Aparte kleedkamers ouders in zwembad Utrecht

Ouders met kinderen moeten sinds kort gescheiden omkleden in een zwembad in Utrecht. In De Kwakel in de multiculturele wijk Overvecht zijn aparte kleedkamers voor mannen met dochters, mannen met zonen, vrouwen met dochters en vrouwen met zonen. De VVD in Utrecht vindt de gescheiden kleedkamers 'te gek voor woorden'.

Volgens de gemeente Utrecht zijn de aparte kleedkamers in het leven geroepen om eventuele gevoelens van ongemak onder kinderen van 10 tot 12 jaar weg te nemen. Zij zouden het vervelend kunnen vinden om in het bijzijn van onbekende mannen en vrouwen zich in hun zwemkledij te hijsen.

De VVD heeft het college om opheldering gevraagd. Mogelijk heeft de scheiding een religieuze achtergrond, oppert de partij. De partij vindt de maatregel niet in 'onze open samenleving' passen en wil dat de situatie wordt teruggedraaid.

Bovendien zouden de kleedkamers volgens de VVD helemaal niet worden gebruikt door de doelgroep. Voor oudere kinderen is voldoende individuele omkleedruimte ter beschikking.

Volgens wethouder Rinda den Besten (PvdA) is daar geen sprake van. "We moeten ophouden overal een allochtonenkwestie van te maken", stelt ze in een reactie. Volgens haar was het een verzoek van zowel allochtone als autochtone pubers. "Dat snap ik heel goed, want zo gaat dat nu eenmaal als je die leeftijd hebt bereikt, dat weet ik ook uit eigen ervaring."

Bezoekers van het zwembad zouden bovendien geen enkel probleem met de aanpassingen aan de kleedkamers hebben. Volgens een woordvoerder van de gemeente volgt iedereen de aanwijzingen op.

In De Kwakel werden in 2007 al aparte kleedkamers voor baby's en peuters ingevoerd. Ook is er een apart bad waar alleen vrouwen mogen komen.