Leerling voelt zich veilig op middelbare school

Leerlingen in het voortgezet onderwijs voelen zich veilig op school. Dat blijkt uit de eerste landelijke tevredenheidsenquête die door brancheorganisatie voor het voortgezet onderwijs VO-raad werd afgenomen op bijna de helft (1300) van alle middelbare scholen. Zowel de leerlingen als hun ouders geven hun school het rapportcijfer acht als het gaat om de veiligheid.

De uitkomsten van de enquête zijn opvallend, omdat het kabinet wil dat incidenten op scholen verplicht geregistreerd worden om zo de veiligheid te verbeteren. VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter vindt dit geen goed idee, want veel scholen hanteren nu zelf al een vorm van incidentenregistratie. "Het risico bestaat dat bij verplichting scholen gaan registreren om aan de wet te voldoen en minder ter verbetering van het eigen schoolbeeld", zegt Slagter.

Verder blijkt uit de vragenlijst dat de middelbare scholen ook in het algemeen een dikke voldoende scoren: ouders geven een 7,3 en leerlingen een 6,9. Leerlingen op het vwo en hun ouders zijn het meest tevreden over het onderwijs, gevolgd door leerlingen die naar de praktijkschool gaan en hun ouders.

De enquête werd afgenomen in het kader van het project Vensters voor Verantwoording van de VO-raad, waarmee de raad meer openheid wil geven in de kwaliteit van het onderwijs. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle scholen de tevredenheidsenquête jaarlijks gaan afnemen.