Hackers oorzaak storing Wegener-websites

De problemen met de websites van Wegener zijn veroorzaakt door hackers. Zij hebben de advertenties op die sites geïnfecteerd met een zogeheten Trojaans paard. Andere sites met dezelfde advertenties zijn mogelijk ook geïnfecteerd met het virus. Dat bevestigt het bedrijf Coolconcepts, dat de advertenties verspreid.

Dit weekend gingen de websites van Wegener offline. Inmiddels zijn alleen nog de websites met economisch nieuws en met beursinformatie niet te bereiken, omdat daar de betreffende advertenties op stonden.

De met het virus 'Fakealert!grb' geïnfecteerde advertenties werden verspreid via het advertentienetwerk van Coolconcepts. Op de website van Coolconcepts worden onder meer ook kranten.com en Reedbusiness als klanten genoemd. NRC Media staat ook op de klantenlijst, maar zegt al maanden geen klant meer te zijn.

Als alle klanten van Coolconcepts slachtoffer zijn, kunnen via websites van die klanten mogelijk miljoenen bezoekers geïnfecteerd zijn. Nieuwswebsite Nieuws.nl bevestigt last te hebben gehad van het virus. De betreffende advertenties zijn nu niet meer op die site te bekijken, zegt uitgever Wout Reinders van de nieuwssite.

Volgens een woordvoerder van Coolconcepts zijn de problemen inmiddels opgelost. "We onderzoeken nu hoe dit kon gebeuren en of er wellicht ook collega's van ons last van hebben."

De woordvoerder wil niet zeggen hoe een gebruiker het virus kan herkennen. "Het virus is ontdekt door virusscanners. Geen enkele gebruiker heeft zich bij ons gemeld, dus we weten niet wat de gevolgen zijn voor een computer." Het virus zorgt waarschijnlijk voor irritante pop-ups en beschadiging van bestanden.

Reinders van nieuws.nl raadt gebruikers aan om de laatste versie van hun virusscanner te downloaden en te gebruiken. De veel gebruikte virusscanner McAfee kent het virus al sinds januari.