircuit.

Atkinson heeft al veertien jaar zijn eigen racemonster, een McLaren F1. "Dat is mijn favoriete auto. Ik heb er helaas een paar weken geleden een ongeluk mee gehad." De acteur ramde in augustus een lantaarnpaal en een boom, waarna de bolide in brand vloog. Hij kon zelf uit de auto klimmen.

En dan is er nog de Rolls Royce Phantom, een beest met zestien cilinders en een motorinhoud van negen liter waar Johnny English in rondrijdt. "De auto bestaat echt, maar die motor is nooit in productie gegaan. De mannen van Rolls Royce hebben 'm speciaal voor ons in het chassis gehangen. Ik ben dol op Phantoms, ze zijn gewoon een heerlijke manier om van A naar B te komen."

Hoewel Atkinson van snelle auto's en stoere geweren houdt, was hij niet tevreden over die ene keer dat hij in een echte Bondfilm speelde, in Never Say Never Again uit 1983. "Ik was nooit zo te spreken over mijn personage Nigel Small-Fawcett uit Never Say Never Again, ik vond het te karikaturaal." De acteur acht de kansen op een reprise van deze rol kleiner dan ooit. "Nu is het te laat, want wie wil nu een man in de nieuwe Bondfilm zien die wel erg lijkt op Johnny English?"


Rowan Atkinson denkt prima spion te zijn (Foto: Novum)