Nobelprijswinnaar blijkt overleden

De Canadese immunoloog Ralph Steinman (68), aan wie maandag de Nobelprijs voor Geneeskunde is toegekend, blijkt afgelopen vrijdag te zijn overleden aan alvleesklierkanker. Dat hebben zijn universiteit en het Nobelcomité maandagmiddag bekendgemaakt.

De Canadees Steinman werkte voor de Rockefeller Universiteit in New York. Het Nobelcomité eerde hem wegens de ontdekking van de dendritische cellen, die het menselijke immuunsysteem aansturen. Het is nog niet duidelijk of de dood van Steinman gevolgen heeft voor het toekennen van de Nobelprijs.

Bij Steinman was 4 jaar geleden alvleesklierkanker vastgesteld. Hij kreeg een speciale behandeling, die was gebaseerd op de door hemzelf ontdekte dendritische cellen, aldus de Rockefeller Universiteit.

De Rockefeller Universiteit laat in een reactie weten verheugd te zijn dat haar hoogleraar Steinman is geëerd met de Nobelprijs voor de Geneeskunde, "maar het nieuws is bitterzoet, omdat we vanochtend van zijn familie hoorden dat hij enkele dagen geleden is overleden, na een lange strijd tegen kanker."

Aan de Nobelprijs voor de Geneeskunde is een bedrag van bijna 1,1 miljoen euro verbonden. Steinman zou de helft daarvan krijgen. De andere helft is voor de Amerikaan Bruce Beutler en de Luxemburgs-Franse Jules Hoffmann. Zij hebben onderzoek gedaan naar de zogeheten natuurlijke immuniteit. Dat is de eerste 'verdedigingslinie' van het lichaam bij infecties.

Nobelprijswinnaar Steinman blijkt overleden
Nobelprijswinnaar Steinman blijkt overleden (Foto: ANP)