Tweede Kamer stemt binnen week over steunfonds

De Tweede Kamer moet uiterlijk volgende week definitief beslissen over het reddingsfonds voor de euro en daarmee een van de laatste hordes wegnemen voor uitbreiding van het fonds.

De stemming over het voorstel staat gepland voor volgende week dinsdag, 11 oktober, zegt een staffunctionaris van de Tweede Kamercommissie voor Financiën maandag.

Ze voegt eraan toe dat de stemming naar voren kan worden verschoven en mogelijk al donderdag aan bod komt, als Kamerleden de begroting voor 2012 bespreken tijdens de Algemene Beschouwingen.

Nederland is een van de laatste landen van de zeventien landen tellende eurozone dat een oordeel moet vellen over de verruiming van bevoegdheden en omvang van de European Financial Stability Facility (EFSF), zoals het fonds voluit heet.

Waarnemers gaan er alom van uit dat het voorstel zonder veel problemen door de Kamer zal komen. Landen als Duitsland, Finland en Oostenrijk zijn vorige week al akkoord gegaan met vergroting van hun bijdragen.

Als alle eurolanden instemmen, zal de leencapaciteit van het EFSF uitgebreid worden tot 440 miljard euro van ongeveer 250 miljard euro. Het fonds zal dan tevens obligaties in de markt op mogen kopen en kapitaal mogen verstrekken aan banken.

Naast de steun van regeringspartijen VVD en CDA, kan het minderheidskabinet van premier Mark Rutte (VVD) wat dit betreft niet rekenen op gedoogpartner PVV. Echter, oppositiepartijen als PvdA, D66 en GroenLinks hebben al laten doorschemeren achter het regeringsbeleid te staan.

In het publieke debat is de stemming een stuk kritischer. Peilingen geven aan dat een meerderheid van de Nederlandse kiezers tegen het geven van meer steun van zwakke eurolanden is.

Net als de Duitse, heeft de Nederlandse regering oproepen tot nog verder ophogen van de leencapaciteit van het fonds tot dusver afgewezen. "Het is speculatie om over vergroting te spreken, zolang niemand me kan uitleggen waarom", stelde Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad in Den Haag.