Liliane Ploumen vertrekt als voorzitter PvdA

Liliane Ploumen vertrekt in januari als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Ploumen denkt dat haar vertrek het beste is voor de partij. Haar tweede termijn zou aflopen in 2014, maar dan zou haar afscheid nagenoeg samenvallen met campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van het Europees parlement, heeft ze maandagavond bekendgemaakt.

Een jaar later worden daarnaast de leden van de Provinciale Staten en de Tweede Kamer gekozen. Bij de PvdA is de voorzitter verantwoordelijk voor de campagnes. Het is volgens Ploumen van het allergrootste belang dat een nieuwe partijvoorzitter zich goed kan inwerken.

Ploumen neemt op het PvdA-congres in januari afscheid. Tijdens dat congres wordt de helft van de leden van het partijbestuur gekozen. "Dat is daarmee voor mij het moment om plaats te maken", schrijft ze maandagavond in een brief aan de leden van de partij die op de website van de PvdA staat.

Sinds 2007 is Ploumen partijvoorzitter. Toen won ze de verkiezing van oud-minister Jan Pronk. Als partijvoorzitter maakte Ploumen vier verkiezingscampagnes mee. Met die campagnes werd niet altijd het resultaat behaald dat de PvdA wilde, erkent ze.

Ook stelt ze met veel plezier en respect te hebben samengewerkt met partijleider Wouter Bos en zijn opvolger Job Cohen. "Wouter en Job zijn authentieke, gedreven sociaaldemocraten die niet misstaan in het rijtje Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok."

Verder schrijft Ploumen dat het vooruitzicht van een leven na het partijvoorzitterschap haar nu al weemoedig maakt. "Ik geef het eerlijk toe, er waren heus wel eens dagen, waarop ik dacht. 'Mag het vandaag een onsje minder?'" Maar ze heeft wel veel goede herinneringen, zegt ze.

De komende maanden wil Ploumen verdergaan met investeren in een links-progressieve samenwerking. "Met dit rechtse minderheidskabinet aan het roer is een energiek en effectief tegengeluid geboden."