'Terreurplannen Al Qaida geschaad'

De dood van een een aantal hoge Al Qaidaleiders in Pakistan en Jemen de afgelopen maanden maakt het moeilijker voor de terreurorganisatie om op grote schaal aanslagen te plannen en uit te voeren. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta maandag gezegd. Panetta zei tevens dat de samenwerking met Jemen blijft bestaan, ook als de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh aftreedt.

Vorige week kwam bij een aanval met een drone de radicale anti-Amerikaanse geestelijke Anwar al-Awlaki om het leven. Ook Samir Khan, de hoofdredacteur van een webtijdschrift dat de anti-westerse ideologie van Al Qaida in het Engels verspreidt, kwam om. Enkele maanden geleden werd ook al Al Qaidaleider Osama bin Laden gedood.

"Door het elimineren van deze leiders, denk ik dat het voor Al Qaida moeilijker wordt om plannen en operaties te ontwikkelen voor het uitvoeren van grootschalige aanvallen in het buitenland", aldus Panetta. Hij voegde daaraan toe niet te weten of de belangrijkste bommenmaker van Al Qaida, Ibrahim al-Asiri, eveneens om het leven is gekomen bij de drone-aanval. Eerder waren er berichten dat dit het geval was, maar de Jemenitische regering sprak dit tegen.

Panetta zei tevens zondag dat er betrekkingen zijn aangeknoopt met een aantal leden van de Jemenitische regering. Volgens de minister maakt een ieder die Saleh kan vervangen als president zich zorgen over Al Qaida. De samenwerking met de Verenigde Staten zal dan ook gewoon worden voortgezet na een machtswissel.