'Afschrijving nodig om vastgoedmarkt te redden'

Om de enorme leegstand in de kantorenmarkt tegen te gaan en de vastgoedsector weer gezond te maken, moeten banken en beleggers voor ongeveer zeven miljard euro afschrijven op hun bezittingen. Dat stelt de stuurgroep Actieprogramma Leegstand Kantoren in het het Financieele Dagblad maandag.

Door de vergrijzing en de toenemende populariteit van het thuiswerken, is er minder vraag naar kantoren. In de stuurgroep proberen beleggers, projectontwikkelaars en lokale overheden een oplossing te vinden voor de leegstand van kantoren. Die is dit jaar opgelopen tot bijna vijftien procent, vier procent meer dan vorig jaar.

Volgens voorzitter van de stuurgroep Hans de Jonge lopen we 'grote maatschappelijke schade op' als maatregelen uitblijven. Hij is ervan doordrongen dat de afwaardering grote problemen kunnen opleveren voor beleggers, banken en ook particuliere beleggers.

Om problemen te voorkomen moet volgens hem het proces van afschrijven geleidelijk gaan. "De ballon moet leeglopen, maar wel beheerst."